ΕΡΤ1 – «28 φορές Ευρώπη – 28 Europe» 12.02.2017

ΕΡΤ1 – «28 φορές Ευρώπη – 28 Europe» 12.02.2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 «28 φορές Ευρώπη – 28 Europe»

Με τον Κώστα Αργυρό

Ο Κώστας Αργυρός επιστρέφει στην ΕΡΤ1, τρία  χρόνια μετά. Η εκπομπή «28 φορές Ευρώπη – 28 Europe», είναι η συνέχεια της εκπομπής «27 της Ευρώπης» και σκοπός της είναι να εστιάσει σε θέματα της επικαιρότητας στην Ευρώπη, που δεν θα περιορίζονται όμως στον στενά «ειδησεογραφικό» χαρακτήρα. Η ελληνική κοινή γνώμη βομβαρδίζεται με «ειδήσεις» από ή για την Ευρώπη, χωρίς να μπορεί πάντα να κατανοήσει την ουσία αλλά και το υπόβαθρο σημαντικών θεμάτων. Ειδικά την περίοδο της κρίσης, πολλές φορές φάνηκε ότι η «Ευρώπη» αποφασίζει χωρίς εμάς για εμάς. Υπάρχει μία τάση να μιλάμε «για την Ευρώπη» λες και η χώρα μας δεν ανήκει σ’ αυτήν. Κάτι που φαίνεται να ενισχύεται το τελευταίο διάστημα με την εμφάνιση διαλυτικών τάσεων και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρώπη έχει μπει σε μια μεγάλη συζήτηση για το μέλλον της. Από τις θεσμικές αλλαγές μέχρι την «πρακτική» αλλαγή συγκεκριμένων πολιτικών, που δεν έχουν αποδώσει μέχρι τώρα τα αναμενόμενα, τα θέματα είναι πολλά και «ανοικτά». Στις εξελίξεις αυτές θα εστιάσουν οι κάμερες της νέας εκπομπής.

 Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017, στις 17:00

(Νέος κύκλος) – Εκπομπή 4η: «Το βλέμμα των άλλων»

 Είναι τα μάτια και τα αυτιά του υπόλοιπου πλανήτη στη χώρας μας. Οι ανταποκριτές των ξένων ΜΜΕ στην Ελλάδα είχαν μπόλικη δουλειά τα τελευταία χρόνια και έπρεπε συχνά να πείσουν τους προϊσταμένους τους σε κάποια μακρινά γραφεία για το τι πραγματικά συμβαίνει εδώ. Το τελευταίο διάστημα πάντως η Ελλάδα έχει πάψει να παράγει δραματικά πρωτοσέλιδα σε καθημερινή βάση, όπως συνέβη στο αποκορύφωμα της κρίσης. Ευκαιρία λοιπόν για μια αποτίμηση του πόσο μεταβλήθηκε τα τελευταία 7 χρόνια η εικόνα του «ακαμάτη» Έλληνα, αλλά και συνολικά της χώρας που συχνά ο κίτρινος τύπος παρουσίασε σε μια σχεδόν «εμπόλεμη κατάσταση». Πόσο δηλητηρίασαν τις σχέσεις των πολιτών τα στερεότυπα και πώς μπορούν να ξεπεραστούν σήμερα, που έτσι κι αλλιώς η Ευρώπη δείχνει να έχει ανάγκη από μια επανεκίννηση; Πόσο κατάλαβαν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι τα πραγματικά αίτια της κρίσης στην Ελλάδα, αλλά και τις συνέπειες από τις μεθόδους που επιλέχθηκαν για τη διαχείρισή της; Οι «28 φορές Ευρώπη» συνομιλούν με εκπροσώπους και συνεργάτες ξένων πρακτορείων και δικτύων που ζουν μόνιμα στην Ελλάδα και αναγκάστηκαν συχνά να δώσουν «μάχες» ακριβώς για να ανατρέψουν προκαταλήψεις και κλισέ.

Τι βαθμό παίρνει τελικά ο ξένος Τύπος που τόσο συχνά μας απασχολεί το τι ακριβώς μεταδίδει για εμάς; Και μήπως υπερβάλουμε όταν προσπαθούμε να δούμε την εικόνα μας μέσα από αυτόν τον «καθρέφτη», ενώ θα έπρεπε προηγούμενως να έχουμε προσπαθήσει να την αλλάξουμε για τις δικές μας ανάγκες;

Σενάριο-παρουσίαση: Κώστας Αργυρός.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Μουκάνης.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Τάγκας.

Δημοσιογραφική ομάδα: Κώστας Παπαδόπουλος, Ελένη Κορόβηλα, Δήμητρα Βεργίνη, Ωραιάνθη Αρμένη.

Για φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ.