Πρώτο Πρόγραμμα – Δηλώσεις Νίκου Ξυδάκη 18.08.2016

Πρώτο Πρόγραμμα – Δηλώσεις Νίκου Ξυδάκη 18.08.2016

O ΝΙΚΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ ΣΤΟ ΠΡΩΤO ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

#ertproto

«Νομίζω ότι είναι ένα πολιτικό παιχνίδι, που υπονομεύει το κυβερνητικό έργο, τα σενάρια περί εκλογών το φθινόπωρο», δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα και στη Μαρία Γεωργίου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Ξυδάκης.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, ο υπουργός έκανε λόγο για μία δυνατότητα που την έχει κάθε πρωθυπουργός. Σε κάθε κυβερνητική θητεία ένας πρωθυπουργός κάνει και έναν και δύο ανασχηματισμούς. Είναι θεμιτό να προκύψει κάτι τέτοιο, όπως επισήμανε, από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ό,τι αφορά στις εξελίξεις στην Τουρκία, ο κ. Ξυδάκης τόνισε πως: «μας ενδιαφέρει η ειρήνη και η ευημερία στη γείτονα χώρα, αλλά και σε όλη την περιοχή».

«Σ’ ένα πλαίσιο που πάντα διέπει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις του αμοιβαίου σεβασμού, οτιδήποτε συμβαίνει στη γειτονιά μας, μας αφορά άμεσα», πρόσθεσε ο κ. Ξυδάκης.
«Υπάρχει ένα αποσταθεροποιητικό τρίγωνο Ιράκ-Συρίας-Λιβύης και η Τουρκία έχει σύνορα και με το Ιράκ και με τη Συρία και ως εκ τούτου οτιδήποτε συμβαίνει έχει άμεσο ή έμμεσο αντίκτυπο στην ασφάλεια, στο κλίμα που επικρατεί και στη σταθερότητα και δεν μπορεί παρά να μας ενδιαφέρει στον ύψιστο δυνατό βαθμό», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Για το θέμα με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, ο κ. Ξυδάκης δήλωσε ότι: «η ορθή πρακτική είναι να σεβαστούμε τη δική μας διεθνή νομοθεσία που έχουμε συνομολογήσει και να ακολουθήσουμε τις διαδικασίες με σεβασμό στα δικαιώματα των ανθρώπων που διώκονται, αλλά και με σεβασμό στο πολιτικό αίτημα της γείτονας χώρας. Οι δικαστές αποφασίζουν με βάση το νόμο και τη συνείδησή τους. Η Ελλάδα ως κράτος Δικαίου θα ακολουθήσει το εθνικό, το κοινοτικό και το διεθνές Δίκαιο».
Σε ό,τι αφορά στην αντίδραση της Τουρκίας στο Ποντιακό, ο υπουργός τόνισε ότι: «κάθε τουρκική κυβέρνηση αντιδρά πολύ αυστηρά και δυναμικά κάθε φορά που τίθεται θέμα, είτε γενοκτονίας των Αρμενίων, είτε των Ποντίων. Εμείς επισημαίνουμε αυτά που έχουν καταγραφεί ιστορικά, λέμε αυτό που πιστεύουμε και αυτό που είναι δίκαιο».

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη: http://bit.ly/2bKvsSt