Πρώτο Πρόγραμμα – «Athens Calling» 26.09.2016

Πρώτο Πρόγραμμα – «Athens Calling» 26.09.2016

«Athens Calling» (Η Αθήνα καλεί)

Κάθε Δευτέρα στις 10 με 12 το βράδυ, στο πλαίσιο της εκπομπής του Πρώτου Προγράμματος «Athens Calling», ο Περικλής Βασιλόπουλος με τη συνεργασία της Επιτροπής Κοινωνικής Ευθύνης και του Κέντρου Επικοινωνίας Ενημέρωσης Πολιτών (ΚΕΕΠ) της ΕΡΤ, προωθεί το συμμετοχικό κοινωνικό διάλογο διαμέσου του Συμβουλίου Κοινωνικού Ελέγχου της ΕΡΤ και παρουσιάζει θέματα κοινωνικής ευθύνης και δικαιωμάτων στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Πρόκειται για μια δίωρη, βραδινή ραδιοφωνική περιήγηση σε καινοτόμες ιδέες και πρακτικές, που προσπαθεί να ανοίξει γέφυρες με τους Έλληνες της Διασποράς.

Αυτή τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016,  η εκπομπή έχει θέμα: «Μητροπολιτικές στρατηγικές για την Αθήνα και κοινωνική συνοχή». Το πρόβλημα της κατοικίας και το δικαίωμα στη στέγη. Η αντιμετώπιση του φαινομένου της έλλειψης στέγης και των αστέγων εν μέσω κρίσης. Πώς αντιμετωπίζουν τα προβλήματα αυτά οι Αρχές  στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις;

Για το θέμα της κοινωνικής συνοχής και τις συνθήκες στέγασης και κατοίκησης, μιλάει ο Σπύρος Ψύχας, υπεύθυνος του Δικτύου για το Δικαίωμα στη στέγη και την κατοικία.

Η Άντα Αλαμάνου, συντονίστρια του προγράμματος στήριξης των αστέγων «Κλίμακα» και ο Λεωνίδας Γεωργίου, εργαζόμενος στο περιοδικό δρόμου «Σχεδία», μιλούν για τις πρακτικές μεθόδους αντιμετώπισης της έλλειψης στέγης.

Ο αρχιτέκτων Αλέξανδρος Βαλσαμίδης, συνιδρυτής του βραβευμένου αρχιτεκτονικού γραφείου «Riza3architects», μιλάει για έναν πρωτότυπο σχεδιασμό φτηνής και ποιοτικής κατοικίας στην πόλη.

Για την ανάγκη Μητροπολιτικής προοπτικής και διαχείρισης της Αθήνας, ο   Περικλής Βασιλόπουλος συζητεί με το Νίκο Μπελαβίλα, καθηγητή στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και υπεύθυνο του Εργαστηρίου Αστικής Ανάπλασης στο ΕΜΠ. Η Αθήνα περιβάλλεται από την Πάρνηθα, την Πεντέλη, τον Υμηττό, το όρος Αιγάλεω και το παραλιακό μέτωπο μέχρι το Σούνιο. Πώς θα αναιρεθεί ο πρωτοφανής για τα ευρωπαϊκά δεδομένα διοικητικός και χωρικός κατακερματισμός της πρωτεύουσας;

Επίσης, στην εκπομπή καλεσμένος είναι ο Γιώργος- Στυλιανός Πρεβελάκης, καθηγητής Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο Sorbonne I, στο Παρίσι και συγγραφέας ενός πρόσφατου βιβλίου για τον δικτυακό Ελληνισμό της Διασποράς με τίτλο «Ποιοι είμαστε; Η γεωπολιτική της ελληνικής ταυτότητας» και ο οποίος μιλάει για την ανάγκη μίας νέας στρατηγικής για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη στο καθεστώς της παγκοσμιοποίησης κάθε μορφής.

Τι είναι τα ΣΚΕ;

Το ΣΚΕ Αττικής της ΕΡΤ αποτελείται συνολικά από 110 μέλη με ίσο αριθμό εκπροσώπων 55 κοινωνικών φορέων και 55 πολιτών που κληρώθηκαν ανάμεσα σε 2.260 πολίτες, οι οποίοι δήλωσαν συμμετοχή. Το ΣΚΕ Αττικής μαζί με το ΣΚΕ Κεντρικής Μακεδονίας με έδρα τη Θεσσαλονίκη, είναι τα δύο (2) πρώτα από τα δεκατρία (13) ΣΚΕ που θα συγκροτηθούν σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Τα ΣΚΕ αποτελούν μια καινοτομική πρωτοβουλία που προβλέπεται από το νόμο 4324/15 για τη νέα ΕΡΤ, είναι ανεξάρτητα όργανα με συμβουλευτικό χαρακτήρα και έχουν στόχο τη βελτίωση της ΕΡΤ, υπέρ του δημόσιου συμφέροντος. Αρμόδια υπηρεσία για τη συγκρότηση και τη λειτουργία τους είναι το Κέντρο Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Πολιτών (ΚΕΕΠ), υπό την εποπτεία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ.

 

Συντονιστείτε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8!

Info:

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016, 22:00-24:00

Εκπομπή: «Athens Calling» (Η Αθήνα καλεί)

Live Streaming: webradio.ert.gr/proto

Facebook: www.facebook.com/protoprogramma.ert