ΕΡΤ2 – «Αρχαίων Δράμα» 10 &17.10.2016

ΕΡΤ2 – «Αρχαίων Δράμα» 10 &17.10.2016

«Αρχαίων Δράμα» – Νέα εκπομπή στην ΕΡΤ2«“Βάκχες” του Ευριπίδη» - Σωτήρης Χατζάκης (2)

Ημερομηνίες μετάδοσης: Δευτέρα 10 και 17 Οκτωβρίου 2016, στις 23:30

Η ΕΡΤ ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο έρευνας για το αρχαίο δράμα, μεταδίδοντας τη νέα σειρά εκπομπών της ΕΡΤ2, «Αρχαίων Δράμα». Σε κάθε επεισόδιο της νέας σειράς παρουσιάζεται ένα διαφορετικό έργο μέσα από τη ματιά και την ερμηνευτική προσέγγιση ενός σύγχρονου σκηνοθέτη ή συντελεστή του θεάτρου κάθε φορά, με τη μορφή ενός ελεύθερου μαθήματος-εργαστηρίου.

Η σειρά φιλοδοξεί μ’ αυτόν τον τρόπο να «χτίσει» μία νέα πρόταση για ένα σύνολο εκπομπών σύγχρονης έρευνας και διδασκαλίας του αρχαίου δράματος, ως συναντήσεις ενεργών ερευνητών του θεάτρου με νέους ηθοποιούς μέσα στο πλαίσιο ενός δημόσιου μαθήματος, εντός του οποίου θα ανιχνεύονται το θέμα, η ανάπτυξη του μύθου, οι χαρακτήρες και κυρίως τα κρίσιμα ζητήματα που διακυβεύονται μέσα στο καθένα από τα έργα της αρχαίας δραματικής μας κληρονομιάς.

Ημερομηνία μετάδοσης: Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016, στις 23:30

Επεισόδιο 2ο: «“Βάκχες” του Ευριπίδη» – Σωτήρης Χατζάκης

Στην αίθουσα ενός θεατρικού εργαστηρίου, ο σκηνοθέτης Σωτήρης Χατζάκης παρουσιάζει τις «Βάκχες», το τελευταίο και δυσκολότερο έργο του Ευριπίδη. Μαζί με μία ομάδα νέων ηθοποιών, ο Σωτήρης Χατζάκης μάς μυεί στις απαρχές του αρχαίου δράματος και στα στοιχεία εκείνα που διέπουν το μυστηριακό χαρακτήρα των «Βακχών». Ποιες ήταν οι «Βάκχες», τι σήμαινε η λατρεία του Διονύσου στον αρχαίο κόσμο, με ποιο τρόπο μπορούμε να την αντιληφθούμε σήμερα και πώς επιβιώνει το στοιχείο της μέθεξης στις μέρες μας;

Ημερομηνία μετάδοσης: Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016, στις 23:30

Επεισόδιο 3ο: «“Ηλέκτρα” του Σοφοκλή» – Θωμάς Μοσχόπουλος

Με αφορμή το ξενόγλωσσο ανέβασμα της τραγωδίας του Σοφοκλή, «Ηλέκτρα», από τον Θωμά Μοσχόπουλο στον Καναδά, ο σκηνοθέτης και νέοι ηθοποιοί θέτουν πάνω στη σκηνή του Θεάτρου Πόρτα ερωτήματα, διερευνώντας το θέμα, τους χαρακτήρες και τους αντικατοπτρισμούς του έργου στο σήμερα.

Ποιος αποφασίζει ποιο είναι το δίκαιο; Πώς οι ήρωες υπερασπίζονται τα διαφορετικά πρόσωπα της αλήθειας και πώς συγκρούονται για τη δίκαιη λύση; Ποια είναι η λειτουργία και ο ρόλος του διαλόγου στη θεατρική φόρμα της «Ηλέκτρας» -αλλά και στο αρχαίο δράμα γενικότερα- ως μεθόδου προσέγγισης της αλήθειας;

Για φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ.