Πρώτο Πρόγραμμα – Δηλώσεις Χρήστου Σταϊκούρα 20.09.2016

Πρώτο Πρόγραμμα – Δηλώσεις Χρήστου Σταϊκούρα 20.09.2016

Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ ΣΤΟ ΠΡΩΤO ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

#ertproto

«Με βάση αυτά που έχει ομολογήσει η ίδια η κυβέρνηση, αλλά και οι εταίροι, την επιλογή των μέτρων την κάνει η εκάστοτε η κυβέρνηση», απαντά ο Χρήστος Σταϊκούρας, βουλευτής της ΝΔ, στις επικρίσεις κυβερνητικών στελεχών σχετικά με τις εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στους Ευαγγελία Μπαλτατζή και Ξενοφώντα Ζηκίδη.

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι «ήταν επιλογή της κυβέρνησης η αύξηση των φόρων» και διευκρίνισε ότι «η ΝΔ, ως βασικός κορμός της προηγούμενης κυβέρνησης προχώρησε για πρώτη φορά σε στοχευμένες μειώσεις φόρων, χωρίς δημοσιονομικά ισοδύναμα». «Αυτά που καταθέσαμε είναι απολύτως υλοποιήσιμα και σ’ αυτό θέλουμε να είμαστε απολύτως ακριβείς και βέβαιοι», δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας, προσθέτοντας ότι «κανένα μέλος της κυβέρνησης δεν αμφισβήτησε τα δημοσιονομικά ισοδύναμα από το σκέλος των δαπανών που παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης».

Απαντώντας στην ερώτηση πώς θα εξοικονομηθούν τόσα χρήματα με το ισχύον πρόγραμμα, ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στην εξοικονόμηση 200 εκατομμυρίων ευρώ από τη μείωση καταναλωτικών δαπανών του δημοσίου και 400 εκατομμυρίων ευρώ από την επιστροφή των 55 φορέων της γενικής κυβέρνησης στον αρχικό προϋπολογισμό τους.

«Θα μπορούσαμε επιπλέον, να αξιολογήσουμε την περίπτωση καταργήσεων και συγχωνεύσεων του δημοσίου που ούτως ή άλλως περιλαμβάνεται στο τρίτο μνημόνιο που έχει υπογράψει η κυβέρνηση, όπως και το να κάνουμε την περίφημη αξιολόγηση δαπανών, που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση σε τρία υπουργεία», δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Σχετικά με το επενδυτικό σοκ που ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε στη ΔΕΘ, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι «στην Ελλάδα πρέπει να έχουμε ιδιωτικές επενδύσεις, ξένες και εγχώριες. Οι επενδυτές για να έρθουν, πρέπει να προχωρήσουν και οι διαρθρωτικές αλλαγές που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής και σ’ αυτές η κυβέρνηση επιδεικνύει τεράστια υστέρηση και καθυστέρηση» και επανέλαβε ότι «για να έρθει ένας επενδυτής θα πρέπει να υπάρχει σταθερότητα στη χώρα και μία αποτελεσματική ομοιογενής κυβέρνηση».

Σχετικά με τους δύο φορολογικούς συντελεστές που προτείνει η ΝΔ στο 11%, ο βουλευτής της ΝΔ τόνισε ότι «η μείωση του μέσου σταθμισμένου συντελεστή θα ωφελήσει όλα τα νοικοκυριά και επιπλέον, με τη μείωση των δημοσιονομικών στόχων από το 3,5% του ΑΕΠ στο 2%, θα εξεταστεί ποια θα είναι η κατανομή των προϊόντων και των υπηρεσιών στους δύο συντελεστές και ποιες θα είναι οι επιπλέον εξαιρέσεις».

Ο κ. Σταϊκούρας επέμεινε ότι «απολύσεις δεν θα υπάρξουν. Αυτό που προτείνει η ΝΔ είναι η διατήρηση της υπάρχουσας σχέσης νέων προσλήψεων με αποχωρήσεις στο δημόσιο. Αυτό δεν περιλαμβάνει καμία απόλυση».

Σε ό,τι αφορά στον κατώτατο μισθό, %, ο βουλευτής της ΝΔ δήλωσε ότι «η θέση της ΝΔ είναι ότι ο κατώτατος μισθός αποτυπώνει την ίδια την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και πιστεύει ότι δεν μπορεί να είναι αντικείμενο νομοθετικής ρύθμισης, αλλά αντικείμενο ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων».

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη: http://bit.ly/2cZfwsY