ΠΡΩΤO ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – Δηλώσεις Γιάννη Παντή 12.08.2016

ΠΡΩΤO ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – Δηλώσεις Γιάννη Παντή 12.08.2016

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΗΣ ΣΤΟ ΠΡΩΤO ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

#ertproto

Ο Γιάννης Παντής, γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, μίλησε στον Ανδρέα Παπασταματίου, στην εκπομπή «Απολύτως σχετικό» του Πρώτου Προγράμματος για την ετοιμότητα του υπουργείου σχετικά με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και τη λειτουργία ειδικών τμημάτων στα σχολεία για τα προσφυγόπουλα.

Ο κ. Παντής εξήρε τη στάση του προσωπικού του υπουργείου που βρίσκεται σε ετοιμότητα αυτή την περίοδο, «είμαστε με φουλ μηχανές» δήλωσε χαρακτηριστικά, προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία χωρίς προβλήματα.

Ο κ. Παντής, αναφερόμενος στη λειτουργία ειδικών τμημάτων για τα προσφυγόπουλα, ευχαρίστησε την πανεπιστημιακή κοινότητα που συνέβαλε αφιλοκερδώς στο σχεδιασμό της σχετικής δράσης. Σύμφωνα μ’ αυτό το σχέδιο, τα παιδιά που βρίσκονται εντός των πόλεων θα πάνε σε ειδικά τμήματα στα κοντινά σχολεία. Οι «τάξεις υποδοχής» θα είναι 850 σε όλη τη χώρα και κάθε μία απ’ αυτές θα έχει μέχρι 20 παιδιά. Τα σχολεία έχουν ήδη επιλεγεί και, όπως ανακοίνωσε ο κ. Παντής, χθες εγκρίθηκαν από τον ΔΟΜ (Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης) 9,5 εκατομμύρια ευρώ για τις μετακινήσεις τους, ενώ ο ίδιος οργανισμός θα προσφέρει σε κάθε ένα απ’ αυτά την «τσάντα του μαθητή». Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας διευκρίνισε ότι σε σχολεία που θα έχουν μεγάλο αριθμό από προσφυγόπουλα, τα ειδικά τμήματα θα λειτουργούν απογευματινές ώρες. Όρισε δε την έναρξη λειτουργίας τους μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου.

Σε σχέση με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, σύμφωνα με τον κ. Παντή, τα βιβλία έχουν ήδη μεταφερθεί στα σχολεία, ενώ όπως δήλωσε μέχρι το τέλος Αυγούστου θα γνωρίζει ακριβώς το υπουργείο τις ανάγκες σε προσωπικό. Σ’ αυτή την κατεύθυνση έχουν γίνει ήδη οι αποσπάσεις και μεταθέσεις.

Ερωτηθείς μάλιστα για το θέμα των αποσπασμένων σε άλλες υπηρεσίες εκπαιδευτικών, ο κ. Παντής απάντησε ότι φέτος με εντολή του υπουργού έχουν μειωθεί κατά 25% οι αποσπάσεις σχετικά με πέρυσι που και πάλι ήταν λιγότερες από πρόπερσι. Δικαιολόγησε δε αυτή την πρακτική των αποσπάσεων, λέγοντας ότι ένα ποσοστό αφορά πλεονάζουσες ειδικότητες, όπως οι γυμναστές και καλύπτει ανάγκες σε διοικητικές θέσεις που μένουν ακάλυπτες λόγω της αναγκαστικής έλλειψης προκήρυξης τέτοιων θέσεων στο δημόσιο.
Για το θέμα των ελλείψεων που θα καλυφθούν από αναπληρωτές, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδεία τόνισε ότι έχει γίνει ήδη η προκήρυξη και «αυτή τη στιγμή έχουμε μία πρώτη ανάγνωση, υπολογίζουμε ότι θα είμαστε από 20 έως 21 χιλιάδες…τα α κενά», ενώ διευκρίνισε ότι φέτος έχουν βρει από «πολύ νωρίς» τα χρήματα για τους αναπληρωτές, με συνδυασμό πολλών διαφορετικών πόρων, υπολογίζοντας αυτό το κόστος σε 305 εκατομμύρια ευρώ.

Για το ολοήμερο σχολείο, ο κ. Παντής υπογράμμισε ότι από τα 1.350 σχολεία που το είχαν πέρυσι θα επεκταθεί «εν δυνάμει» και στα 3.500, ώστε να ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις που φέτος είναι περισσότερες, με κάποιους όρους βέβαια, όπως να υπάρχουν τουλάχιστον 7 παιδιά ανά τμήμα.

 Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη: http://bit.ly/2baVVGP