ΕΡΤ – ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΡΤ ΣΤΑ ΙΟΥΛΙΑΝΑ 15/07/2016

ΕΡΤ – ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΡΤ ΣΤΑ ΙΟΥΛΙΑΝΑ 15/07/2016

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΡΤ

ΣΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΩΝ «ΙΟΥΛΙΑΝΩΝ» 

Το Αρχείο της ΕΡΤ, με αφορμή την επέτειο των «Ιουλιανών» του 1965, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσα από την ιστοσελίδα της ΕΡΤ www.ert.gr στη διεύθυνση http://bit.ly/29H01lh 12 φωτογραφίες από τα γεγονότα της περιόδου από τη Συλλογή του φωτορεπόρτερ Αριστοτέλη Σαρρηκώστα.

Ο Αριστοτέλης Σαρρηκώστας, φωτορεπόρτερ του Associated Press από το 1964 έως το 1996, καταγράφει με το φακό του σπάνια στιγμιότυπα των γεγονότων: τις συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις που συγκλόνισαν την Αθήνα, τα αιματηρά επεισόδια με την αστυνομία στα οποία σκοτώθηκε ο Σωτήρης Πέτρουλας, την κηδεία του, καθώς και στιγμιότυπα από τις συμπλοκές στη Βουλή μεταξύ των βουλευτών.

Επίσης, στην ίδια διεύθυνση, το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει ένα ειδικό επεισόδιο από την εκπομπή «20 χρόνια επίκαιρα (1947-1967)», σε σκηνοθεσία Αχιλλέα Βογιατζή, παραγωγής 1990.

Στο συγκεκριμένο επεισόδιο, που παρουσιάζει η δημοσιογράφος Ρένα Θεολογίδου, περιγράφονται τα γεγονότα πριν από την 15η Ιουλίου 1965, όπως η αποχώρηση ομάδας βουλευτών από την Ένωση Κέντρου, η επιστροφή του Ανδρέα Παπανδρέου στην κυβέρνηση, καθώς η υπόθεση «Ασπίδα». Στη συνέχεια, η εκπομπή αναφέρεται στην παραίτηση του Γεωργίου Παπανδρέου και στο σχηματισμό της κυβέρνησης Γεωργίου Αθανασιάδη-Νόβα.

Ο Αναστάσιος Πεπονής, τότε γενικός διευθυντής του ΕΙΡ, εξιστορεί την προσωπική του εμπειρία, περιγράφοντας το επεισόδιο της ραδιοφωνικής μετάδοσης του μηνύματος-καταγγελίας του Γεωργίου Παπανδρέου. Γίνεται επίσης λόγος για τις λαϊκές κινητοποιήσεις, κατά τις οποίες σκοτώθηκε ο Σωτήρης Πέτρουλας, στέλεχος της Αριστεράς. Αναφορά γίνεται, ακόμα, στην καταψήφιση της κυβέρνησης Νόβα και στις δύο κυβερνήσεις που ακολούθησαν, του Ηλία Τσιριμώκου και του Στέφανου Στεφανόπουλου. Παράλληλα, προβάλλονται σχετικά αποσπάσματα από τα επίκαιρα της εποχής και πρωτοσέλιδα εφημερίδων.

Sarricostas1 Sarricostas2 Ioyliana3 Ioyliana4