Πρώτο Πρόγραμμα – Δηλώσεις Ανδρέα Νεφελούδη 04.10.2016

Πρώτο Πρόγραμμα – Δηλώσεις Ανδρέα Νεφελούδη 04.10.2016

Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΕΦΕΛΟΥΔΗΣ ΣΤΟ ΠΡΩΤO ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 ΚΑΙ ΣΤΗ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

#ertproto

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης, μίλησε στους Ανδρέα Παπασταματίου και Έλενα Καραγιάννη στην εκπομπή «Απολύτως σχετικό», που μεταδίδεται από το Πρώτο Πρόγραμμα και τη Φωνή της Ελλάδας.

Ο κ. Νεφελούδης χαρακτήρισε «απόλυτα απαράδεκτη» τη χρήση χημικών στους συνταξιούχους, αλλά δεν απάντησε στο ερώτημα αν πρέπει να παραιτηθεί ο κ. Τόσκας. Διευκρίνισε όμως, ότι υπάρχει σοβαρή πολιτική ευθύνη «την οποία ανέλαβε και ο ίδιος».
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μην ισχύσουν ξανά οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να απελευθερωθούν οι ομαδικές απολύσεις και καμία περίπτωση να απελευθερωθεί το lock out (ανταπεργία εργοδοτών)».

Ο κ. Νεφελούδης μίλησε για το θέμα που πυροδοτεί εξεγέρσεις στη Γαλλία, ενώ εδώ, όπως δήλωσε, «πέρασε αβρόχοις ποσίν», δηλαδή την επικυριαρχία των επιχειρησιακών συμβάσεων επί των κλαδικών. Ανέφερε ως παράδειγμα, ξενοδόχους στο Ηράκλειο που διέλυσαν το εργοδοτικό σωματείο και έκαναν ενώσεις προσώπων, ώστε να παρακάμψουν τις κλαδικές συμβάσεις και με επιχειρησιακές να ρίξουν τους μισθούς.

Ο κ. Νεφελούδης τόνισε ότι «χρειάστηκε να τους αντιμετωπίσουν δικαστικά. Αυτό που επιδιώκει το υπουργείο είναι να επικυριαρχεί η ευνοϊκότερη σύμβαση».
Για το θέμα του κατώτατου μισθού, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας δήλωσε ότι συμφωνεί με το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, να ορίζεται στη διαπραγμάτευση των κοινωνικών εταίρων.

Ο κ. Νεφελούδης δήλωσε ότι «προκαλούν σοκ τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας για τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και για τους μισθούς των 100 ευρώ και χαρακτήρισε «κροκοδείλια τα δάκρυα» αυτών που αποδιοργάνωσαν τις σχέσεις εργασίας και σήμερα κάνουν δήθεν κριτική. Μάλιστα, χαρακτήρισε επιλογή της ΝΔ και του πρώην υπουργού κ. Βρούτση αυτή την αποδιοργάνωση, αναφέροντας και ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι βρήκαν κλειστά 40 υποκαταστήματα του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας.

Ο κ. Νεφελούδης υποστήριξε ότι «έχουν τελειώσει οι περικοπές στις συντάξεις και με την Εθνική Σύνταξη -σε περίπου ένα χρόνο- οι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις».
Καταλήγοντας ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, παρουσιάστηκε σίγουρος ότι δεν θα έχουμε πρόωρες εκλογές και δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «έχουμε ανάγκη εμείς να εξαντλήσουμε την τετραετία για να αποδείξουμε ότι πολλά απ’ αυτά τα οποία λέγαμε δεν ήταν λόγια του αέρα…».

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη: http://bit.ly/2cPF3Y0