Πρώτο Πρόγραμμα – Δηλώσεις Νίκου Ξυδάκη 03.08.2016

Πρώτο Πρόγραμμα – Δηλώσεις Νίκου Ξυδάκη 03.08.2016

O ΝΙΚΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ ΣΤΟ ΠΡΩΤO ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

#ertproto

«Η τήρηση των αρχών του Δικαίου είναι η μόνη λύση για το θέμα των Τούρκων αξιωματικών που ζήτησαν άσυλο στη χώρα μας», δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα και στους Γιώργο Πίκουλα και Ξενοφώντα Ζηκίδη, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης, διευκρινίζοντας ότι στο θέμα αυτό υπάρχουν απαράβατες αρχές, συνταγματικές και διεθνείς δεσμεύσεις και δεν υπάρχουν διασταλτικές ερμηνείες που αναιρούν το κράτος Δικαίου και την ευνομούμενη δημοκρατία.

Για το προσφυγικό και το ενδεχόμενο αύξησης των ροών εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων στη γείτονα χώρα, ανέφερε ότι έχουν αλλάξει οι συνθήκες και πως οι πρόσφυγες βλέπουν πλέον ότι είναι κλειστοί οι δρόμοι, δεν ρισκάρουν τη ζωή τους και κρατούν στάση αναμονής, καθώς γνωρίζουν ότι εάν έρθουν στην Ελλάδα δεν θα μπορούν να φύγουν και είναι αβέβαιο το τέλος.

Ο κ. Ξυδάκης απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ενώ για το θέμα υστέρησης των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, δήλωσε ότι είναι νωρίς για να δούμε την πορεία των συνολικών εσόδων, καθώς είναι σε εξέλιξη η τουριστική κίνηση και κατά το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο θα έχουμε μία καλύτερη εικόνα.

Για το θέμα της Siemens, τόνισε ότι καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια από το Υπουργείο Δικαιοσύνης να συνεχιστεί η δίκη ομαλά και πως η εκτελεστική εξουσία και η διοίκηση οφείλουν να είναι πιο ευφάνταστες, πιο ευέλικτες και αποτελεσματικές, αλλά και οι δικαστικές αρχές να σκέφτονται κάποιες λύσεις, να μην πετάνε το μπαλάκι αλλού.

«Δεν μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω από τις όποιες ανεπάρκειες και εάν υπάρξει ανάγκη πρέπει να νομοθετήσουμε για να δώσουμε τη δυνατότητα να συνεχιστεί αυτή η δίκη, γιατί έχει μεγάλη σημασία και τεράστιο ηθικό και πολιτικό βάρος για την ελληνική δημοκρατία», πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Τέλος, αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ευρώπη, ο κ. Ξυδάκης δήλωσε ότι η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας, το δημοψήφισμα στην Ιταλία για αλλαγές στο Σύνταγμα και οι εκλογές στην Αυστρία είναι γεγονότα που διαπερνούν την Ένωση και προκαλούν πολιτικές απαντήσεις και αναταράξεις, ενώ επισήμανε ότι το δημοψήφισμα στην Ουγγαρία, στις 2 Οκτωβρίου, για τη μετεγκατάσταση ή όχι των προσφύγων, είναι μία βραδυφλεγής βόμβα στην ευρωπαϊκή συνοχή και ένα δείγμα πολιτικής αμφισβήτησης της εξουσίας της Ένωσης.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη: http://bit.ly/2b2nTSO