ΕΡΤ2 – «Μνήμες χαράς» 21.01.2017

ΣΕΙΡΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

«Μνήμες χαράς» (Όταν η Ελλάδα μεγάλωνε)

Η σειρά καταδεικνύει την ελληνικότητα των αποκαλούμενων Νέων Χωρών, που παρέμεναν υπό ξένη κατοχή, ενώ το νεοσύστατο ελληνικό κράτος χάρη στον Αγώνα της Παλιγγενεσίας του 1821 και τους ξένους συμμάχους του εκτεινόταν ήδη, από το 1832, μέχρι τη γραμμή συνόρων από τον Παγασητικό στον Αμβρακικό, και πραγματεύεται διεξοδικά τα πολιτικά και στρατιωτικά γεγονότα που οδήγησαν στην απελευθέρωση και ενσωμάτωσή τους στην Ελλάδα.

Σε διάστημα ενός αιώνα, από το 1864 με την ενσωμάτωση των Ιονίων νήσων, την αμαχητί ενσωμάτωση της Θεσσαλίας, την ένωση της Κρήτης, τους δύο Βαλκανικούς Πολέμους και την απελευθέρωση της Μακεδονίας, της Ηπείρου και της Θράκης έως το 1948 και την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων, αμέσως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ελλάδα κατάφερε, σταδιακά, να καταστεί η πιο ισχυρή πολιτική δύναμη των Βαλκανίων, το αντίπαλο δέος της άλλοτε παντοκράτειρας Τουρκίας,  με σημαντικές επιρροές στα υπόλοιπα βαλκανικά κράτη και εξαιρετικές σχέσεις με τα κράτη της Δυτικής Ευρώπης.

Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017, στις 11:30

Εκπομπή 9η: «Η απελευθέρωση του Αγίου Όρους και των νήσων»

Κάτοικοι της Λήμνου εορτάζουν τα πρώτα ελεύθερα χριστούγεννα

Στις 31 Ιανουαρίου του 1914 επιδόθηκε στην ελληνική κυβέρνηση διακοίνωση των Μεγάλων Δυνάμεων, με την οποία διατυπωνόταν η αξίωση να αποχωρήσει ο ελληνικός στρατός από τη Βόρειο Ήπειρο. Σε αντίθετη περίπτωση τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου δεν θα παραχωρούνταν στην Ελλάδα. Η ελληνική κυβέρνηση συμμορφώθηκε και απέσυρε τα στρατεύματα.

Τελικά η Ικαρία, η Λέσβος, η Λήμνος, η Σάμος, η Χίος, όπως και τα υπόλοιπα νησιά του ανατολικού Αιγαίου,  εξασφαλίστηκαν οριστικά το 1923 με την υπογραφή  της Συνθήκης της Λωζάνης, οπότε η Τουρκία παραιτήθηκε από τα δικαιώματά της επί των νήσων και αναγνώρισε την ελληνική κυριαρχία, συμφωνία που δεν ίσχυσε για την Ίμβρο και την Τένεδο που παραμένουν μέχρι σήμερα υπό τουρκική κυριαρχία.

Στο συγκεκριμένο επεισόδιο μιλούν οι: Ζήσης Φωτάκης (λέκτωρ Ναυτικής Ιστορίας Σχολής Ναυτικών Δοκίμων), Τάσος Σακελλαρόπουλος (υπεύθυνος Ιστορικών Αρχείων Μουσείου Μπενάκη), Δρ Βασίλειος Πάππας (γενικός γραμματέας Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών), Στρατής Αναγνώστου (ιστορικός), Στρατής Χαραλάμπους (αντιστράτηγος Πυροβολικού ε.α.), Γιάννης Μακριδάκης (συγγραφέας), Γεώργιος Αγγελινάρας (φιλόλογος).

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Σοφιανόπουλος, Αλέξανδρος Κακαβάς.

Σενάριο: Αλέξανδρος Κακαβάς.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Χρήστος Αλεξανδρής.

Συμπληρωματικά γυρίσματα-μοντάζ: Κυριάκος Γκίκας.

Ηχοληψία: Κωνσταντίνος Καρδακάρης.

Επιστημονικός συνεργάτης: Νικόλαος Μισολίδης.

Αφήγηση: Ρένος Χαραλαμπίδης, Ρεγγίνα Παντελίδη.

Μουσική: Αδάμ Παναγόπουλος.

Μουσική τίτλων αρχής σειράς: Τιμολέων Χατζηιωάννου.

Για φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ.