Εκδηλώσεις – «12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα Ελεύθερη»

Εκδηλώσεις – «12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα Ελεύθερη»

«12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1944. Η ΑΘΗΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ»

Ταξίδι στην ιστορία της Κατοχής και της Απελευθέρωσης, με οδηγό τη μουσική, διοργανώνεται και 5η Οκτωβρίου στους ιστορικούς τόπους της Μάντρας Μπλόκου Κοκκινιάς και στο Μπλοκ 15 στο Χαϊδάρι.

Πρόκειται για δύο μουσικές παραστάσεις με τίτλο «Οι νότες του πολέμου.Τα τραγούδια της Κατοχής, της Αντίστασης και της Απελευθέρωσης», οι οποίες θα ανατρέξουν στην μουσική εμπειρία του πρώτου μισού της δεκαετίας του ’40.

Το περιεχόμενο της κάθε μουσικής παράστασης αποτελείται από τραγούδια και από κείμενα. Τα τραγούδια προέρχονται χρονικά από τη δεκαετία του ΄40 αλλά και από τα επόμενα χρόνια, ενώ ετερόκλητα είναι και τα μουσικά είδη που θα ερμηνευθούν: Ρεμπέτικα, ελαφρά, πατριωτικά τραγούδια της εποχής. «Τα τραγούδια του ΄40, αλλά και τραγούδια του Θεοδωράκη και του Λεοντή που είναι γραμμένα μεταπολεμικά φωτίζουν πλευρές της δοκιμασίας του ελληνικού λαού. Όλα έχουν τη θέση τους σε ένα ηχητικό ψηφιδωτό που σκοπό έχει να ανασυνθέσει ένα μεγάλο μέρος από το πολιτισμικό περιβάλλον την εποχή της Κατοχής», λέει ο Αλέξης Βάκης υπεύθυνος για τις επιλογές, τις ενορχηστρώσεις και τη μουσική επιμέλεια των παραστάσεων.

Τα κείμενα στέκουν αυθύπαρκτα αλλά και περιβάλλουν τα τραγούδια με αφηγήσεις μαρτυριών, ντοκουμέντα και πληροφορίες για την ίδια την ιστορία των ακουσμάτων και την εξέλιξη του ελληνικού τραγουδιού της εποχής.

 «Ξεκινήσαμε έχοντας στο μυαλό ένα αξίωμα, το οποίο έχει διατυπώσει ο Ζακ Ατταλί στο βιβλίο του “Θόρυβοι”: “Μια κοινωνία ή μια ιστορική στιγμή την κατανοείς και τη βιώνεις καλύτερα όχι τόσο μελετώντας τα ιστορικά στοιχεία που είναι συναρτημένα  με αυτήν, αλλά ακούγοντας τους ήχους της, τα τραγούδια της”. Σκοπός είναι να ξεφύγουμε από το στερεότυπο ότι η ιστορία γράφεται μόνο μέσα από ανακοινωθέντα και ειδήσεις. Ταυτόχρονα γράφεται και με άλλους τρόπους. Οι παραστάσεις αυτές θέλουν να δώσουν σε όσο το δυνατόν περισσότερους τη δυνατότητα να ΄μυρίσουν’ τις μουσικές της κατοχής», συμπληρώνει ο Αλέξης Βάκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι δύο παραστάσεις θα παρουσιαστούν σε τόπους με ειδικό βάρος και ιστορική σημασία όχι μόνο για τον αγώνα της Κατοχής, αλλά όλης της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας: Η πρώτη θα γίνει στη Μάντρα του μπλόκου της Κοκκινιάς στο Δήμο Νίκαιας (Σάββατο 1η Οκτωβρίου) και η δεύτερη στο Κτίριο Μπλοκ 15 στο στρατόπεδο Καραϊσκάκης στο Χαϊδάρι (Τετάρτη 5 Οκτωβρίου).

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη, όπως σε όλες τις δράσεις της διοργάνωσης Αθήνα Ελεύθερη.

Ώρα έναρξης και για τις δύο παραστάσεις:  20:00

Παίζουν και τραγουδούν:  Σταυρούλα Μανωλοπούλου (τραγούδι) και Μάνια Παπαδημητρίου (τραγούδι), Βασίλης Κορακάκης (μπουζούκι, μαντολίνο, τραγούδι), Πέτρος Καπέλας (μπουζούκι, μαντολίνο), Γιώργος Γουρζουλίδης (πιάνο τραγούδι), Γιώργος Σχοινάς (ακορντεόν), Δημήτρης Μαρινόπουλος (κιθάρα), Νίκος Γύρας (κοντραμπάσο).

Μουσική επιμέλεια και ενορχηστρώσεις: Αλέξης Βάκης

Τα κείμενα διαβάζουν και ερμηνεύουν η Μάνια Παπαδημητρίου και ο Αλέξης Βάκης.

Ολόκληρο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, διατίθεται στο http://freeathens44.org/.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ:

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Γενική Γραμματεία Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου

Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας

Δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας

Δήμος Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη

Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλίου Ελλάδος

Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ:

Μουσείο Μπενάκη

Αρχείο ΕΡΤ

Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας

Ελληνικό Λογοτεχνικό Ιστορικό Αρχείο – ΜΙΕΤ

Πολεμικό Μουσείο

Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα

Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων Μακεδονίας

Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας

Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος

Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Ιστορικό Αρχείο Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης

Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού

Μορφωτικό Ίδρυμα ΕΣΗΕΜΘ

Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης

Μουσείο Φωτογραφίας «Χρήστος Καλεμκερής» Δήμου Καλαμαριάς

Ιδιωτική συλλογή Σπύρου Κουζινόπουλου

Ιδιωτική συλλογή Θεόδωρου Βαλαχά