ΕΡΤ2 – Νέα εκπομπή «Λαύριο» (Α΄μέρος) 26.01.2017

ΕΡΤ2 – Νέα εκπομπή «Λαύριο» (Α΄μέρος) 26.01.2017

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 ΝΕΑ ΕΚΠΟΜΠΗΠΡΕΜΙΕΡΑ

«ΕΝΤΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ»

 Ελάτε να γνωρίσουμε -και να ξαναθυμηθούμε- τον πρώτο νομό της χώρας. Τον πιο πυκνοκατοικημένο αλλά ίσως και τον λιγότερο χαρτογραφημένο.

Η Αττική είναι όλη η Ελλάδα υπό κλίμακα. Έχει βουνά, έχει θάλασσα, παραλίες και νησιά, έχει λίμνες και καταρράκτες, έχει σημαντικές αρχαιότητες, βυζαντινά μνημεία και ασυνήθιστα μουσεία, κωμοπόλεις και γραφικά χωριά και οικισμούς, αρχιτεκτονήματα, φρούρια, κάστρα και πύργους, έχει αμπελώνες, εντυπωσιακά σπήλαια, υγροτόπους και υγροβιότοπους, εθνικό δρυμό.

Έχει όλα εκείνα που αποζητούμε σε απόδραση -έστω διημέρου- και ταξιδεύουμε ώρες μακριά από την πόλη για να απολαύσουμε.

Η νέα εκπομπή «Εντός Αττικής», που κάνει πρεμιέρα την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017 και ώρα 17:00 στην ΕΡΤ2 προτείνει αποδράσεις -τί άλλο;- εντός Αττικής.

Περίπου 30 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας υπάρχουν μέρη που δημιουργούν στον τηλεθεατή-επισκέπτη την αίσθηση ότι βρίσκεται ώρες μακριά από την πόλη. Μέρη που μπορεί να είναι δύο βήματα από το σπίτι του ή σε σχετικά κοντινή απόσταση και ενδεχομένως να μην έχουν πέσει στην αντίληψή του ότι υπάρχουν.

Εύκολα προσβάσιμα και με το ελάχιστο οικονομικό κόστος, καθοριστική παράμετρος στον καιρό της κρίσης, για μια βόλτα, για να ικανοποιήσουμε την ανάγκη για αλλαγή παραστάσεων.

Τα επεισόδια της σειράς σαν ψηφίδες συνθέτουν ένα μωσαϊκό, χάρη στο οποίο αποκαλύπτονται γνωστές ή  πλούσιες φυσικές ομορφιές της Αττικής.

Επιμέλεια-παρουσίαση: Χρήστος Ν.Ε. Ιερείδης.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Γκάβαλος.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Διονύσης Πετρουτσόπουλος.

Ηχοληψία:  Κοσμάς Πεσκελίδης.

Διεύθυνση παραγωγής: Ζωή Κανελλοπούλου.

Παραγωγή: Άννα Κουρελά- View Studio.

Ημερομηνία μετάδοσης: Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017, στις 17:00

 Εκπομπή 1η: «Λαύριο» (Α΄ μέρος)

ΦΩΤΟ ΕΝΤΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 1ο «Λαύριο»

Λαύριο: η πύλη της Αττικής στο Αιγαίο. Ένα στεριανό καράβι. Μια παραθαλάσσια πόλη με μακραίωνη Ιστορία, με πολλές και κρυφές χάρες.

Με ωραία εσπλανάδα, έναν οικιστικό πυρήνα με κτίρια αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα, με συνοικίες άλλων εποχών, με πολλές επιλογές διασκέδασης.

Το Λαύριο ήταν το νομισματοκοπείο της αρχαίας Αθήνας. Τα αρχαία ορυχεία της Λαυρεωτικής, από τα οποία γίνονταν εξορύξεις αργυρούχου μολύβδου -ο άργυρος ήταν η πρώτη ύλη για το αθηναϊκό τετράδραχμο- είχαν ένα δίκτυο από σήραγγες συνολικού μήκους 80 χιλιομέτρων.

Αν εκείνη την εποχή η Λαυρεωτική ήταν ένα απέραντο ορυχείο, στους νεότερους χρόνους η πόλη που αναπτύχθηκε οφείλεται στη Γαλλική Εταιρεία Μεταλλείων -μετέπειτα ελληνική εταιρεία.

Πολλά από τα σημερινά κτίρια της πόλης -ορισμένα λειτουργούν ως χώροι εστίασης- στο πρόσφατο παρελθόν είχαν άλλη χρήση που δεν το βάζει ο νους.

Οι βόλτες στις γειτονιές του Λαυρίου, είναι ταυτόχρονα μικρά ταξίδια στο χρόνο, τότε που το σημερινό ΚΕΠ, στην πλατεία, ήταν ξενοδοχείο, το σημερινό πνευματικό κέντρο στέγαζε τις ορχήστρες και τις χορωδίες των μεταλλωρύχων, και κατόπιν το πρώτο δημοτικό σχολείο. Κτίριο αποκατεστημένο, που χρησιμοποιείται ως εστιατόριο, ήταν στις αρχές του 19ου αιώνα η τράπεζα των μεταλλείων.

Το Λαύριο δεν είναι μόνο ένα λιμάνι που εξυπηρετεί, ακτοπλοϊκώς, κυρίως τα κοντινά Κυκλαδονήσια, την Τζια και την Κύθνο. Είναι ένα στεριανό νησί. Ανοιχτό να το ανακαλύψεις.

Για φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ.