ΕΡΤ1- ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 08 – 14.04.2017

ΕΡΤ1- ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 08 – 14.04.2017

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ, 8/4/2017

07:00    ΜΑΖΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  W   

Η νέα πρωινή εκπομπή «Μαζί το Σαββατοκύριακο», με την Ελένη Χρονά και τον Γιάννη Σκάλκο, θα είναι μαζί σας κάθε Σαββατοκύριακο από τις 07:00 έως και τις 10:00 το πρωί.

Η Ελένη Χρονά και ο Γιάννης Σκάλκος μας ενημερώνουν για όλα όσα συμβαίνουν στην κοινωνία, την πολιτική, την οικονομία, την υγεία, στον πολιτισμό, τον αθλητισμό, στο περιβάλλον και γενικά στον κόσμο.

Επίσης, η εκπομπή ασχολείται και με θέματα που αξίζουν της προσοχής μας, όπως σπουδαίες δράσεις σε απομακρυσμένες γωνιές της Ελλάδας, Έλληνες που διακρίνονται για τη δράση τους και το έργο τους σε κάθε γωνιά του πλανήτη, καινοτόμοι επιχειρηματίες που ανοίγουν τα φτερά τους κόντρα στην κρίση κ.ά.

Παρουσίαση: Γιάννης Σκάλκος, Ελένη Χρονά.

Αρχισυνταξία: Πιέρρος Τζανετάκος.

Σκηνοθεσία: Αντώνης Μπακόλας.

Διεύθυνση παραγωγής: Αλίκη Θαλασσοχώρη.

Δημοσιογραφική ομάδα: Αθηνά Σαλούστρου, Νάσια Μπουλούκου.

 10:00    ΠΑΜΕ ΑΛΛΙΩΣ  W   

Ο Τάκης Σαράντης και η Έλενα Μπουζαλά, κάθε Σαββατοκύριακο από τις 10:00 έως τις 12:00, προσεγγίζουν την επικαιρότητα «αλλιώς».

Με διαφορετική ματιά στην πολιτική, κοινωνική, πολιτιστική και αθλητική επικαιρότητα, με θέματα και συνεντεύξεις από την Αθήνα και την Περιφέρεια και με ανατρεπτική διάθεση για όσα συμβαίνουν γύρω μας.

Παρουσίαση: Τάκης Σαράντης, Έλενα Μπουζαλά.

Αρχισυνταξία: Αρετή Μπίτα.

Σκηνοθεσία: Νίκος Παρλαπάνης.

Διεύθυνση παραγωγής: Αλίκη Θαλασσοχώρη.

Δημοσιογραφική ομάδα: Νάσια Μπουλούκου, Ρούλα Κρικώνη.

12:00    ΕΡΤ ΕΙΔΗΣΕΙΣ – ΕΡΤ ΑΘΛΗΤΙΚΑ – ΕΡΤ ΚΑΙΡΟΣ   W

12:30    ΕΠΤΑ  W

Με τη Βάλια Πετούρη.

Ενημερωτική εκπομπή, με καλεσμένο το πολιτικό πρόσωπο της εβδομάδας και θέμα την ανασκόπηση της επικαιρότητας, το επταήμερο που πέρασε.

Παρουσίαση-αρχισυνταξία: Βάλια Πετούρη.

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Μανιώ Μάνεση.

Σκηνοθεσία:  Αντώνης Μπακόλας

Διεύθυνση παραγωγής: Νάντια Κούσουλα

ΣΑΒΒΑΤΟ, 1/4/2017

13:30    EUROPE   W

Εκπομπή με την Εύα Μπούρα.

Πρόκειται για μία εβδομαδιαία  τηλεοπτική εκπομπή  στοχευμένη στις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. σε μία κρίσιμη και μεταβατική περίοδο για την Ευρώπη.

Μέσα από αναλυτικά ρεπορτάζ, εκτενή αφιερώματα και αποστολές, συνεντεύξεις με ευρωβουλευτές και ειδικούς αναλυτές και συνεργασία με το τηλεοπτικό κανάλι Europarl T.V.  η

εκπομπή «Εurope» στοχεύει να αναδείξει μεγάλα ευρωπαϊκά ζητήματα, όπως η μετανάστευση, η ανεργία,  η ανάπτυξη, το περιβάλλον, η ενέργεια κλπ., να καλύψει θέματα

που ενδιαφέρουν τους Ευρωπαίους πολίτες και δεν αποκτούν πρωτεύουσα θέση στην ειδησεογραφία αλλά  και να καταγράψει  τα νέα δεδομένα της ευρωπαϊκής προοπτικής.

Έρευνα-Παρουσίαση:  Εύα Μπούρα.

Αρχισυνταξία: Σάκης Τσάρας.

Σκηνοθεσία: Νίκος Παρλαπάνης.

Διεύθυνση παραγωγής : Νεκταρία Δρακουλάκη

15:00    ΕΡΤ ΕΙΔΗΣΕΙΣ+ ΕΡΤ ΑΘΛΗΤΙΚΑ+ΕΡΤ ΚΑΙΡΟΣ  W     

16:00    ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΡΟΪΝΤ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ (Ε)  W 

Μια ωριαία αναδρομή σε μικρές και μεγάλες στιγμές του αιώνα που πέρασε, όπως αυτές καταγράφονται στην εκπομπή «Σαν σήμερα τον 20ο αιώνα». Τον Μάρτιο του 1900, με τη μελέτη του «Η επιστήμη των ονείρων», ο Σίγκμουντ Φρόιντ έφερε μια πραγματική επανάσταση στην επιστημονική σκέψη και την ιατρική επιστήμη. Εγκαινίασε έτσι μια περίοδο ριζικών αλλαγών, μεγάλων ανατροπών και κοσμοϊστορικών ανακατατάξεων, που θα μεταμόρφωναν την εικόνα του κόσμου. Εκατό χρόνια αργότερα, η επανάσταση του Διαδικτύου άλλαξε άρδην τον τρόπο ζωής και επικοινωνίας εκατομμυρίων ανθρώπων. Τα δύο αυτά γεγονότα, καθόρισαν τα χρονικά όρια ενός αιώνα, που διαμόρφωσε το σύγχρονο πρόσωπο της ανθρωπότητας.

Σκηνοθεσία: Π.Παπαδόπουλος, Θ.Παπακώστας.

Επιμέλεια-σενάριο- κείμενα: Π. Παπαδόπουλος

Αφήγηση: Αλέξανδρος Λαχανάς.

Διεύθυνση παραγωγής: Ελευθερία Καποκάκη

Έρευνα αρχείου: Ελευθερία Γεροφωκά, Κατερίνα Παπακωνσταντίνου, Μαρία Τρουπάκη

Επιμέλεια σημάτων: Γιάννης Γούβαλης, Θανάσης Παπακώστας

Μουσική σημάτων: Δημήτρης Ευαγγελινός.

Μοντάζ: Γιάννης Δούκας, Χρήστος Τσούμπελης, Φιλιώ Λαϊνά

17:00    Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ  ΧΡΟΝΟΥ (E)  W     

Με τον Χρίστο Βασιλόπουλο.                                     

«Η άγνωστη ζωή του Λόρδου Βύρωνα – Από το Λόρδο Βύρωνα στην Έξοδο του Μεσολογγίου»

H «Μηχανή του Χρόνου» ασχολείται με τους ελεύθερους πολιορκημένους του Μεσολογγίου και τον φιλέλληνα ποιητή Λόρδο Μπάιρον, που άλλαξαν την πορεία της ελληνικής Επανάστασης και συγκλόνισαν την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη.

Παρουσιάζεται η άγνωστη ζωή του μεγάλου φιλέλληνα και ποιητή λόρδου Βύρωνα, που έκανε την ελληνική υπόθεση διεθνές ζήτημα, χρηματοδότησε την επανάσταση και ήθελε με δικό του στρατιωτικό σώμα να πολεμήσει στο πλευρό των Ελλήνων. Μελετητές του έργου του φωτίζουν τη ζωή του Μπάιρον, που θυσιάστηκε για την Ελλάδα και διαπόμπευσε τον αρχαιοκάπηλο Λόρδο του Έλγιν για την καταστροφή και την αρπαγή των μαρμάρων της Ακρόπολης.

 ΣΑΒΒΑΤΟ, 1/4/2017

18:00    ΕΡΤ ΕΙΔΗΣΕΙΣ – ΕΡΤ ΑΘΛΗΤΙΚΑ – ΕΡΤ ΚΑΙΡΟΣ W

18:30     ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (Ε)   W    

«ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΤΕΧΝΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»

«Εικόνες»

19:00    ΟΙΝΟΣ Ο ΑΓΑΠΗΤΟΣ   W

Η εκπομπή «Οίνος ο αγαπητός», μας ταξιδεύει στους δρόμους του κρασιού της Ελλάδας.

Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, η Ελλάδα έχει μακρά παράδοση στην καλλιέργεια της αμπέλου και στην παραγωγή κρασιού. Η χώρα μας διαθέτει πολλές και διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιών, ενώ τα ελληνικά κρασιά κερδίζουν συνεχώς έδαφος στις διεθνείς αγορές.

Με ξεναγό τον οινολόγο δρ. Δημήτρη Χατζηνικολάου, θα ταξιδέψουμε στις πιο διάσημες αμπελουργικές περιοχές της χώρας μας. Από τη Νεμέα μέχρι τη Δράμα και από τη Σαντορίνη μέχρι τη Νάουσα, θα επισκεφτούμε οινοποιεία, αμπελώνες και κελάρια, θα δοκιμάσουμε μεθυστικά κρασιά -λευκά, κόκκινα, ροζέ, αφρώδη, γλυκά, λιαστά, ημίγλυκα, αλλά και αποστάγματα- και θα συνομιλήσουμε με ειδικούς και λάτρεις του «οίνου του αγαπητού».

Σ’ αυτό το διαφορετικό ταξίδι στη Διονυσιακή Ελλάδα, θα γνωρίσουμε τις διαφορετικές ποικιλίες που καλλιεργούνται ανά περιοχή, ντόπιες και ξενικές, τα κρασιά που παράγουν, τις ιδιαιτερότητές τους και τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από τη διαδικασία. Θα μάθουμε πώς να διαλέξουμε το κατάλληλο μπουκάλι κρασί για κάθε περίσταση, με τι να το συνταιριάξουμε και πώς να το απολαύσουμε στο μέγιστο. Θα καταρρίψουμε μύθους για το κρασί και θα μυηθούμε στην τέχνη της οινογνωσίας, γιατί η απόλαυση ενός ποτηριού καλό κρασί μπορεί να γίνει ιεροτελεστία.

Προορισμοί: Νεμέα, Μαντινεία, Σαντορίνη, Μεσόγεια, Δράμα, Παγγαίο, Επανομή, Νάουσα, Ραψάνη, Όσσα Λαγκαδά, Μετέωρα, Ηλεία, Πάτρα, Αίγιο.

Επεισόδιο 12o (τελευταίο): «Αφρώδη κρασιά»

Στο σημερινό επεισόδιο θα ταξιδέψουμε στο μαγικό κόσμο των φυσαλίδων. Θα γνωρίσουμε ελληνικά και ξένα αφρώδη κρασιά, θα μιλήσουμε για τον τρόπο παραγωγής τους αλλά και τις διαφορές τους από τη μεγάλη κυρία της Καμπανία. Ακόμη, θα μάθουμε την ιστορία της σαμπάνιας, τη ιδιαίτερη μέθοδο παραγωγής της και την τέχνη του σαμπράζ.

Ο Βασίλης Κόγκος, σύμβουλος οίνου και αποσταγμάτων, μας δείχνει το σωστό τρόπο ανοίγματος μίας φιάλης σαμπάνιας, μας λέει για την ιδανική θερμοκρασία σερβιρίσματός της και ποιο είναι το σωστό ποτήρι να την απολαύσουμε. Ο μετρ της ζαχαροπλαστικής Στέλιος Παρλιάρος μας φτιάχνει ένα κέικ με αμύγδαλα και σαμπάνια και ένα ζελέ σαμπάνιας με φραμπουάζ και ροδόνερο. Ο bartender Νίκος Θωμάς μας φτιάχνει απολαυστικά κοκτέιλ με σαμπάνια. Ο Γιάννης Παρασκευόπουλος μας μιλά για το μοναδικό τρόπο που παλαιώνουν τα κρασιά του στο βυθό της θάλασσας. Επίσης, ο Δημήτρης Χατζηνικολάου παρέα με τη Σμαράγδα Καρύδη δοκιμάζουν ιδιαίτερα κρασιά με εντυπωσιακά χρώματα αλλά και σαμπάνια με φύλλα χρυσού.

Τέλος, μαθαίνουμε την τέχνη της δοκιμής ενός οίνου, με τη συμμετοχή όλων των αισθήσεων.

 

ΣΑΒΒΑΤΟ, 1/4/2017

 

20:00     ΚΛΑΣΙΚΟΙ  ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ

ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ (Ε)

«Ντετέκτιβ Μέρντοχ»  (Murdoch mysteries)  (Γ΄ κύκλος)

Πολυβραβευμένη σειρά μυστηρίου εποχής, παραγωγής Καναδά 2008-2016.

Η σειρά διαδραματίζεται στο Τορόντο το 1895. Ο ντετέκτιβ Ουίλιαμ Μέρντοχ, χρησιμοποιώντας τα πιο σύγχρονα μέσα της Εγκληματολογίας και με τη βοήθεια των σύγχρονων επιστημονικών ανακαλύψεων, εξιχνιάζει τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα του Τορόντο των αρχών του 20ού αιώνα. Καθώς μαζί με την ομάδα του κατορθώνουν το αδύνατο, αναβιώνουν μέσα από τις έρευνές τους πραγματικά θέματα, καθώς και ιστορικά πρόσωπα που έζησαν έναν αιώνα πριν!

Τον Μέρντοχ, στις έρευνές του, βοηθούν τρία πρόσωπα: ο επιθεωρητής Μπράκενριντ, η γιατρός Τζούλια Όγκντεν και ο άπειρος, αλλά ενθουσιώδης αστυνομικός, Τζορτζ Κράμπτρι.

Ο Μπράκενριντ είναι ο προϊστάμενος του Μέρντοχ που έχει αδυναμία στο ουίσκι, προτιμάει τις πιο συμβατικές μεθόδους έρευνας, αλλά χαίρεται και καμαρώνει όταν τα πράγματα πάνε κατ’ ευχήν!

Η γιατρός είναι θαυμάστρια του Μέρντοχ και των εκκεντρικών μεθόδων του και βοηθάει πολύ στη λύση των μυστηρίων, καθώς αποκαλύπτει -με τη βοήθεια της Παθολογίας- αποδεικτικά στοιχεία.

Τέλος, ο Κράμπτρι, που ονειρεύεται να γίνει συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων, είναι ο πιστός βοηθός του Μέρντοχ.

Πρωταγωνιστούν οι Γιάνικ Μπίσον (στο ρόλο του ντετέκτιβ Ουίλιαμ Μέρντοχ), Τόμας Κρεγκ (στο ρόλο του επιθεωρητή Μπράκενριντ), Έλεν Τζόι (στο ρόλο της γιατρού Τζούλια Όγκντεν),

Τζόνι Χάρις (στο ρόλο του αστυνομικού Τζορτζ Κράμπτρι). Επίσης, πολλοί guest stars εμφανίζονται στη σειρά.

Βραβεία: Τζέμινι:

Καλύτερου έκτακτου ανδρικού ρόλου σε δραματική σειρά – 2008

Καλύτερης πρωτότυπης μουσικής επένδυσης σε πρόγραμμα ή σειρά – 2008, 2009

Καναδικό Βραβείο Οθόνης:

Καλύτερου μακιγιάζ στην Τηλεόραση – 2015

Καλύτερης ενδυματολογίας στην Τηλεόραση – 2015

Επίσης, η σειρά απέσπασε και πολλές υποψηφιότητες.

Επεισόδιο 2ο. Ο Μέρντοχ ερευνά το φόνο ενός αστυνομικού στην Τσάιναταουν του Τορόντο.  Ευρήματα από τη νεκροψία τον οδηγούν σε έναν Κινέζο βοτανολόγο που δωροδοκούσε τον δολοφονημένο αστυνομικό. Ο Μέρντοχ όμως υποψιάζεται ότι τον έχουν παγιδεύσει, και η έφηβη εγγονή του παίζει σκοτεινό ρόλο. Οι έρευνές του στον κλειστοφοβικό κόσμο των Κινέζων μεταναστών θα τον οδηγήσουν στον υπόκοσμο των διεφθαρμένων αστυνομικών με κίνδυνο ακόμα και της ζωής του.

20:55     ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ + ΑΘΛΗΤΙΚΑ  + ΚΑΙΡΟΣ   W           

22:00    ΝΕΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

            «ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ…»

Αισθηματικό δράμα, παραγωγής 1990.

            Σκηνοθεσία: Γιώργος Τσεμπερόπουλος

Παίζουν: Καίτη Παπανίκα, Άλκης Κούρκουλος, Νίκος Δημητράτος, Τάνια Τρύπη, Βάνα Μπάρμπα, Κώστας Κόκλας, Σπύρος Δρόσος, Βαγγέλης Λιοδάκης, Γιώργος Σαμπάνης, Λίνα Τριανταφύλλου

Διάρκεια: 91΄

Υπόθεση: Ένας νέος, άρτι απολυθείς από το στρατό, ο Χρήστος, ονειρεύεται να γίνει φίρμα του λαϊκού τραγουδιού. Μετά από μια αποτυχημένη καλλιτεχνική προσπάθεια, πιάνει δουλειά στο χασάπικο του κυρίου Μιχάλη, συζύγου της Μαρίνας και πατέρα της Φανής. Η Μαρίνα που ως τώρα έχει δώσει όλη της τη ζωή για τον άνδρα και τα παιδιά της, ώριμη σαραντάρα πια, αισθάνεται μια ακαταμάχητη έλξη για τον Χρήστο. Αλλά και η Φανή, επίσης, τον ερωτεύεται με ανάλογη ένταση. Υπάρχει όμως και η Ρούλα, η θερμόαιμη κομμώτρια που φαίνεται να αγαπά και να νοιάζεται τον Χρήστο όσο κανείς άλλος. Ο Χρήστος, περιστοιχισμένος από τρεις γυναίκες, δεν ξέρει τι να κάνει. Αρχικά κλίνει προς τη Μαρίνα, η οποία όμως κάποια στιγμή πληροφορείται τα αισθήματα της κόρης της και χωρίς κανένα ενδοιασμό θυσιάζει τη δική της ευτυχία, ώστε να της επιτρέψει να παντρευτεί τον αναποφάσιστο Χρήστο. Σεμνότητα, ευαισθησία, υποδειγματικές ερμηνείες, κι ένα σενάριο που αξιοποιεί τα διδάγματα του κοινωνικού ρεαλισμού.

 ΣΑΒΒΑΤΟ, 1/4/2017

24:00    ΕΡΤ ΕΙΔΗΣΕΙΣ – ΕΡΤ ΑΘΛΗΤΙΚΑ – ΕΡΤ ΚΑΙΡΟΣ  W  

00:30    CINE AFTER

ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ        

«Πειρατεία στον ωκεανό» (A Hijacking / Kapringen)

Δράμα-θρίλερ, παραγωγής Δανίας 2012.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Τομπίας Λίντχολμ.

Πρωταγωνιστούν: Πίλου Άσμπεκ, Σόρεν Μάλινγκ, Νταρ Σαλίμ, Ρόλαντ Μίλερ.

Διάρκεια: 95΄

Υπόθεση: Πάνω σ’ ένα φορτηγό πλοίο, κάπου στα ανοιχτά του Ινδικού Ωκεανού, ένας Δανός μάγειρας περιμένει πώς και πώς να επιστρέψει στην πατρίδα του για να βρεθεί με τη γυναίκα του και τη μικρή του κόρη. Ωστόσο, τα σχέδιά του βυθίζονται στην αβεβαιότητα, όταν μία ομάδα Σομαλών πειρατών καταλαμβάνει το πλοίο, απαιτώντας λύτρα από τη ναυτιλιακή εταιρεία στην Κοπεγχάγη. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας με τεράστια εμπειρία στις οικονομικές διαπραγματεύσεις, αποφασίζει να αναλάβει ο ίδιος τις διαβουλεύσεις με τους πειρατές, αγνοώντας τις συμβουλές του επαγγελματία διαπραγματευτή. Έτσι, αρχίζει ένα συναρπαστικό θρίλερ, σε δύο διαφορετικές, αλληλοεξαρτώμενες γωνίες του πλανήτη. Από τη μία το ανήμπορο, φυλακισμένο στο αμπάρι πλήρωμα του πλοίου περιμένει βοήθεια, και από την άλλη οι εκπρόσωποι της εταιρείας, μέσα από τα πολυτελή γραφεία τους, προσπαθούν να μειώσουν τα λύτρα, κερδίζοντας χρόνο και παρατείνοντας την αγωνία του πληρώματος.

Το «Πειρατεία στον ωκεανό» έχει όλα τα χαρακτηριστικά που συναντά κανείς στο χολιγουντιανό σινεμά δράσης. Διηγείται τη σύγχρονη ιστορία πειρατείας ενός πλοίου στη μέση του πουθενά και εμπλέκει την τύχη των αδύναμων με το πάθος για διαπραγμάτευση που διακατέχει τους πιο ισχυρούς. Κι όμως, η αγγλόφωνη –με δανέζικες παρεμβάσεις- ταινία του Δανού και πολλά υποσχόμενου σεναριογράφου/σκηνοθέτη Τομπίας Λίντχολμ, απέχει μακράν από τη γνωστή και δοκιμασμένη συνταγή, συνθέτοντας ένα εξαιρετικού ρυθμού και υποδειγματικού σεναρίου θρίλερ.¨

Η ταινία αγγίζει το ζήτημα της σύγχρονης πειρατείας, όχι για να καπηλευτεί την επικαιρότητα, αλλά για να σχολιάσει με λιτό και ευθύβολο τρόπο την αξία της ανθρώπινης ζωής στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του σήμερα. Η τοποθέτηση της πλοκής σε ρεαλιστικούς χώρους και η επιλογή ανθρώπων που έχουν υπάρξει όμηροι στο παρελθόν σε ρόλους κλειδιά, καθώς και η χρήση της παράλληλης αφήγησης, παραγκωνίζουν την ευκολία του εντυπωσιασμού, «χτίζοντας» ένα αυθεντικό και συνταρακτικό θρίλερ.

Η ταινία απέσπασε πολλά βραβεία και υποψηφιότητες, μεταξύ των οποίων, Χρυσό Αλέξανδρο και Βραβείο FIPRESCI στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 2012.

ΣΑΒΒΑΤΟ, 1/4/2017

ΝΥΧΤΕΡΙΝΕΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ:

02:10 ΟΙΝΟΣ Ο ΑΓΑΠΗΤΟΣ (Ε) ημέρας – W

03:00 ΕΠΤΑ (Ε) ημέρας – W

04:00 EUROPE (Ε) ημέρας – W

05:30 ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΤΕΧΝΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (Ε) ημέρας – W

06:00 ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΡΟΪΝΤ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ (Ε) ημέρας – W

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ,  9/4/2017

07:00    ΜΑΖΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  W   

            Με την Ελένη Χρονά και τον Γιάννη Σκάλκο

10:00    ΠΑΜΕ ΑΛΛΙΩΣ  W   

Με τον Τάκη Σαράντη και την Έλενα Μπουζαλά

11:30    ΜΕ ΑΡΕΤΗ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗ  W   

Με την Αλεξία Τασούλη.

Η εκπομπή καλύπτει θέματα που αφορούν στις Ένοπλες Δυνάμεις. Μέσα από την εκπομπή προβάλλονται -μεταξύ άλλων- όλες οι μεγάλες τακτικές ασκήσεις και ασκήσεις ετοιμότητας των τριών Γενικών Επιτελείων, αποστολές έρευνας και διάσωσης, καθώς και στιγμιότυπα από την κοινωνική προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων.

Επίσης, η εκπομπή καλύπτει θέματα διεθνούς αμυντικής πολιτικής και διπλωματίας με συνεντεύξεις και ρεπορτάζ από το εξωτερικό.

Εκπομπή 5η

12:00    ΕΡΤ ΕΙΔΗΣΕΙΣ – ΕΡΤ ΑΘΛΗΤΙΚΑ – ΕΡΤ ΚΑΙΡΟΣ   W

12:15    ΕΠΩΝΥΜΩΣ     W

Με τον Βασίλη Ταλαμάγκα

Αρχισυνταξία: Ματίνα Καραμίντζου.

Δ/νση παραγωγής: Αθηνά Βάρσου

Σκηνοθεσία: Μανώλης Παπανικήτας, Γιάννης Τζανετής

13:00    ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ     W            

«Πόντος – μια χορευτική …γεωγραφία»

Με τον Νίκο Ζουρνατζίδη και τον Σύλλογο «Σέρα»

Την Κυριακή 9 Απριλίου 2017, ο Λάμπρος Λιάβας και το «Αλάτι της Γης» μας προσκαλούν σ’ ένα δυναμικό ποντιακό γλέντι, που επιχειρεί την αποτύπωση μιας «χορευτικής γεωγραφίας» του Πόντου με ειδικότερες αναφορές στο ρεπερτόριο, τη ρυθμολογία, τα μουσικά όργανα και κυρίως το ύφος και το ήθος που χαρακτηρίζει τις επιμέρους περιοχές και παραδόσεις. Αφετηρία αποτελεί η πολύχρονη μελέτη του ερευνητή και δασκάλου των ποντιακών χορών Νίκου Ζουρνατζίδη, ο οποίος επέλεξε να παρουσιάσει στην εκπομπή 25 από τους πλέον αντιπροσωπευτικούς χορούς, αναλύοντας τις τοπικές ιδιαιτερότητες με βάση τις περιοχές καταγωγής τους: Ανατολικός Πόντος, Ματσούκα, Γαράσαρη, περιοχές των Μεταλλείων (Δυτικός Πόντος), Καρς κ.ά.

Χορεύουν μέλη του Συλλόγου Ποντίων «Σέρα». Συμμετέχουν οι μουσικοί: Κώστας Φωτιάδης (ποντιακή λύρα & κεμανέ), Γιάννης Φωτιάδης, Παναγιώτης Κοργιαννίδης και Γιώργος Σοφιανίδης (ποντιακή λύρα), Περικλής Κατσώτης και Παύλος Φωτιάδης (νταούλι),  Παντελής Νικολαΐδης (φλογέρα, ζουρνάς & αγγείον), Χριστόφορος Κοσμίδης (φλογέρα & αγγείον),

Τρύφων Παπαϊωάννου (κλαρίνο). Τραγουδούν οι: Πόλιος και Γιώργος Παπαγιαννίδης, Γιώργος Σοφιανίδης και Λιάνα Χαραλαμπίδου.

Έρευνα-Κείμενα-Παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας

Σκηνοθεσία: Νικόλας Δημητρόπουλος

Εκτελεστής παραγωγός: Μανώλης Φιλαϊτης

Εκτέλεση παραγωγής: FOSS ON AIR

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ,  9/4/2017

15:00    ΕΡΤ ΕΙΔΗΣΕΙΣ – ΕΡΤ ΑΘΛΗΤΙΚΑ – ΕΡΤ ΚΑΙΡΟΣ  W

16:00    ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ (Ε)   W   

Με την Έλενα Κατρίτση.                                              

«Οι χριστιανοί της Αιγύπτου: Οι επιθέσεις και οι απειλές που δέχονται, καθώς και το μέλλον του χριστιανισμού στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής»

Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ και ο Πάπας και Πατριάρχης της Κοπτικής Ορθόδοξης Εκκλησίας κ.κ. Θεόδωρος Β΄, σ’ αυτή τη δύσκολη χρονικά συγκυρία για τους χριστιανούς της Αιγύπτου, μιλούν στην Έλενα Κατρίτση για την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί, καθώς και για τα τελευταία περιστατικά βίας που σημειώθηκαν στη χώρα. Ακόμη, εκφράζουν την ανησυχία τους για τις απειλές που δέχονται από το Ισλαμικό Κράτος και αναφέρονται στις πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν, ώστε να υπάρξει αρμονική συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων στην περιοχή.

Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ επισημαίνει: «Όποια εκκλησία και αν είναι, είτε χριστιανική, είτε μουσουλμανικό τέμενος δεν ξέρουμε πότε η τύχη θα επιφυλάξει το χτύπημα. Εγώ ζω εδώ, στον Άγιο Γεώργιο, το καλό Ισλάμ. Το Κοράνι διδάσκει την ελεημοσύνη και την αγάπη…».

«Τη θρησκευτικότητα των ανθρώπων εκμεταλλεύονται κάποιοι στο όνομα του Ισλάμ, στο όνομα του Χριστιανισμού. Μην ξεχνάμε, ότι οι μεγαλύτεροι πόλεμοι έγιναν στο όνομα της θρησκείας». Επίσης, αναφέρεται στην τρομοκρατία που δέχονται πολλοί χριστιανοί της Αφρικής, προκειμένου να εγκαταλείψουν τη γενέτειρά τους αλλά και στους ιερείς που συχνά απειλούνται από τους τζιχαντιστές: «Κάθε μέρα, κάθε στιγμή, αυξάνεται ο κίνδυνος για τους ιερείς μας και τους ανθρώπους που ζουν εκεί. Γνωρίζω σε τι δύσκολες συνθήκες ζουν. Κανείς δεν ξέρει τι επιφυλάσσει το αύριο…».

Ο Πάπας και Πατριάρχης της Ορθόδοξης Κοπτικής Εκκλησίας κ.κ. Θεόδωρος Β’ σε αποκλειστική συνέντευξη, μιλάει για το τραγικό συμβάν που διαδραματίστηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2016, στο παρεκκλήσι Πέτρου και Παύλου, που είχε ως αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο 29 άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλές γυναίκες και παιδιά, αλλά και για τις ανησυχητικές διαστάσεις που παίρνουν τα περιστατικά βίας εναντίον των Κοπτών. «Η επίθεση δεν στόχευε μόνο την εκκλησία, αλλά ολόκληρο τον αιγυπτιακό λαό… Εδώ στην Αίγυπτο ζούμε μουσουλμάνοι και χριστιανοί, ως μία ενότητα… Η βία και η τρομοκρατία είναι ξενόφερτα, έστω και αν χρησιμοποιούνται από κάποιους Αιγυπτίους… Θα ήθελα να υπενθυμίσω, ότι εξαιτίας της λανθασμένης πολιτικής που ασκεί η Δύση και της αδυναμίας της να κατανοήσει τις αξίες και αρχές των αραβικών μας λαών, δημιουργήθηκαν λυπηρές καταστάσεις στη Συρία, στο  Ιράκ και στην Ιορδανία. Αποπειράθηκαν να δημιουργήσουν τα ίδια και στην Αίγυπτο. Καλώ τη Δύση να κατανοήσει, πρώτα απ’ όλα, τις αραβικές αξίες και τον αραβικό τρόπο σκέψης, πάνω σ’ αυτά τα ζητήματα».

Στο Παλαιό Κάιρο, βρίσκεται το σημαντικότερο μνημείο της χριστιανοσύνης στην Αφρική. Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ μας ξεναγεί για πρώτη φόρα στο μουσείο και στον ανακαινισμένο ελληνορθόδοξο ναό του Αγίου Γεωργίου. Σ’ αυτόν τον ιερό χώρο, χριστιανοί και μουσουλμάνοι προσεύχονται δίπλα-δίπλα, αποδεικνύοντας ότι στην πραγματικότητα, τίποτα δεν χωρίζει τους ανθρώπους.

 ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ,  9/4/2017 – ΣΥΝΕΧΕΙΑ

17:00    28 ΦΟΡΕΣ ΕΥΡΩΠΗ – 28EUROPE     W      ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ

Με τον Κώστα Αργυρό.

Ο Κώστας Αργυρός επιστρέφει στην ΕΡΤ  τρία  χρόνια μετά. Η εκπομπή «28 φορές Ευρώπη», είναι η συνέχεια της εκπομπής «27 της Ευρώπης» και σκοπός της είναι να εστιάσει

σε θέματα της επικαιρότητας στην Ευρώπη, που δεν θα περιορίζονται όμως στο στενά «ειδησεογραφικό» χαρακτήρα. Η ελληνική κοινή γνώμη βομβαρδίζεται με «ειδήσεις» από ή για την Ευρώπη, χωρίς να μπορεί πάντα να κατανοήσει την ουσία αλλά και το υπόβαθρο σημαντικών θεμάτων. Ειδικά την περίοδο της κρίσης, πολλές φορές φάνηκε ότι η «Ευρώπη» αποφασίζει χωρίς εμάς για εμάς. Υπάρχει μία τάση να μιλάμε «για την Ευρώπη» λες και η χώρα μας δεν ανήκει σ’ αυτήν. Κάτι που φαίνεται να ενισχύεται το τελευταίο διάστημα με την

εμφάνιση διαλυτικών τάσεων και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρώπη έχει μπει σε μια μεγάλη συζήτηση για το μέλλον της. Από τις θεσμικές αλλαγές μέχρι την «πρακτική» αλλαγή συγκεκριμένων πολιτικών, που δεν έχουν αποδώσει μέχρι τώρα τα αναμενόμενα, τα θέματα είναι πολλά και «ανοικτά». Στις εξελίξεις αυτές θα εστιάσουν οι κάμερες της νέας εκπομπής.

Εκπομπή 12η  (τελευταία): «Αίνιγμα με τρίχρωμο φόντο»

Εδώ και μερικούς μήνες ο εφιάλτης της επικράτησης της Μαρίν Λεπέν στις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία ανησυχεί ολόκληρη την Ευρώπη. Τι μπορεί να σημάνει μια τέτοια εξέλιξη και ποιός είναι σε θέση να την αποτρέψει; Δύο εβδομάδες πριν τον πρώτο γύρο των ιστορικών αυτών εκλογών ο Κώστας Αργυρός και οι «28 Φορές Ευρώπη» ταξίδεψαν στο Παρίσι για να καταγράψουν το κλίμα και να παρουσιάσουν τους βασικούς διεκδικητές για την διαδοχή του Φρανσουά Ολάντ.

Κύριο χαρακτηριστικό αυτής της μάχης ήταν η έντονη πόλωση και η σκανδαλολογία, που έπληξε κυρίως τον υποψήφιο της κεντροδεξιάς, Φρανσουά Φιγιόν. Η κατάρρευση της δημοτικότητάς του οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις αποκαλύψεις για το παρελθόν του και άνοιξε το δρόμο για να σκαρφαλώσει δεύτερος στις δημοσκοπήσεις ο ανεξάρτητος υποψήφιος από τον κεντρώο χώρο Εμανουέλ Μακρόν. Ο μόλις 39χρονος πολιτικός υπόσχεται μια «μεταρρυθμιστική επανάσταση», εκμεταλλεύεται τα σκάνδαλα του Φιγιόν, την αδυναμία της Αριστεράς να καταλήξει σε ένα κοινό υποψήφιο και την επιθυμία των Γάλλων να τιμωρήσουν το πολιτικό κατεστημένο.

Μια μονομαχία Λεπέν-Μακρόν φαντάζει αυτή την ώρα ως το πιθανότερο σενάριο για τον δεύτερο γύρο στις 7 Μαΐου, που θα κρίνει και το ποιός θα εγκατασταθεί στο προεδρικό μέγαρο για τα επόμενα πέντε χρόνια. Μια τέτοια εξέλιξη θα σήμαινε εκτός των άλλων και την κατάρρευση του παραδοσιακού πολιτικού συστήματος. Αλλά όλοι οι αναλυτές προειδοποιούν: Οι προβλέψεις για αυτές τις εκλογές είναι παρακινδυνευμένες και κανείς δε μπορεί να αποκλείσει την οποιαδήποτε έκπληξη. Και για αυτό καλό θα είναι να μην βιάζονται, όσοι θεωρούν ότι γνωρίζουν ήδη την λύση για αυτό το πολιτικό «Αίνιγμα σε τρίχρωμο φόντο».

 Σενάριο – Παρουσίαση: Κώστας Αργυρός

Σκηνοθεσία: Γιώργος Μουκάνης

Διεύθυνση φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Τάγκας

Δημοσιογραφική ομάδα: Κώστας Παπαδόπουλος, Ωραιάνθη Αρμένη, Ελένη Κορόβηλα,  Δήμητρα Βεργίνη

 ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ,  9/4/2017 – ΣΥΝΕΧΕΙΑ

18:00    ΕΡΤ ΕΙΔΗΣΕΙΣ – ΕΡΤ ΑΘΛΗΤΙΚΑ – ΕΡΤ ΚΑΙΡΟΣ   W

18:30    ANIMERT   W  

Εκπομπή για τα κινούμενα σχέδια και τον πολιτισμό τους.

Συνεντεύξεις, εφαρμοσμένα εργαστήρια και ταινίες κινούμενων σχεδίων αποτελούν το περιεχόμενο της σειράς εκπομπών για τα κινούμενα σχέδια που αρχίζει στην ΕΡΤ1.

Με 13 ημίωρα θεματικά επεισόδια, η «ΑΝΙΜΕΡΤ» φιλοδοξεί να παρουσιάσει, μεταξύ άλλων, δημιουργούς κινουμένων σχεδίων της Διασποράς (Greeks can), την ιστορία των ελληνικών

κινούμενων σχεδίων (Ο γλάρος/the seagull), τα κινούµενα σχέδια στη Μεγίστη, στην καρδιά της Μεσογείου (Animated Archipelago), τα κινούµενα σχέδια στη Θεσσαλονίκη και τη γειτονιά της Ελλάδας (Levante), τα Άτομα με Αναπηρία στον κόσμο των κινούμενων σχεδίων (Ability), το Μουσείο ως βιωματικό εργαστήρι κινούμενων σχεδίων (No museum), και τις πολιτικές της Ευρώπης για την εμψύχωση (Europa).

Εκπομπή 13η: «The Edge»

Πώς συνδυάζεται η τέχνη της εμψύχωσης με τη λυρική τέχνη; Τι είναι το πειραματικό ανιμέισον; Όλες οι μορφές τέχνης αναπνέουν μέσα από τον πειραματισμό και τη σύμπραξη. Όταν υπερβαίνουν τα παραδοσιακά τους όρια και έρχονται σε επαφή με άλλες τέχνες, διευρύνουν το καλλιτεχνικό τους αποτύπωμα και είναι σε θέση να παραγάγουν κάτι «νέο». Ένας φιλόξενος χώρος για την πολιτιστική δράση και καλλιτεχνική δημιουργία είναι το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Θα ξεναγηθούμε στους χώρους του και θα αναζητήσουμε την τέχνη στο όριο, εκεί όπου όλα είναι πιο δημιουργικά.

Παραγωγή: ΕΡΤ Α.Ε.

Εκτέλεση παραγωγής: ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ – Εταιρεία Αστικού Πολιτισμού

Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Πιλάβιος

19:00    ΑΘΗΝΑ ΚΑΛΕΙ ΜΟΣΧΑ    W             

Σειρά ντοκιμαντέρ 12 επεισοδίων.

Ένα οδοιπορικό στην διαχρονική σχέση της Ελλάδας με τη Ρωσία. Η Ταμίλα Κουλίεβα μας ταξιδεύει στο παρόν και το παρελθόν αυτής της σχέσης, μέσα από συναντήσεις με ανθρώπους «κρίκους» αυτής της ελληνορωσικής αλυσίδας. Μιας αλυσίδας που εκτείνεται σε όλο το φάσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας. Στην σειρά θα ξετυλιχτούν ιστορίες και θα φωτιστούν πρόσωπα, που έχουν να κάνουν με την παιδεία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, με το εμπόριο, με την ιστορική μνήμη και σχέση των δύο λαών, θεατή και αθέατη. Πρόσωπα που το κάθε ένα ξεχωριστά παίζει κάποιο σημαντικό μικρό ή μεγάλο ρόλο, στην διατήρηση αυτής της βαθιάς σχέσης μέσα στον χρόνο.

Επεισόδιο 10ο  

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ,  9/4/2017 – ΣΥΝΕΧΕΙΑ

20:00     ΚΛΑΣΙΚΟΙ  ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ

             ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ (Ε)                                                               

«Ντετέκτιβ Μέρντοχ»  (Murdoch mysteries)  (Γ΄ κύκλος)

Πολυβραβευμένη σειρά μυστηρίου εποχής, παραγωγής Καναδά 2008-2016.

Επεισόδιο 3ο. Μέσα σε ένα μασονικό ναό, ένας άντρας πέφτει νεκρός κατά τη διάρκεια της τελετής μύησής του. Αυτόπτες μάρτυρες οι αστυνομικοί Μπράκενριντ και Κράμπτρι που καταφέρνουν με τεράστια δυσκολία να πείσουν τα άλλα μέλη να αφήσουν να μπουν στο ναό, ο Μέρντοχ, καθολικός, και η Δρ Όγκντεν, γυναίκα για αν ερευνήσουν μια μυστική αδελφότητα που περιλαμβάνει τους ισχυρούς της πόλης. Ένα απίστευτο μυστικό και τραγική ειρωνεία της τύχης οδήγησαν στο θάνατο το θύμα.

20:55     ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ – ΑΘΛΗΤΙΚΑ  + ΚΑΙΡΟΣ   W

21:30    ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΚΥΡΙΑΚΗ   GR

Mε το Βασίλη Μπακόπουλο, τον Πέτρο Μαυρογιαννίδη και την Κατερίνα Αναστασοπούλου.

Η ιστορική εκπομπή της ΕΡΤ, «Αθλητική Κυριακή» δίνει ακόμα ένα ραντεβού με τους Έλληνες φιλάθλους κάθε Κυριακή στις 21:30, προκειμένου να χαρίσει αθλητικό χρώμα στα Κυριακάτικα βράδια. Διανύοντας την 5η δεκαετία της ζωής της, η ιστορικότερη αθλητική εκπομπή, συνεχίζει να βρίσκεται στην κορυφή των δικών σας προτιμήσεων και ετοιμάζεται να

δικαιώσει και φέτος τις δικές σας προσδοκίες, ικανοποιώντας και τους πιο απαιτητικούς φίλους του αθλητισμού!

Εικόνα απ’ όλα τα παιχνίδια της Super League, ρεπορτάζ, αποκλειστικές συνεντεύξεις των πρωταγωνιστών, συνδέσεις με τα γήπεδα όλης της χώρας, γκολ από τα κορυφαία πρωταθλήματα στην Ευρώπη, παρουσίαση της δράσης σε όλα τα υπόλοιπα αθλήματα και φυσικά οι κορυφαίοι καλεσμένοι, συνθέτουν το άκρως ελκυστικό σκηνικό της «Αθλητικής Κυριακής»!

 24:00    ΕΙΔΗΣΕΙΣ – ΑΘΛΗΤΙΚΑ – ΚΑΙΡΟΣ  W 

 00:10    ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΚΥΡΙΑΚΗ –ΣΥΝΕΧΕΙΑ   GR     

 01:00    ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ (Ε)   

«ΤΗΕ NEWSROOM»  – Α΄ ΚΥΚΛΟΣ

Βραβευμένη πολιτική δραματική σειρά  παραγωγής ΗΠΑ 2012 – 2013.

Παίζουν: Τζεφ Ντάνιελς, Έμιλι Μόρτιμερ, Τζον Γκάλαχερ Τζούνιορ, Άλισον Πιλ, Τόμας Σαντόσκι, Σαμ Γουότερστον, Ολίβια Μαν, Ντεν Πατέλ.

Το σενάριο της σειράς «Newsroom» είναι  του βραβευμένου με Όσκαρ σεναριογράφου Άαρον Σόρκιν.. Στη σειρά, ο Σόρκιν εξερευνά τον κόσμο της δημοσιογραφίας και επιχειρεί να

μεταφέρει στο ευρύ κοινό τις αγωνίες, την καθημερινότητα και τον τρόπο δουλειάς των δημοσιογράφων ενός φανταστικού καλωδιακού καναλιού των ΗΠΑ.

Η σειρά μας εισάγει στα παρασκήνια του καλωδιακού καναλιού ΑCN (Atlantis Cable News). Ο παρουσιαστής  Γουίλ Μάκαβοϊ (Τζέφ Ντάνιελς) και η ομάδα του, σχεδιάζουν να βγάλουν στον αέρα μια ειδησεογραφική εκπομπή δομημένη με δεοντολογικούς και ηθικούς κανόνες, σε πείσμα των εταιρικών και εμπορικών εμποδίων και των  προσωπικών τους εμπλοκών.

Βραβεία και διακρίσεις:

Βραβείο Critic’s Choice Television  2012 για την κατηγορία Most Exciting New Series.

Βραβείο Primetime Emmy   2013 για την κατηγορία καλύτερου ηθοποιού (Τζεφ Ντάνιελς) σε δραματική σειρά.

Υποψηφιότητα στα βραβεία Χρυσές Σφαίρες 2012 στις κατηγορίες: Καλύτερης δραματικής τηλεοπτικής σειράς και καλύτερου ηθοποιού (Τζεφ Ντάνιελς) τηλεοπτικής δραματικής σειράς.

Υποψηφιότητα στα βραβεία ΕΜΜΥ 2013 & 2014 στις κατηγορίες: Καλύτερης γκεστ σταρ  (Τζέιν Φόντα) και καλύτερου ηθοποιού (Τζεφ Ντάνιελς) σε δραματική σειρά.

Επεισόδιο 5ο. Η δημοσιογραφική ομάδα ενώ  καλύπτει την αιγυπτιακή εξέγερση ενάντια στο καθεστώς Μουμπάρακ, μαθαίνει για μία διαμαρτυρία καθηγητών στο Ουισκόνσιν κατά των σχεδίων  του Κυβερνήτη για ισοσκέλιση του προϋπολογισμού σε βάρος των εκπαιδευτικών και άλλων υπαλλήλων του δημοσίου τομέα. Η Μάγκι, ο Τζιμ κι ο Ντον προσπαθούν να καλύψουν και τα δύο «μέτωπα» ταυτόχρονα. Ο Γουίλ πείθεται για μια συνωμοσία των αδελφών Κοχ με απώτερο στόχο την κατάργηση των Σωματείων.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ,  9/4/2017 – ΣΥΝΕΧΕΙΑ

ΝΥΧΤΕΡΙΝΕΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ

02:00  ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟΝ 20ό ΑΙΩΝΑ (Ε) – W

02:20  ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ (E) ημέρας  – W

03:20  ΕΠΩΝΥΜΩΣ  (E) ημέρας  – W

04:15  ΑΘΗΝΑ ΚΑΛΕΙ ΜΟΣΧΑ (E) ημέρας  – W

05:15  ANIMΕΡΤ  (E) ημέρας – W

05:45  ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟΝ 20ό ΑΙΩΝΑ (Ε) – W

 

ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ,  10/4/2017

 06:00  ΠΡΩΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ  W 

 07:00   ΠΡΩΪΝΗ ΖΩΝΗ  W

            Ενημερωτική εκπομπή με τον Γιώργο Δαράκη και τον Γιάννη Δάρρα.

Kαθημερινή τρίωρη ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ1, που βρίσκεται στο επίκεντρο των             εξελίξεων. Όσα συμβαίνουν, την ώρα που συμβαίνουν. Με απευθείας συνδέσεις, ανταποκρίσεις,  συνεντεύξεις και αναλύσεις, η ειδησεογραφική ομάδα της «Πρωινής Ζώνης» «ξεκλειδώνει» τη μέρα. Η κοινωνία, η πολιτική, η οικονομία, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός, έγκυρα και αντικειμενικά, αποκτούν χώρο έκφρασης καθημερινά από τις 07.00 έως τις 10.00 το πρωί.

Σκηνοθεσία: Χριστόφορος Γκλεζάκος

Αρχισυνταξία: Χαρά Ψαθά

Διεύθυνση παραγωγής: Αλεξάνδρα Κούρτη

07:45   ΔΕΛΤΙΟ EURONEWS    W

08:00    ΠΡΩΪΝΗ ΖΩΝΗ  – ΣΥΝΕΧΕΙΑ   W

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στις 10:00 μεταδίδεται 3λεπτο ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10:00    ΔΕΚΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ  W  

Δίωρη πρωινή ενημερωτική εκπομπή με τον Νίκο Αγγελίδη και τον Χρήστο Παγώνη. Ενημέρωση με στυλ διαφορετικό, προσεγγίζοντας τις ανάγκες και τις αγωνίες της κοινωνίας, των συνανθρώπων μας της διπλανής πόρτας. Με χαμογελαστά πρόσωπα, στυλ χαλαρό, αλλά και μάχιμο, με φόντο το ρεπορτάζ και τις εξελίξεις που τρέχουν.

Συνδέσεις με κάθε γωνιά της Ελλάδας και την ομογένεια, αναδεικνύοντας το θετικό πρόσωπο του ελληνισμού που προσπαθεί, δημιουργεί, αντιστέκεται…

Γρήγορη εναλλαγή θεμάτων, άμεση επαφή με όλες τις πηγές του ρεπορτάζ, σε κάθε σημείο της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Ανάλυση των εξελίξεων σε πολιτικό (και όχι μόνο…) επίπεδο.

Ό,τι συμβαίνει τώρα… Παντού και με ταχύτητα.

Παρουσίαση: Νίκος Αγγελίδης, Χρήστος Παγώνης.

Αρχισυνταξία: Έφη Ζέρβα.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Σταμούλης.

Διεύθυνση παραγωγής: Βάσω Φούρλα.

Δημοσιογραφική ομάδα: Άντζελα Ζούγρα, Γιώργος Καρυωτάκης, Ηλίας Κούκος, Αντριάνα Μπίνη, Αννίτα Πασχαλινού, Λία Ταρούση.

12:00   ΕΡΤ ΕΙΔΗΣΕΙΣ – ΕΡΤ ΑΘΛΗΤΙΚΑ – ΕΡΤ ΚΑΙΡΟΣ  W

13:00    ΕΚΠΟΜΠΗ EURONEWS    W

ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ,  10/4/2017

 13:30    ΑΚΡΟΑΣΙΣ -ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ (Ε)     W

            «Μεγάλη Δευτέρα»

Ο διεθνούς φήμης πιανίστας συνθέτης και μαέστρος Βασίλης Τσαμπρόπουλος παρουσιάζει το έργο «Ακρόασις». Πρόκειται για μια πιανιστική μουσική σουίτα που για πρώτη φόρα μεταφέρει στο κοινό το κλίμα και την ατμόσφαιρα των ύμνων της Mεγάλης Eβδομάδας, μέσα από μια  σύγχρονη και ανανεωτική προσέγγιση των βυζαντινών μελωδιών.  Μια διεθνής μουσική παραγωγή που πλάθει  ένα μουσικό οδοιπορικό κατάνυξης και  ξεδιπλώνεται παράλληλα με την θεματική εξέλιξη των ημερών της Μ. Εβδομάδας. Από το Νυμφίο της Κυριακής των Βαΐων μέχρι τα εγκώμια της Μ. Παρασκευής και την Ανάσταση του  Μ. Σαββάτου. Το έργο έχει παρουσιαστεί στην Αμερική και στην Ευρώπη αποσπώντας τις θερμότερες κριτικές.

Σκηνοθεσία: Τάκης Σακελλαρίου

Διεύθυνση παραγωγής: Αθηνά Νίνου

Διεύθυνση φωτογραφίας:  Χρήστος Μακρής

Σκηνογραφία: Γιούλα Ζωιοπούλου

 

14:00    ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ       A΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

              «Ο κόσμος του αύριο» (Tomorrows world) Α΄ ΚΥΚΛΟΣ                                                   

Σειρά ντοκιμαντέρ  δέκα  ωριαίων επεισοδίων,  παραγωγής  Γαλλίας 2013-2014.

Ο κόσμος του αύριο θεμελιώνεται από σήμερα. Η τεχνητή νοημοσύνη, η ζωή στον Άρη, η τεχνητή γονιμοποίηση, η νανοτεχνολογία, η αναζήτηση της αθανασίας. Αυτά τα συναρπαστικά ντοκιμαντέρ μας μεταφέρουν στα πιο πρωτοποριακά ερευνητικά κέντρα του πλανήτη, όπου το όριο ανάμεσα στην επιστημονική φαντασία και στην πραγματική ζωή είναι σχεδόν δυσδιάκριτο. Με σύγχρονη αφήγηση και οπτικά εφέ τελευταίας λέξης της τεχνολογίας, τα δέκα αυτά ντοκιμαντέρ της σειράς προσεγγίζουν την επιστήμη με τον πιο γοητευτικό τρόπο και αποκαλύπτουν τα μυστικά των σπουδαιότερων ανακαλύψεων του αύριο.

Επεισόδιο 1ο: «Επιτεύγματα των φοιτητών στο Φεστιβάλ Επιστημών στο Παρίσι»

(Collegians price of innovation at the Pariscience Festival)

15:00    ΕΡΤ ΕΙΔΗΣΕΙΣ   W

ΕΡΤ  ΑΘΛΗΤΙΚΑ/ ΕΡΤ ΚΑΙΡΟΣ/Δελτίο για Πρόσφυγες

16:00    ΣΤΑΣΗ ΕΡΤ     W

Κάθε μεσημέρι στην ΕΡΤ1 και ώρα 16:00, από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή, ο Ανδρέας Ροδίτης και η Σόνια Φίλη παρουσιάζουν ένα τηλεπεριοδικό, με επίκεντρο τον πολιτισμό.

Πολιτιστικές δράσεις απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, φεστιβάλ, θέατρο, μουσική, βιβλίο, κινηματογράφος, χορός και εικαστικά, περιλαμβάνονται στο μενού της εκπομπής.

Επίσης, δημιουργοί και γνωστές προσωπικότητες της πολιτιστικής ζωής του τόπου, καταθέτουν το έργο τους και παρουσιάζουν τις δράσεις τους.

Παρουσίαση: Ανδρέας Ροδίτης – Σόνια Φίλη.

Σκηνοθεσία: Γιάννης Γεωργιουδάκης.

Αρχισυνταξία: Νατάσα Βησσαρίωνος.

Δημοσιογράφος: Μερσιάννα Ελευθεριάδου.

Διεύθυνση παραγωγής: Ευτυχία Μελέτη – Κώστας Καρπούζος.

ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ,  10/4/2017

17:30    Η ΖΩΗ ΜΟΥ, Η ΥΓΕΙΑ ΜΟΥ     W        

Με τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη.

Η εκπομπή -που έχει σκοπό να γίνει ο καθημερινός μας «σύμβουλος» σε θέματα υγείας και καλής ζωής- έγκυρα, απλά, σύντομα και ανθρώπινα προσεγγίζει καθημερινά προβλήματα υγείας και όχι μόνο, αναζητώντας τις λύσεις τους. Πρωταγωνιστής είναι κάθε φορά ένας άνθρωπος, ο οποίος ζει ανάμεσά μας. Μέσα από την ιστορία του και τη γνώση των επιστημόνων, οι τηλεθεατές γίνονται δέκτες όλων των νεότερων πληροφοριών που αφορούν μικρά και μεγάλα ζητήματα υγείας.

Οι βασικοί άξονες στους οποίους θα κινηθεί η εκπομπή, η οποία έχει σύγχρονη οπτικοποίηση,  είναι η έρευνα, η πρόληψη και η αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας, η

διατροφή, η ψυχολογία, θέματα που αφορούν το παιδί, την ευεξία, τις εναλλακτικές μεθόδους αλλά και ευρύτερα κοινωνικά ζητήματα που σχετίζονται με τη ζωή μας.

Παρουσίαση: Μιχάλης Κεφαλογιάννης.

Αρχισυνταξία: Δήμητρα Τζούβελη.

Συντακτική ομάδα: Δήμητρα Πασσά, Κάτια Φωτιάδου.

Σκηνοθεσία: Δήμος Παυλόπουλος.

