ΕΡΤ2 – «Το σινεμά στο σπίτι σας» 30.11.2016

ΕΡΤ2 – «Το σινεμά στο σπίτι σας» 30.11.2016

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΟ ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ – ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ

A΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ 

«Almanya: Καλώς ήρθατε στη Γερμανία»  

(Almanya – Welcome to Germany / Alimanya – Willkommen in Deutchland)

Ημερομηνία μετάδοσης: Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016, στις 21:50

Almanya - Willkommen in Deutschland  (1)

 

Δραματική κομεντί, παραγωγής Γερμανίας 2011.

Σκηνοθεσία: Γιασεμίν Σαμντερελί

Σενάριο: Γιασεμίν Σαμντερελί, Νεσρίν Σαμντερελί.

Παίζουν:  Φαχρί Γιαρντίμ, Πέτρα Σμιντ-Σάλερ, Ντένις Μοσκίτο, Βεντάτ Εριντσίν, Αϊλίν Τεζέλ, Λιλάι Χουζέρ, Ντεμέτ Γκιούλ, Ραφαέλ Κουσούρης, Αϊκούτ Καγιατζίκ, Ερκάν Καρατζαϊλί.

Διάρκεια: 94΄

Υπόθεση: Ο 70χρονος Χουσεΐν Γιλμάζ, έπειτα από 45 χρόνια διαμονής στη Γερμανία, όπου πρωτοπήγε στα μέσα της δεκαετίας του ’60 ως Gastarbeiter («φιλοξενούμενος εργάτης»), ανακοινώνει στην οικογένειά του ότι αγόρασε ένα σπίτι στην Τουρκία και ζητάει να τον βοηθήσουν να το ανακαινίσει. Για εκείνον πρόκειται για ένα ταξίδι-επιστροφή στην πατρίδα, για τους υπόλοιπους όμως είναι μία περιπλάνηση σε μία «άγνωστη» χώρα. Η πρότασή του, λοιπόν, όχι μόνο δεν γίνεται δεκτή με ενθουσιασμό, αλλά προκαλεί τριγμούς ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας, αρκετά εκ των οποίων μοιάζουν να μη μπορούν να αποφασίσουν αν νιώθουν περισσότερο Τούρκοι ή Γερμανοί.
Παράλληλα, η Τσανάν, η φοιτήτρια εγγονή του Χουσεΐν, έχει τα δικά της προβλήματα, ερχόμενη αντιμέτωπη με μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, την οποία παλεύει να κρατήσει κρυφή από τη μητέρα της. Υπάρχει πάντως κάποιος που τη βοηθάει να ξεχνιέται: ο 6χρόνος ξάδερφός της Τσενκ, ο οποίος της ζητάει να του διηγηθεί την απίθανη ιστορία γνωριμίας ανάμεσα στον παππού Χουσεΐν και τη γιαγιά Φατμά, τότε που οι δυο τους ήταν ακόμη δύο ντροπαλοί νέοι σ’ ένα γραφικό χωριουδάκι της μακρινής Ανατολίας. Και, κυρίως, πώς ο Χουσεΐν κατέληξε να γίνει ο… 1.000.00 1ος Gastarbeiter της Γερμανίας!

Βασισμένο κατά ένα σημαντικό μέρος του σε προσωπικές εμπειρίες της σκηνοθέτιδας Γιασεμίν Σαμντερελί και της αδελφής της και συν-σεναριογράφου Νεσρίν Σαμντερελί, το μεγάλου μήκους κινηματογραφικό τους ντεμπούτο «Almanya – Καλώς ήρθατε στη Γερμανία», σκιαγραφεί το πορτρέτο μιας πολυμελούς οικογένειας Τουρκογερμανών, η οποία βρίσκεται με το ένα πόδι στην Ανατολή και το άλλο στη Δύση, υιοθετώντας από τη μία τη γερμανική κουλτούρα, αλλά αρνούμενη, από τη άλλη, να αποχωριστεί τα ήθη και έθιμα της «μαμάς» Τουρκίας. Παράλληλα, η ταινία συμμετέχει με τον τρόπο της στο ζήτημα της μετανάστευσης, αλλά και στην επίκαιρη συζήτηση περί ενσωμάτωσης στη γερμανική κοινωνία.

«Είμαστε Τούρκοι ή Γερμανοί;», αναρωτιέται ο μικρός Τσενκ, συγχυσμένος από τις αντιδράσεις των συμμαθητών του στο Δημοτικό Σχολείο και από το γεγονός ότι στον χάρτη της Ευρώπης στην τάξη του δεν υπάρχει χώρος για την Ανατολία, από την οποία ο ίδιος κατάγεται. Τον Τσενκ υποδύεται ο -γεννημένος το 2002 στο Μόναχο- Ραφαέλ Κουσούρης. Είναι Γερμανός με ελληνικές ρίζες και τιμήθηκε με το Βραβείο Λευκός Ελέφαντας στο Φεστιβάλ του Μονάχου, το οποίο απονέμεται στον Καλύτερο Ηθοποιό Παιδικού Ρόλου.

Η ταινία έχει τιμηθεί με δύο σημαντικά βραβεία German Film Awards (Χρυσό Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου & Ασημένιο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας), απέσπασε Βραβείο Κοινού στο Διεθνές Φεστιβάλ του Σικάγο, προβλήθηκε εκτός διαγωνιστικού τμήματος στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, ενώ αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες εισπρακτικές επιτυχίες στη Γερμανία.

Για φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ.