ΕΡΤ2 – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 25.02-03.03.2017

ΕΡΤ2 – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 25.02-03.03.2017

ΣΑΒΒΑΤΟ, 25/2/2017

ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΞΥΠΝΗΜΑ

ΞΕΝΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ   GR

07:00 «Pajanimals» (Ε) 

Μουσική οικογενειακή σειρά κινούμενων σχεδίων (τεχνική puppet animation), παραγωγής ΗΠΑ, που θα ολοκληρωθεί σε 52 επεισόδια.

Δημιουργός: Jeff Muncy.

Σενάριο: Jeff Muncy, Michael Foulke, Dan Danko, Chris Baugh.

Μουσική: Michael Silversher, Patty Silversher.

Υπόθεση: Τέσσερεις χνουδωτοί φίλοι παίζουν και τραγουδούν, φορώντας τις πιτζάμες τους. Στο δωμάτιό τους, λίγο πριν πέσουν για ύπνο, συμβαίνουν πράγματα και θαύματα. Ένα ταξίδι στα σύννεφα, μια βόλτα στο δάσος, ένα πάρτι μεταμφιεσμένων με νόστιμες καραμέλες που προκαλούν κοιλόπονο είναι πιθανόν να προκαλέσουν αϋπνίες.

Οι αθέατοι γονείς παρεμβαίνουν συχνά για ν’ αποκαταστήσουν την τάξη και η περιπέτεια τελειώνει με μια γλυκιά καληνύχτα και το καθιερωμένο νανούρισμα.

Επεισόδια 31ο & 32ο

07:30 «Μάγια η μέλισσα» (Maya the beeMaya 3D)  (Ε) 

Παιδική οικογενειακή σειρά κινούμενων σχεδίων (3D Animation), παραγωγής Γαλλίας, που θα ολοκληρωθεί σε 78 επεισόδια.

Η πρώτη σειρά κινούμενων σχεδίων με τίτλο «Μάγια η μέλισσα» προβλήθηκε στην Ελλάδα από τη δημόσια τηλεόραση κατά την περίοδο 1979 – 1982.

Η αγαπημένη μέλισσα και οι φίλοι της επιστρέφουν τώρα στην ΕΡΤ με μια μοντέρνα τρισδιάστατη σειρά, βασισμένη στο ομότιτλο γερμανικό παραμύθι του 1912.

Υπόθεση: Η Μάγια ζει σ’ ένα λιβάδι με παπαρούνες μαζί με τους φίλους της Βίλι και Σκιπ. Με όπλο την εξυπνάδα της και μία αστείρευτη περιέργεια για τον κόσμο, εξερευνά την πολύχρωμη εξοχή, ζώντας συναρπαστικές καθημερινές περιπέτειες.

Στο παρασκήνιο της κάθε ιστορίας βρίσκεται η κυψέλη και τα ενήλικα μέλη της, που παρακολουθούν την ηρωίδα, καθοδηγώντας τη διακριτικά.

Σκηνοθεσία: Daniel Duda.

Παραγωγή: Katell France, Djamila Missoum, Jacques Romeu.

Επεισόδια 35ο & 36ο

08:00 «Τρένο δεινοσαύρων» (Dinosaur Train) (Ε)

Πολύχρωμη και πολυβραβευμένη σειρά κινούμενων σχεδίων (3D Animation), παραγωγής ΗΠΑ, με θέμα την Παλαιοντολογία.

«Εκμεταλλευόμενη» με ξεχωριστό τρόπο την αγάπη των παιδιών για τους δεινόσαυρους και τα τρένα, η σειρά επιχειρεί να καλλιεργήσει τις βασικές δεξιότητες σκέψης σε σχέση με την επιστήμη, τη Φυσική Ιστορία και την Παλαιοντολογία. Κάθε επεισόδιο περιλαμβάνει δύο ιστορίες κινούμενων σχεδίων και σύντομες, ζωντανές παρεμβάσεις του παλαιοντολόγου Δρ.

Σκοτ Σάμπσον.

Ταυτόχρονα, οι μικροί τηλεθεατές μπορούν να απολαύσουν το συναρπαστικό ταξίδι του Μπάντι -ενός αξιαγάπητου τυραννόσαυρου Ρεξ-  και της θετής του οικογένειας, στις ζούγκλες, στους βάλτους, στα ηφαίστεια  και στους ωκεανούς του προϊστορικού κόσμου.

Σκηνοθεσία: Κρεγκ Μπάρτλετ.

Σενάριο: Κρεγκ Μπάρτλετ, Τζόζεφ Πάρντι, Τζόναθαν Γκρίνμπεργκ, Μαρκ Ντροπ.

Εταιρεία παραγωγής: The Jim Henson Company.

Πρωτότυπη μουσική: Τζιμ Λανγκ.

Επεισόδιο 19ο

  ΣΑΒΒΑΤΟ, 25/2/2017

08:30 «Ο Μικρός Πρίγκιπας» (Le Petit Prince / Little Prince)

Παιδική περιπέτεια κινούμενων σχεδίων (3D Animation), παραγωγής Γαλλίας, που θα ολοκληρωθεί σε 25 ημίωρα επεισόδια.

Η σειρά βασίζεται στο διάσημο ομότιτλο μυθιστόρημα του Αντουάν Σεντ Εξιπερί.

Υπόθεση: Ο Μικρός Πρίγκιπας ζει σ’ έναν αστεροειδή μαζί με το αγαπημένο του Τριαντάφυλλο. Πολύ συχνά, η φίλη του η Αλεπού τον συντροφεύει, καθώς ταξιδεύει στο γαλαξία με το μυθικό του αεροπλάνο. Και το Τριαντάφυλλο αγωνιά για την επιστροφή του,

ενόσω εκείνος προσγειώνεται σε άγνωστους και παράξενους πλανήτες, όπου το φίδι και οι κακές σκέψεις καραδοκούν.

Σκηνοθεσία: Pierre-Alain Chartier.

Επεισόδιο 24ο  

09:00 «Μία αγελάδα και μία γάτα στον ωκεανό» (A Cow, a Cat and the Οcean)

Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Παιδική περιπέτεια κινούμενων σχεδίων (2D Animation), παραγωγής Γαλλίας, που θα ολοκληρωθεί σε 52 επεισόδια.

Υπόθεση: Μία αγελάδα και μία γάτα αποφασίζουν να το σκάσουν από τη φάρμα στην οποία ζουν για ν’ ανακαλύψουν το θρυλικό «Νησί των Ζώων» και να ζήσουν εκεί ελεύθερες κι ευτυχισμένες. Στη διαδρομή συναντούν γραφικά νησιά και κάνουν γνωριμίες με γκρινιάρες πολικές αρκούδες, σαρδέλες που κάνουν διακοπές και ρινόκερους που συμμετέχουν στο ροντέο! Τα μαθήματα που αποκομίζουν είναι πολύτιμα. Το ταξίδι στον ωκεανό διαρκεί όσο χρειάζεται για να αποδειχθεί σημαντικότερο από τον προορισμό.

Επεισόδια 48ο & 49ο

09:30 «Κυνηγοί δράκων» (Dragon Hunters) Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Παιδική περιπέτεια κινουμένων σχεδίων (2D Animation), παραγωγής Γαλλίας, που θα ολοκληρωθεί σε 52 ημίωρα επεισόδια.

«Ακούσατε, ακούσατε! Ακούστε για τις περιπέτειες του Λίαν -Τσου και του Γκουίζντο! Μάθετε για τον φίλο τους, τον Ζάζα, αλλά και για τον αγαπημένο τους Έκτορα, τον νεαρό δράκο!»

Γαλλική παραγωγή κινούμενων σχεδίων, που σημείωσε παγκόσμια επιτυχία και προβλήθηκε σε εβδομήντα χώρες. Στους τίτλους έναρξης της σειράς ακούγεται το ομότιτλο τραγούδι του διάσημου συγκροτήματος The Cure: «The Dragon Hunters Song».

Υπόθεση: Σ’ ένα σύμπαν φτιαγμένο από αιωρούμενους κατοικήσιμους μετεωρίτες, δύο κυνηγοί δράκων ασκούν το εμπόριό τους με μοναδικό κριτήριο το κέρδος. Ο παράξενος αυτός κόσμος κατοικείται από  αδίστακτους απατεώνες, κατσούφηδες αγρότες και αναλφάβητους, μικροπρεπείς άρχοντες. Ανάμεσά τους δύο απίθανοι τύποι, η συνεργασία των οποίων περνάει διακυμάνσεις, «κυνηγούν δράκους», αλλά, κυρίως, μας κάνουν να γελάμε να ονειρευόμαστε και να αγωνιούμε.

Σκηνοθεσία: Norman LeBlanc.

Επεισόδια 49ο & 50ό

ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

10:30 ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ  GR

«Τα παιδιά του κόσμου» (Children of the world)

Σειρά ντοκιμαντέρ εννέα (9) επεισοδίων, παραγωγής Γαλλίας 2007.

Το όνειρο για μια καλύτερη ζωή.

Τα παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο μοιράζονται ένα κοινό χαρακτηριστικό: όλα θέλουν να ονειρεύονται και να φαντάζονται το μέλλον τους και σ’ αυτή τη σειρά ντοκιμαντέρ τα βλέπουμε να μιλούν ελεύθερα για τις αμφιβολίες τους, τις απογοητεύσεις, τις ελπίδες, τις προσδοκίες τους για το παρόν και το μέλλον. Από όποια χώρα και αν είναι, από όποιο περιβάλλον  οικονομικό και κοινωνικό, όλα έχουν ένα όνειρο, μία εκδίκηση να πάρουν ή μία φιλοδοξία να εκπληρώσουν και θέλουν να μιλήσουν γι’ αυτό.

«Τα παιδιά του κόσμου» είναι μια αισιόδοξη σειρά νοκιμαντέρ που στέλνει ένα θετικό μήνυμα στους μεγάλους. Ένα μήνυμα που λέει ότι ο κόσμος είναι ακόμα ένα πανέμορφο μέρος όταν το βλέπεις μέσα από τα μάτια των παιδιών και ότι υπάρχει ακόμα ελπίδα.

Πρωταγωνιστούν παιδιά από τη Βολιβία, την Αυστραλία, την Κένυα, τη Βραζιλία, το Μπουτάν, την Ινδία, τη Ρωσία, το Νεπάλ.

Επεισόδιο 8ο: «Νεπάλ – Ρόμπιν (13) – Χαμάλης» (Robin (13) – TouristsPorterNepal)

Κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες έρχονται στο Νεπάλ για αν εξερευνήσουν τα Ιμαλάια. Ο 13χρονος Ρόμπιν, που είναι τυφλός, σκαρφαλώνει στο βουνό κάθε μέρα, κουβαλώντας τα πράγματα των τουριστών. Ελπίζει κάποια μέρα να γίνει ο αρχηγός των χαμάληδων και να γλιτώσει από τη φοβερή φτώχεια.

ΕΚΠΟΜΠΕΣ – ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

11:30 ΟΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ  W   

Η σημασία των Βιβλιοθηκών στην ανάπτυξη και διάδοση του πολιτισμού είναι μοναδική και ανεκτίμητη. Οι Βιβλιοθήκες αποτελούν την κιβωτό της πνευματικής παρακαταθήκης των Ελλήνων. Εδώ καταγράφεται ο πλούτος της πορείας της ελληνικής σκέψης διά μέσου των αιώνων. Είναι ένα φυτώριο γνώσης, όπου εκεί «ανθίζουν» η έρευνα, η θεωρητική ανάπτυξη, οι επιστημονικές αναζητήσεις, καθώς και οι θεολογικές ζυμώσεις. Κύριος σκοπός των  Βιβλιοθηκών είναι αυτός ο πνευματικός πλούτος να μεταμορφωθεί σε γνώση που να είναι χρήσιμη και προσιτή σ’ ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Σε κάθε Βιβλιοθήκη, όταν έρθεις σε γνωριμία με τους ανεκτίμητους θησαυρούς της που συντηρεί, σου προσφέρει αληθινές εκπλήξεις και συγκινήσεις, υποδεικνύοντας έτσι και τη μεγάλη της χρησιμότητα. Στους φιλόξενους χώρους των Βιβλιοθηκών βρήκαν καταφύγιο, αλλά και άσυλο, παλιές εκδόσεις έργων πολύ σπουδαίων συγγραφέων. Γλύτωσαν έτσι από τη λησμονιά και είναι διαθέσιμα προς θαυμασμό από τους αναγνώστες και μελετητές.  Οι κατηγορίες των βιβλίων, η σωστή ταξινόμησή τους, η χρονική τους καταγραφή, το είδος τους, ακόμα και η βιβλιοδεσία τους, αποτελούν μαζί με πολλά άλλα, ζητήματα που άπτονται μιας οργανωμένης και πολύπλευρης Βιβλιοθήκης.

Η ύπαρξη, ιδιαίτερα των σπάνιων Βιβλιοθηκών, συνέτεινε στο να διαφυλαχθεί η παρελθοντική γνώση, η έρευνα, η επιστήμη, η λογοτεχνία, η Τέχνη, η πολιτική και κάθε πολιτισμική έννοια της ανθρώπινης κοινότητας. Συνεπώς ο ρόλος τους, ο σκοπός τους και η προσφορά τους όσον αφορά στον άνθρωπο και στην πρόοδο, είναι εκ των ων ουκ άνευ, ωφέλιμοι και χρησιμότατοι. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η φράση του Κικέρωνα: «Αν έχεις έναν κήπο και μία βιβλιοθήκη, έχεις όλα όσα σου χρειάζονται».

Μέσα από τις εκπομπές αυτές θα εξετάσουμε την κάθε Βιβλιοθήκη χωριστά, την ίδρυσή της, την ιστορία της  και τη σπουδαιότητά της  γενικότερα,  στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.

Τη σκηνοθεσία της σειράς έχει  αναλάβει  ο σκηνοθέτης Πάνος Αγγελόπουλος. Συμμετέχουν διευθυντές των βιβλιοθηκών, βιβλιοθηκονόμοι, ιστορικοί, άνθρωποι των Γραμμάτων, ερευνητές επιστήμονες, ποιητές και λογοτέχνες. Ακόμη, διαβάζουν κείμενα σπουδαίων συγγραφέων, οι ηθοποιοί Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Λένα Δροσάκη, Θάλεια  Αργυρίου. Τα κείμενα επιμελούνται ο Χαράλαμπος Παπαχαραλάμπους και ο Γρηγόρης Χαλιακόπουλος. Το μοντάζ είναι του Νίκου Μυλωνά, η μουσική του Πάνου Μαλανδρή, η φωτογραφία του Σταύρου Παπουτσά και του Λάκη Χονδροκώστα.

Η διεύθυνση παραγωγής ανήκει στην Κλέλια Παπαγιαννοπούλου, ενώ αφηγήτρια είναι η Άννα-Μαρία Χαροκόπου. Τέλος, η παραγωγή ανήκει στην εταιρεία Sound & Picture ltd.

Επεισόδιο 8o: «Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη»

Το 1995 ο Σύλλογος «Οι Φίλοι της Μουσικής», απαντώντας στις απαιτήσεις για περισσότερη μουσική παιδεία ίδρυσε τη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη». Αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ειδικές βιβλιοθήκες της Ελλάδας και μοναδική στο είδος της, αποτελώντας μέρος του ολοκληρωμένου πολιτιστικού κέντρου που είναι το Μέγαρο Μουσικής.

Η Μουσική Βιβλιοθήκη διανύει ήδη μία πορεία 20 χρόνων στο χώρο της μουσικής έρευνας και εκπαίδευσης. Σκοπός της είναι να συνεχίσει δυναμικά την πορεία της και τη δράση της,  για εξακολουθήσει να αναγνωρίζεται ως πολύτιμο κέντρο διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς και φάρος εκπαίδευσης και μουσικής παιδείας.

Στο ντοκιμαντέρ μιλούν οι: Πάνος Δημαράς (πρόεδρος Δ.Σ. του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής»), Έφη Αβέρωφ-Μιχαηλίδου (αντιπρόεδρος Δ.Σ. του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής», σύμβουλος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Συλλόγου), Στεφανία Μεράκου (διευθύντρια Μουσικής Βιβλιοθήκης Λίλιαν Βουδούρη), Γκαμπριέλα Σπανό (μουσικολόγος, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων Μουσικής Βιβλιοθήκης Λίλιαν Βουδούρη), Μαριάννα Αναστασίου (μουσικολόγος, υπεύθυνη Επικοινωνίας
Μουσικής Βιβλιοθήκης Λίλιαν Βουδούρη),

Βάλια Βράκα (μουσικολόγος, υπεύθυνη Αρχείου Ελληνικής Μουσικής – Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη), Θόδωρος Αντωνίου (ακαδημαϊκός, συνθέτης, πρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών), Βύρων Φιδετζής (μαέστρος, καλλιτεχνικός διευθυντής Φιλαρμόνιας Ορχήστρας Αθηνών), Πάνος Βλαγκόπουλος (αναπληρωτής καθηγητής Τμήματος Μουσικών Σπουδών Ιονίου Πανεπιστημίου), Μιχαέλα Κυβεντίδου (ηθοποιός).

Σκηνοθεσία: Πάνος  Αγγελόπουλος.

Κείμενα: Μπάμπης  Παπαχαραλάμπους.

Μουσική: Πάνος  Μαλανδρής.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Λάκης Χονδροκώστας, Σταύρος Παπουτσάς.

Ηχοληψία: Θάνος  Σκοπελίτης.

Μοντάζ: Νίκος Μυλωνάς.

Παραγωγή: Sound & Picture Ltd.

ΣΑΒΒΑΤΟ, 25/2/2017

ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

12:30 ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (E    

«Η ιστορία της μόδας» (History of fine fashion)

Σειρά ντοκιμαντέρ πέντε (5) ωριαίων επεισοδίων, παραγωγής Γαλλίας (ARTE) 2007.

Σκηνοθεσία: Philippe Allante.

Η σειρά εξετάζει κάθε πτυχή της μόδας και προσφέρει μια εύκολη οπτική παρουσίαση της ιστορίας και του στυλ ντυσίματος. Από την κομψή εποχή της ρωμαϊκής τηβέννου μέχρι τη μίνι φούστα και το σημερινό έξαλλο στυλ, η σειρά προσφέρει ένα ταξίδι σε πέντε ιστορικές περιόδους και εξετάζει τις θρησκευτικές, πολιτιστικές και πολιτικές τάσεις, όπως αυτές καθρεφτίζονται στη μόδα. Μεγάλοι σχεδιαστές μόδας, όπως ο Κριστιάν Λακρουά, ο Στέφανο Πιλάτι, ο Τζον Γκαλιάνο, μοιράζονται το πάθος τους για τη μόδα και εξηγούν πώς οι πέντε ιστορικές περίοδοι της μόδας τους επηρέασαν και τους ενέπνευσαν.

Επεισόδιο 4ο: «19ος αιώνας: Επαναστάσεις σε μόδα»

 ΕΚΠΟΜΠΕΣ – ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

13:30 ΣΤHΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ (Ε)   W  

Στις γειτονιές της Αθήνας αναπνέουν πολλοί και διαφορετικοί πολιτισμοί. Πολλές  διαφορετικές συνταγές κρυμένες και χιλιάδες γαστρονομικά μυστικά που μπορούν να χρωματίσουν το τραπέζι της κουζίνας μας. Ο Νέστωρ Κοψιδάς επισκέπτεται ανθρώπους, που κατάγονται από άλλες πατρίδες -αλλά πλέον ζουν στην Ελλάδα- και μαγειρεύει μαζί τους. Έτσι η μαγειρική γίνεται προσέγγιση και επαφή, μέσα σε πραγματικές κουζίνες, πάνω στα πραγματικά τους τραπέζια… απλά και ειλικρινά.

«Μεξικό»

Ο Νέστορας Κοψιδάς, αρχίζει άλλη μία γευστική περιπλάνηση, με την καλή του φίλη Εσθέρ στις γειτονιές της Αθήνας, ανιχνεύοντας νέες γεύσεις και συνταγές, αυτή τη φορά από το μακρινό Μεξικό!

Στην κουζίνα της Μεξικάνας σκηνοθέτιδας, ετοιμάζουν για κυρίως πιάτο σεβίτσε και το συνοδεύουν μ’ ένα δροσιστικό μεξικάνικο κοκτέιλ!

Σκηνοθετική επιμέλεια: Νίκος Πρελορέντζος.

Παρουσίαση: Νέστωρ Κοψιδάς.

ΣΑΒΒΑΤΟ, 25/2/2017

ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΞΕΝΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (Ε)   GR

14:00 «Ρομπέν των Δασών: Περιπέτειες στο Σέργουντ» (Robin HoodMischief in Sherwood) (Ε)

Περιπετειώδης παιδική σειρά κινούμενων σχεδίων (CGI Animation), παραγωγής Γαλλίας.

Σκηνοθεσία: Sandra Derval.

Μουσική: Alain Mouysset, Fabien Nataf.

Ο κεντρικός ήρωας της σειράς είναι μια εφηβική εκδοχή του θρυλικού Ρομπέν των Δασών.

Υπόθεση: Ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος  λείπει στον πόλεμο και το Σέργουντ βρίσκεται στο έλεος του σατανικού Πρίγκιπα Ιωάννη. Ο νεαρός Ρομπέν του Λόξλι και οι καινούργιοι του φίλοι αναστατώνουν συχνά την περιοχή, προκειμένου να σώσουν τους κατοίκους από πολύ σοβαρότερους μπελάδες.

Επεισόδια 14ο & 15ο

14:30 «Γιάκαρι» (Yakari) (Ε)

Περιπετειώδης παιδική οικογενειακή σειρά κινούμενων σχεδίων, συμπαραγωγής Γαλλίας-Βελγίου, που θα ολοκληρωθεί σε 104 επεισόδια.

Σκηνοθεσία: Xavier Giacometti.

Μουσική: Hervé Lavandier.

Υπόθεση: Ο Γιάκαρι, ένας μικρός ινδιάνος Σιού, έχει το χάρισμα να επικοινωνεί με τα πλάσματα του ζωικού βασιλείου. Είναι γενναίος και τολμηρός και ζει την κάθε μέρα σαν να

πρόκειται για μία ακόμα περιπέτεια στην άγρια φύση. Μαζί του ο Μικρός Κεραυνός, το άλογό του, καθώς και οι φίλοι του Μπούφαλο και Ουράνιο Τόξο.

Η σειρά αποτελεί τηλεοπτική εκδοχή του ομότιτλου κόμικ συνεχείας των Job και Derib.

Επεισόδια 57ο & 58ο 

ΑΣΠΡΟ – ΜΑΥΡΟ

15:00 ΑΣΠΡΟ – ΜΑΥΡΟ: τσαρλι τσαπλιν (CHAPLIN – MUTUAL COMEDIES) (Ε) –  GR  

Μικρού μήκους ταινίες περιόδου 1916-1917 με την αυθεντική μουσική του Καρλ Ντέιβις.

Σκηνοθεσία: Τσάρλι Τσάπλιν.

Πρωταγωνιστούν: Τσάρλι Τσάπλιν, Έντνα Πούρβιανς, Έρικ Κάμπελ.

Παραγωγή-αποκατάσταση: ARTE FRANCE.

Το 1916, μέσα σε δύο μόλις χρόνια καριέρας, ο Τσάρλι Τσάπλιν είναι ήδη ο πιο ακριβοπληρωμένος ηθοποιός στον κόσμο. Υπογράφει με την εταιρεία Mutual Film για 12 κωμωδίες. Έχει δικό του στούντιο και απόλυτη ελευθερία για την παραγωγή τους: ανήκουστο.

Αυτές οι 12 κωμωδίες που γυρίστηκαν το 1916 και το 1917 είναι ολοκληρωμένα αριστουργήματα, ίσως ό,τι καλύτερο έκανε ο Τσάπλιν στην καριέρα του. Η μία επιτυχία διαδέχεται την άλλη, ο χαρακτήρας του Αλητάκου ολοκληρώνεται. Ταινίες, όπως «Ο βιολιστής», «Μία το πρωί», «Ο μετανάστης», είναι απίστευτα αστείες και εμπνευσμένες, αριστοτεχνικά γυρισμένες, με μοναδική μαστοριά και φινέτσα: ολοκληρωμένα έργα Τέχνης.

Μετά τη συντήρηση και αποκατάστασή τους με τη χρήση της τελευταίας λέξης της τεχνολογίας, έναν αιώνα μετά την πρώτη προβολή τους, αυτές οι ταινίες δεν έχουν ούτε μία ρυτίδα και η ευχαρίστηση των θεατών παραμένει ακέραιη, άθικτη από το χρόνο. Ο Τσάπλιν είπε: «Το γύρισμα των ταινιών της Mutual ήταν η πιο ευτυχισμένη στιγμή της ζωής μου».

«Το παγοδρόμιο» (The Rink)

Ο Τσάρλι είναι σερβιτόρος σε εστιατόριο, όπου οι πελάτες κάνουν τη ζωή του προσωπικού δύσκολη. Για να γοητεύσει μια νεαρή κοπέλα, ο Τσάρλι καταλήγει να κάνει πατινάζ κουβαλώντας το δίσκο με τα ποτά.

Η χάρη και επιδεξιότητα του Τσάπλιν, έκαναν το «Παγοδρόμιο» διάσημη κωμωδία.

ΣΑΒΒΑΤΟ, 25/2/2017

ΕΚΠΟΜΠΕΣ – ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

15:30  ΣΕΦ ΠΑΣΤΑ ΒΡΑΣΤΑ  W  ΝΕΑ ΕΚΠΟΜΠΗ

«Σεφ Πάστα Βράστα» είναι ο τίτλος της νέας παιδικής εκπομπής που προβάλλεται κάθε Σάββατο στην ΕΡΤ2 και στο webtv της ΕΡΤ.

Πρόκειται για μια πρωτότυπη παιχνιδοπεριπέτεια που συνδυάζει περιπέτειες και παραμύθια με τις κούκλες της οικογένειας Σοφιανού, παιχνίδι στο στούντιο, διαδραστική συμμετοχή των παιδιών από το σπίτι, προτάσεις για δημιουργική ενεργοποίησή τους, επαφή με τη φύση, καθώς και ρεπορτάζ απ’ όλη την Ελλάδα, όπου πρωταγωνιστές είναι τα παιδιά.

Το πλαίσιο της ιστορίας είναι ένας μαγικός κουκλότοπος, στον οποίο έχουν καταφύγει κούκλες και ήρωες παραμυθιών που έχουν ξεχαστεί μέσα στην αντάρα της εποχής, αλλά και αδέσποτα ζώα που έχασαν την επαφή με τους ανθρώπους που τα φρόντιζαν. Στον κουκλότοπο της Μαμπρίβια, όπως τον ονόμασαν, μπορούν πάλι να παίξουν με τα παιδιά που έρχονται να τους δουν, να πουν ιστορίες, να περάσουν ανέμελα, χωρίς να ξέρουν όμως πως στην πλαγιά του βουνού Υμφητός που επιβλέπει τον

κάμπο, σε μια σπηλιά ο μάγος Μόισλι και η παρέα του δεν τους βλέπουν με καλό μάτι και προσπαθούν με κάθε τρόπο να τους κάνουν τη ζωή δύσκολη.

Η ιστορία αρχίζει μ’ ένα αναπάντεχο γεγονός. Ένας μεγάλος σάκος πέφτει ξαφνικά ουρανοκατέβατα στη λιμνούλα με τα χρυσόψαρα. Από μέσα θα βγει, λίγο τραυματισμένος, ο γλυκούλης Σεφ Πάστα Βράστα, ο οποίος θα γίνει το νέο μέλος της κουκλοπαρέας και θα προκαλέσει πολλά αναπάντεχα, αλλά και πολύ γέλιο.  Μαζί με τους παρουσιαστές, τον Μιχάλη, τη Νεφέλη και τον μικρό Ιάσονα, αλλά και τον Σκούφη, τον Παταπούφ, τον μικρό γαϊδαράκο του κουκλότοπου, τον Μανωλάκη, αλλά και την υπόλοιπη κουκλοπαρέα, θα ζήσουν περιπέτειες, θα παίξουν πρωτότυπα παιχνίδια θα κάνουν ρεπορτάζ και θα φροντίσουν για μια πολύ κεφάτη ωριαία συντροφιά για τα παιδιά… και για τους μεγάλους.

Η κάθε εκπομπή έχει έναν βασικό μίτο πλοκής, εμπεριέχει παραμύθια, ρεπορτάζ, παιχνίδια, κατασκευές και ανταποκρίσεις παιδιών απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

 Παρουσιάζουν: οι κούκλες -γνωστές και καινούργιες- της οικογένειας Σοφιανού, ο Μιχάλης Γλυνιαδάκης (επιστάτης του κουκλότοπου), η Νεφέλη Κυριακίδη (η ρεπόρτερ γραμματέας) και περιστασιακά ο μικρός Ιάσονας Κανδηλώρος.

Κείμενα: Ήβη Σοφιανού.

Σκηνικά: Τάκης Νικολαΐδης, Αλέξανδρος Κομπόγιωργας.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Βαγγέλης Λαχτάρας.

Μοντάζ: Δημήτρης Πολυδωρόπουλος.

Επιμέλεια θεμάτων-μουσική-σκηνοθεσία: Φαίδων Σοφιανός.

Εκτέλεση παραγωγής: Φ. Σοφιανός και Σια Ο.Ε.

 Επεισόδιο 3o: «Η απαγωγή της Κλαούντια»

Ο μοχθηρός μάγος Μόσλι, με τη βοηθό του, μάγισσα Μαρκέλα και το τσιράκι τους, τον κόρακα Κράους,  βάζουν σε εφαρμογή το σχέδιό τους: να απαγάγουν τον Σεφ Πάστα Βράστα από την Μαμπρίβια για να πάρουν και την τελευταία μπουκιά από το στόμα των κούκλων. Κι ενώ τα παιδιά με τον Μιχάλη, την Νεφέλη και τον Ιάσονα, παίζουν παιχνίδια, κάνουν κατασκευές, βλέπουν ρεπορτάζ αλλά και το παραμύθι του «Χρυσού Κάβουρα» στην κουζίνα του Σεφ, εμφανίζεται ένα δεξί χέρι και μία περούκα… που θα ανατρέψουν κάθε σχέδιο.

16:30  Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ   W  ΝΕΑ ΕΚΠΟΜΠΗ

«ROOMS 2017»

Η εκπομπή «Η εποχή των εικόνων», που μεταδίδεται το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 16:30 από την ΕΡΤ1, παρουσιάζει την έκθεση ROOMS 2017 που διοργανώνει επί 17 χρόνια η Αίθουσα Τέχνης Καππάτος, προκαλώντας έντονο ενδιαφέρον, αφού εκεί  πρωτοεμφανίζονται νέοι Έλληνες καλλιτέχνες με συχνά ανοδική πορεία στο μέλλον. Η έκθεση γίνεται  κατά κανόνα στα δωμάτια του ξενοδοχείου  St. George Lycabethus.

Η έκθεση ROOMS εκτείνεται σ’ έναν ολόκληρο όροφο του ξενοδοχείου, όπου κάθε καλλιτέχνης ή ομάδα παρουσιάζεται σ’ ένα δωμάτιο και το περιβάλλον του δωματίου μεταμορφώνεται σ’ έναν προσωπικό χώρο του καλλιτέχνη.

Η Κατερίνα Ζαχαροπούλου συναντά τον Γεράσιμο Καππάτο και συνομιλούν για το νόημα της έκθεσης ως εικαστικό γεγονός με διάρκεια και σταθερούς επισκέπτες, νέους και παλαιότερους, το εικαστικό περιβάλλον σήμερα και το ρόλο των αιθουσών Τέχνης. Παράλληλα, στην εκπομπή μιλούν καλλιτέχνες και επιμελητές της έκθεσης, ο καθένας στο Δωμάτιο που βρίσκεται το έργο του, δίνοντας  μια ποιητική ερμηνεία για το χώρο, το έργο και τη σχέση ανάμεσα στα δύο. Ανάμεσά τους, οι επιμελήτριες Δηώ Καγγελάρη, Φαίη Τζανετουλάκου, Λίνα Τσίκουτα, καθώς και οι καλλιτέχνιδες Αμαλία Βεκρή, Ειρήνη Γεωργοπούλου, Θάλεια Γκατζούλη, Έρη Δημητριάδη και Ρενάτα Μεθενίτη.

Σενάριο-παρουσίαση: Κατερίνα Ζαχαροπούλου.

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Παντελιάς.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Παναγιώτης Βασιλάκης.

ΣΑΒΒΑΤΟ, 25/2/2017

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Παναγιώτης Κουτσοθεόδωρος.

Μοντάζ-μιξάζ:  Νίκος Βαβούρης.

Οπερατέρ: Γιάννης Βικίας.

Ηχολήπτης: Χρήστος Παπαδόπουλος.

Ενδυματολόγος: Δέσποινα Χειμώνα.

Make up: Xαρά Μαυροφρύδη.

Παραγωγός: Ελένη Κοσσυφίδου.

Εκτέλεση παραγωγής: Blackbird production.

17:30 ΑΠΟ ΑΓΚΑΘΙ ΡΟΔΟ    W  (ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ)

Και η ζωή (τους) συνεχίζεται… Από τα κοσμήματα της γιαγιάς μέχρι το νυφικό της μαμάς, από τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο μέχρι τα «ελληνικά» ’80s, από τις ιδεολογίες μέχρι τα έθιμα του καρναβαλιού, όλα όσα πιστέψαμε ότι έχουν ολοκληρώσει την πορεία τους «επιστρέφουν» δριμύτερα.

Στον νέο κύκλο επεισοδίων της εκπομπής «Από αγκάθι ρόδο», με τον Γιώργο Πυρπασόπουλο, «γιορτάζουμε» το upcycling, τη δημιουργική επανάχρηση αντικειμένων, τάσεων, ιδεών, πιάνοντας τα πιο αναπάντεχα νήματα. Ανθρώπων που έφτιαξαν ξανά τη ζωή τους σε άλλη πατρίδα ή με άλλον σύντροφο, καλλιτεχνών που πρωτοπορούν, εμπνεόμενοι από το παρελθόν, γλωσσών που εξελίσσονται, πατώντας στην ιστορία τους. Κάθε επεισόδιο και μια συναρπαστική διαδρομή.

Τα έχει πει ο Σαββόπουλος: «Μην πετάξεις τίποτα»…

(Νέος κύκλος) – Επεισόδιο 3ο: «Η χρήση της μεταμφίεσης»

Αλλάζουμε πρόσωπο, αλλάζουμε μορφή, αλλάζουμε ταυτότητα. Την περίοδο του Καρναβαλιού, έχουμε την ευκαιρία να φέρουμε τον κόσμο μας πάνω-κάτω και να αλλάξουμε μέσα-έξω. Τι συμβολίζει όμως η Αποκριά; Τι σηματοδοτεί η μεταμφίεση; Πώς εξελίχθηκαν τα παραδοσιακά έθιμα της πατρίδας μας και τι σχέση έχουν με τα γνωστά καρναβάλια του κόσμου;

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Από αγκάθι ρόδο», ο Γιώργος Πυρπασόπουλος ανεβαίνει στο άρμα του καρνάβαλου, μαθαίνει τα πάντα για τους συμβολισμούς της Αποκριάς, για το «μαγικό» άγγιγμα του μακιγιέρ και την κατασκευή μασκών μεταμφίεσης και διαλέγει στολή σε θεατρικά βεστιάρια.

Γιατί η πιο φαντασμαγορική και… τολμηρή περίοδος του χρόνου, το Καρναβάλι, δεν είναι μόνο η παρέλαση της Κυριακής.

Παρουσίαση: Γιώργος Πυρπασόπουλος.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Νικόλ Αλεξανδροπούλου.

Εκτέλεση παραγωγής: Libellula Productions.

ΣΑΒΒΑΤΟ, 25/2/2017

18:30 ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΥΖΙΝΕΣ     W    ΝΕΑ ΕΚΠΟΜΠΗ

Νέα σειρά ντοκιμαντέρ ταξιδιωτικού και γαστρονομικού περιεχομένου στην ΕΡΤ2.

Tα τελευταία 20 χρόνια, το τοπικό ελληνικό προϊόν έγινε τάση, μόδα, οικονομική διέξοδος, μια άλλη, καινούργια νοστιμιά. Βγήκε από την αφάνεια, απέκτησε ΠΟΠ πιστοποιήσεις, μια ολόφρεσκη γεύση μέσα από μια καινοτόμα μεταποίηση, βρήκε τη θέση του στα ράφια της πόλης, στο τραπέζι του καθενός μας, ενθουσιάζοντας ταυτόχρονα τους ουρανίσκους των εξαγωγών.

Η Ελλάδα που χάθηκε στις διαδρομές της αστικοποίησης του ’50, επιστρέφει στο χωριό, αναζητώντας τις γεύσεις της γιαγιάς και τις παλιές καλλιέργειες του παππού. Η κρίση δημιουργεί έναν νέο, ευρωπαϊκό πρωτογενή τομέα: τα καλύτερα -άνεργα πια- παιδιά του μάρκετινγκ και του μάνατζμεντ γίνονται αγρότες, πηγαίνοντας στο χωράφι με λαπ-τοπ και ιντερνετικές πληροφορίες για το πώς θα καλλιεργήσουν την ελιά -βιολογικά- πετυχαίνοντας ένα νέο μοντέλο επιβίωσης, πράσινο, οικολογικό, γαλήνιο, οικονομικά αισιόδοξο.

Στην πόλη,  οι ενθουσιώδεις δημοσιογράφοι, θεοποιούν το νέο μοντέλο αγρότη που ντύνεται με στυλ ακόμη και στον τρύγο και τυποποιεί σε ντιζάιν συσκευασίες που «σκίζουν» στους παγκόσμιους διαγωνισμούς, ενώ ο ενθουσιασμός ενίοτε καταγράφει υπερβολές και ανακρίβειες. Ταυτόχρονα, αναβιώνουν οι παλιές καλλιέργειες, ο χειροποίητος μόχθος που επιμένει εδώ και αιώνες στο χωριό. Δυστυχώς, όμως, κανείς δεν μπορεί να αντιληφθεί τη φύση και το χωράφι από το γραφείο του στην πρωτεύουσα.

Η Ελλάδα μπορεί να είναι μια μικρή χώρα, όμως το χωριό απέχει έτη φωτός από την πόλη.

Οι δημιουργοί της νέας σειράς ντοκιμαντέρ «Τοπικές Κουζίνες» προσεγγίζουν τα μοναδικά προϊόντα και τον χαμένο πλούτο μιας χώρας γκουρμέ, όπου η γεωγραφία και το μικροκλίμα δίνουν άλλη γεύση στο ίδιο προϊόν, ακόμη και σε δύο διπλανά χωριά. Αγγίζουν από κοντά και μεταφέρουν στο σπίτι του τηλεθεατή την πραγματικότητα του χωριού, του αγρότη, του παλιού και του νέου παραγωγού.

Πρωταγωνιστές αυτής της σειράς ντοκιμαντέρ είναι οι παραγωγοί, οι άνθρωποι της ελληνικής υπαίθρου, οι οποίοι μέσα από την καθημερινότητά τους ξετυλίγουν τις άγνωστες λεπτομέρειες για τα προϊόντα που ανυποψίαστοι αγοράζουμε στα νεομπακάλικα της πόλης. Η κάμερα τούς ακολουθεί στο χωράφι, στους δύσκολους και εύκολους καιρούς, στο σπίτι, στη μεταποίηση, στην ώρα της σχόλης, στον τρύγο, στο μάζεμα, στην πορεία για τον έμπορο. Ακολουθώντας το χρόνο και το λόγο τους, ζούμε τη δική τους καθημερινότητα, τις χαρές και τις αγωνίες τους αφτιασίδωτες, γευόμαστε το καθημερινό και γιορτινό τους φαγητό, ταξιδεύουμε στην ιστορία της παραγωγής τους, μπαίνουμε στη θέση τους, δίνοντας απαντήσεις στην προοπτική μιας αποκέντρωσης που τόσο είναι στη μόδα: «θα μπορούσα, άραγε, εγώ;».

Οι άνθρωποι μάς συστήνουν τη ζωή του αγρού, μαζί και τη ιστορία, τις ιδιαιτερότητες της κάθε καλλιέργειας, τη γεύση των προϊόντων μέσα από παραδοσιακές και σύγχρονες συνταγές.

Μαζί με τη ζωή τους, ταξιδεύουμε στον τόπο τους. Κινηματογραφικά «διακτινιζόμαστε» στα τοπία μιας πανέμορφης περιφέρειας, όπου η ομορφιά συμπλέει με την αγροτική ζωή. Μια λίμνη, η θάλασσα, ένα καταπράσινο βουνό, από τουριστικά τοπία μεταμορφώνονται σε ζωτικά στοιχεία, που τρέφουν, ανασταίνουν, δίνουν τη γεύση τους στο προιόν.

Δώδεκα ταξίδια, 12 προσωπικές ιστορίες, 12 οικογένειες, 12 γεύσεις, 12 μοναδικότητες, 12 διαφορετικότητες, 12 μοναδικά προϊόντα. Τα μήλα της Ζαγοράς, τα άγρια μανιτάρια των Γρεβενών, τα σύκα της Κύμης, τα βουβάλια της Κερκίνης, το αβγοτάραχο του Μεσολογγίου, τα τυριά της Νάξου, τα πορτοκάλια της Λακωνίας, το ελαιόλαδο της Μεσσηνίας, η αγκινάρα Αργολίδας, τα φασόλια Πρεσπών και το γριβάδι τους, τα κάστανα της Καστανίτσας.

Ένα ταξίδι πίσω από τα ράφια της ελληνικής και παγκόσμιας αγοράς, όπου το προϊόν πρωταγωνιστεί, γίνεται ο λόγος ενός άλλου τουρισμού, με αιτία γαστρονομική!

 Βασικοί συντελεστές της σειράς:

Κείμενα-αφήγηση: Ελένη Ψυχούλη.

Σκηνοθεσία: Βασίλης Κεχαγιάς, Βασίλης Βασιλειάδης, Ανθή Νταουντάκη.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιώργος Παπανδρικόπουλος, Παναγιώτης Βασιλάκης, Δράκος Πολυχρονιάδης, Δημήτρης Λογοθέτης.

Έρευνα: Αγγελική Ρίζου, Μαρία Λούκα.

Παραγωγή: Πάνος Παπαδόπουλος / Prosenghisi Film&Video Productions.

Production Design: Αρετή Βαρδάκη.

Διεύθυνση παραγωγής: Μαρίνα Βεϊόγλου

Μοντάζ: Ηρώ Βρετζάκη, Αμαλία Πορλίγκη, Claudia Sprenger, Μαρία Γιρμή.

Website: www.prostv.com

Facebook σειράς: Topikes Kouzines.

 Επεισόδιο 4ο: «Φασόλια Πρεσπών»

Οι «Τοπικές Κουζίνες» ταξιδεύουν στον Εθνικό Δρυμό των Πρεσπών, που από το 1975 ανακηρύχθηκε Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους. Παρατηρούν τα 260 πουλιά της λίμνης, τους σπάνιους αργυροπελεκάνους και εστιάζουν στα παραλίμνια φασουλοχώραφα, που παράγουν το ΠΓΕ (Προστατευμένης Γεωγραφικής Ένδειξης), διάσημο και πεντανόστιμο, ντόπιο φασόλι. Ο παραγωγός Βασίλης Αναστασίου, γέννημα-θρέμα της Μικρολίμνης, ενός μικρού χωριού στη εσχατιά της Μικρής Πρέσπας, μας ξεναγεί στα 100 του στρέμματα και σε όλα τα στάδια και τα μυστικά της παραγωγής των ντόπιων φασολιών, του πλακέ, του λευκού και του μαύρου γίγαντα. Η Σπυριδούλα, η γυναίκα του Βασίλη, μας μαγειρεύει τους παραδοσιακούς γίγαντες στο φούρνο, ενώ η Άρτεμις, ο Κυριάκος και η Ζένια μας ξεναγούν στη δική τους επιτυχημένη προσπάθεια αποκέντρωσης, όταν έφυγαν από την Αθήνα για να αναλάβουν την εγκαταλελειμένη οικογενειακή ταβέρνα, πάνω στα νερά της Μικρής Πρέσπας. Μαζί τους, θα γνωρίσουμε όλο τον μικρόκοσμο της Πρέσπας, μια δραστήρια κοινωνία που ψαρεύει, εκτρέφει άλογα και μελίσσια, συντηρεί τον παρατημένο νερόμυλο του Αγίου Γερμανού και μαγειρεύει -τα άγνωστα σε μας- ψάρια της λίμνης: το γριβάδι και το τσιρόνι. Όλος ο κόσμος της Πρέσπας, σ’ ένα μοναδικό, παραμεθόριο τοπίο, σαν αγγελοπουλικό σκηνικό.

ΣΑΒΒΑΤΟ, 25/2/2017

ΣΕΙΡΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ

19:30 ΣΕΙΡΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ  GR

«Ο Λούκι Λουκ σε νέες περιπέτειες» (Les Nouvelles Aventures de Lucky Luke / The New Adventures of Lucky Luke)

Κωμική περιπετειώδης σειρά κινούμενων σχεδίων (2D animation), παραγωγής Γαλλίας, που θα ολοκληρωθεί σε 52 ημίωρα επεισόδια.

Σκηνοθεσία: Olivier Jean-Marie.

Μουσική: Ramon Pipin – Hervé Lavandier.

Υπόθεση: Ο Λούκι Λουκ, ο διάσημος καουμπόι που πυροβολεί πιο γρήγορα κι από τη σκιά του, σε μία κλασική 2D σειρά κινούμενων σχεδίων.

Η Ντόλι, το πιο έξυπνο άλογο του κόσμου και ο Ραν Ταν Πλαν, το πιο χαζό σκυλί του κόσμου, τον βοηθούν να διαφυλάσσει το νόμο και την τάξη στο Φαρ Ουέστ.

Ταξιδεύοντας από πόλη σε πόλη, καταδιώκει ντεσπεράντος, αντιμετωπίζει δεινούς σκοπευτές, όπως ο Μπίλι δε Κιντ (Billy the Kid) και στέλνει, διαρκώς, τους αμετανόητους αδελφούς Ντάλτον πίσω στη φυλακή τους.

Επεισόδιο 44ο 

ΕΚΠΟΜΠΕΣ – ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

20:00  TIFF (Α΄ ΜΕΡΟΣ)  GR

Όσο οι ημέρες για τις οσκαρικές βραβεύσεις πλησιάζουν, μία μέρα μόλις πριν από την ανακοίνωση των βραβείων, ο Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος κάνει μια ανασκόπηση στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο (TIFF). Ο μεγάλος κινηματογραφικός θεσμός, που θεωρείται προάγγελος των Όσκαρ, περιλαμβάνει τις σημαντικότερες ταινίες που γίνονται πάντα σημείο αναφοράς στις σινεφιλικές κοινότητες.

Στο πρώτο μέρος της θεματικής εκπομπής θα δούμε -μεταξύ άλλων- το κόκκινο χαλί από την υποψήφια για 14 Όσκαρ ταινία «La La Land», αποκλειστικές δηλώσεις της υποψήφιας για Όσκαρ, Νάταλι Πόρτμαν (με αφορμή την πρεμιέρα της επίσης υποψήφιας για 3 Όσκαρ «Jackie»), σκηνές από το making of του «Μια πόλη δίπλα στη θάλασσα», την πρεμιέρα για το υποψήφιο για 8 Όσκαρ  «Arrival», καθώς και το κατά γενική ομολογία αδικημένο «Νυκτόβια Πλάσματα» που είναι υποψήφιο για ένα Όσκαρ.

Την επόμενη μέρα της προβολής της εκπομπής, θα γνωρίζουμε επίσημα αν τα προγνωστικά έκαναν και φέτος το TIFF (Toronto International Film Festival) να είναι το φεστιβάλ που προβλέπει τα Όσκαρ.

Συνεντεύξεις-παρουσίαση: Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος.

Κάμερα-σκηνοθεσία συνεντεύξεων-γραφικά: Παναγιώτης Γάκης.

Μοντάζ: RGB Studios / Shiny Side Up.

Τεχνικός έλεγχος: RGB Studios.

ΣΑΒΒΑΤΟ, 25/2/2017

ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ

20:30 ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ   

«Ταξίδι στο Νησί της Φαντασίας» (Nim’s Island)

Περιπέτεια φαντασίας, παραγωγής ΗΠΑ 2008.

Σκηνοθεσία: Τζένιφερ Φλάκετ, Μαρκ Λεβίν.

Σενάριο: Τζόζεφ Κονγκ, Πόλα Μαζούρ, Τζένιφερ Φλάκετ, Μαρκ Λεβίν.

Πρωταγωνιστούν: Τζόντι Φόστερ, Τζέραρντ Μπάτλερ, Αμπιγκέιλ Μπρέσλιν, Μάικλ Κάρμαν, Μαρκ Μπρέιντι.

Διάρκεια: 90΄

Υπόθεση: Σ’ ένα ερημικό νησί στον Ειρηνικό Ωκεανό ζει η μικρή Νιμ με τον επιστήμονα πατέρα της Τζακ. Κάθε τόσο ο πατέρας της ξανοίγεται στο πέλαγος για να κάνει επιστημονικές μελέτες, αλλά μια μέρα δεν επιστρέφει γιατί έχει πέσει σε σφοδρή καταιγίδα. Έτσι, το νεαρό κορίτσι ζητάει βοήθεια από τη συγγραφέα του αγαπημένου της βιβλίου, με την οποία αλληλογραφεί, για να διαλευκάνει την εξαφάνιση του πατέρα της. Η συνεσταλμένη συγγραφέας, αν και αγοραφοβική, θα εγκαταλείψει το Σαν Φρανσίσκο και θα ξεκινήσει για μια περιπέτεια στο άγνωστο.

Το σενάριο της ταινίας βασίζεται στο ομότιτλο, βραβευμένο μυθιστόρημα, της Γουέντι Ορ.

Η φαντασμαγορική περιπέτεια γυρίστηκε στην τροπική Χρυσή Ακτή της Αυστραλίας, καθώς και στα γεμάτα πλούσια βλάστηση δάση του νησιού Χίντσινμπρουκ.

ΚΛΗΡΩΣΕΙΣ

22:00 ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΠΑΠ – ΛΟΤΤΟ  W

 ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ

22:15 ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ –  GR    A΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

«Μέδικοι, οι άρχοντες της Φλωρεντίας» (Medici Masters of Florence)

Ο λαός φοβάται τους βασιλιάδες, οι βασιλιάδες φοβούνται τους Πάπες, οι Πάπες φοβούνται τους Μεδίκους

Βιογραφική ιστορική δραματική σειρά, συμπαραγωγής Ιταλίας-Αγγλίας-Γαλλίας 2015-2016, που θα ολοκληρωθεί σε 8 επεισόδια.

Σκηνοθεσία: Σέρτζιο Μίμικα Γκεζάν.

Δημιουργοί: Φρανκ Σπότνιτς («X-Files») και ο Νίκολας Μέγιερ («Star Trek»).

Πρωταγωνιστούν: Ντάστιν Χόφμαν, Ρίτσαρντ Μάντεν («The Game of Thrones»), Στιούαρτ Μάρτιν («Ρομπέν των Δασών»), Άναμπελ Σόλι («Χάρι Πότερ»), καθώς και πολλοί άλλοι γνωστοί ηθοποιοί.

Υπόθεση: Φλωρεντία, 15ος αιώνας. Οι Μέδικοι ήρθαν στην εξουσία σε μια εποχή τεράστιας κοινωνικής και οικονομικής ανισότητας. Ήταν απίστευτα καινοτόμοι και η λειτουργία της τράπεζάς τους οδήγησε στη δημιουργία μεσαίας τάξης, κάνοντάς τους πάμπλουτους. Οι Μέδικοι χρησιμοποίησαν τον αμύθητο πλούτο και τη δύναμή τους για να ανατρέψουν τον παραδοσιακό τρόπο σκέψης και να προωθήσουν τις Τέχνες και τις επιστήμες μ’ έναν τρόπο πρωτόγνωρο για τον μέχρι τότε κόσμο. Έδιωξαν τα σκοτάδια του Μεσαίωνα και δημιούργησαν τον σύγχρονο άνθρωπο, με πεποίθηση στη δύναμή του να δημιουργήσει ομορφιά. Ήταν τόσο μεγάλη η δημιουργικότητα και τόσο πολλές οι μεγαλοφυΐες που γεννήθηκαν σ’ αυτό το αρμονικό περιβάλλον, που ο κόσμος άλλαξε για πάντα. Απ’ αυτόν τον κόσμο ξεκίνησε και ο Κολόμβος το μυθικό του ταξίδι..

Η ιστορία αρχίζει με τη δολοφονία του Τζιοβάνι των Μεδίκων, ο οποίος σε συμφωνία με τον Πάπα δημιούργησε μια πανίσχυρη οικονομική δύναμη. Οι γιοι του αντιμετωπίζουν τις συνωμοσίες των άλλων μεγάλων οικογενειών της Φλωρεντίας που διεκδικούν με πάθος την εξουσία, ενώ ταυτόχρονα οραματίζονται την πόλη γεμάτη με μοναδικά έργα Τέχνης και αρχιτεκτονικής –από σπουδαίους καλλιτέχνες- όπως ο Ντονατέλο και ο Μπρουνελέσκι. Ταυτόχρονα, μέσα στην οικογένεια μαίνονται οι έριδες, οι έρωτες και τα πάθη, ενώ παράλληλα  εξυφαίνεται το μυστήριο  με το κυνήγι του δολοφόνου του Τζιοβάνι στο μαγευτικό σκηνικό της Φλωρεντίας και της εξοχής της Τοσκάνης.

Μέχρι πού θα φτάσουν οι Μέδικοι για να κρατήσουν ζωντανό το όραμα της Φλωρεντίας, που τώρα πια γνωρίζουμε ως Αναγέννηση;

Επεισόδιο 5ο. Όσο οι Μέδικοι είναι εξόριστοι στη Βενετία, ο Αλμπίτσι ασκεί όλο και πιο τυραννική διακυβέρνηση στη Φλωρεντία. Η Κοντεσίνα μένει μόνη στην πόλη, όπου κινδυνεύει, αλλά ο Κόζιμο προσπαθεί να αντιμετωπίσει συνωμοσίες από τους Βενετσιάνους, χώρια που η απόσταση μεταξύ τους τον κάνει να στραφεί προς μια όμορφη σκλάβα, τη Μανταλένα. Στο μεταξύ και η Κοντεσίνα συναντά τον παιδικό της έρωτα, που ποτέ δεν ξέχασε, όμως βοηθάει τον Κόζιμο να πάρει την κρίσιμη απόφαση για την κατάκτηση και πάλι της Φλωρεντίας.

ΣΑΒΒΑΤΟ, 25/2/2017

ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ

23:15 ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ  Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

«Μια Γαλλίδα στο Μανχάταν» (Chinese Puzzle / Cassetête chinois)

Ρομαντική κομεντί, συμπαραγωγής Γαλλίας-Βελγίου-ΗΠΑ 2013.

Σκηνοθεσία-σκηνοθεσία: Σεντρίκ Κλαπίς.

Φωτογραφία: Νατάσα Μπρερ.

Μοντάζ: Αν Σοφί Μπιόν.

Μουσική: Κριστόφ Μινκ.

Πρωταγωνιστούν: Ρομέν Ντιρίς, Οντρέ Τοτού, Σεσίλ ντε Φρανς, Κέλι Ράιλι, Σαντρίν Χολτ, Μπενουά Ζακό,  Πίτερ Χέρμαν.

Διάρκεια: 117΄

Υπόθεση: Χωρισμένος πλέον από τη Γουέντι, η οποία έχει πάρει τα δύο παιδιά τους στη Νέα Υόρκη, ο 40χρονος Γάλλος συγγραφέας Ξαβιέ μετακομίζει από το Παρίσι στο Μανχάταν, όπου αναζητεί σπίτι, προσπαθεί να τελειώσει το μυθιστόρημά του και να υποδεχτεί το νεογέννητο παιδί της λεσβίας φίλης του Ιζαμπέλ, του οποίου είναι πατέρας!

Χωρισμός. Νέα Οικογένεια. Ομοφυλόφιλοι γονείς. Μετανάστευση. Παράνομη εργασία. Παγκοσμιοποίηση. Ο 40χρονος συγγραφέας παρατηρεί τη ζωή του, τη ζωή, σαν ένα κατακερματισμένο «κινέζικο παζλ» (ο πρωτότυπος τίτλος της ταινίας), όπου κάθε κομμάτι έχει το σχήμα, το χρώμα, τη θέση του μέσα στην ευρύτερη εικόνα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχεις πάντα την ωριμότητα και τη διαύγεια να το εντοπίσεις, να το τοποθετήσεις σωστά. Σίγουρα όμως, δεν μπορείς να το πιέσεις να χωρέσει κάπου όπου δεν ανήκει…

 ΣΑΒΒΑΤΟ, 25/2/2017

ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ ΗΜΕΡΑΣ

01:15  Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ (Ε) ημέρας

02:15  ΑΠΟ ΑΓΚΑΘΙ ΡΟΔΟ (Ε) ημέρας

03:15  ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ: «HISTORY OF FINE FASHION» (Ε) ημέρας

04:00  ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ: «ΜΕΔΙΚΟΙ, ΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΦΛΩΡΕΝΤΙΑΣ» (E) ημέρας

05:00  ΟΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ (Ε) ημέρας

06:00  ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ: «CHILDREN OF THE WORLD» (E) ημέρας


ΚΥΡΙΑΚΗ, 26/2/2017

 

ΕΚΠΟΜΠΕΣ – ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

07:00 Η ΕΡΤ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (Ε) (ΑΡΧΕΙΟ) W 

«Καρναβάλια στο Αιγαίο»

Είναι η πρώτη φορά που η ελληνική τηλεόραση καταγράφει τα έθιμα και τις παραδόσεις της Αποκριάς στα νησιά του Αιγαίου. Μνήμες αρχαιοελληνικες και μνήμες από το Βυζάντιο και την Τουρκοκρατία συνθέτουν τους εορτασμούς των καρναβαλιών στα νησιά μας.

Στην Άνω Σύρο οι «Ζεϊμπέκηδες» απηχούν διονυσιακές τελετουργίες και συνάμα τη φρικιαστική ανάμνηση του ζυγού της Τουρκοκρατίας

Στη Νάουσα της Πάρου ζωντανεύουν τα «παιχνίδια». Πρόκειται για δρώμενα που εκτελούνται από ενήλικους και αποσκοπούν στο ξεπέρασμα της επικοινωνίας ανάμεσα στα δύο φύλα. Τολμηρά υπονοούμενα πλαισιώνουν τα θαυμάσια αυτά έθιμα που καταλήγουν σε παιχνίδια, όπως ο «κακός σύντροφος», οι «αρραβώνες» κ.λπ.

Στη Νάξο αναβιώνει ο μύθος του Θησέα και της Αριάδνης, παράλληλα με τα έθιμα της χοιροσφαγίας, τους κουδουνάτους και τους φουστανελάτους.

Στη Σκύρο γιορτάζουν τις Απόκριες με τους κουδουνάτους και τις καρέκλες. Οι καρναβαλιστές περιφέρονται χτυπώντας τα κουδούνια, ενώ λένε ειδικά τραγούδια σε βυζαντινό μέλος. Ειδικά η καταγραφή για τη Σκύρο προέρχεται από ανέκδοτο αρχειακό υλικό, κινηματογραφημένο το 1975.

Τέλος, στη γραφική Μύκονο τα χοιροσφάγια είναι η μόνη εξακολουθητική απασχόληση του χειμώνα.

Σκηνοθεσία-κείμενα: Μαρία Μαυρίκου.

Δημοσιογράφος: Χ. Χριστοδούλου.

Διευθυντής παραγωγής: Κ. Γεωργίου.

ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

08:00 ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ W

Από τον ιερό ναό του Προφήτη Ηλία Θεσσαλονίκης

 ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

10:30 ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ  GR

«Τα παιδιά του κόσμου» (Children of the world)

Σειρά ντοκιμαντέρ εννέα (9) ωριαίων επεισοδίων, παραγωγής Γαλλίας 2007.

Επεισόδιο 9ο (τελευταίο): «Συρία»

ΕΚΠΟΜΠΕΣ – ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

11:30 ΣΕΦ ΠΑΣΤΑ ΒΡΑΣΤΑ (Ε)  W

Επεισόδιο 3ο: «Η απαγωγή της Κλαούντια» (Επανάληψη από το Σάββατο 25/02/2017)

ΚΥΡΙΑΚΗ, 26/2/2017

ΤΑΙΝΙΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ

12:30 ΤΑΙΝΙΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ (E)  GR

«Ο Αστερίξ και οι  δώδεκα άθλοι» (Les 12 travaux d’ Asterix / Asterix – The 12 tasks)

Περιπέτεια κινούμενων σχεδίων (2D animation), συμπαραγωγής Γαλλίας-Αγγλίας 1976.

Σκηνοθεσία: Rene Goscinny, Henri Gruel, Albert Uderzo, Pierre Watrin.

Σενάριο: Rene Goscinny, Albert Uderzo.

Διάρκεια: 80΄

Υπόθεση: Ο Ιούλιος Καίσαρας πιστεύει ότι οι λεγεώνες του είναι αδύνατον να κατακτήσουν το Γαλατικό χωριό. Έτσι, προτείνει στους κατοίκους μία συμφωνία: Αν καταφέρουν να τα βγάλουν πέρα με τις δώδεκα δοκιμασίες στις οποίες θα τους υποβάλει, θα τους παραδώσει τον έλεγχο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Στην αντίθετη περίπτωση ,θα πρέπει οι Γαλάτες να υποταχτούν!

Άλλη μία συναρπαστική περιπέτεια του αγαπημένου ήρωα – με την υπογραφή των Rene Goscinny και Albert Uderzo.

 ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ

14:00 ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ – ΠΑΡΕΛΑΣΗ  W

Από τη δημόσια τηλεόραση θα μεταδοθεί ζωντανά η μεγάλη παρέλαση του Πατρινού Καρναβαλιού 2017, μεταφέροντας σε κάθε άκρη της Ελλάδας και όχι μόνο, τη ζωντάνια, τον παλμό, τη φρεσκάδα, την ευρηματικότητα, τη σάτιρα και όλα τα αυθεντικά χαρακτηριστικά της μεγάλης γιορτής της Πάτρας και μίας από τις μεγαλύτερες σε διεθνές επίπεδο. Η μεγάλη παρέλαση της Κυριακής 26 Φεβρουαρίου 2017 θα μεταδοθεί ζωντανά από τις 14:00 έως τις 16:30.

Πρόκειται για την κορυφαία εκδήλωση του Πατρινού Καρναβαλιού. Προηγούνται τα καρναβαλικά άρματα του Δήμου κι ακολουθεί ο χείμαρρος των πληρωμάτων και των καρναβαλικών ομάδων με τα άρματα και τις κατασκευές τους. Μια εντυπωσιακή παρέλαση, χρωμάτων, φαντασίας, έμπνευσης, δημιουργίας και συμμετοχής που αγγίζει τον αριθμό των 30.000 καρναβαλιστών σε 126 καρναβαλικές ομάδες-πληρώματα και διαρκεί αρκετές ώρες. Μεταμορφώνει την πόλη, δίνοντας ατμόσφαιρα γενικευμένης γιορτής, διασχίζει την πόλη, παρακολουθείται από πλήθος θεατών στα πεζοδρόμια, τα μπαλκόνια των σπιτιών και τις κερκίδες και μεταδίδεται τηλεοπτικά από το εθνικό δίκτυο. Παρουσιαστές της Μεγάλης Παρέλασης του Πατρινού Καρναβαλιού 2017 θα είναι η Νατάσσα Τραγουστή και ο Γιώργος Λογαράς. Η μεγάλη παρέλαση της Κυριακής είναι η αποκορύφωση του καρναβαλικού κεφιού, της νεανικής ορμής, του ενθουσιασμού και του αυθορμητισμού των Πατρινών, καθώς και ανθρώπων απ’ όλη την Ελλάδα και από το εξωτερικό, που ενώνονται σ’ ένα ατέλειωτο ποτάμι χαράς και εξωστρέφειας, κινητοποιώντας την πόλη όλη και θέτοντάς την σε ξέφρενους ρυθμούς. Κάθε χρόνο παίρνει τη σκυτάλη από τη νυχτερινή παρέλαση του Σαββάτου, που λέγεται και ποδαράτη, επειδή δεν παρουσιάζονται οι κατασκευές και τα άρματα των πληρωμάτων άλλα μόνο τα μέλη τους με τις στολές τους.

Η νύχτα, οι φωτισμοί, η γρήγορη ροή, τα χρώματα και το κέφι συνδυάζονται, επιφυλάσσοντας ένα φαντασμαγορικό θέαμα, που δίνει λάμψη και μεγαλοπρέπεια στη νύχτα του τελευταίου Σαββάτου του Πατρινού Καρναβαλιού. Οι συμμετέχοντες και οι θεατές εμπλέκονται μετά το τέλος της σ’ ένα ατέλειωτο πανηγύρι, που συνεχίζεται όλη τη νύχτα στους δρόμους και στα κέντρα διασκέδασης της καρναβαλικής πρωτεύουσας.

Οι ημέρες του γλεντιού, της δημιουργίας και της χαράς κλείνουν στον κεντρικό λιμενοβραχίονα της Πάτρας με την παραδοσιακή καύση του άρματος του Βασιλιά Καρνάβαλου. Σε μια τεράστια σκηνή με ειδικό φωτισμό και μουσική πραγματοποιούνται ξεχωριστά σόου και πολλά – πολλά εκθαμβωτικά πυροτεχνήματα ξεσηκώνουν το πλήθος και το παρασύρουν σ’ έναν ξέφρενο χορό -αποχαιρετισμό στο καρναβάλι που τελείωσε. Το ραντεβού των απανταχού καρναβαλιστών ανανεώνεται για την επόμενη χρονιά. Πρέπει να τονιστεί ότι η εντυπωσιακή επισκεψιμότητα του τελευταίου διημέρου του Πατρινού Καρναβαλιού δίνει στη γιορτή έναν μαζικό, πανηγυρικό χαρακτήρα. Με κεντρικό θέμα φέτος «Καρναβαλιζόμαστε ελεύθεροι από ουσίες και εξαρτήσεις», το Πατρινό Καρναβάλι εκπέμπει μήνυμα αισιοδοξίας και διεκδίκησης όλων όσων μας ανήκουν ενάντια στα ναρκωτικά, στις εξαρτησιογόνες ουσίες και στην παθητική στάση ζωής. Η νεολαία, κεντρικός πυρήνας του Πατρινού Καρναβαλιού, το καθιστά ως ένα από τα κορυφαία Καρναβάλια των Νέων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, δίνοντας γόνιμους καρπούς σπάνιας δημιουργίας, ευρηματικότητας, κεφιού και αυθορμητισμού. Ειδικά τα πληρώματα προετοιμάζονται πυρετωδώς πολλούς μήνες πριν γι’ αυτό που θα παρουσιάσουν την κάθε χρονιά στην παρέλαση και το υλοποιούν με πολλή αγάπη, μεράκι, πάθος και κυρίως με ανιδιοτέλεια. Ψυχή του Πατρινού Καρναβαλιού είναι οι δεκάδες χιλιάδες καρναβαλιστές Πατρινοί και επισκέπτες κάθε ηλικίας, που συμμετέχουν αυθόρμητα στις καρναβαλικές εκδηλώσεις τόσο στις επίσημες όσο και σε άλλες ανεπίσημες, όπως χορούς, μπαλ μασκέ, γλέντια και εκδηλώσεις ιδιωτικής πρωτοβουλίας σε γειτονιές, συλλόγους, σπίτια, καφέ, κέντρα διασκέδασης κ.λ.π. Η σάτιρα, η φαντασία, η ανατροπή και η ευρεσιτεχνία είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καρναβαλικού πολιτισμού της πόλης, που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά, αποτελώντας ακριβή παρακαταθήκη για το μέλλον. Το Πατρινό Καρναβάλι δεν περιορίζεται στο τελευταίο Σαββατοκύριακο των παρελάσεων, αλλά εκτείνεται δημιουργικά καθ’ όλη την καρναβαλική περίοδο μ’ ένα σύνολο εκδηλώσεων, που περιλαμβάνει Χορούς, Παρελάσεις, Παιχνίδι Κρυμμένου Θησαυρού για τα πληρώματα, Καρναβάλι των Μικρών, αναβίωση παραδοσιακών αποκριάτικων εθίμων, Πανελλήνιο Φεστιβάλ Σάτιρας Ερασιτεχνικών Θιάσων, θέατρα δρόμου, εκθέσεις, εικαστικές δραστηριότητες, συναυλίες κ.ά. Οι φετινές εκδηλώσεις άρχισαν το Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017 και μέσα από τις ποικίλες δράσεις του προσέφερε και προσφέρει ένα ανεπανάληπτο και πληθωρικό πανόραμα συγκινήσεων, εκπλήξεων και εμπειριών. Η διοργάνωση του Πατρινού Καρναβαλιού ανήκει στην Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Πατρέων «Καρναβάλι Πάτρας», η οποία έχει και την ευθύνη του Καρναβαλικού Εργαστηρίου του Δήμου Πατρέων, χώρου μοναδικού στο είδος του  στην Ελλάδα, όπου κατασκευάζονται τα μεγαλειώδη άρματα και οι κατασκευές του Πατρινού Καρναβαλιού.

ΚΥΡΙΑΚΗ, 26/2/2017

ΕΚΠΟΜΠΕΣ – ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

16:30 ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ   W

Ορχήστρες, μπάντες, μουσικά σύνολα, χορωδίες: Πώς λειτουργούν και πώς συν-τονίζονται;

Το «δυτικό» μουσικό μας παρελθόν: Πώς φτάνουμε από την Επτανησιακή και την Εθνική Σχολή, περνώντας από τον Χρήστου και τον Ξενάκη,  στη σύγχρονη μουσική δημιουργία;

Τα όρια του Μουσικού Θεάτρου σήμερα: Πώς συνδιαλέγεται η μουσική με τις άλλες Τέχνες επί σκηνής;

Νέες τάσεις: Τι σημαίνει η δημιουργία στην ψηφιακή εποχή; Τι προτείνουν και πώς πειραματίζονται σήμερα οι μουσικοί της νεότερης γενιάς;

Οι επαγγελματίες της μουσικής: Πόσα επαγγέλματα και ιδιότητες συναντάμε στο χώρο της μουσικής; Πόσοι άνθρωποι συνεργάζονται για να παραχθεί ένα μουσικό έργο ή μία συναυλία;

Οδοιπορικό στην Εγνατία οδό: Πόσες φωνές, ιδιώματα, πρόσωπα και ιστορίες κρύβονται στη διαδρομή από τη Θράκη μέχρι την Ήπειρο;

Αυτά και άλλα μυστικά, μας αποκαλύπτει ο Νίκος Κυπουργός στην εκπομπή «Τα μυστικά της μουσικής».

Επεισόδιο 9ο: «Οι επαγγελματίες» – Γ΄ μέρος: «Από τον καλλιτεχνικό διευθυντή στον προγραμματιστή και από τον ηχολήπτη στον ραδιοφωνικό παραγωγό»

Πόσα επαγγέλματα και ιδιότητες συναντάμε στο χώρο της μουσικής;

Πόσοι άνθρωποι συνεργάζονται για να παραχθεί ένα μουσικό έργο ή μία συναυλία; Από τον συνθέτη ώς τον αντιγραφέα και τον εκδότη, από τον οργανοποιό μέχρι τον χορδιστή και τον ηχολήπτη, από τον δάσκαλο ώς τον μαέστρο και τον ερμηνευτή, από τον ερευνητή μέχρι τον δισκοπώλη και τον ραδιοφωνικό παραγωγό.

Στο ένατο επεισόδιο της εκπομπής «Τα μυστικά της μουσικής» με το Νίκο Κυπουργό, απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά δίνουν οι: Γιάννης Παγκοζίδης (ηχολήπτης),  Στέλιος Γιαννακόπουλος (ηχολήπτης), Χρήστος Μπρίτο (ηχολήπτης-παραγωγός), Παναγιώτης Χούντας (μουσικός-ηχολήπτης-παραγωγός), Κώστας Στεργίου (ηχολήπτης), Νίκος Μέρμηγκας (παραγωγός-μουσικός), Κωστής Γιαννακόπουλος (ηχολήπτης), Γιώργος Μπακαλάκος (συνθέτης-ραδιοφωνικός παραγωγός-Dj), Άλκης Λιβαθινός (συνθέτης, προγραμματιστής), Θεόδωρος Κοτεπάνος (ενορχηστρωτής-πιανίστας), Θοδωρής Αμπαζής (συνθέτης-σκηνοθέτης-αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής Εθνικού Θεάτρου), Γιώργος Κουμεντάκης (συνθέτης-διευθυντής Εναλλακτικής Σκηνής ΕΛΣ), Μύρων Μιχαηλίδης (αρχιμουσικός-καλλιτεχνικός διευθυντής Εθνικής Λυρικής Σκηνής), Χρήστος Καρράς (μουσικολόγος-καλλιτεχνικός διευθυντής μουσικής, Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών).

Παρουσίαση-σχεδιασμός εκπομπής: Νίκος Κυπουργός.

Σκηνοθεσία: Λουίζος Ασλανίδης, Γιώργος Νούσιας.

Αρχισυνταξία: Ελίτα Κουνάδη, Αναστάσης Σαρακατσάνος.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Αλέξης Ιωσηφίδης, Πέτρος Νούσιας, Claudio Bolivar.

Ηχοληψία: Ξενοφώντας Κοντόπουλος.

Διεύθυνση παραγωγής: Δήμητρα Κύργιου.

Οργάνωση παραγωγής: Χρύσα Στυλιαρά.

 

Εκτέλεση παραγωγής: Λουίζος Ασλανίδης.

Μοντάζ:  Γωγώ Μπεμπέλου, Θοδωρής Καπετανάκης, Μαρίνος Αγκοπιάν.

Μουσική τίτλων: Νίκος Κυπουργός.

Σχεδιασμός τίτλων: Ζίνα Παπαδοπούλου, Πέτρος Παπαδόπουλος.

Colorist: Μιχάλης Ρίζος.

Μιξάζ: Βαγγέλης Κατσίνας, Φίλιππος Μάνεσης.

Μακιγιάζ-κομμώσεις: Γιώργος Ταμπακάκης.

Γραμματεία παραγωγής: Κατερίνα Διαμαντοπούλου.

 ΚΥΡΙΑΚΗ, 26/2/2017

17:30 ART WEEK W   ΝΕΑ ΕΚΠΟΜΠΗ

Το «Art Week» είναι η εκπομπή που κάθε εβδομάδα παρουσιάζει μερικούς από τους πιο καταξιωμένους Έλληνες καλλιτέχνες. Η Λένα Αρώνη συνομιλεί με μουσικούς, σκηνοθέτες, λογοτέχνες, ηθοποιούς, εικαστικούς, με ανθρώπους οι οποίοι, με τη διαδρομή και την αφοσίωση στη δουλειά τους, έχουν κατακτήσει την αναγνώριση και την αγάπη του κοινού.

Μιλούν στο «Art Week» για τον τρόπο με τον οποίον προσεγγίζουν το αντικείμενό τους και περιγράφουν χαρές και δυσκολίες που συναντούν στην πορεία τους.

Η εκπομπή ευελπιστεί να ανάδειξει το προσωπικό στίγμα Ελλήνων καλλιτεχνών, που έχουν εμπλουτίσει τη σκέψη και την καθημερινότητα του κοινού που τους ακολουθεί.

«Θεόδωρος Κουρεντζής, Βασίλης Παπαβασιλείου»

Η Λένα Αρώνη, στο πρώτο μέρος του «Art Week», φιλοξενεί τον Θεόδωρο Κουρεντζή. Ο σημαντικός μαέστρος μιλάει για τη μουσική, τον ίλιγγο της επιτυχίας, καθώς και για την αγάπη.

Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής, ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και θεατρικός συγγραφέας Βασίλης Παπαβασιλείου μιλάει για την καλλιτεχνική και προσωπική πορεία του, για το θέατρο, τους νέους ηθοποιούς και μια νέα προοπτική για το πώς βλέπουμε τη σημερινή Ελλάδα.

Παρουσίαση-αρχισυνταξία: Λένα Αρώνη.

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Νταής, Μιχάλης Λυκούδης.

Διεύθυνση παραγωγής: Κορίνα Βρυσοπούλου.

Μοντάζ: Κώστας Ιωακειμίδης.

Τεχνική επεξεργασία: RGB STUDIOS-Χ.& Δ. Μαυροφοράκης.

ΕΚΠΟΜΠΕΣ – ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

18:30  ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – W

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ

«Γαϊτάνι-γαϊτανάκι» (Ε)

Οι τηλεθεατές της ΕΡΤ2 θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σε επανάληψη το αποκριάτικο παραδοσιακό γλέντι με τίτλο «Γαϊτάνι-γαϊτανάκι», που πραγματοποιήθηκε στο στούντιο C της ΕΡΑ, την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016.

Η  Αποκριά σαν εορταστική λαϊκή εκδήλωση, έχει την καταγωγή της στις πανάρχαιες λατρευτικές Διονυσιακές γιορτές  και  τα  φαλληφόρια.

Κύριο γνώρισμα της Αποκριάς, οι μεταμφιέσεις, οι αθυροστομίες, η μουσική και τα τραγούδια, τα ελεύθερα ευφυολογήματα και τα θεατρικά διδάγματα.

Ένα αποκριάτικο παραδοσιακό γλέντι  με τους Νίκο Φιλιππίδη, Γιώργο Μαρινάκη, Παναγιώτη Βέργο, Κώστα Φιλιππίδη, Ηλία Μαυρίκη, Μιχάλη Μπακάλη, Δημήτρη Μπάκο, Γιώργο Κουτουλάκη, Χρήστο Κανελλόπουλο, Περσεφόνη Μπότα, Σπύρο Νίκα, Βαγγέλη Δημούδη, Σάββα Σιάτρα, Σταυρούλα Δαλιάνη, Λευκοθέα Φιλιππίδη, Κώστα Καλδέλλη, με Αριστοφανική διάθεση…

Παρουσίαση: Φεβρωνία Ρεβύνθη, Πανταζής Τσάρας.

Ηχοληψία:  Κωστής Γιαννακόπουλος.

Σκηνοθεσία: Χρήστος Φασόης.

Παραγωγή: Άσπα Κουνδουροπούλου.

 ΚΥΡΙΑΚΗ, 26/2/2017

ΤΑΙΝΙΑ ΜΕΤΑΓΛΩΤΤΙΣΜΕΝΗ

20:00 ΤΑΙΝΙΑ ΜΕΤΑΓΛΩΤΤΙΣΜΕΝΗ  GR

«Το παιδί και η αλεπού» (Le renard et lenfant / The fox and the child)

Παιδική περιπέτεια, παραγωγής Γαλλίας 2007.

Σκηνοθεσία: Λικ Ζακέ.

Παίζουν: Μπερτίλ Νοέλ Μπρουνό, Τομάς Λαλιμπερτέ, Ιζαμπέλ Καρέ.

Διάρκεια: 92΄

Υπόθεση: Φανταστήκατε ποτέ πώς θα ήταν να κάνατε μια αλεπού την καλύτερή σας φίλη;
Κάποιο φθινοπωρινό πρωινό, στη στροφή ενός δρόμου, ένα δεκάχρονο κοριτσάκι που μένει σ’ ένα μεγάλο αγροτόσπιτο δίπλα στο δάσος, βλέπει μια αλεπού. Το παιδί γοητεύεται τόσο πολύ, που φτάνει στο σημείο να ξεχάσει κάθε φόβο και τολμάει να την πλησιάσει. Για μια στιγμή, τα εμπόδια που χωρίζουν το παιδί από το ζώο σβήνονται. Κι έτσι γίνεται η αρχή της πιο εκπληκτικής και της πιο φανταστικής φιλίας. Χάρη στην αλεπού, το μικρό κορίτσι πρόκειται να ανακαλύψει μια μυστική και άγρια φύση. Και ξεκινάει τότε μια περιπέτεια που θα αλλάξει τη ζωή του, τη ματιά που έχει απέναντι στον κόσμο, αλλά και τη δική μας…

Ο δημιουργός της ταινίας «Το ταξίδι του αυτοκράτορα», μας προσκαλεί σ’ ένα νέο ταξίδι, που ανοίγει την κρυφή πόρτα της άγριας φύσης, επιχειρώντας να επαναπροσδιορίσει τους χαμένους δεσμούς ανάμεσα στον άνθρωπο και στα ζώα. Ύστερα από χίλιους φόβους και δισταγμούς, έρχεται μια στιγμή που μπορούμε να δούμε, ως διά μαγείας, ένα μικρό κορίτσι μέσα από τα μάτια μιας αλεπούς και τον κόσμο της αλεπούς μέσα από τα μάτια ενός κοριτσιού. Ένα βλέμμα αμοιβαίας αγάπης που γίνεται αφορμή για μια ουτοπική φιλία, σε μια ονειρική παραβολή, καθρέφτη της σχέσης του ανθρώπου με τη φύση και τα ζώα.

«Το παιδί και η αλεπού» γυριζόταν για δύο χρόνια από τον Λικ Ζακέ, όμως το εικαστικό (και όχι μόνο) αποτέλεσμα άξιζε τον κόπο.

ΚΥΡΙΑΚΗ, 26/2/2017

ΕΚΠΟΜΠΕΣ – ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

21:45 ΕΝΤΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ (Ε)  W

Ελάτε να γνωρίσουμε -και να ξαναθυμηθούμε- τον πρώτο νομό της χώρας. Τον πιο πυκνοκατοικημένο αλλά ίσως και τον λιγότερο χαρτογραφημένο.

Η Αττική είναι όλη η Ελλάδα υπό κλίμακα. Έχει βουνά, έχει θάλασσα, παραλίες και νησιά, έχει λίμνες και καταρράκτες, έχει σημαντικές αρχαιότητες, βυζαντινά μνημεία και ασυνήθιστα μουσεία, κωμοπόλεις και γραφικά χωριά και οικισμούς, αρχιτεκτονήματα, φρούρια, κάστρα και πύργους, έχει αμπελώνες, εντυπωσιακά σπήλαια, υγροτόπους και υγροβιότοπους, εθνικό δρυμό.

Έχει όλα εκείνα που αποζητούμε σε απόδραση -έστω διημέρου- και ταξιδεύουμε ώρες μακριά από την πόλη για να απολαύσουμε.

Η εκπομπή «Εντός Αττικής» προτείνει αποδράσεις -τί άλλο;- εντός Αττικής.

Περίπου 30 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας υπάρχουν μέρη που δημιουργούν στον τηλεθεατή-επισκέπτη την αίσθηση ότι βρίσκεται ώρες μακριά από την πόλη. Μέρη που μπορεί να είναι δύο βήματα από το σπίτι του ή σε σχετικά κοντινή απόσταση και ενδεχομένως να μην έχουν πέσει στην αντίληψή του ότι υπάρχουν.

Εύκολα προσβάσιμα και με το ελάχιστο οικονομικό κόστος, καθοριστική παράμετρος στον καιρό της κρίσης, για μια βόλτα, για να ικανοποιήσουμε την ανάγκη για αλλαγή παραστάσεων.

Τα επεισόδια της σειράς σαν ψηφίδες συνθέτουν ένα μωσαϊκό, χάρη στο οποίο αποκαλύπτονται γνωστές ή  πλούσιες φυσικές ομορφιές της Αττικής.

 «Ελευσίνα» (Επανάληψη από την Παρασκευή 24/02/2017)

Βόλτα στην Ελευσίνα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021.

Είναι η κυρίαρχη πόλη στη ριβιέρα της δυτικής Αττικής. Μια πόλη με πλούσια ιστορία στους χρόνους της αρχαιότητας, συνυφασμένη με τις σημαντικότερες τελετές εκείνου του καιρού, μυστήρια συνδεδεμένα με την αναγέννηση της ψυχής και της φύσης: τα Ελευσίνα Μυστήρια.

Εκείνο που χαρακτηρίζει τον αστικό ιστό της Ελευσίνας με τη χαμηλή δόμηση -οφείλεται στο στρατιωτικό αεροδρόμιο που βρίσκεται δίπλα της- είναι τα πολλά και φροντισμένα παλιά σπίτια με τις κεραμοσκεπές και τις αυλές, τους κήπους και τα περιβόλια.

Αν ο σπουδαίος αρχαιολογικός χώρος κυριαρχεί στη γενέτειρα του Αισχύλου, στον οποίον αξίζει να αφιερώσεις έστω λίγο χρόνο για να αισθανθείς κάτι από τη μυστηριακή ενέργεια των σημαντικών ιερών τελετών της αρχαιότητας, μεγάλο επίσης ενδιαφέρον έχει το παραλιακό μέτωπο της πόλης.

Κατά μήκος της παραλιακής οδού Κανελλοπούλου βρίσκονται μερικά από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά μνημεία βιομηχανικής ανάπτυξης της πόλης. Πρόκειται για τη σαπωνοποιία- ελαιουργείο των αδελφών Χαριλάου του 1875  και τις  οινοπνευματοποιίες Κρόνος και  Βότρυς, οι οποίες άρχισαν να λειτουργούν στις αρχές του 20ού αιώνα. Κτιριακά συγκροτήματα εντυπωσιακά, επιβλητικά που δίνουν μια εικόνα για την επιχειρηματική δραστηριότητα της Ελευσίνας με επίδραση στην τοπική κοινωνία.

Οι μαρίνες της πόλης προσφέρονται για χαλαρές βόλτες, ενώ το μικρό ψαρολίμανό της είναι σημείο συνάντησης και έντονης κοινωνικότητας.

Στην Ελευσίνα, θεωρείται must το σεργιάνι στην πεζοδρομημένη οδό Νικολαΐδου που εφάπτεται του αρχαιολογικού χώρου. Κατά μήκος του πεζόδρομου, στα ισόγεια των χαμηλών κτιρίων λειτουργούν, το ένα δίπλα στο άλλο, καφέ, μπαρ, μεζεδοπωλεία, εστιατόρια.

Αν πάλι επιλέξεις να καθίσεις στην κεντρική πλατεία της πόλης, την πλατεία Ηρώων, θα νομίσεις ότι βρίσκεσαι σε μια μεγάλη αγκαλιά.

Μια αγκαλιά που απέχει μόλις 20 χιλιόμετρα από την Αθήνα.

Επιμέλεια-παρουσίαση: Χρήστος Ν.Ε. Ιερείδης.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Γκάβαλος.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Διονύσης Πετρουτσόπουλος.

Ηχοληψία:  Κοσμάς Πεσκελίδης.

Διεύθυνση παραγωγής: Ζωή Κανελλοπούλου.

Παραγωγή: Άννα Κουρελά- View Studio.

ΚΥΡΙΑΚΗ, 26/2/2017

ΚΛΗΡΩΣΕΙΣ

22:00 ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΠΑΠ – ΤΖΟΚΕΡ & ΠΡΟΤΟ W

 ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ

22:15 ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ –  GR    A΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

«Μέδικοι, οι άρχοντες της Φλωρεντίας» (Medici Masters of Florence)

Βιογραφική ιστορική δραματική σειρά, συμπαραγωγής Ιταλίας-Αγγλίας-Γαλλίας 2015-2016, που θα ολοκληρωθεί σε 8 επεισόδια.

Επεισόδιο 6ο. Οι Μέδικοι επιστρέφουν θριαμβευτικά στη Φλωρεντία και φυλακίζουν τον Αλμπίτσι. Η Σινιορία θέλει την καταδίκη του σε θάνατο, αλλά παρεμβαίνει ο Πάπας και περιπλέκονται τα πράγματα. Ο Μάρκο Μπέλο αναρωτιέται αν πρέπει να μιλήσει στον Κόζιμο για τις υποψίες του για τον Λορέντζο, που ετοιμάζεται να παντρευτεί, ενώ η Κοντεσίνα πρέπει να αντιμετωπίσει την παρουσία της ερωμένης του άντρα της μέσα στο σπίτι της.

ΕΚΠΟΜΠΕΣ – ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

23:15  DOC ON ΕΡΤ     W

«Επέκεινα»

Ντοκιμαντέρ, παραγωγής Ελλάδας 2015.

Το «Επέκεινα» είναι ένα ντοκιμαντέρ φιλοσοφικού περιεχομένου για τη ζωή και το θάνατο. Ο μύθος και η ιστορία έχουν συνδέσει αμετάκλητα την Πρέβεζα με το θάνατο. Το Νεκρομαντείο, όπου οι αρχαίοι προσέρχονταν για να επικοινωνήσουν με τις ψυχές, ο Αχέροντας, ο μυθικός ποταμός μέσω του οποίου ο Χάροντας οδηγούσε τις ψυχές στον Άδη, ο εμβληματικός χορός αυτοκτονίας των γυναικών στο Ζάλογγο, η αυτοκτονία του ποιητή Κώστα Καρυωτάκη, ο στωικός φιλόσοφος Επίκτητος στη Νικόπολη –όλα αυτά τα στοιχεία σχετίζονται με την Πρέβεζα.

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Ακρίβος μάς καλεί στην Πρέβεζα σ’ ένα ταξίδι σκέψης, εξερευνώντας το βαθύτερο νόημα αυτών των ιστοριών και συλλέγοντας ό,τι είναι χρήσιμο για τη δική μας σύγχρονη αντίληψη για τη ζωή και το θάνατο. Διακεκριμένοι στοχαστές, όπως ο Χρήστος Γιανναράς, καθώς και πολλοί επιστήμονες και ακαδημαϊκοί, σχολιάζουν μπροστά στην κάμερα.

Σκηνοθεσία-σενάριο-παραγωγή-αφήγηση: Κωνσταντίνος Ακρίβος.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Αντώνης Βαραμπούτης.

Μοντάζ: Κωνσταντίνος Ακρίβος, Αντώνης Βαραμπούτης.

Ήχος: Ιωάννης Βαραμπούτης.

Μουσική: Παναγιώτης Στέφος-Λύραυλος.

Διάρκεια: 100΄

ΚΥΡΙΑΚΗ, 26/2/2017

ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ ΗΜΕΡΑΣ

01:00 ART WEEK (Ε) ημέρας

02:00 ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ (Ε) ημέρας

03:00 Η ΕΡΤ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (Ε) ημέρας

04:00 ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ: «ΜΕΔΙΚΟΙ, ΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΦΛΩΡΕΝΤΙΑΣ» (Ε) ημέρας

05:15 DOC ON ΕΡΤ (Ε) ημέρας

06:00 ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ: «CHILDREN OF THE WORLD» (Ε) ημέρας

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ, 27/2/2017

ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΞΥΠΝΗΜΑ

ΞΕΝΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ   GR

07:00 «Pajanimals» Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Μουσική οικογενειακή σειρά κινούμενων σχεδίων (τεχνική puppet animation), παραγωγής ΗΠΑ, που θα ολοκληρωθεί σε 52 επεισόδια.

Επεισόδια 41ο & 42ο

 07:30 «Μάγια η μέλισσα» (Maya the beeMaya 3D)  (Ε) 

Παιδική οικογενειακή σειρά κινούμενων σχεδίων (3D Animation), παραγωγής Γαλλίας, που θα ολοκληρωθεί σε 78 επεισόδια.

Επεισόδια 45ο & 46ο

08:00 «Τρένο δεινοσαύρων» (Dinosaur Train) (Ε)

Πολύχρωμη και πολυβραβευμένη σειρά κινούμενων σχεδίων (3D Animation), παραγωγής ΗΠΑ, με θέμα την Παλαιοντολογία.

Επεισόδιο 24ο

ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

08:30 ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ      A΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

«TWENTY MASTERPIECES OF THE NEW WORLD»

Επεισόδιο 6ο  

09:30 ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ   GR Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

«Φάκελος: Διατροφή» (The Food Files) – Γ΄ κύκλος    

Σειρά ντοκιμαντέρ, παραγωγής Αγγλίας 2015.

Στο νέο κύκλο αυτής της ενδιαφέρουσας σειράς ντοκιμαντέρ, η λάτρις του φαγητού και γκουρού της υγείας Νίκι Μάλερ, συνεχίζει την έρευνα γύρω από τις καθημερινές διατροφικές μας συνήθειες. Στα νέα επεισόδια της σειράς  μύθοι καταρρέουν, μυστικά αποκαλύπτονται και μαθαίνουμε χρήσιμες πληροφορίες για τα φαγητά που τρώμε. Ειδικοί για το φαγητό, διατροφολόγοι, σεφ και τεχνολόγοι τροφίμων απαντούν σε απορίες που πάντα είχαμε: πώς μαγειρεύεται το φαγητό στο αεροπλάνο, ποιες τροφές κάνουν καλό στα δόντια μας, πόσο αποτελεσματικές είναι πραγματικά οι βιταμίνες;

(Γ΄ κύκλος) – Επεισόδιο 1ο: «Is your salad trying to kill you?». Η σαλάτα είναι το πιο υγιεινό πιάτο υποτίθεται, ε; Ποιοι κίνδυνοι όμως κρύβονται μέσα στις πρασινάδες; Ειδικά στις έτοιμες σαλάτες των σούπερ μάρκετ; Μήπως η σαλάτα σας προσπαθεί να σας σκοτώσει;

(Γ΄ κύκλος) – Επεισόδιο 2ο: «Food and love». Το φαγητό και ο έρωτας είναι άρρηκτα συνδεδεμένα, εξαιτίας μιας περίπλοκης ορμονικής αντίδρασης που επηρεάζει τη συναισθηματική μας προσκόλληση στους αγαπημένους μας -και στην ανάγκη μας για φαγητό. Γιατί αγαπάμε τόσο πολύ το φαγητό και πώς αυτό επηρεάζει την ερωτική μας ζωή; Ποιος είναι ο κρίκος που συνδέει το φαγητό με το σεξ;

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ, 27/2/2017

ΕΚΠΟΜΠΕΣ – ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

10:20 ΚΟΙΤΑ ΤΙ ΕΚΑΝΕΣ (Ε) (ΑΡΧΕΙΟ)  W

Με τη Σεμίνα Διγενή.

«Γλυκερία»

ΕΛΛΗΝΙΚH TAINIA

12:00 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ GR

«Η κόρη μου η σοσιαλίστρια»

Αισθηματική κομεντί, παραγωγής 1966.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Αλέκος Σακελλάριος.

Μουσική: Γιώργος Ζαμπέτας.

Φωτογραφία: Δήμος Σακελλαρίου.

Σκηνικά: Πέτρος Καπουράλης.

Παίζουν: Αλίκη Βουγιουκλάκη, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Λάμπρος Κωνσταντάρας, Σταύρος Ξενίδης, Νικήτας Πλατής, Πέτρος Λοχαΐτης, Χρόνης Εξαρχάκος, Αλίκη Ζαβερδινού, Χρύσα Κοζίρη, Χρήστος Μάντζαρης, Μάκης Γιαννόπουλος, Νίκος Τσούκας, Ντίνος Καρύδης, Γιώργος Μεσσάλας, Αλέκος Ζαρταλούδης, Γιώργος Γιολδάσης, Ανδρέας Τσάκωνας, Γιάννης Μάττης, Κώστας Καφάσης, Φιλήμων Μεθυμάκης, Ντίνος Δουλγεράκης.

Διάρκεια: 94΄

Υπόθεση: Η κόρη ενός εργοστασιάρχη επιστρέφει από τις σπουδές της στο εξωτερικό με φρέσκιες ιδέες και προχωρημένες αντιλήψεις ως προς τη διοίκηση της επιχείρησης. Παράλληλα, ερωτεύεται έναν συνδικαλιστή εργάτη, προκαλώντας πονοκέφαλο στον πατέρα της.

ΕΚΠΟΜΠΕΣ – ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

13:30 ΓΕΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ  W

Με την Ολυμπιάδα Μαρία Ολυμπίτη.

Ένα καθημερινό ταξίδι γεμάτο ελληνικά αρώματα, γεύσεις και χαρά στην ΕΡΤ2.

Η νέα εκπομπή με τίτλο «Γεύσεις από Ελλάδα», κάθε μέρα έχει θέμα της ένα προϊόν από την ελληνική γη και θάλασσα.

Η παρουσιάστρια της εκπομπής, δημοσιογράφος Ολυμπιάδα Μαρία Ολυμπίτη, υποδέχεται στην κουζίνα, σεφ, παραγωγούς και διατροφολόγους απ’ όλη την Ελλάδα για να μελετήσουν μαζί την ιστορία και τη θρεπτική αξία του κάθε προϊόντος.

Οι σεφ μαγειρεύουν μαζί με την Ολυμπιάδα απλές και ευφάνταστες συνταγές για όλη την οικογένεια.

Οι παραγωγοί και οι καλλιεργητές περιγράφουν τη διαδρομή των ελληνικών προϊόντων -από τη σπορά και την αλίευση μέχρι το πιάτο μας- και μας μαθαίνουν τα μυστικά της σωστής διαλογής και συντήρησης.

Οι διατροφολόγοι-διαιτολόγοι αναλύουν τους καλύτερους τρόπους κατανάλωσης των προϊόντων, «ξεκλειδώνουν» τους συνδυασμούς για τη σωστή πρόσληψη των βιταμινών τους και μας ενημερώνουν για τα θρεπτικά συστατικά, την υγιεινή διατροφή και τα οφέλη που κάθε προϊόν προσφέρει στον οργανισμό.

Παρουσίαση-επιμέλεια: Ολυμπιάδα Μαρία Ολυμπίτη.

Αρχισυνταξία: Μαρία Πολυχρόνη.

Σκηνογραφία: Ιωάννης Αθανασιάδης.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Ανδρέας Ζαχαράτος.

Διεύθυνση παραγωγής: Άσπα Κουνδουροπούλου – Δημήτρης Αποστολίδης.

Σκηνοθεσία: Χρήστος Φασόης.

Επεισόδιο 6ο

 ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ, 27/2/2017

ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΞΕΝΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ   GR

14:15 «Ρομπέν των Δασών: Περιπέτειες στο Σέργουντ» (Robin HoodMischief in Sherwood) (NEO) Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Περιπετειώδης παιδική σειρά κινούμενων σχεδίων (CGI Animation), παραγωγής Γαλλίας.

Επεισόδιο 19ο

14:30 «Γιάκαρι» (Yakari)

Περιπετειώδης παιδική οικογενειακή σειρά κινούμενων σχεδίων, συμπαραγωγής Γαλλίας-Βελγίου, που θα ολοκληρωθεί σε 104 επεισόδια.

Επεισόδια 67ο & 68ο 

ΑΣΠΡΟ – ΜΑΥΡΟ

15:00  ΑΣΠΡΟ – ΜΑΥΡΟ: «ΧΟΝTΡΟΣ – ΛΙΓΝΟΣ» (LAUREL & HARDY) (Ε) –  GR  

Οι Όλιβερ Χάρντι και Σταν Λόρελ, το μοναδικό κωμικό δίδυμο Χοντρός – Λιγνός, χάρισαν στον κόσμο περισσότερο γέλιο απ’ όλους τους κωμικούς ηθοποιούς και αγαπήθηκαν όσο κανείς.

Θρυλικοί καλλιτέχνες της κωμωδίας, όπως ο Γούντι Άλεν, η Λουσίλ Μπολ, ο Τσάρλι Τσάπλιν, ο Μπιλ Κόσμπι και πολλοί άλλοι, άφησαν το σημάδι τους ανεξίτηλο στην κινηματογραφική τέχνη του 20ού αιώνα, ο Σταν και ο Όλι όμως, υπήρξαν αληθινές κωμικές μεγαλοφυίες: ο αδέξιος και αφελής Λιγνός με τον πομπώδη Χονδρό, μπλέκουν σε καβγάδες και περιπέτειες που καταλήγουν σε γκάφες και στην απόλυτη καταστροφή.

Το ντουέτο τους ήταν τόσο μοναδικά ταιριαστό, τόσο τέλεια συμπλήρωναν ο ένας τον άλλο, που επί 25 ολόκληρα χρόνια το άστρο τους έλαμπε στο μαγικό στερέωμα του σινεμά. Τόσο αστείοι, τόσο φυσικοί, τόσο ανεξάντλητοι, που ξεπέρασαν το χρόνο. Παντού και πάντα, οι θεατές δεν παύουν να ξεκαρδίζονται και να τους απολαμβάνουν.

Στο Άσπρο – Μαύρο, οι τηλεθεατές της ΕΡΤ2 θα απολαύσουν τα κλασικά αριστουργήματά τους: 29 ταινίες του βωβού (παραγωγής 1927-1929) και άλλες 40 με ήχο (παραγωγής 1929-1935), όλες μικρής διάρκειας, σ’ ένα μοναδικό πανόραμα νοσταλγίας και γέλιου.

«The Live Ghost»

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ, 27/2/2017

 ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ

15:30 ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ –  GR  

(THE LITTLE HOUSE ON THE PRAIRIE) – Β΄ ΚΥΚΛΟΣ

Η αξέχαστη οικογενειακή σειρά, παραγωγής ΗΠΑ 1974-1983, που μεταδόθηκε για πρώτη φορά στις αρχές του 1975 και αγαπήθηκε από μικρούς και μεγάλους, επιστρέφει στη συχνότητα της ΕΡΤ2.

Η σειρά, βασισμένη στα ομώνυμα αυτοβιογραφικά βιβλία της Λόρα Ίνγκαλς Ουάιλντερ και γυρισμένη στην αμερικανική Δύση, καταγράφει την καθημερινότητα μιας πολυμελούς αγροτικής οικογένειας του 1880.

Υπόθεση: Ύστερα από μακροχρόνια αναζήτηση, οι Ίνγκαλς εγκαθίστανται σε μια μικρή φάρμα έξω από το Γουόλνατ Γκρόουβ της Μινεσότα. Η ζωή στην αραιοκατοικημένη περιοχή είναι γεμάτη εκπλήξεις και η επιβίωση απαιτεί σκληρή δουλειά απ’ όλα τα μέλη της οικογένειας. Ως γνήσιοι πιονιέροι, οι Ίνγκαλς έρχονται αντιμέτωποι με ξηρασίες, καμένες σοδειές κι επιδρομές από ακρίδες. Παρ’ όλα αυτά, καταφέρνουν να επιβιώσουν και να ευημερήσουν.

Την ιστορία αφηγείται η δευτερότοκη Λόρα (Μελίσα Γκίλμπερτ), που φοιτά στο σχολείο της περιοχής  και γίνεται δασκάλα στα δεκαπέντε της χρόνια. Πολύ αργότερα, η οικογένεια μετοικεί σε μια ολοκαίνουργια πόλη στην περιοχή της Ντακότα – «κάπου στο τέλος της σιδηροδρομικής γραμμής». Εκεί, η Μέρι (Μελίσα Σου Άντερσον), η μεγάλη κόρη της οικογένειας, που έχει χάσει την όρασή της, θα φοιτήσει σε σχολή τυφλών. Και η Λόρα θα γνωρίσει τον μελλοντικό σύζυγό της, τον Αλμάντσο Ουάιλντερ.

Παίζουν: Μελίσα Γκίλμπερτ (Λόρα Ίνγκαλς Ουάιλντερ), Μάικλ Λάντον (Τσαρλς Ίνγκαλς), Κάρεν Γκρασλ (Καρολάιν Ίνγκαλς), Μελίσα Σου Άντερσον (Μέρι Ίνγκαλς Κένταλ), Λίντσεϊ και Σίντνεϊ Γκρίνμπας (Κάρι Ίνγκαλς), Μάθιου Λαμπόρτο (Άλμπερτ Κουίν Ίνγκαλς), Ρίτσαρντ Μπουλ (Νελς Όλσεν), Κάθριν ΜακΓκρέγκορ (Χάριετ Όλσεν), Άλισον Άρμγκριν (Νέλι Όλσεν Ντάλτον), Τζόναθαν Γκίλμπερτ (Γουίλι Όλσεν), Βίκτορ Φρεντς (Αζάια Έντουαρντς), Ντιν Μπάτλερ (Αλμάντσο Ουάιλντερ).

Σκηνοθεσία: Γουίλιαμ Κλάξτον, Μόρι  Ντέξτερ, Βίκτορ Φρεντς, Μάικλ Λάντον.

Σενάριο: Μπλαντς Χανάλις, Μάικλ Λοντον, Ντον Μπάλακ.                    

Μουσική: Ντέιβιντ Ρόουζ.

 (Β΄ κύκλος) – Επεισόδιο 4ο. Το δυνατό χέρι και το γερακίσιο μάτι του Τζεμπεντάια Μάμφορτ είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται το Γουόλνατ Γκρόουβ για να αντιμετωπίσει την αήττητη ομάδα μπέιζμπολ του γειτονικού χωριού και τις απρόβλεπτες βολές του πίτσερ Σλικ ΜακΜπάρνεϊ. Όταν η ευσεβής σύζυγός του Τζεμπεντάια, η Μάργκαρετ, απαγορεύει στο σύζυγό της να συμμετάσχει στο παιχνίδι, η Καρολάιν Ίνγκαλς αναγκάζεται να σκεφτεί μια δημιουργική λύση για να σώσει την κατάσταση.

(Β΄ κύκλος) – Επεισόδιο 5ο. Αψηφώντας την πεποίθηση των κατοίκων του Γουόλνατ Γκρόουβ ότι ο Έιμος Πάικ είναι μανιακός ερημίτης και ζει κλεισμένος σ’ ένα στοιχειωμένο σπίτι, η γενναία Λόρα Ίνγκαλς γίνεται φίλη του. Πολύ σύντομα θ’ ανακαλύψει την αλήθεια που κρύβεται πίσω από τις φήμες και τη μοναχική ζωή του Έιμος.

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ, 27/2/2017

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΣΕΙΡΑ

17:15 ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΣΕΙΡΑ –  GR  

«ΜΟΙΡΑΙΑ ΦΕΓΓΑΡΙΑ» 

Κοινωνική-δραματική σειρά παραγωγής ΡΙΚ, εμπνευσμένη από το  μυθιστόρημα της Μάρως Κρανιδιώτου «Όταν η μοίρα αποφασίζει» και βασισμένη σε μια ιδέα της Εύης Παπαμιχαήλ και του Κλείτου Κλείτου.

Η σειρά διαδραματίζεται στην Κύπρο το 1974, όταν η τουρκική εισβολή έκοψε το μαρτυρικό νησί στα δύο και σκόρπισε το θάνατο και τη δυστυχία στους Κύπριους, ξεκλήρισε ολόκληρες οικογένειες και χώρισε τις ζωές των ανθρώπων στα δύο -στο πριν και στο μετά. Η ιστορία μας αναφέρεται σε μια μεγάλη αγάπη που και αυτή κόπηκε στη μέση από τον πόλεμο. Ο Αλέξανδρος τραυματίζεται, χάνει τη μνήμη του και πέφτει θύμα πλεκτάνης του ίδιου του πατέρα του, που θέλει να τον χωρίσει από την αγαπημένη του Χριστίνα, λόγω κοινωνικής διαφοράς των δύο οικογενειών. Μόνο που η μοίρα, 38 χρόνια μετά, τους δίνει μία δεύτερη ευκαιρία: μέσα από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι συμπτώσεων, οι δρόμοι τους συναντιούνται ξανά..

Πρωταγωνιστούν (με αλφαβητική σειρά): Στέλιος Ανδρονίκου, Δημήτρης Βερύκιος, Κώστας Βήχας, Έλενα Δημητρίου, Λευτέρης Ζαμπετάκης, Ανδρούλα Ηρακλέους, Ηλιάνα Κάκουρα, Σοφία Καλλή, Ζωή Κυπριανού, Ντίνος Λύρας, Χριστίνα Μαρούχου, Γιώργος Παναγιώτου, Λευτέρης Σαλωμίδης, Μαρία Φιλίππου, Έλενα Χριστοφή.

Στο ρόλο του Πάνου, ο  Φίλιππος Σοφιανός.

Και στο ρόλου του Έκτορα, ο Στέλιος Καυκαρίδης.

Guest star: Μιμή Ντενίση.

Μουσική: Χρίστος Ανδρέου.

Σκηνικά: Λάκης Γενεθλής.

Διεύθυνση παραγωγής: Στέλιος Ζήσιμος, Ζήνωνας Χατζηπαύλου

Σενάριο: Ελένη Αρτεμίου Φωτιάδου, Πάνος Σταθόγιαννης.

Επιμέλεια σεναρίου και παραγωγής: Κλείτος Κλείτου.

Σκηνοθεσία: Κλείτος Κλείτου, Σάιμον Φαρμακάς.

Επεισόδιο 73ο. Η Ραφαέλλα, απογοητευμένη από τη στάση του Ρένου και από την επιλογή της Δάφνης, φεύγει από το σπίτι και εξαφανίζεται, κάνοντας τη Μιράντα και τη Μάρθα να αγωνιούν. Ο Γιάννης γίνεται θηρίο και ξεσπάει στα κρατητήρια μετά τη συνάντησή του εκεί με τον Έκτορα Παπάζογλου. Σε έξαλλη κατάσταση ορκίζεται ότι η εκδίκησή του θα είναι φοβερή.  Ο Ανδρέας σκέφτεται συνέχεια την Τζένη, αλλά για το καλό της προτιμάει να μείνει μακριά της στην Κύπρο.

Επεισόδιο 74ο. Η Χριστίνα αρχίζει να θεωρεί ότι έκανε μοιραίο λάθος που ήρθε στην Κύπρο για το φιλανθρωπικό κονσέρτο. Ο Ανδρέας στέλνει ένα sms αποχαιρετισμού στην Τζένη και εξαφανίζεται. Η Τζένη του τηλεφωνεί και εκείνος δεν απαντάει. Πάει στο διαμέρισμά του και κτυπάει την πόρτα. Ο Ανδρέας αποφασίζει να εξαφανιστεί για πάντα από τη ζωή της.

Επεισόδιο 75ο. Η Ραφαέλλα μαλώνει με τον παππού της, τον Έκτορα Παπάζογλου, για τον τρόπο που εξαφάνισε το νεογέννητο παιδί της τότε. Η Δάφνη την επισκέπτεται και της ανακοινώνει ότι θα μείνει με τη θετή της μητέρα. Η Χριστίνα επιστρέφει στο Λονδίνο. Ο Ανδρέας εξηγεί στον Μάικλ τους λόγους που θέλει να απομακρυνθεί από την Τζένη.

Επεισόδιο 76ο. Εμφανίζεται πάλι η γυναίκα του Βασίλη, η Ασπασία, και του ανακοινώνει  ότι ως γυναίκα του δικαιούται τουλάχιστον τη μισή κληρονομιά. Ο  Βασίλης γίνεται έξαλλος και της επιτίθεται. Ο Ανδρέας αποφασίζει να κάνει μία μεγάλη αλλαγή στην ζωή του για να διώξει από μέσα του την Τζένη. Ο Αλέξανδρος και η Μιράντα δίνουν μία δεύτερη ευκαιρία στο γάμο τους.

 ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ

19:00  ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ GR  Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

«Οι έξι αδελφές» (Seis hermanas / Six sisters) – Γ΄ Κύκλος

Δραματική σειρά εποχής, παραγωγής Ισπανίας (RTVE) 2015.

Σκηνοθεσία: Αντόνιο Χερνάντεζ, Μιγκέλ Κόντε, Νταβίντ Ουγιόα, Χαϊμέ Μποτέλα και Ίνμα Τορέντε.

Πρωταγωνιστούν: Μάρτα Λαγιάλντε (Ντιάνα Σίλβα), Μαριόνα Τένα (Μπιάνκα Σίλβα),  Σίλια Φρεϊχέιρο (Αντέλα Σίλβα), Μαρία Κάστρο (Φραντζέσκα Σίλβα), Καντέλα Σεράτ (Σίλια Σίλβα), Κάρλα Ντίαζ (Ελίσα Σίλβα), Άλεξ Αδροβέρ (Σαλβαδόρ Μοντανέρ), Χουάν Ριμπό (Δον Ρικάρντο Σίλβα).

Yπόθεση: Μαδρίτη, 1920. Οι έξι αδελφές Σίλβα είναι η ψυχή στις διασκεδάσεις της υψηλής κοινωνίας της Μαδρίτης. Όμορφες, κομψές, αριστοκρατικές, γλυκές και εκλεπτυσμένες, οι έξι αδελφές απολαμβάνουν μια ζωή χωρίς σκοτούρες, μέχρι που ο χήρος πατέρας τους παθαίνει ένα σοβαρό ατύχημα που τις αναγκάζει να αντιμετωπίσουν μια καινούργια πραγματικότητα: η οικογενειακή επιχείρηση βρίσκεται σε κρίση και η μόνη πιθανότητα σωτηρίας εξαρτάται από τις ίδιες.

Τώρα, ο τρόπος ζωής που ήξεραν, πρέπει να αλλάξει ριζικά. Έχουν μόνο η μία την άλλη. Οι ζωές τους αρχίζουν να στροβιλίζονται μέσα στο πάθος, στη φιλοδοξία, τη ζήλια, την εξαπάτηση, την απογοήτευση, την άρνηση και την αποδοχή της αληθινής αγάπης, που μπορεί να καταφέρει τα πάντα, ακόμα και να σώσει μια επιχείρηση σε ερείπια.

Γιατί ο έρωτας παραμονεύει σε κάθε στροφή.

 (Γ΄ κύκλος) – Επεισόδιο 6ο. Λόγω της επικείμενης δίκης της Αντέλα, ο Μπερνάρντο σχεδιάζει την τακτική υπεράσπισή της. Για να τα καταφέρει όμως, χρειάζεται τη στήριξη των Λοϊγκόρι.  Η Φραντζέσκα έρχεται αντιμέτωπη την πρώτη μέρα του γάμου της με τον Λουίς, ενώ η Μπιάνκα υποφέρει κάθε μέρα και περισσότερο  στο δικό της γάμο. Ο Γκαμπριέλ επιστρέφει στο Αμπιγκού, όχι όμως μόνος του αυτή τη φορά!

(Γ΄ κύκλος) – Επεισόδιο 7ο. Η Ντιάνα δεν αντιλαμβάνεται όσα συμβαίνουν στο εργοστάσιο και αρνείται την πρόσκληση του Σαλβαδόρ να δει με τα ίδια της τα μάτια την κατάσταση, θεωρώντας ότι είναι μία ακόμα προσπάθειά του να την προσεγγίσει.  Η Φραντζέσκα  πηγαίνει στο Αμπιγκού για να δει τον Γκαμπριέλ, όμως ο Ενρίκε δεν την υποδέχεται θερμά. Η Ροζαλία μένει έκπληκτη, βρίσκοντας κρυμμένα φεμινιστικά φυλλάδια από τις  σουφραζέτες κάτω από το κρεβάτι της Σίλια, η οποία προσπαθεί να την πείσει να μην την προδώσει.

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ, 27/2/2017

ΑΣΠΡΟ – ΜΑΥΡΟ

21:00  ΑΣΠΡΟ – ΜΑΥΡΟ: «ΧΟΝTΡΟΣ – ΛΙΓΝΟΣ» (LAUREL & HARDY)   –  GR  

Οι Όλιβερ Χάρντι και Σταν Λόρελ, το μοναδικό κωμικό δίδυμο Χοντρός – Λιγνός, χάρισαν στον κόσμο περισσότερο γέλιο απ’ όλους τους κωμικούς ηθοποιούς και αγαπήθηκαν όσο κανείς.

Στο Άσπρο – Μαύρο, οι τηλεθεατές της ΕΡΤ2 θα απολαύσουν τα κλασικά αριστουργήματά τους: 29 ταινίες του βωβού (παραγωγής 1927-1929) και άλλες 40 με ήχο (παραγωγής 1929-1935), όλες μικρής διάρκειας, σ’ ένα μοναδικό πανόραμα νοσταλγίας και γέλιου.

  1. «Going Bye – Bye!»
  2. «Thicker than water»

ΤΟ ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ

21:50 ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ  

«Η θάλασσα μέσα μου» (Mar Adentro / The Sea Inside)

Πολυβραβευμένο κοινωνικό δράμα, συμπαραγωγής Ισπανίας – Γαλλίας – Ιταλίας  2004.

Σκηνοθεσία: Αλεχάντρο Αμενάμπαρ.

Πρωταγωνιστούν: Χαβιέρ Μπαρδέμ, Μπελέν Ρουέδα, Λόλα Ντουένιας, Αλμπέρτο Χιμένεθ.

Διάρκεια: 125΄

Υπόθεση: Ο Ραμόν είναι τετραπληγικός, κλινήρης για τριάντα χρόνια. Μόνο του παράθυρο στον κόσμο αυτό του δωματίου του, απ’ όπου φαντάζεται τη θάλασσα όπου ταξίδευε από μικρός, που του έμαθε τον κόσμο, του έδωσε ζωή και του την πήρε, όταν ένα φοβερό ατύχημα του επέτρεψε να ζει χωρίς να κινείται. Μοναδική του επιθυμία, να τερματίσει αξιοπρεπώς τη ζωή του. Δύο γυναίκες θα αλλάξουν τον κόσμο και τις εμπειρίες του: η δικηγόρος Χούλια, που τον στηρίζει στον αγώνα του για το δικαίωμα στην ευθανασία και η Ρόζα, μια χωριατοπούλα πεπεισμένη ότι αξίζει τον κόπο να ζεις.

Ανθρώπινη ηθική που αμφισβητείται, αμετακίνητη επιθυμία για θάνατο. Η αγάπη ιδωμένη από τα μάτια ενός ανθρώπου που δεν θέλει να αγαπά, που επιβεβαιώνει ότι μόνο κάποιος που τον αγαπά αληθινά θα τον βοηθήσει να πραγματοποιήσει το τελευταίο ταξίδι που τόσο λαχταρά, το ταξίδι στη θάλασσα, εκεί όπου κάποτε άγγιξε τα όρια του θανάτου.

Η αληθινή ιστορία του Ισπανού συγγραφέα Ραμόν Σαμπέδρο, ο οποίος διεκδίκησε νομικά το δικαίωμα στην ευθανασία, σε μία πολυβραβευμένη ταινία όπου ξεχωρίζει η ερμηνεία του Χαβιέρ Μπαρδέμ.

 

Η ταινία απέσπασε πολλά βραβεία σε φεστιβάλ του ισπανόφωνου και μη κόσμου, με αποκορύφωμα τη Χρυσή Σφαίρα και το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας 2005, καθώς και τον Αργυρό Λέοντα και το Βραβείο Ερμηνείας στον Χαβιέρ Μπαρδέμ στο Φεστιβάλ Βενετίας 2004.

Στην Ισπανία σάρωσε τα βραβεία Goya 2005, ενώ ο Χαβιέρ Μπαρδέμ και η Μπελέν Ρουέδα τιμήθηκαν για την ερμηνεία τους στους ρόλους του Ραμόν και της Χούλια αντίστοιχα σε πολλά φεστιβάλ.

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ, 27/2/2017

ΕΚΠΟΜΠΕΣ – ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

24:00 ΚΕΙΜΕΝΑ: documenta 14   GR

Πρόγραμμα κινηματογραφικών ταινιών της documenta 14, που θα προβάλλεται κάθε Δευτέρα στην ΕΡΤ2, έως και τις 18 Σεπτεμβρίου 2017, στις 24:00.

Τα «Κείμενα» είναι μία εβδομαδιαία εκπομπή προβολής ταινιών, την οποία παρουσιάζει η ΕΡΤ και οργανώνει η documenta 14. Μέσω της μετάδοσής της από τη δημόσια τηλεόραση, η εκπομπή στοχεύει να επεκτείνει το βεληνεκές της documenta 14 στα σπίτια των τηλεθεατών, καθώς επίσης να φανταστεί και να συγκροτήσει ένα διαφορετικό κοινό.

Οι ταινίες που θα προβληθούν θα είναι διαθέσιμες στο webtv.ert.gr για επτά ημέρες μετά την τηλεοπτική τους μετάδοση.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, σύντομα εισαγωγικά κείμενα στα Ελληνικά με αγγλική και γερμανική μετάφραση, καθώς και τα πρώτα λεπτά της κάθε ταινίας θα είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της documenta 14 μετά την τηλεοπτική τους μετάδοση.

Το πρόγραμμα της εκπομπής «Κείμενα» επικεντρώνεται στα πεδία του πειραματικού ντοκιμαντέρ και της μυθοπλασίας, παρουσιάζοντας ταινίες οι οποίες, με την προσέγγιση και τη θεματολογία τους, αγγίζουν κοινωνικούς, πολιτικούς και ποιητικούς προβληματισμούς, ενώ η θεωρητική σκευή και οι θέσεις τους συνομιλούν με το ευρύτερο επιμελητικό όραμα της documenta 14.

Οι ταινίες έχουν επιλεγεί τόσο για την επίκαιρη θεματική τους όσο και για τα ιδιαίτερα κινηματογραφικά είδη που εκπροσωπούν. Κάθε μία αντικατοπτρίζει ορισμένες από τις πιο δυσδιάκριτες, φευγαλέες και καθημερινές πλευρές των κοινωνικών σχέσεων και των παγκόσμιων δομών εξουσίας. Κάθε ταινία αναπτύσσει τη δική της μοναδική γλώσσα για να αποδώσει την άυλη πραγματικότητα που παρουσιάζει. Η εκπομπή περιλαμβάνει ταινίες ήδη από τη δεκαετία του 1970, αλλά και πρόσφατες παραγωγές, καθώς και ταινίες που γυρίστηκαν ειδικά για την documenta 14. Όλες πραγματεύονται σύγχρονα θέματα που αφορούν στη ζωή στην Ελλάδα και αλλού σε μια εποχή κοινωνικού μετασχηματισμού.

 «Ματωμένα φασόλια» (Loubia Hamra)

Δράμα, συμπαραγωγής Αλγερίας-Γαλλίας 2013.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Narimane Mari (καλλιτέχνις της documenta 14).

Εισαγωγικό κείμενο: Olivier Marboeuf.

Διάρκεια: 88΄

Υπόθεση: Τα «Ματωμένα φασόλια» είναι μια ονειρική απεικόνιση μιας κοινωνίας που μαστίζεται από βίαιες συγκρούσεις εδώ και δεκαετίες. Αντί να ακολουθήσει την ιστορική αφήγηση, αυτή η διεθνώς αναγνωρισμένη ταινία παρουσιάζει μια παιχνιδιάρικη και σουρεαλιστική αναπαράσταση του Πολέμου Ανεξαρτησίας της Αλγερίας, η οποία προκύπτει από τις δραστηριότητες μιας ομάδας παιδιών.

Τα «Ματωμένα φασόλια» είναι η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους της Αλγερινής σκηνοθέτιδος Narimane Mari, της οποίας η δουλειά παρουσιάζεται στο πλαίσιο της documenta 14. Κέρδισε βραβείο στο κύριο διαγωνιστικό τμήμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ CPH:DOX στην Κοπεγχάγη το 2013.

Στο σύντομο εισαγωγικό κείμενό του, ο επιμελητής Olivier Marboeuf, διευθυντής του κέντρου Espace Khiasma που επικεντρώνεται σε ταινίες και βίντεο καλλιτεχνών, εξετάζει τη ριζοσπαστική προσέγγιση στην απεικόνιση ιστορικών γεγονότων, η οποία υιοθετείται σ’ αυτή την ταινία.

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ, 27/2/2017

ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ ΗΜΕΡΑΣ

 01:30 ΓΕΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ (Ε) ημέρας

02:15 ΜΟΙΡΑΙΑ ΦΕΓΓΑΡΙΑ (Ε) ημέρας

04:15 ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ: «FOOD FILES» – SEASON 3 (Ε) ημέρας

05:15 ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ (E) ημέρας

 

ΤΡΙΤΗ,  28/2/2017

ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΞΥΠΝΗΜΑ

ΞΕΝΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ   GR

07:00 «Pajanimals» Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Μουσική οικογενειακή σειρά κινούμενων σχεδίων (τεχνική puppet animation), παραγωγής ΗΠΑ, που θα ολοκληρωθεί σε 52 επεισόδια.

Επεισόδια 43ο & 44ο

07:30 «Μάγια η μέλισσα» (Maya the beeMaya 3D)  (Ε) 

Παιδική οικογενειακή σειρά κινούμενων σχεδίων (3D Animation), παραγωγής Γαλλίας, που θα ολοκληρωθεί σε 78 επεισόδια.

Επεισόδια 47ο & 48ο

08:00 «Τρένο δεινοσαύρων» (Dinosaur Train) (Ε)

Πολύχρωμη και πολυβραβευμένη σειρά κινούμενων σχεδίων (3D Animation), παραγωγής ΗΠΑ, με θέμα την Παλαιοντολογία.

Επεισόδιο 25ο

ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

08:30 ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ     A΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

«TWENTY MASTERPIECES OF THE NEW WORLD»

Επεισόδιο 7ο 

09:30 ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ   GR Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

«Φάκελος: Διατροφή» (The Food Files) – Γ΄ κύκλος    

Σειρά ντοκιμαντέρ, παραγωγής Αγγλίας 2015.

(Γ΄ κύκλος) – Επεισόδιο 3ο: «The secret power of food». Εκτός από το προφανές, τι άλλη χρησιμότητα έχει το φαγητό στο σπίτι μας; Λεμόνι, αλάτι, καφές, ξίδι, τι άλλες χρήσεις έχουν; Μπορούμε να ομορφήνουμε με το φαγητό και πώς;

(Γ΄ κύκλος) – Επεισόδιο 4ο: «Smile if you can». Οι πιο πολλοί άνθρωποι παραμελούμε τα δόντια μας όταν μιλάμε για τις διατροφικές μας συνήθειες. Πώς μπορούμε να έχουμε πάντα αστραφτερό χαμόγελο και μυρωδάτη αναπνοή; Δείτε, μάθετε και χαμογελάστε!

ΕΚΠΟΜΠΕΣ – ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

10:20 ΚΟΙΤΑ ΤΙ ΕΚΑΝΕΣ (Ε) (ΑΡΧΕΙΟ)  W

Με τη Σεμίνα Διγενή.

«Ελένη Ράντου»

ΤΡΙΤΗ,  28/2/2017

 ΕΛΛΗΝΙΚH TAINIA

12:00 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ  –  GR 

«Η αρχόντισσα της κουζίνας»

Κωμωδία, παραγωγής 1969.

Σκηνοθεσία: Κώστας Καραγιάννης.

Σενάριο: Λάκης Μιχαηλίδης.

Μουσική: Γιώργος Κατσαρός.

Φωτογραφία: Βασίλης Βασιλειάδης.

Διάρκεια: 85΄

Παίζουν: Δέσποινα Στυλιανοπούλου, Γιώργος Κάππης, Γιάννης Φέρμης, Αντώνης Παπαδόπουλος, Λαυρέντης Διανέλλος, Μάκης Δεμίρης, Εύα Φρυδάκη, Γιώργος Γρηγορίου, Γιώργος Μεσσάλας, Γιάννης Αλεξανδρίδης, Μανώλης Δεστούνης, Λίλα Δρούτσα, Βασίλης Πλατάκης, Σταύρος Ξενίδης, Λευτέρης Σφακιανάκης, Νίκος Σπυριδωνάκος, Αλέκος Πετρίδης, Κώστας Λιακάκος, Ρένα Πασχαλίδου, Πάνος Τέρρης, Χάρης Κεδίκος, Μάκης Πειθής.

Υπόθεση: Μία φτωχή κοπέλα αναγκάζεται να παντρευτεί έναν ηλικιωμένο άντρα, προκειμένου να μπορέσει να πάρει μέρος σ’ ένα διαγωνισμό μαγειρικής, που έχει ένα διαμέρισμα ως έπαθλο. Όταν όμως αποφασίζει να παντρευτεί τον άντρα που πραγματικά αγαπά, ο σύζυγός της δεν της δίνει διαζύγιο.

ΕΚΠΟΜΠΕΣ – ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

13:30 ΓΕΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ  W

Με την Ολυμπιάδα Μαρία Ολυμπίτη.

Ένα καθημερινό ταξίδι γεμάτο ελληνικά αρώματα, γεύσεις και χαρά στην ΕΡΤ2.

Επεισόδιο 7ο

ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΞΕΝΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ   GR

14:15 «Ρομπέν των Δασών: Περιπέτειες στο Σέργουντ» (Robin HoodMischief in Sherwood) (NEO) Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Περιπετειώδης παιδική σειρά κινούμενων σχεδίων (CGI Animation), παραγωγής Γαλλίας.

Επεισόδιο 20ό

14:30 «Γιάκαρι» (Yakari)

Περιπετειώδης παιδική οικογενειακή σειρά κινούμενων σχεδίων, συμπαραγωγής Γαλλίας-Βελγίου, που θα ολοκληρωθεί σε 104 επεισόδια.

Επεισόδια 69ο & 70ό 

 ΤΡΙΤΗ,  28/2/2017

 ΑΣΠΡΟ – ΜΑΥΡΟ

 15:00  ΑΣΠΡΟ – ΜΑΥΡΟ: «ΧΟΝTΡΟΣ – ΛΙΓΝΟΣ» (LAUREL & HARDY) (Ε) –  GR  

Οι Όλιβερ Χάρντι και Σταν Λόρελ, το μοναδικό κωμικό δίδυμο Χοντρός – Λιγνός, χάρισαν στον κόσμο περισσότερο γέλιο απ’ όλους τους κωμικούς ηθοποιούς και αγαπήθηκαν όσο κανείς.

Στο Άσπρο – Μαύρο, οι τηλεθεατές της ΕΡΤ2 θα απολαύσουν τα κλασικά αριστουργήματά τους: 29 ταινίες του βωβού (παραγωγής 1927-1929) και άλλες 40 με ήχο (παραγωγής 1929-1935), όλες μικρής διάρκειας, σ’ ένα μοναδικό πανόραμα νοσταλγίας και γέλιου.

«Thicker than water» (Eπανάληψη από τη Δευτέρα 27/02/2017, στις 21:00)

 ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ

15:30 ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ –  GR  

(THE LITTLE HOUSE ON THE PRAIRIE) – Β΄ ΚΥΚΛΟΣ

Οικογενειακή σειρά, παραγωγής ΗΠΑ 1974-1983.

(Β΄ κύκλος) – Επεισόδιο 6ο. Η Καρολάιν επιχειρεί να προκαλέσει τη ζήλια του Αζάια Έντουαρντς, ώστε να τον αναγκάσει να προσκαλέσει την Γκρέις Σνάιντερ στον ετήσιο ανοιξιάτικο χορό. Όταν το σχέδιό της αποτυγχάνει νιώθει μπερδεμένη και ο Τσαρλς προσπαθεί να της υπενθυμίσει τι συνέβη μεταξύ τους στο παρελθόν σε παρόμοιες συνθήκες.

(Β΄ κύκλος) – Επεισόδιο 7ο. Η Τζούλια Σάντερσον, μια γυναίκα με ισχυρή πίστη στον Θεό, αντιμετωπίζει με γενναιότητα την προοπτική του επικείμενου θανάτου της από μια ανίατη ασθένεια. Γνωρίζοντας ότι πρέπει να φροντίσει για το μέλλον των τριών παιδιών της, ζητάει από τον Τσαρλς Ίνγκαλς να της υποσχεθεί ότι θα τα φροντίσει και θα τα κρατήσει ενωμένα.

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΣΕΙΡΑ

17:15 ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΣΕΙΡΑ –  GR  

«ΜΟΙΡΑΙΑ ΦΕΓΓΑΡΙΑ» 

Κοινωνική-δραματική σειρά, παραγωγής ΡΙΚ.

Επεισόδιο 77ο. Ο γιατρός διαπιστώνει ότι έχει μεγαλώσει ένας λεμφαδένας του Ανδρέα. O Ανδρέας πανικοβάλλεται και ο γιατρός προχωράει σε επέμβαση και αφαίρεση του λεμφαδένα. Η Μαρία δέχεται ένα τηλεφώνημα από τον δικηγόρο του Γιάννη, που την παρακαλεί να περάσει από τα κρατητήρια γιατί ο πελάτης του θέλει οπωσδήποτε να τη δει. Ο Μάικλ βρίσκει την Τζένη σε ψυχολογικά χάλια στο σαλόνι, να θυμάται τον Ανδρέα και να κλαίει.

Επεισόδιο 78ο. Η Μαρία βγαίνει από τις φυλακές πολύ ταραγμένη. Ο Αλέξανδρος την ακολουθεί, φωνάζοντας το όνομά της. Τελικά της κάνει μεγάλο κακό να βλέπει τον Γιάννη. Στο σπίτι του Έκτορα εμφανίζεται πάλι η γυναίκα του Βασίλη και ξεσπάει μεγάλος καβγάς ανάμεσά τους. Εκείνη επιμένει και καθώς καβγαδίζουν συμβαίνει ένα ατύχημα. Εκείνη τη στιγμή μπαίνει στο σπίτι η Μάρθα που τα χάνει εντελώς μ’ αυτό που βλέπει. Ο Βασίλης της λέει ότι αυτό θα είναι το μυστικό τους που θα τους ενώνει.

 Επεισόδιο 79ο. Η Μάρθα πανικοβάλλεται, βλέποντας την Ασπασία νεκρή. Τι θα κάνουν τώρα;  Ο Βασίλης προσπαθεί να κρατήσει την ψυχραιμία του και υπό την εποπτεία του ΄Εκτορα, τηλεφωνάει στη Χριστίνα στο Λονδίνο, εκ μέρους της Πρόνοιας. Ο Ιάσονας θέλει να την επισκεφθεί στο σπίτι της στο Λονδίνο για κάποιες φωτογραφίες από την εκδήλωση στη Λευκωσία, που πρέπει να της παραδώσει αλλά και για τη συμμετοχή της σε άλλες εκδηλώσεις, που αυτή τη φορά θα γίνουν στο Λονδίνο.

Επεισόδιο 80ό. Ο Βασίλης θάβει το πτώμα της πρώην γυναίκας του μαζί με τη Μάρθα που πλέον θεωρεί τον εαυτό της συνένοχο σ’ αυτό το έγκλημα. Η Τζένη ψάχνει απεγνωσμένα τον Ανδρέα. Αποφασίζει να ταξιδέψει στην Ελλάδα για να τον βρει. Ο Έκτορας Παπάζογλου πείθει τον Βασίλη να βρει τη Χριστίνα στο Λονδίνο και να την απειλήσει, ώστε να μη μαθευτεί το μυστικό τους.

ΤΡΙΤΗ,  28/2/2017

ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ

19:00  ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ GR  Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

«Οι έξι αδελφές» (Seis hermanas / Six sisters) – Γ΄ Κύκλος

Δραματική σειρά εποχής, παραγωγής Ισπανίας (RTVE) 2015.

(Γ΄ κύκλος) – Επεισόδιο 8ο. Η Ντολόρες και η Μαρίνα κατηγορούν τον Κριστόμπαλ ότι αγνόησε τις οδηγίες του οικογενειακού δικηγόρου και χάραξε μια κοινή στρατηγική με την Αντέλα, ενώ ο Σαλβαδόρ ζητάει εξηγήσεις από την Ντιάνα για το στρατόπεδο που διάλεξε. Εκείνη χρησιμοποιεί το θείο της ως δικαιολογία, όπως είχε κάνει και ο Σαλβαδόρ στο παρελθόν. Η Αουρόρα ειδοποιεί τη Σίλια ότι η αστυνομία πηγαίνει προς το σπίτι της, άρα πρέπει οπωσδήποτε να καταστρέψει τα φυλλάδια. Η αστυνομική έρευνα που ακολουθεί στο σπίτι των Σίλβα αναγκάζει τον Λουίς, ως άντρα του σπιτιού, να επιβάλλει κανόνες συμπεριφοράς στις αδελφές.

(Γ΄ κύκλος) – Επεισόδιο 9ο. Ο δον Λουίς προσπαθεί να επιβάλλει τους κανόνες του στο σπίτι των Σίλβα, όμως η Ντιάνα και η Σίλια του δίνουν να καταλάβει ότι η προσπάθειά του είναι μάταιη, καθώς δεν είναι αυτός ο ρόλος του εκεί. Στο μεταξύ, στο Αμπιγκού αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και ο Γκαμπριέλ δίνει στους γονείς του ένα μέρος των χρημάτων που κέρδισε από τον παράνομο τζόγο, ενώ εκείνοι νομίζουν ότι επέστρεψε στο εργοστάσιο.

Η Πέτρα λέει ψέματα στον Μπενζαμίν, για να συναντήσει τον Μπερνάρντο, ο οποίος της προτείνει να φύγουν μακριά, για να μπορέσουν να είναι μαζί για πάντα.

ΑΣΠΡΟ – ΜΑΥΡΟ

21:00  ΑΣΠΡΟ – ΜΑΥΡΟ: «ΧΟΝTΡΟΣ – ΛΙΓΝΟΣ» (LAUREL & HARDY)   –  GR  

Οι Όλιβερ Χάρντι και Σταν Λόρελ, το μοναδικό κωμικό δίδυμο Χοντρός – Λιγνός, χάρισαν στον κόσμο περισσότερο γέλιο απ’ όλους τους κωμικούς ηθοποιούς και αγαπήθηκαν όσο κανείς.

Στο Άσπρο – Μαύρο, οι τηλεθεατές της ΕΡΤ2 θα απολαύσουν τα κλασικά αριστουργήματά τους: 29 ταινίες του βωβού (παραγωγής 1927-1929) και άλλες 40 με ήχο (παραγωγής 1929-1935), όλες μικρής διάρκειας, σ’ ένα μοναδικό πανόραμα νοσταλγίας και γέλιου.

  1. «The Fixer Uppers»
  2. «Tit for Tat»

 ΤΡΙΤΗ,  28/2/2017

ΤΟ ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ

21:50 ΝΕΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ  

«Εφήμερη πόλη»

Κοινωνική δραματική αλληγορία, παραγωγής 2000.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Ζαφείρης.

Σενάριο: Χρήστος Κουλίνος, Γιώργος Ζαφείρης. Στους διαλόγους συνεργάστηκε ο Γιάννης Λεοντάρης.

Φωτογραφία: Σταμάτης Γιαννούλης.

Μουσική: Νίκος Κυπουργός.

Mοντάζ: Γιώργος Tριανταφύλλου.

Ήχος: Aντώνης Σαμαράς.

Σκηνογραφία: Θάλεια Iστικοπούλου. Το σκηνικό του καταυλισμού των ξένων επιμελήθηκε ο Δημήτρης Zιάκας.

Kοστούμια: Θάλεια Iστικοπούλου.

Παραγωγός: Δήμητρα Σταματοπούλου.

Παραγωγή: NoTos Film Productions.

Συμπαραγωγοί: ΕΚΚ, ΕΡΤ Α.Ε.,  Βαd Movies,  Telefilm,  Γ. Μ. Λαζαρίδης.

Παίζουν: Γιώργος Διαλεγμένος, Μαρία Σκουλά, Μαρία Κεχαγιόγλου, Διώνη Κουρτάκη, Χρήστος Τσάγκας, Ταξιάρχης Χάνος, Γιάννης Αναστασάκης, Βασίλης Πύρρος, Γιώργος Βασιλάκης.

Διάρκεια: 84΄

Υπόθεση: O Aνδρέας ταξιδεύει στον τόπο της νεκρής μητέρας του, σε κάποιο νησί του Αιγαίου που δεν κατονομάζεται. O χαρακτήρας του τοπίου, αλλοιωμένος. Οι κάτοικοι -όσοι απέμειναν με μνήμη λειψή και σπασμένη. Tο νησί κατακλύζεται από ξένες φυλές, μετανάστες, οικογένειες και ομάδες ξένων. O Aνδρέας δεν μπορεί να βρει το σπίτι του πια. Όλα έχουν αλλάξει οριστικά. Kι έτσι, αποφασίζει να πράξει αυτό που απομένει. Kαθώς βυθίζεται στο μύθο, «χτίζει» από την αρχή το χαμένο τοπίο. Στήνει πάλι στη θέση της τη γαλάζια γραμμή του ορίζοντα. Στην πορεία αυτή δεν θα μείνει μόνος. Oι ξένοι -σύμβολο του Άλλου- θα τον βοηθήσουν. Kι η πόλη θα ξαναστηθεί: μια πόλη εφήμερη.

Κρατικά Βραβεία Κινηματογράφου: Τρίτη καλύτερη ταινία, φωτογραφία, πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης, μοντάζ.

ΤΡΙΤΗ,  28/2/2017

μικροΦΙΛΜ

23:30 ΜΙΚΡΟΦΙΛΜ (Ε) – W

«Ηγέτης»

Ταινία μικρού μήκους, παραγωγής 2011.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Γαβριήλ Τζάφκας.

Φωτογραφία: Μιχάλης Μπούρης.

Μοντάζ: Ιωάννα Πογιαντζή.

Ήχος: Νίκος Μπουγιούκος.

Σκηνικά: Σταύρος Λιόκαλος.

Παραγωγή: ΕΡΤ Α.Ε.

Πρωταγωνιστούν: Luca Zdragovic, Petar Antic, Oliver Sukletovic, Ammar Mesic, Maya Lukic, Θανάσης Ακοκκαλίδης, Βασιλική Τρουφάκου, Ηλίας Αναγνωστόπουλος.

Διάρκεια: 28΄

Υπόθεση:  Ο Μπόρις, ένα παιδί 12 χρόνων, ζει με τον παππού του στη Σερβία, παίζοντας μουσική στα τρένα. Ένα βράδυ εμφανίζεται ως μητέρα του  μια γυναίκα. Πέντε χρόνια αργότερα, στην Αθήνα πια, η ζωή του είναι μια άλλη κι ο ίδιος ένας άλλος.

ΕΚΠΟΜΠΕΣ – ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

 24:00 ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ  W

«Ο τυφλός ψαράς» και «Χρυσό δάσος»

Την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 24:00, στο πλαίσιο της εκπομπής «Άνθρωποι και ιστορίες», που επιμελείται και παρουσιάζει η Μαρία Κουφοπούλου, οι τηλεθεατές της ΕΡΤ2 έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα δύο ντοκιμαντέρ, «Ο τυφλός ψαράς» και «Χρυσό δάσος».

Πρόκειται για δύο ντοκιμαντέρ, παραγωγής του Caravan Project, που παρουσιάζουν δύο ξεχωριστούς ανθρώπους, δύο διαφορετικές ιστορίες. Κοινό στοιχείο ο μοναχικός αγώνας για την «επιβίωση».

Ένας τυφλός ψαράς που αντιμετωπίζει καθημερινά τη ζωή με κουράγιο και δύναμη και ένας αγρότης στις Σκουριές που καλείται να υπερασπιστεί τη γη του σ’ έναν άνισο αγώνα με την εταιρεία που χτίζει ορυχείο στην περιοχή.

Στο στούντιο, καλεσμένοι της Μαρίας Κουφοπούλου είναι οι δημιουργοί των ταινιών, Θέκλα Μαλάμου, Αλεξάνδρα Σαλίμπα και Στρατής Βογιατζής.

Παρουσίαση-αρχισυνταξία: Μαρία Π. Κουφοπούλου.

Σκηνοθεσία: Πέτρος Τούμπης.

Διεύθυνση παραγωγής: Θοδωρής Χατζηπαναγιώτης

ΤΡΙΤΗ,  28/2/2017

ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ ΗΜΕΡΑΣ

 01:15 ΓΕΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ (Ε) ημέρας

02:00 ΜΟΙΡΑΙΑ ΦΕΓΓΑΡΙΑ (Ε) ημέρας 

03:30 ΚΟΙΤΑ ΤΙ ΕΚΑΝΕΣ (Ε) ημέρας 

05:15 ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ (Ε) ημέρας

 

ΤΕΤΑΡΤΗ,  1/3/2017

ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΞΥΠΝΗΜΑ

ΞΕΝΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ   GR

07:00 «Pajanimals» Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Μουσική οικογενειακή σειρά κινούμενων σχεδίων (τεχνική puppet animation), παραγωγής ΗΠΑ, που θα ολοκληρωθεί σε 52 επεισόδια.

Επεισόδια 45ο & 46ο

07:30 «Μάγια η μέλισσα» (Maya the beeMaya 3D)  (Ε) 

Παιδική οικογενειακή σειρά κινούμενων σχεδίων (3D Animation), παραγωγής Γαλλίας, που θα ολοκληρωθεί σε 78 επεισόδια.

Επεισόδια 49ο & 50ό

08:00 «Τρένο δεινοσαύρων» (Dinosaur Train) (Ε)

Πολύχρωμη και πολυβραβευμένη σειρά κινούμενων σχεδίων (3D Animation), παραγωγής ΗΠΑ, με θέμα την Παλαιοντολογία.

Επεισόδιο 26ο

ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

08:30 ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ     A΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

«TWENTY MASTERPIECES OF THE NEW WORLD»

Επεισόδιο 8ο 

09:30 ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ   GR Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

«Φάκελος: Διατροφή» (The Food Files) – Γ΄ κύκλος    

Σειρά ντοκιμαντέρ, παραγωγής Αγγλίας 2015.

(Γ΄ κύκλος) – Επεισόδιο 5ο: «Competitive Eating». Πολλοί άνθρωποι διαγωνίζονται για να καταβροχθίσουν τεράστιες ποσότητες φαγητού. Τι μπορεί όμως να πάθει το σώμα και η υγεία μας από την υπερφαγία; Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

(Γ΄ κύκλος) – Επεισόδιο 6ο: «The Beer vs Wine». Το ποτό είναι πολλές φορές απολαυστικό και με μέτρο μπορεί να μας κάνει και καλό. Πού όμως σταματούν τα οφέλη και αρχίζει ο κίνδυνος; Είναι πράγματι το κόκκινο κρασί πιο ωφέλιμο από την μπίρα;

ΕΚΠΟΜΠΕΣ – ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

10:20 ΚΟΙΤΑ ΤΙ ΕΚΑΝΕΣ (Ε) (ΑΡΧΕΙΟ)  W

Με τη Σεμίνα Διγενή.

«Δημήτρης Παπαδημητρίου»

 ΤΕΤΑΡΤΗ,  1/3/2017

 ΕΛΛΗΝΙΚH TAINIA

12:00 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ GR

«Ο πιο καλός ο μαθητής»

Κωμωδία, παραγωγής 1968.

Σκηνοθεσία: Κώστας Ανδρίτσος.

Σενάριο: Γιώργος Λαζαρίδης.

Μουσική: Γιώργος Ζαμπέτας.

Φωτογραφία: Βασίλης Βασιλειάδης.

Διάρκεια: 88΄

Παίζουν: Ντίνος Ηλιόπουλος, Ξένια Καλογεροπούλου, Νίκος Σταυρίδης, Περικλής Χριστοφορίδης, Βαγγέλης Πλοιός, Αντώνης Παπαδόπουλος, Μανώλης Παπαγιαννάκης, Έλλη Λοϊζου, Γιώργος Παπαζήσης, Άννα Μαντζουράνη, Νίκος Αλεξίου, Κώστας Καφάσης, Άννα Σταυρίδου, Νάσος Κεδράκας, Κώστας Παπαχρήστος, Ελένη Κριτή, Κώστας Μπαλαδήμας, Νίκος Πασχαλίδης.

Υπόθεση: Ο Αρίστος επιστρατεύει μια γοητευτική γυναίκα, προκειμένου να κάμψει τις αντιδράσεις του έντιμου υπαλλήλου του, Διαμαντή, σχετικά με τις φορολογικές ατασθαλίες του. Όμως, η γυναίκα-παγίδα χάρη στον Διαμαντή θα μεταμορφωθεί σε πρότυπο γυναίκας και οι δυο τους θα συμμορφώσουν και τον Αρίστο!

ΕΚΠΟΜΠΕΣ – ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

13:30 ΓΕΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ  W

Με την Ολυμπιάδα Μαρία Ολυμπίτη.

Ένα καθημερινό ταξίδι γεμάτο ελληνικά αρώματα, γεύσεις και χαρά στην ΕΡΤ2.

Επεισόδιο 8ο

ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΞΕΝΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ   GR

14:15 «Ρομπέν των Δασών: Περιπέτειες στο Σέργουντ» (Robin HoodMischief in Sherwood) (NEO) Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Περιπετειώδης παιδική σειρά κινούμενων σχεδίων (CGI Animation), παραγωγής Γαλλίας.

Επεισόδιο 21ο

 

14:30 «Γιάκαρι» (Yakari)

Περιπετειώδης παιδική οικογενειακή σειρά κινούμενων σχεδίων, συμπαραγωγής Γαλλίας-Βελγίου, που θα ολοκληρωθεί σε 104 επεισόδια.

Επεισόδια 71ο & 72ο 

 ΤΕΤΑΡΤΗ,  1/3/2017

ΑΣΠΡΟ – ΜΑΥΡΟ

15:00  ΑΣΠΡΟ – ΜΑΥΡΟ: «ΧΟΝTΡΟΣ – ΛΙΓΝΟΣ» (LAUREL & HARDY) (Ε) –  GR  

Οι Όλιβερ Χάρντι και Σταν Λόρελ, το μοναδικό κωμικό δίδυμο Χοντρός – Λιγνός, χάρισαν στον κόσμο περισσότερο γέλιο απ’ όλους τους κωμικούς ηθοποιούς και αγαπήθηκαν όσο κανείς.

Στο Άσπρο – Μαύρο, οι τηλεθεατές της ΕΡΤ2 θα απολαύσουν τα κλασικά αριστουργήματά τους: 29 ταινίες του βωβού (παραγωγής 1927-1929) και άλλες 40 με ήχο (παραγωγής 1929-1935), όλες μικρής διάρκειας, σ’ ένα μοναδικό πανόραμα νοσταλγίας και γέλιου.

 «The Fixer Uppers» (Eπανάληψη από την Τρίτη 28/02/2017, στις 21:00)

 ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ

15:30 ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ –  GR  

(THE LITTLE HOUSE ON THE PRAIRIE) – Β΄ ΚΥΚΛΟΣ

Οικογενειακή σειρά, παραγωγής ΗΠΑ 1974-1983.

(Β΄ κύκλος) – Επεισόδιο 8ο. Καμιά οικογένεια του Γουόλνατ Γκρόουβ δεν προτίθεται να υιοθετήσει και τα τρία παιδιά της θανούσας Τζούλια Σάντερσον. Η διαπίστωση αυτή προκαλεί ανησυχία στον κουρασμένο Τσαρλς Ίνγκαλς που, αναζητώντας την κατάλληλη οικογένεια, διαπιστώνει ότι ίσως χρειαστεί να παραβεί την υπόσχεσή του προς τη μητέρα των παιδιών.

(Β΄ κύκλος) – Επεισόδιο 9ο. Όταν η δεσποινίς Μπιντλ αναθέτει στους μαθητές μία εργασία Φυτολογίας, η Μέρι και η Λόρα ανυπομονούν ν’ ανακαλύψουν σπάνια φύλλα στο οικογενειακό ταξίδι για κάμπινγκ. Η Χάριετ, όμως, πείθει το σύζυγό της να επιτρέψει στην οικογένειά του να ακολουθήσει τους Ίνγκαλς στις διακοπές -γεγονός που προκαλεί ανησυχία στον Τσαρλς. Παρά το γεγονός ότι οι δύο οικογένειες περνούν μια δύσκολη περίοδο προσαρμογής, σταδιακά, οι σχέσεις εξομαλύνονται.

 ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΣΕΙΡΑ

17:15 ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΣΕΙΡΑ –  GR  

«ΜΟΙΡΑΙΑ ΦΕΓΓΑΡΙΑ» 

Κοινωνική-δραματική σειρά, παραγωγής ΡΙΚ.

Επεισόδιο 81ο. Ο Ανδρέας δεν βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, αλλά στην Κύπρο. Η Τζένη δέχεται ένα τηλεφώνημα από το πανεπιστήμιο που της ανατρέπει τα σχέδια να ταξιδέψει στην Ελλάδα. Ο Έκτορας διαφωνεί με το γιο του για την πρόσληψη της Έλντας στην εταιρεία.

Ο Βασίλης, αφού έχει δώσει ψεύτικο όνομα, φτάνει στο Λονδίνο για να βρει τη Χριστίνα. Κτυπάει την πόρτα του σπιτιού της. Αυτή ανοίγει, θεωρώντας ότι είναι γνωστός του άνδρα της. Ο Βασίλης ρωτάει αν είναι μόνοι στο σπίτι.

Επεισόδιο 82ο. Ο Βασίλης είναι σαφής στην προειδοποίησή του: ο ΄Εκτορας Παπάζογλου ξέρει όλες τις κινήσεις της Χριστίνας Νικολαΐδη,  μεγάλο λάθος της να παίξει πιάνο στην εκδήλωση του Ιάσονα στην Κύπρο, σε διοργάνωση της γυναίκας του Αλέξανδρου και την απειλεί να φροντίσει να μη συναντήσει ποτέ ξανά η Τζένη τη Ραφαέλλα, αλλιώς η Τζένη θα  πληρώσει με τη ζωή της. Ο Ανδρέας προσπαθεί να πιάσει δουλειά στη «ΣΤΕΦΑΛΚΟ», στην εταιρεία του Αλέξανδρου, ενώ η Έλντα αποφασίζει να βοηθήσει τον Γιάννη που είναι στη φυλακή.

Επεισόδιο 83ο. Η Μάρθα βρίσκεται στο σπίτι του Έκτορα, όπου ακούει στις ειδήσεις για την εξαφάνιση της Ασπασίας και αναστατώνεται. Ο Έκτορας αντιλαμβάνεται ότι κάτι κρύβει η Μάρθα. Η Τζένη  σκέφτεται συνέχεια τον Ανδρέα και θέλει να ψάξει να τον βρει. Η Χριστίνα προσπαθεί να διώξει από το σπίτι τη Λίζα και τον Μάικλ. για να μείνει μόνη. Περιμένει τον Βασίλη για να συζητήσουν, πάρα πολύ ταραγμένη γιατί ο Βασίλης την έχει απειλήσει με τη ζωή της κόρης της. Ο Έκτορας βρίσκει τον τάφο της Ασπασίας.

Επεισόδιο 84ο. Η Τζένη βρίσκει τον Βασίλη στο σπίτι με τη μητέρα της. Δεν τον έχει ξαναδεί και δεν ξέρει τη σχέση μεταξύ τους. Ο Βασίλης αναγκάζεται να πει ότι είναι παλιός γνωστός από την Κύπρο και η  Τζένη τον ρωτάει αν γνώριζε τον πατέρα της. Έπειτα από καιρό δίνει σημεία ζωής η Ραφαέλλα, αλλά δεν λέει ούτε στον πατέρα της πού βρίσκεται. Η Έλντα συμμαχεί με τον Γιάννη Αποστόλου και προετοιμάζουν την απόδρασή του.

ΤΕΤΑΡΤΗ,  1/3/2017

ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ

19:00  ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ GR  Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

«Οι έξι αδελφές» (Seis hermanas / Six sisters) – Γ΄ Κύκλος

Δραματική σειρά εποχής, παραγωγής Ισπανίας (RTVE) 2015.

(Γ΄ κύκλος) – Επεισόδιο 10ο. Η Πέτρα συζητεί με τη Σίλια τις αμφιβολίες της σχετικά με τη φυγή της με τον Μπερνάρντο. Η Αντέλα είναι σίγουρη ότι θα πάει φυλακή, γι’ αυτό δίνει οδηγίες για το διάστημα της απουσίας της. Επίσης αποχαιρετά τον Χερμάν. Η δόνα Ντολόρες και η Μαρίνα κατηγορούν τις Σίλβα για τις συμφορές της οικογένειας Λοϊγκόρι. Πεθερά και νύφη ενώνονται εναντίον των αδελφών. Η Φραντζέσκα δηλώνει στον Λουίς ότι ούτε η ίδια ούτε οι αδελφές της σκοπεύουν να υποστούν την επίβλεψή του.

(Γ΄ κύκλος) – Επεισόδιο 11ο. Οι αδελφές Σίλβα και η οικογένεια Λοϊγκόρι προετοιμάζονται για τη φυλάκιση του Κριστόμπαλ και της Αντέλα. Η δόνα Ντολόρες ωστόσο, θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να αποτρέψει τη φυλάκιση του γιου της.

Η Φραντζέσκα αρχίζει να απολαμβάνει την εγκυμοσύνη της, την ίδια στιγμή που η Μπιάνκα ζει μια κόλαση στο σπίτι των Λοϊγκόρι. Η κατάσταση αυτή την οδηγεί σε μια ριζική απόφαση, χωρίς όμως το αναμενόμενο αποτέλεσμα.  Η Πέτρα πρέπει να πάρει τη μεγάλη απόφαση αν θα φύγει με τον Μπερνάρντο ή θα μείνει με τον πατέρα της.

 

ΑΣΠΡΟ – ΜΑΥΡΟ

21:00  ΑΣΠΡΟ  – ΜΑΥΡΟ: ΜΠΑΣΤΕΡ ΚΙΤΟΝ (BUSTER KEATON) –   GR

Μπάστερ Κίτον, ο σιωπηλός κλόουν με το ανέκφραστο πρόσωπο, με τα απίστευτα ακροβατικά και την τρελή δράση.

 ΚΛΗΡΩΣΕΙΣ

22:00 ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΠΑΠ – ΛΟΤΤΟ  W

ΤΕΤΑΡΤΗ,  1/3/2017

ΤΟ ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ

22:15 ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ  Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

«Jack»

Δράμα, παραγωγής Γερμανίας 2014.

Σκηνοθεσία: Έντουαρντ Μπέργκερ.

Παίζουν:  Ίβο ΠιέτζκερΓκέοργκ ΑρμςΛουίζ Χέιερ.

Διάρκεια: 103΄

Υπόθεση: Για τον δεκάχρονο Τζακ η οικογένεια είναι το πιο σημαντικό πράγμα στον κόσμο. Ο ίδιος είναι ένα πολύ υπεύθυνο παιδί που βοήθαει καθημερινά την ανύπαντρη μητέρα του με όποιον τρόπο μπορεί – ετοιμάζει τον μικρό του αδερφό για το σχολείο, φτιάχνει φαγητό και γενικά φαίνεται να έχει υπό έλεγχο το σπίτι. Η μητέρα του Σάνα, μια γλυκιά νεαρή γυναίκα δεν θα μπορούσε να τα βγάλει πέρα χωρίς τον Τζακ. Ένα απρόσμενο γεγονός θα ανατρέψει τις ισορροπίες και θα διασπάσει την οικογένεια. Όταν ξαφνικά μία μέρα η μητέρα του εξαφανίζεται, ο Τζακ αρχίζει μαζί με τον εξάχρονο αδερφό του Μανουέλ ένα ταξίδι αναζήτησής της. Κάπως έτσι παρατηρούμε τον Τζακ να αναλαμβάνει ολοένα και περισσότερες ευθύνες απ’ αυτές που θα έπρεπε να έχει ένα παιδί της ηλικίας του. Με μία όμως αξιοθαύμαστα γενναία απόφαση, δίνει ένα μάθημα ζωής σε όλους τους ενηλίκους.

Επίσημη συμμετοχή στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου 2014.

 ΕΚΠΟΜΠΕΣ – ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

24:00 ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ (Ε) W

Τριάντα πέντε χρόνια συνεχούς παρουσίας το «Μονόγραμμα» στη δημόσια τηλεόραση έχει καταγράψει με μοναδικό τρόπο τα πρόσωπα που σηματοδότησαν με την παρουσία και το έργο τους την πνευματική, πολιτιστική και καλλιτεχνική πορεία του τόπου μας. «Εθνικό αρχείο» έχει χαρακτηριστεί από το σύνολο του Τύπου και για πρώτη φορά το 2012 η Ακαδημία Αθηνών αναγνώρισε και βράβευσε οπτικοακουστικό έργο, απονέμοντας στους δημιουργούς παραγωγούς και σκηνοθέτες Γιώργο και Ηρώ Σγουράκη το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου τους και ιδίως για το «Μονόγραμμα» με το σκεπτικό ότι: «…οι βιογραφικές τους εκπομπές αποτελούν πολύτιμη προσωπογραφία Ελλήνων που έδρασαν στο παρελθόν αλλά και στην εποχή μας και δημιούργησαν, όπως χαρακτηρίστηκε, έργο “για τις επόμενες γενεές”».

Η ιδέα της δημιουργίας ήταν του παραγωγού-σκηνοθέτη Γιώργου Σγουράκη, προκειμένου να παρουσιαστεί με αυτοβιογραφική μορφή η ζωή, το έργο και η στάση ζωής των προσώπων που δρουν στην πνευματική, πολιτιστική, καλλιτεχνική, κοινωνική και γενικότερα στη δημόσια ζωή, ώστε να μην υπάρχει κανενός είδους παρέμβαση και να διατηρηθεί ατόφιο το κινηματογραφικό ντοκουμέντο.

Η μορφή της κάθε εκπομπής έχει σκοπό την αυτοβιογραφική παρουσίαση (καταγραφή σε εικόνα και ήχο) ενός ατόμου που δρα στην πνευματική, καλλιτεχνική, πολιτιστική, πολιτική, κοινωνική και γενικά στη δημόσια ζωή, κατά τρόπο που κινεί το ενδιαφέρον των συγχρόνων του.

 «Ηλίας Λογοθέτης» (ηθοποιός)

Ο Ηλίας Λογοθέτης, ένας ηθοποιός με πάθος, ένταση και ενέργεια, ένα ταλέντο που ξεχειλίζει, μια ενδιαφέρουσα προσωπικότητα, ανήσυχη που πάντα αναζητεί και δεν κουράζεται να ψάχνει, παρουσιάζεται στο «Μονόγραμμα» που θα μεταδοθεί από την ΕΡΤ2, την Τετάρτη 1η Μαρτίου 2017, στις 24:00.

Γεννήθηκε στη Λευκάδα, το 1939 και ξεκίνησε μαζί με την Αγνή Μπάλτσα (Λευκαδίτισσα κι αυτή), με προορισμό να κάνουν και οι δύο καριέρα μεγάλη στην όπερα.

Αντί γι’ αυτό βρέθηκε το 1964 με υποτροφία στη Σχολή του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν. Εκεί αναμετρήθηκε με τα θηρία του παγκόσμιου θεατρικού ρεπερτορίου, όπως ο Μπέκετ, ο Σαίξπηρ, πάντα υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του δάσκαλου Κουν.

Πήρε μέρος σε πολλές θεατρικές παραστάσεις. Θυμάται με συγκίνηση το ρόλο του Τίτου Ανδρόνικου (του Σαίξπηρ) στο «Αμφιθέατρο» σε σκηνοθεσία του Σπύρου Ευαγγελάτου.

Συνεργάστηκε με τους θιάσους Γιάννη Φέρτη-Ξένας Καλογεροπούλου, Κάκιας Αναλυτή-Κώστα Ρηγόπουλου, Νίκου Ξανθόπουλου, Θανάση Βέγγου, Άγγελου Αντωνόπουλου- Μιράντας Κουνελάκη.

Το 2000, έδωσε μια συγκλονιστική ερμηνεία στο θεατρικό έργο «Νεκρή Ζώνη» του Χάρολντ Πίντερ,την οποία αναφέρει με υπερηφάνεια.

Είχε την ευτυχία, όπως λέει ο ίδιος, να τραγουδήσει μία άρια μπούφα στους «Βατράχους» του Αριστοφάνη, σε εξαιρετική μουσική του Γιάννη Χρήστου και να τον ντύσει ο Γιάννης Τσαρούχης στους «Όρνιθες» επίσης του Αριστοφάνη.

Όμως, ο Γεώργιος Βιζυηνός σημάδεψε την καριέρα του. Έπαιξε στην ταινία «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον» σε σκηνοθεσία Λάκη Παπαστάθη και στη θεατρική διασκευή «Το αμάρτημα της μητρός μου» σε σκηνοθεσία δική του στο «Υπόγειο» του Θεάτρου Τέχνης…

Πρωτοεμφανίστηκε στον κινηματογράφο το 1970, στο έργο «Βαβυλωνία».

Θεωρεί πολύ σημαντική τη συμμετοχή του στην κινηματογραφική ταινία «Τα παιδιά της Χελιδόνας», καθώς επίσης και τη συμμετοχή του στο «Μετέωρο βήμα του πελαργού».
Αγαπάει πολύ την ποίηση και τους ποιητές. Ιδιαίτερα τους Σεφέρη, Ελύτη, Λειβαδίτη, Καρούζο, Στέφαν Γκεόργκε, Ρίλκε και Έζρα Πάουντ.

 Παραγωγός: Γιώργος Σγουράκης.

Σκηνοθεσία: Γιάννης Ξανθόπουλος.

Φωτογραφία: Στάθης Γκόβας.

Ηχοληψία: Νίκος Παναγοηλιόπουλος.

Μοντάζ: Σταμάτης Μαργέτης.

Διεύθυνση παραγωγής: Στέλιος Σγουράκης.

 ΤΕΤΑΡΤΗ,  1/3/2017

 ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ

00:30 ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ    

«Η διπλή ζωή της Βερόνικα» (La double vie de Veronique)

Δράμα, συμπαραγωγής Γαλλίας-Πολωνίας 1991.

Σκηνοθεσία: Κριστόφ Κισλόφσκι.

Σενάριο: Κριστόφ Κισλόφσκι, Κριστόφ Πρέσιεβιτς.

Φωτογραφία: Σλαβομίρ Ιντζιάκ.

Μουσική: Ζμπίγκνιεφ Πράισνερ.

Παίζουν: Ιρέν Ζακόμπ, Βλαντισλάβ Κοβάλσκι, Αλεξάντερ Μπαρντίνι, Γκιγιόμ ντε Τονκεντέκ, Σαντρίν Ντιμάς, Κλοντ Ντινετόν, Λορέν Εβανόφ.

Διάρκεια: 94΄

Υπόθεση: Η Βερόνικα και η Βερονίκ έχουν γεννηθεί την ίδια μέρα, μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό, ασχολούνται και οι δύο με το τραγούδι, αλλά δεν γνωρίζονται. Η Βερόνικα ζει στην Πολωνία και επιμένει να ακολουθήσει τραγουδιστική καριέρα αν και ξέρει ότι αυτό επιβαρύνει τη λειτουργία της καρδιάς της και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή της. Η Βερονίκ ζει στη Γαλλία και, όταν ανακαλύπτει τους κινδύνους που κρύβει η ενασχόλησή της με το τραγούδι, προτιμάει να περιορίσει τις φιλοδοξίες της και να γίνει δασκάλα μουσικής. Μία μέρα θα ανακαλύψει τυχαία, σε κάποιες φωτογραφίες που είχε βγάλει σ’ ένα ταξίδι της στην Πολωνία, την ύπαρξη της «σωσία» της…

Λυρική, ποιητική, εικαστικά γοητευτική και πλημμυρισμένη από την υπέροχη μουσική του Ζμπίγκνιεφ Πράισνερ, η «Διπλή ζωή της Βερόνικα» είναι μια ταινία ορόσημο στη φιλμογραφία του Κριστόφ Κισλόφσκι. Χωρίς καμία προσπάθεια εκλογίκευσης της παράξενης αυτής ιστορίας, αλλά εστιάζοντας στις καταστάσεις και στα συναισθήματα της «διπλής» ηρωίδας του, ο μεγάλος Πολωνός δημιουργός κατέκτησε μ’ αυτή την ταινία, όχι μόνο τη διεθνή κριτική, αλλά και το παγκόσμιο πλατύ κοινό και ανέδειξε το ταλέντο της Ιρέν Ζακόμπ, η οποία ερμηνεύει ιδανικά τον διπλό ρόλο της Βερόνικα-Βερονίκ.

Γυρισμένη αμέσως μετά τον θεολογικού προβληματισμού «Δεκάλογο», η «Διπλή ζωή της Βερόνικα» εμπνέεται επίσης από μεγάλα ερωτήματα, όπως περί ψυχής και αθανασίας, τυχαίου και αναγκαιότητας – και προαναγγέλλει κατά κάποιον τρόπο την Τριλογία («Μπλε», «Άσπρο», «Κόκκινο»), που θα ακολουθήσει αμέσως μετά.

Η ταινία ήταν υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα, ενώ στο Φεστιβάλ των Κανών τιμήθηκε με το Βραβείο Ερμηνείας για την Ιρέν Ζακόμπ και με το Βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών FIPRESCI.

ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ ΗΜΕΡΑΣ

02:15 ΓΕΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ (Ε) ημέρας

03:00 ΜΟΙΡΑΙΑ ΦΕΓΓΑΡΙΑ (Ε) ημέρας

05:15 ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ (Ε) ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ,  2/3/2017

ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΞΥΠΝΗΜΑ

ΞΕΝΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ   GR

07:00 «Pajanimals» Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Μουσική οικογενειακή σειρά κινούμενων σχεδίων (τεχνική puppet animation), παραγωγής ΗΠΑ, που θα ολοκληρωθεί σε 52 επεισόδια.

Επεισόδια 47ο & 48ο

07:30 «Μάγια η μέλισσα» (Maya the beeMaya 3D)  (Ε) 

Παιδική οικογενειακή σειρά κινούμενων σχεδίων (3D Animation), παραγωγής Γαλλίας, που θα ολοκληρωθεί σε 78 επεισόδια.

Επεισόδια 51ο & 52ο

08:00 «Τρένο δεινοσαύρων» (Dinosaur Train) (Ε)

Πολύχρωμη και πολυβραβευμένη σειρά κινούμενων σχεδίων (3D Animation), παραγωγής ΗΠΑ, με θέμα την Παλαιοντολογία.

Επεισόδιο 27ο

ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

08:30 ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ     A΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

«TWENTY MASTERPIECES OF THE NEW WORLD»

Επεισόδιο 9ο 

09:30 ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ   GR Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

«Φάκελος: Διατροφή» (The Food Files) – Γ΄ κύκλος    

Σειρά ντοκιμαντέρ, παραγωγής Αγγλίας 2015.

(Γ΄ κύκλος) – Επεισόδιο 7ο: «Food up in the air». Μία από τις πιο κρυφές και μυστηριώδεις κουζίνες, αυτή του αεροπλάνου! Πώς ετοιμάζεται, γιατί έχει διαφορετική γεύση, αλήθεια είναι πιο δυνατό το αλκοόλ στο αεροπλάνο;

(Γ΄ κύκλος) – Επεισόδιο 8ο: «How to escape from a deadly meal». Σαλμονέλα, παράσιτα, ιοί… Πώς μπορούμε να προφυλαχτούμε από τις απειλές που κρύβονται στο πιάτο μας; Πώς να μαγειρεύουμε και ποιο είναι οι μεγαλύτεροι ένοχοι, τα θαλασσινά, το χοιρινό; Πού κρύβονται τα μικρόβια;

ΕΚΠΟΜΠΕΣ – ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

10:20 ΚΟΙΤΑ ΤΙ ΕΚΑΝΕΣ (Ε) (ΑΡΧΕΙΟ)  W

Με τη Σεμίνα Διγενή.

«Αλιφέρη – Κυπραίου»

 ΠΕΜΠΤΗ,  2/3/2017

 ΕΛΛΗΝΙΚH TAINIA

12:00 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ  GR

«Ζητείται τίμιος»

Κωμωδία, παραγωγής 1963.

Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Κωνσταντίνου.

Σενάριο: Δημήτρης Κεχαΐδης, Βασίλης Ανδρεόπουλος, Ναπολέων Ελευθερίου, Νίκος Τσιφόρος.

Φωτογραφία: Γιάννης Πουλής.

Παίζουν: Μίμης Φωτόπουλος, Νίκος Σταυρίδης, Κώστας Βουτσάς, Μάρθα Καραγιάννη, Κώστας Κακκαβάς, Ελένη Μαβίλη, Γιώργος Κάππης, Κάκια Κοντοπούλου, Νίκος Φέρμας, Νάσος Κεδράκας, Κώστας Μποζώνης, Γιώργος Τζιφός, Ζαννίνο, Δημήτρης Κατσούλης, Στάθης Χατζηπαυλής, Νίκος Τσαχιρίδης, Σοφία Παπαδοπούλου, Μαρία Λαδικού, Χρήστος Κύρκος.

Διάρκεια: 85΄

Υπόθεση: Ένας ζητιάνος (Μίμης Φωτόπουλος) γίνεται ο συνδετικός κρίκος και σχολιαστής τεσσάρων αυτόνομων ιστοριών, βγαλμένων από την καθημερινή ζωή.

ΕΚΠΟΜΠΕΣ – ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

13:30 ΓΕΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ  W

Με την Ολυμπιάδα Μαρία Ολυμπίτη.

Ένα καθημερινό ταξίδι γεμάτο ελληνικά αρώματα, γεύσεις και χαρά στην ΕΡΤ2.

Επεισόδιο 9ο

ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΞΕΝΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ   GR

14:15 «Ρομπέν των Δασών: Περιπέτειες στο Σέργουντ» (Robin HoodMischief in Sherwood) (NEO) Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Περιπετειώδης παιδική σειρά κινούμενων σχεδίων (CGI Animation), παραγωγής Γαλλίας.

Επεισόδιο 22ο

14:30 «Γιάκαρι» (Yakari)

Περιπετειώδης παιδική οικογενειακή σειρά κινούμενων σχεδίων, συμπαραγωγής Γαλλίας-Βελγίου, που θα ολοκληρωθεί σε 104 επεισόδια.

Επεισόδια 73ο & 74ο 

ΠΕΜΠΤΗ,  2/3/2017

ΑΣΠΡΟ – ΜΑΥΡΟ

15:00 ΑΣΠΡΟ  – ΜΑΥΡΟ (Ε) –   GR

ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ

15:30 ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ –  GR  

(THE LITTLE HOUSE ON THE PRAIRIE) – Β΄ ΚΥΚΛΟΣ

Οικογενειακή σειρά, παραγωγής ΗΠΑ 1974-1983.

(Β΄ κύκλος) – Επεισόδιο 10ο. Καθώς ψαρεύουν στο αγαπημένο τους σημείο, η Λόρα και ένας φίλος της,  εντοπίζουν κάτι γυαλιστερό στον πυθμένα του νερού. Πεπεισμένοι ότι πρόκειται για χρυσό ορκίζονται μυστικότητα, ονειρεύονται πλούτη και κάνουν σχέδια για το μέλλον. Το μόνο που μένει είναι να εξορύξουν τον θησαυρό και να τον φυλάξουν στην τράπεζα.

(Β΄ κύκλος) – Επεισόδιο 11ο. Χρησιμοποιώντας τα χρήματα του ταμείου του, το κατηχητικό σχολείο του Γουόλνατ Γκόουβ αποφασίζει να δωρίσει μία βίβλο στον αιδεσιμότατο Άλντεν για τα γενέθλιά του. Όμως τα χρήματα που διαθέτουν τα παιδιά δεν είναι αρκετά και η Λόρα σκέφτεται έναν τρόπο για συγκεντρώσουν το υπόλοιπο ποσό. Το «επικερδές» εμπόριο, όμως, που βάζει σ’ εφαρμογή δεν πηγαίνει καθόλου καλά και η ημερομηνία των γενεθλίων πλησιάζει…

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΣΕΙΡΑ

17:15 ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΣΕΙΡΑ –  GR  

«ΜΟΙΡΑΙΑ ΦΕΓΓΑΡΙΑ» 

Κοινωνική-δραματική σειρά, παραγωγής ΡΙΚ.

Επεισόδιο 85ο. Η Μαρία, την ώρα που εργάζεται, νιώθει την ΄Ελντα να την παρακολουθεί με ύφος χαιρέκακο και δεν καταλαβαίνει γιατί. ΄Ενας αστυνομικός ψάχνει τον Βασίλη Νικοδήμου, σύζυγο της Ασπασίας, η οποία έχει εξαφανιστεί.  Η Τζένη αδημονεί για την άφιξη του Ανδρέα και τελικά μπροστά της, αντί για τον Ανδρέα , βλέπει τον Φίλιππο. Του ζητάει να φύγει, δεν θέλει να τον βλέπει στα μάτια της. Η ΄Ελντα συνεννοείται με τον Γιάννη ότι αύριο θα είναι η μεγάλη μέρα.

Επεισόδιο 86ο. Ο Ανδρέας θα πρέπει να λείψει και σήμερα από τη δουλειά, ευτυχώς όμως τα νέα είναι καλά, η διόγκωση στο λεμφαδένα δεν ήταν τελικά χτύπημα του AIDS, όπως φοβήθηκαν. Ο αστυνομικός φτάνει στο σπίτι του Έκτορα, ψάχνοντας την Ασπασία.

Επεισόδιο 87ο. Ο Βασίλης απαντάει  ψύχραιμα σε όλες τις ερωτήσεις του αστυνομικού.  Η Μάρθα φτάνει στο  σπίτι του ΄Εκτορα, βλέπει να βγαίνει ο αστυνομικός και ταράζεται. Η ΄Ελντα βάζει σε εφαρμογή το σχέδιό της για την απόδραση του Γιάννη.

Επεισόδιο 88ο. Ο ΄Εκτορας πληροφορεί τον Βασίλη για την απόδραση του Γιάννη και του εφιστά την προσοχή, αφού την τελευταία φορά στόχος του ήταν ο ΄Εκτορας. Στην εταιρεία φτάνει η Λίζα και ζητάει από τον Αλέξανδρο πληροφορίες για τον Γιάννη Αποστόλου. Αιφνιδιάζεται από την είδηση  της  απόδρασης.  Ο Γιάννης,  μεταμφιεσμένος, ακολουθεί με το αυτοκίνητό του τη Μιράντα, της κόβει το δρόμο, την απειλεί με όπλο και τη ναρκώνει.

ΠΕΜΠΤΗ,  2/3/2017

ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ

19:00  ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ GR  Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

«Οι έξι αδελφές» (Seis hermanas / Six sisters) – Γ΄ Κύκλος

Δραματική σειρά εποχής, παραγωγής Ισπανίας (RTVE) 2015.

(Γ΄ κύκλος) – Επεισόδιο 12ο. Ο θάνατος της Πέτρα συγκλονίζει τους πάντες. Οι αδελφές Σίλβα φοβούνται ότι η Σίλια θα υποφέρει πάλι από κατάθλιψη, ενώ ο Μπενζαμίν κατηγορεί τον Μπερνάρντο για το δυστύχημα.  Ο Σαλβαδόρ αποφασίζει να κλείσει το εργοστάσιο για να μπορέσουν οι συνάδελφοι της Πέτρα να παραβρεθούν στην κηδεία της, όμως η απόφαση αυτή δεν αρέσει καθόλου στον δον Ρικάρντο.

Η Μπιάνκα αποφασίζει να εγκαταλείψει τον Ροδόλφο και να επιστρέψει στις αδελφές της, χωρίς να  φαντάζεται τα εμπόδια που θα βρεθούν στο δρόμο της.

(Γ΄ κύκλος) – Επεισόδιο 13ο. Οι αδελφές Σίλβα και οι εργάτριες στο εργοστάσιο δεν μπορούν ακόμα να συνέλθουν από τη τραγωδία που άλλαξε τη ζωή τους, μια τραγωδία που ωθεί και τον Μιγκέλ σε μια δραματική απόφαση για τη σχέση του με τον δον Ρικάρντο.

Η Αντέλα βοηθάει τη Φραντζέσκα να δει διαφορετικά τη σχέση της με τον Λουίς, ενώ ο Ενρίκε έρχεται αντιμέτωπος με το γιο του Γκαμπριέλ σχετικά με τα παράνομα παιχνίδια που οργανώνονται τελευταία στο Αμπιγκού. Η Ελίσα και η Σοφία ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για το τι συμβαίνει μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας την πρώτη νύχτα του γάμου και αποφασίζουν να το ερευνήσουν.

ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

21:00  ΤΕΛΕΤΗ ΑΦΗΣ ΤΗΣ «ΦΛΟΓΑΣ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ» ΤΩΝ ΧΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΝ ΧΕΙΜΕΡΙΝΩΝ

ΑΓΩΝΩΝ SPECIAL OLYMPICS – ΑΥΣΤΡΙΑ 2017 (Μ)   W 

22:00  EUROLEAGUE  SHOW (Ζ)   GR 

ΚΛΗΡΩΣΕΙΣ

01:00 ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΠΑΠ – ΤΖΟΚΕΡ & ΠΡΟΤΟ (Μ) W

 ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ ΗΜΕΡΑΣ

01:15 ΓΕΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ (Ε) ημέρας

02:00 ΜΟΙΡΑΙΑ ΦΕΓΓΑΡΙΑ (Ε) ημέρας

03:30 ΚΟΙΤΑ ΤΙ ΕΚΑΝΕΣ (Ε) ημέρας

05:15 ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ (Ε) ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ,  3/3/2017 

ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΞΥΠΝΗΜΑ

ΞΕΝΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ   GR

07:00 «Pajanimals» Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Μουσική οικογενειακή σειρά κινούμενων σχεδίων (τεχνική puppet animation), παραγωγής ΗΠΑ, που θα ολοκληρωθεί σε 52 επεισόδια.

Επεισόδια 49ο & 50ό

07:30 «Μάγια η μέλισσα» (Maya the beeMaya 3D)  (Ε) 

Παιδική οικογενειακή σειρά κινούμενων σχεδίων (3D Animation), παραγωγής Γαλλίας, που θα ολοκληρωθεί σε 78 επεισόδια.

Επεισόδια 53ο & 54ο

08:00 «Τρένο δεινοσαύρων» (Dinosaur Train) (Ε)

Πολύχρωμη και πολυβραβευμένη σειρά κινούμενων σχεδίων (3D Animation), παραγωγής ΗΠΑ, με θέμα την Παλαιοντολογία.

Επεισόδιο 28ο

ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

08:30 ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ     A΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

«TWENTY MASTERPIECES OF THE NEW WORLD»

Επεισόδιο 10ο 

09:30 ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ   GR Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

«Φάκελος: Διατροφή» (The Food Files) – Γ΄ κύκλος    

Σειρά ντοκιμαντέρ, παραγωγής Αγγλίας 2015.

(Γ΄ κύκλος) – Επεισόδιο 9ο: «Scary food tales and ingredients». Ένα σωρό ιστορίες κυκλοφορούν για βλαβερά τρόφιμα, μεταλλαγμένα, χρωστικές ουσίες, δηλητήριο στο πιάτο μας! Τι συμβαίνει πραγματικά και πώς να ξεχωρίζουμε τις υπερβολές και τους μύθους από την πραγματικότητα;

(Γ΄ κύκλος) – Επεισόδιο 10ο: «Food fact or food fiction?». Πληθώρα γνώσεων γύρω από το φαγητό είναι μέρος της σύγχρονης κουλτούρας. Είναι όμως αλήθεια όλα αυτά που διαβάζουμε και ακούμε; Για να δούμε οι γνώσεις μας κατά πόσο ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

ΕΚΠΟΜΠΕΣ – ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

10:20 ΚΟΙΤΑ ΤΙ ΕΚΑΝΕΣ (Ε) (ΑΡΧΕΙΟ)     W 

Με τη Σεμίνα Διγενή.

«Στέλιος Καζαντζίδης»

 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ,  3/3/2017 

ΕΛΛΗΝΙΚH TAINIA

12:00 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ GR

«Ο παλιάτσος»

Αισθηματικό δράμα, παραγωγής 1968.

Σκηνοθεσία: Κώστας Καραγιάννης.

Σενάριο: Γιώργος Λαζαρίδης.

Μουσική: Γιώργος Θεοδοσιάδης.

Φωτογραφία: Βασίλης Βασιλειάδης.

Παίζουν: Σταύρος Παράβας, Άννα Ιασωνίδου, Λαυρέντης Διανέλλος, Άννα Μαντζουράνη, Χρήστος Τσαγανέας, Νικήτας Πλατής, Νίτσα Τσαγανέα, Νίκος Φέρμας, Γιώργος Παπαζήσης, Μαρίκα Νέζερ, Ερρίκος Κονταρίνης, Γιώργος Γρηγορίου, Πόπη Δεληγιάννη, Γιάννης Φύριος, Ρένα Πασχαλίδου, Γιώργος Κυριακίδης, Νίκος Πασχαλίδης, Ειρήνη Κουμαριανού, Νίκος Νεογένης, Θόδωρος Κεφαλόπουλος, Άννα Σταυρίδου, Έμυ Ζάννου, Μαρία Φαμέλη.

Διάρκεια: 90΄

Υπόθεση: Ο Σταύρος τελειώνει τη στρατιωτική του θητεία, νοικιάζει ένα δωματιάκι στο σπίτι της κυρίας Ολυμπίας και, με τη βοήθεια ενός φίλου του, βρίσκει δουλειά. Ο Σταύρος, όμως, δεν μπορεί να πει ψέματα κι αυτό θα του κοστίσει τρεις διαδοχικές απολύσεις από τις δουλειές, τις οποίες θα προσπαθήσει να κάνει. Παράλληλα, ερωτεύεται μια τυφλή κοπέλα, την οποία θα βοηθήσει να ξαναβρεί την όρασή της, με τη βοήθεια ενός χειρουργού. Το ζευγάρι θα φτιάξει ένα δικό του κουκλοθέατρο, προσφέροντας διασκέδαση στα παιδιά.

ΕΚΠΟΜΠΕΣ – ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

13:30 ΓΕΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ  W

Με την Ολυμπιάδα Μαρία Ολυμπίτη.

Ένα καθημερινό ταξίδι γεμάτο ελληνικά αρώματα, γεύσεις και χαρά στην ΕΡΤ2.

Επεισόδιο 10ο

14:15  ΕΝΤΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ –  W   (ΝΕΑ ΕΚΠΟΜΠΗ) 

Ελάτε να γνωρίσουμε -και να ξαναθυμηθούμε- τον πρώτο νομό της χώρας. Τον πιο πυκνοκατοικημένο αλλά ίσως και τον λιγότερο χαρτογραφημένο.

Η Αττική είναι όλη η Ελλάδα υπό κλίμακα. Έχει βουνά, έχει θάλασσα, παραλίες και νησιά, έχει λίμνες και καταρράκτες, έχει σημαντικές αρχαιότητες, βυζαντινά μνημεία και ασυνήθιστα μουσεία, κωμοπόλεις και γραφικά χωριά και οικισμούς, αρχιτεκτονήματα, φρούρια, κάστρα και πύργους, έχει αμπελώνες, εντυπωσιακά σπήλαια, υγροτόπους και υγροβιότοπους, εθνικό δρυμό.

Έχει όλα εκείνα που αποζητούμε σε απόδραση -έστω διημέρου- και ταξιδεύουμε ώρες μακριά από την πόλη για να απολαύσουμε.

Η νέα εκπομπή «Εντός Αττικής» προτείνει αποδράσεις -τί άλλο;- εντός Αττικής.

Περίπου 30 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας υπάρχουν μέρη που δημιουργούν στον τηλεθεατή-επισκέπτη την αίσθηση ότι βρίσκεται ώρες μακριά από την πόλη. Μέρη που μπορεί να είναι δύο βήματα από το σπίτι του ή σε σχετικά κοντινή απόσταση και ενδεχομένως να μην έχουν πέσει στην αντίληψή του ότι υπάρχουν.

Εύκολα προσβάσιμα και με το ελάχιστο οικονομικό κόστος, καθοριστική παράμετρος στον καιρό της κρίσης, για μια βόλτα, για να ικανοποιήσουμε την ανάγκη για αλλαγή παραστάσεων.

Τα επεισόδια της σειράς σαν ψηφίδες συνθέτουν ένα μωσαϊκό, χάρη στο οποίο αποκαλύπτονται γνωστές ή  πλούσιες φυσικές ομορφιές της Αττικής.

Επεισόδιο 7ο: «Αυλώνας»

Μια μικρή «Χοζοβιώτισσα» στην Πάρνηθα, 40΄ από τον Αυλώνα.

Δεν απαιτείται φυσική κατάσταση συστηματικού πεζοπόρου ή ικανότητες έμπειρου ορειβάτη. Ένα καλό ζευγάρι παπούτσια πρέπει να φοράς για να περπατήσεις, μέσα στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, στο καλά σημαδεμένο μονοπάτι, το οποίο από το οροπέδιο Βούντημα θα σε φέρει σε μια συγκλονιστικής ομορφιάς τοποθεσία.

Σαν κρινάκι σφηνωμένο σε βράχο, σαν μικρογραφία της Αμοργιανής Χοζοβιώτισσας, είναι το ξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας στην Πάρνηθα.

Σε σχισμή ορθοπλαγιάς, ανθρώπινο χέρι πριν από περίπου 800 χρόνια δημιούργησε αυτό το προσκύνημα.

Από κάτω, το φαράγγι διασχίζει το μαυρόρεμα με τα νερά του να κελαρύζουν. Εκεί, στην αγκαλιά της φύσης, νιώθεις έντονα το μεγαλείο της που υπογραμμίζει τη μηδαμινότητα της ανθρώπινης ύπαρξης.

Ακόμα και αν δεν καταφέρεις να πας, οι εικόνες που απαθανατίσαμε θα σε ταξιδέψουν.

Στη φυσική κάψουλα οξυγόνου, την Πάρνηθα, κάποια στιγμή η όρεξη θ’ ανοίξει. Προτού όμως κατευθυνθείς σε κάποιες από τις ταβέρνες του Αυλώνα, αφιέρωσέ του χρόνο να τον ανακαλύψεις.

Με κέντρο την πλατεία με τον ναό των Αγίων Αντωνίου και Ανδρέα, κάνε μια περιμετρική βόλτα.

Ο Αυλώνας τέλη του 19ου αρχές του 20ού αιώνα έζησε περίοδο ακμής, χάρη στον Ανδρέα και στη Λουκία Ζυγομαλά, ευεργέτες του τόπου.

Το περιποιημένο πετρόκτιστο αρχοντικό εξοχικό τους λειτουργεί ως μουσείο και στεγάζει μεγάλη λαογραφική συλλογή αυθεντικών κεντημάτων και ειδών χρυσοκεντητικής ιδιαίτερης αξίας, το οποίο εποπτεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού. Πρόκειται για τον καρπό της ζωής και του έργου της Λουκίας Ζυγομαλά.

Η συλλογή αποτελεί σημαντικό δείγμα της κεντητικής παράδοσης της Αττικής και της Βοιωτίας, αλλά και της ελληνικής κεντητικής τέχνης του 20ού αιώνα, και βραβεύτηκε στη 13η Διεθνή Έκθεση του Παρισιού το 1925 με δύο χρυσά βραβεία.

Στον απολογισμό της ημέρας θα έχεις νιώσει αναζωογονημένος σ’ ένα μέρος, δύο βήματα από το σπίτι, σε μία ημερήσια απόδραση εύκολη και οικονομική.

Επιμέλεια-παρουσίαση: Χρήστος Ν.Ε. Ιερείδης.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Γκάβαλος.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Διονύσης Πετρουτσόπουλος.

Ηχοληψία:  Κοσμάς Πεσκελίδης.

Διεύθυνση παραγωγής: Ζωή Κανελλοπούλου.

Παραγωγή: Άννα Κουρελά- View Studio.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ,  3/3/2017 

ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΞΕΝΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ   GR

14:30 «Ρομπέν των Δασών: Περιπέτειες στο Σέργουντ» (Robin HoodMischief in Sherwood) (NEO) Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Περιπετειώδης παιδική σειρά κινούμενων σχεδίων (CGI Animation), παραγωγής Γαλλίας.

Επεισόδιο 23ο

14:45 «Γιάκαρι» (Yakari)

Περιπετειώδης παιδική οικογενειακή σειρά κινούμενων σχεδίων, συμπαραγωγής Γαλλίας-Βελγίου, που θα ολοκληρωθεί σε 104 επεισόδια.

Επεισόδιο 75ο  

ΑΣΠΡΟ – ΜΑΥΡΟ

15:00  ΑΣΠΡΟ – ΜΑΥΡΟ (E) –  GR  

 ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ

15:30 ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ –  GR  

(THE LITTLE HOUSE ON THE PRAIRIE) – Β΄ ΚΥΚΛΟΣ

Οικογενειακή σειρά, παραγωγής ΗΠΑ 1974-1983.

(Β΄ κύκλος) – Επεισόδιο 12ο. Προσπαθώντας να πείσει τον προσφάτως υιοθετημένο γιο του να ενδιαφερθεί για δραστηριότητες που δεν σχετίζονται με το διάβασμα και το γράψιμο, ο Αζάια Έντουαρντς, του δωρίζει για τα γενέθλιά του ένα κυνηγετικό όπλο. Στη συνέχεια, επιμένει να φύγουν μαζί για κυνήγι γαλοπούλας, παρά το γεγονός ότι ο ευαίσθητος νεαρός δεν δείχνει κανέναν ενδιαφέρον. Η επικίνδυνη κατάσταση με την οποία θα έρθουν αντιμέτωποι κατά τη διάρκεια του κυνηγιού θα αλλάξει γνώμη και στους δύο.

(Β΄ κύκλος) – Επεισόδιο 13ο. Ένα καινούργιο μηχάνημα, που έχει τη δυνατότητα να ηχογραφεί φωνές, είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεται η ύπουλη Νέλι Όλσεν για να ταπεινώσει την αντίπαλό της, τη Λόρα Ίνγκαλς, όταν τα δύο κορίτσια προσπαθούν να κερδίσουν το ενδιαφέρον του ίδιου αγοριού.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ,  3/3/2017 

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΣΕΙΡΑ

17:15 ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΣΕΙΡΑ –  GR  

«ΜΟΙΡΑΙΑ ΦΕΓΓΑΡΙΑ» 

Κοινωνική-δραματική σειρά, παραγωγής ΡΙΚ.

Επεισόδιο 89ο. Ο Γιάννης μεταφέρει τη Μιράντα που είναι ακόμα ναρκωμένη σε μια αποθήκη και τη χαστουκίζει. Η Θάλεια βρίσκει τον Ανδρέα να ετοιμάζεται με κόπο για τη δουλειά του και να κλαίει, νιώθει αδύναμος και τη ζωή χωρίς την Τζένη αβάσταχτη. Η μάνα του ανησυχεί φοβερά και ετοιμάζεται να πάνε αμέσως στον πνευματικό. Η Μιράντα, υπό την απειλή του όπλου του Γιάννη, τηλεφωνεί στον Αλέξανδρο. Του λέει ότι  δεν ξέρει πού είναι και ότι αν βρει  ψεύτικο διαβατήριο και λεφτά για να φύγει στο εξωτερικό, ο Γιάννης  θα τη σκοτώσει.

Επεισόδιο 90ό. Η Μάρθα δεν μπορεί να το πιστέψει ότι κινδυνεύει η Μιράντα και μάταια ο Βασίλης προσπαθεί να την καθησυχάσει. Ο Αλέξανδρος τα βάζει με τον πατέρα του, τον θεωρεί υπαίτιο για όλα. Η Θάλεια επισκέπτεται τον πνευματικό, τον πατέρα Ευστάθιο. Ζητάει τη βοήθειά του, είναι σε απόγνωση, αφού ο Ανδρέας  της είπε  ουσιαστικά πως θέλει να βάλει τέρμα στη ζωή του. Η Τζένη ετοιμάζεται να πάει στην Κύπρο να βρει τον Ανδρέα. Στην εταιρεία «ΣΤΕΦΑΛΚΟ» περιμένουν το ιατρικό ιστορικό του Ανδρέα και αυτός αγωνιά μήπως χάσει πάλι τη δουλειά του.

Επεισόδιο 91ο. Η Λίζα επισκέπτεται τη Μαρία και πέφτει πάνω στον Ανδρέα, που έρχεται να πάρει τις παραγγελίες από το γραφείο της. Η Ραφαέλλα επιστρέφει στην Κύπρο. Η Χριστίνα κάνει μια τελευταία προσπάθεια να  σταματήσει την Τζένη που ετοιμάζεται να φύγει για την Κύπρο, εκείνη όμως είναι ανένδοτη. Ο Γιάννης αναγκάζει και πάλι τη Μιράντα να τηλεφωνήσει στον Αλέξανδρο. Περνούν οι ώρες, τίποτα και η Μιράντα βρίσκεται σε απόγνωση.

Επεισόδιο 92ο. Η Τζένη λέει στον Ανδρέα ότι δεν θέλει να φύγουν αμέσως για το Λονδίνο. Πρώτα θέλει να μάθει γι’ αυτόν τον άνθρωπο  που επισκέφτηκε πριν από λίγες μέρες τη μητέρα της στο Λονδίνο και της φάνηκε ύποπτος. Ράκος η Μιράντα παρακαλεί τον Γιάννη να τηλεφωνήσει ξανά στον Αλέξανδρο. Είναι η ώρα που επιστρέφει και η Ραφαέλλα στο σπίτι και την παρηγορεί η Μάρθα. Ο Αλέξανδρος είναι και πάλι στην αστυνομία. Ο ΄Εκτορας προσπαθεί να είναι πολύ καλός με τη Ραφαέλλα, η οποία όμως, ήταν με τον Ρένο πριν από λίγο και έμαθε για την επίθεση εναντίον του. Εξοργισμένη τον κατηγορεί και του ζητάει εξηγήσεις.

ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

19:15  EUROLEAGUE  (Ζ)   GR  &  HD     

             24η  ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ: «ΝΤΑΡΟΥΣΑΦΑΚΑ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ»

 21:15  EUROLEAGUE  SHOW (Ζ)  GR 

 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ,  3/3/2017 

 ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ ΗΜΕΡΑΣ

24:00 ΓΕΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ (Ε) ημέρας

00:45 ΜΟΙΡΑΙΑ ΦΕΓΓΑΡΙΑ (Ε) ημέρας

02:30 ΚΟΙΤΑ ΤΙ ΕΚΑΝΕΣ  (Ε) ημέρας

04:15 ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ: «ΦΑΚΕΛΟΣ: ΔΙΑΤΡΟΦΗ» – Γ΄ ΚΥΚΛΟΣ (Ε) ημέρας

05:15 ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ (Ε) ημέρας

Για να δείτε το πρόγραμμα πατήστε εδώ.