«Aνθυγιεινά Σαββατοκύριακα». Συνήθειες που έχουμε τα Σαββατοκύριακα και οι οποίες μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας.

18:00    ΕΡΤ ΕΙΔΗΣΕΙΣ  W

ΕΡΤ  ΑΘΛΗΤΙΚΑ/ ΕΡΤ ΚΑΙΡΟΣ / Δελτίο στη Νοηματική

18:15    ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ    W     

Ενημερωτική εκπομπή με την Κατερίνα Ακριβοπούλου, για όλα τα μικρά και μεγάλα γεγονότα, τη στιγμή που αυτά συμβαίνουν.

Μαζί της στο στούντιο σχολιάζουν την επικαιρότητα, η Έρρικα Βαλλιάνου, η Αναστασία Γιάμαλη, ο Σωτήρης Καψώχας, η Βούλα Κεχαγιά, ο Σεραφείμ Κοτρώτσος, η Νικόλ Λειβαδάρη, ο Διονύσης Νασσόπουλος, ο Θάνος Πασχάλης  και η Μαρία Πολλάλη.

Η «Αίθουσα Σύνταξης» ανοίγει τις πόρτες της στους τηλεθεατές και παρουσιάζει τις σημαντικότερες ειδήσεις τη στιγμή που αυτές εξελίσσονται.

Αρχισυνταξία: Θοδωρής Καρυώτης.

Διεύθυνση παραγωγής: Ξένια Ατματζίδου.

Οργάνωση παραγωγής: Νίκος Πέτσας.

Σκηνοθεσία: Λεωνίδας Λουκόπουλος.

19:45    Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ  ΧΡΟΝΟΥ (E)  W     

Με τον Χρίστο Βασιλόπουλο.

«Βασίλης Αυλωνίτης»

Την άγνωστη ζωή του Βασίλη Αυλωνίτη παρουσιάζει η «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο και φωτίζει άγνωστες στιγμές, όπως την  απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του μέσα στο θέατρο.

Η εκπομπή παρουσιάζει τα δύσκολα παιδικά χρόνια του ηθοποιού, ο οποίος μεγάλωσε χωρίς τον πατέρα του, καθώς σε μικρή ηλικία τους εγκατέλειψε, χάνοντας κάθε επαφή με τα παιδιά του. Σοκαριστική στιγμή, ήταν όταν ο Αυλωνίτης μαζί με τον

 

 

 

αδελφό του προσπάθησαν να τον συναντήσουν και εκείνος τους έδιωξε γιατί έπαιζε χαρτιά.

Η «Μηχανή του χρόνου» ζωντανεύει, μέσα από σπάνια ντοκουμέντα τη δολοφονική επίθεση που έγινε εναντίον του ηθοποιού το 1931 στο θέατρο Περοκέ. Φανατικοί βενιζελικοί τού επιτέθηκαν πάνω στη σκηνή, ενώ σατίριζε τους πολιτικούς της εποχής. Δυστυχώς, η σφαίρα βρήκε στόχο έναν άτυχο μηχανικό που πέθανε ακαριαία.

Παλιές σπάνιες φωτογραφίες του ηθοποιού, δείχνουν ότι στα νιάτα του ήταν ένας πολύ γοητευτικός άντρας. Μάλιστα, το διαζύγιό του απασχόλησε τον Τύπο της εποχής, που έγραφε ότι ερωτεύτηκε μια πάμπλουτη χήρα, με την οποία έφυγε στο Παρίσι, εγκαταλείποντας την τότε σύζυγό του.

Συγγενικά του πρόσωπα, φίλοι αλλά και ηθοποιοί αφηγούνται ιστορίες από την Κατοχή, περιστατικά από ταινίες, μιλούν για τους μοναδικούς αυτοσχεδιασμούς που έκανε αλλά και τις γκριμάτσες με τις οποίες ξεσήκωνε το κοινό.

Στην εκπομπή μιλούν τα ανίψιά του Άκης, Γιώργος και Αλέκος Αυλωνίτης, ο βιογράφος Κώστας Παπασπήλιος, η Άννα Φόνσου, ο Φώτης Μεταξόπουλος, η Καίτη Παπανίκα, η κόρη της Γεωργίας Βασιλειάδου, Φωτεινή Αποστολίδου, ο δημοσιογράφος Τάσος Κοντογιαννίδης, η ιστορικός Μαρία Σαμπατακάκη, ο κριτικός θεάτρου Κώστας Γεωργουσόπουλος, καθώς και ο συγγραφέας και ιστορικός κινηματογράφου Γιάννης Σολδάτος.

  ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ,  10/4/2017                 

20:45    Ο  ΚΑΙΡΟΣ  ΣΤΗΝ  ΩΡΑ  ΤΟΥ W

Με τον Σάκη Αρναούτογλου 

20:55    ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ με το  Νίκο Παναγιωτόπουλο   W

ΑΘΛΗΤΙΚΑ + ΚΑΙΡΟΣ  

22:00    ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ   W

Με τη Ματίνα Καλτάκη 

22:15    ΕΡΤ FOCUS      W

Με τον Πάνο Χαρίτο

24:00    ΕΙΔΗΣΕΙΣ – ΑΘΛΗΤΙΚΑ – ΚΑΙΡΟΣ    W

00:30    ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ (Ε)       

«THE NEWSROOM»  – Α΄ ΚΥΚΛΟΣ

Βραβευμένη πολιτική δραματική σειρά  παραγωγής ΗΠΑ 2012 – 2013.

Παίζουν: Τζεφ Ντάνιελς, Έμιλι Μόρτιμερ, Τζον Γκάλαχερ Τζούνιορ, Άλισον Πιλ, Τόμας Σαντόσκι, Σαμ Γουότερστον, Ολίβια Μαν, Ντεν Πατέλ.

Στο ρόλο της Λιόνα Λάνσινγκ η Τζέϊν Φόντα.

Επεισόδιο 6ο. Η Σλόαν αντικαθιστώντας τον Έλιοτ στην παρουσίαση εκπομπής εν μέσω της πυρηνικής κρίσης από την έκρηξη στο σταθμό Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, βάζει την καριέρα της σε κίνδυνο με τις σκληρές ερωτήσεις που υποβάλλει στον εκπρόσωπο εταιρίας παραγωγής ενέργειας. Εν τω μεταξύ η παρατεταμένη αϋπνία οδηγεί τον Γουίλ σε ειδικό.

ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ,  10/4/2017

 

ΝΥΧΤΕΡΙΝΕΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ:

01:30  ΣΤΑΣΗ ΕΡΤ (Ε) ημέρας  W

02.50  Η ΖΩΗ ΜΟΥ Η ΥΓΕΙΑ ΜΟΥ (Ε) ημέρας   W

03.20  ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ (Ε) ημέρας   W

04.45  ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ «TOMORROWS WORLD» (E) ημέρας

05.45  ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟΝ 20ό ΑΙΩΝΑ (Ε) W

 ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ, 11/4/2017

06:00    ΠΡΩΤΟ ΔΕΛΤΙΟ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ 

07:00    ΠΡΩΪΝΗ ΖΩΝΗ  W

            Ενημερωτική εκπομπή με τον Γιώργο Δαράκη και τον Γιάννη Δάρρα

07:45     ΔΕΛΤΙΟ EURONEWS    W

08:00    ΠΡΩΪΝΗ ΖΩΝΗ  – ΣΥΝΕΧΕΙΑ    W

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στις 10:00 μεταδίδεται 3λεπτο ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10:00    ΔΕΚΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ  W

Ενημερωτική εκπομπή με τον Νίκο Αγγελίδη και τον Χρήστο Παγώνη

12:00   ΕΡΤ ΕΙΔΗΣΕΙΣ – ΕΡΤ ΑΘΛΗΤΙΚΑ – ΕΡΤ ΚΑΙΡΟΣ  W

13:00   ΕΚΠΟΜΠΗ EURONEWS    W

13:30    ΑΚΡΟΑΣΙΣ -ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ (Ε)  W

«Μεγάλη Τρίτη»

14:00    ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ       A΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

              «Ο κόσμος του αύριο» (Tomorrows world) Α΄ ΚΥΚΛΟΣ                                                   

Σειρά ντοκιμαντέρ  δέκα  ωριαίων επεισοδίων,  παραγωγής  Γαλλίας 2013-2014.

Επεισόδιο 2ο: «Παρατηρώντας τον εγκέφαλο να σκέφτεται» (Watching the brain think)

15:00    ΕΡΤ ΕΙΔΗΣΕΙΣ   W

ΕΡΤ  ΑΘΛΗΤΙΚΑ/ ΕΡΤ ΚΑΙΡΟΣ/ Δελτίο για Πρόσφυγες

16:00    ΣΤΑΣΗ ΕΡΤ     W

Καθημερινή πολιτιστική εκπομπή με τον  Ανδρέα Ροδίτη  και  τη  Σόνια Φίλη

17:30    Η ΖΩΗ ΜΟΥ, Η ΥΓΕΙΑ ΜΟΥ    W        

Με τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη

«Πέλμα»

ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ, 11/4/2017

18:00    ΕΡΤ ΕΙΔΗΣΕΙΣ  W

ΕΡΤ  ΑΘΛΗΤΙΚΑ/ ΕΡΤ ΚΑΙΡΟΣ / Δελτίο στη Νοηματική

18:15    ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ    W     

Καθημερινή ενημερωτική εκπομπή με την Κατερίνα Ακριβοπούλου.

19:45    Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ  ΧΡΟΝΟΥ (E)  W     

Με τον Χρίστο Βασιλόπουλο.                                     

«O άγνωστος πόλεμος του ’40. Το διπλωματικό και στρατιωτικό παρασκήνιο της Ιταλικής εισβολής»

Το διπλωματικό και στρατιωτικό παρασκήνιο της ιταλικής εισβολής στην Ελλάδα στις 28 Οκτωβρίου του 1940, παρουσιάζει η «Μηχανή του χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο.

H εκπομπή ερευνά τον «άγνωστο πόλεμο» του ’40 και φωτίζει τις κινήσεις στην πολιτική σκακιέρα πριν από την κήρυξη του πολέμου. Η ιστορική έρευνα επικεντρώνεται στην εξωτερική πολιτική του Ιωάννη Μεταξά, ο οποίος προσπαθούσε να τηρήσει στάση ουδετερότητας, καθώς και στη στρατιωτική προετοιμασία της χώρας, που γινόταν ήδη από το 1936, τέσσερα χρόνια πριν από τον πόλεμο. Παράλληλα, αναλύεται η πορεία των δυνάμεων του Άξονα και των συμμάχων, τα μυστικά πρωτόκολλα και τα φαινομενικά σύμφωνα φιλίας που συνάπτονταν μεταξύ τους, με μοναδικό σκοπό να καθυστερήσουν την έναρξη του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, τα θεμέλια του οποίου όμως είχαν ήδη μπει μετά τη λήξη του Α΄ Παγκόσμιου με τη Συνθήκη των Βερσαλλιών.

Στην εκπομπή μιλούν οι ιστορικοί Νίκος Γιαννόπουλος, Κωνσταντίνα Μπότσιου, Σωτήρης Ριζάς, Αντώνης Κλάψης, ο Ιταλός ιστορικός Τζόρτζιο Ρίτζο, ο δημοσιογράφος Τίτος Αθανασιάδης, ο αντιστράτηγος Σταύρος Δερματάς και ο αντισυνταγματάρχης Αργύρης Καταρραχιάς.

20:45    Ο  ΚΑΙΡΟΣ  ΣΤΗΝ  ΩΡΑ  ΤΟΥ  W

Με τον Σάκη Αρναούτογλου 

20:55    ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ   με το Νίκο Παναγιωτόπουλο   W

ΑΘΛΗΤΙΚΑ + ΚΑΙΡΟΣ

22:00    ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ  W

Με τη Ματίνα Καλτάκη 

22:15    EΡΤreport   W      ΝΕΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

Τρεις ρεπόρτερ διερευνούν θέματα που αναδεικνύουν τα σύγχρονα διλήμματα, προβλήματα ή επιτεύγματα της ελληνικής κοινωνίας και οι τηλεθεατές έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν πώς εξελίσσεται η έρευνά τους.

Η Εμμανουέλλα Αργείτη, η Μαρίνα Δεμερτζιάν και η Μάχη Νικολάρα, αναζητούν πτυχές της επικαιρότητας, καταγράφουν τις ιστορίες εκεί όπου συμβαίνουν και φωτίζουν τους πραγματικούς πρωταγωνιστές της καθημερινότητας. Παρουσιάζουν την ευρύτερη δυνατή γκάμα απόψεων, αναγνώσεων και αντιθέσεων που απασχολούν τη δημόσια συζήτηση.

Οι τρεις ρεπόρτερ μας προσκαλούν στο «εργαστήριο» του ρεπορτάζ. Ο τηλεθεατής, τις παρακολουθεί εν δράσει: να συζητούν, να προβληματίζονται, να αναρωτιούνται, να απογοητεύονται αλλά και να ερευνούν σε βάθος.

Παρουσίαση-Αρχισυνταξία: Μάχη Νικολάρα, Μαρίνα Δεμερτζιάν και Εμμανουέλλα Αργείτη

Σκηνοθεσία: Γιάννης Ρεμούνδος

Διεύθυνση παραγωγής: Περικλής Παπαδημητρίου

Εκπομπή 8η

 ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ, 11/4/2017- ΣΥΝΕΧΕΙΑ

23:15    SOCIAL GROWTH   W   NEA ΕΚΠΟΜΠΗ

Νέα εκπομπή της ΕΡΤ1 για νεοφυείς (startups) και κοινωνικές επιχειρήσεις.

Στις παρυφές της οικονομικής κρίσης γεννιέται ένα ανερχόμενο και δυναμικό οικοσύστημα επιχειρηματικότητας με κοινωνικό πρόσημο και αντίκτυπο.

Ιστορίες κοινωνικών επιχειρηματιών, επενδυτές, κοινωνικοί χρηματοδότες και ειδήμονες μέντορες, είναι οι πρωταγωνιστές της νέας παραγωγής της ΕΡΤ, «Social Growth».

Το «Social Growth», η πρώτη εκπομπή για την κοινωνική επιχειρηματικότητα και τις startups στην ελληνική τηλεόραση, ακολουθεί τον κύκλο ωρίμανσης μίας κοινωνικής επιχείρησης, από το στάδιο της ιδέας και της startup, στην ανάπτυξη και την ωρίμανση, μέσα από τις ιστορίες ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στο πεδίο.

Τι ζητάει ένας επενδυτής για να χρηματοδοτήσει μια επιχείρηση; Πώς σκέφτεται ένας επενδυτής «άγγελος» (angel investor) και ένας venture capitalist;

Στο «Social Growth» θα γνωρίσετε αληθινούς επενδυτές με ενεργή λειτουργία στην Ελλάδα. Θα μάθετε από τους διοικούντες των μεγάλων ιδρυμάτων της χώρας, πώς στηρίζουν την επιχειρηματικότητα και πώς μπορούν να στηρίξουν και εσάς.

Επεισόδιο 9ο «Όταν το βλέπεις!»

Στο ένατο επεισόδιο του «Social Growth», η Όλγα Παπαδοπούλου παρουσιάζει την Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας Στεμνίτσας, στην ορεινή Αρκαδία, η οποία συνεχίζει την παράδοση της περιοχής στη μεταλλοτεχνία, εκπαιδεύοντας νέους επαγγελματίες σε σύγχρονες τεχνικές. Οι Ελένη Βελόγλου, Γενική Γραμματέας, και Εύη Γεωργακοπούλου, ψυχολόγος και υπεύθυνη Γραφείου Υποστηριζόμενης Εργασίας, παρουσιάζουν τον Κοινωνικό Συνεταιρισμό «διαδρομές», μία οργάνωση, η οποία λειτουργεί ως μονάδα ψυχικής υγείας και ως φορέας βιώσιμων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων για την ένταξη ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα. Η Δρ. Jennifer Clarke, Συντονίστρια Προγραμμάτων Ενδυνάμωσης ΜΚΟ του Ιδρύματος Μποδοσάκη, και ο Σωτήρης Λαγανόπουλος, Διευθυντής του Προγράμματος Επιχορήγησης ΜΚΟ των EEA Grants στην Ελλάδα και Γραμματέας του Ιδρύματος Μποδοσάκη, περιγράφουν τα προβλήματα χρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις και τις λύσεις που προσφέρονται και εξηγούν πώς λειτουργεί το Social Dynamo, μία «θερμοκοιτίδα» για την ανάπτυξη μη κερδοσκοπικών οργανισμών στην Ελλάδα.

Τέλος, η εκπομπή καταγράφει το «CruiseInn», έναν επιχειρηματικό διαγωνισμό ανάπτυξης startups από φοιτητές και νέους στον Τουρισμό, την Οινογαστρονομία και τη Ναυτιλία, που διοργανώνεται κατά τη διάρκεια μίας κρουαζιέρας στο Αιγαίο Πέλαγος.

Το «Social Growth» δίνει στο κοινό την ευκαιρία να διαγωνιστεί ζωντανά στο τελευταίο επεισόδιο, παρουσιάζοντας τις ιδέες του για ίδρυση κοινωνικών επιχειρήσεων. Οι νικητές θα κερδίσουν την ένταξή τους στις μεγαλύτερες δομές στήριξης για να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα και να γίνουν εκείνοι οι πρωταγωνιστές του αύριο.

Όλες οι ιδέες πρέπει να ακούγονται και να μοιράζονται. Γι’ αυτό, κατάθεσε την ιδέα σου και κάνε κάτι που μετράει!

ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ, 11/4/2017- ΣΥΝΕΧΕΙΑ

23:45    ΕΝΤΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ (Ε)   W  

Ελάτε να γνωρίσουμε -και να ξαναθυμηθούμε- τον πρώτο νομό της χώρας. Τον πιο πυκνοκατοικημένο αλλά ίσως και τον λιγότερο χαρτογραφημένο.

Η Αττική είναι όλη η Ελλάδα υπό κλίμακα. Έχει βουνά, έχει θάλασσα, παραλίες και νησιά, έχει λίμνες και καταρράκτες, έχει σημαντικές αρχαιότητες, βυζαντινά μνημεία και ασυνήθιστα μουσεία, κωμοπόλεις και γραφικά χωριά και οικισμούς, αρχιτεκτονήματα, φρούρια, κάστρα και πύργους, έχει αμπελώνες, εντυπωσιακά σπήλαια, υγροτόπους και υγροβιότοπους, εθνικό δρυμό.

Έχει όλα εκείνα που αποζητούμε σε απόδραση -έστω διημέρου- και ταξιδεύουμε ώρες μακριά από την πόλη για να απολαύσουμε.

Η νέα εκπομπή «Εντός Αττικής», προτείνει αποδράσεις -τι άλλο;- εντός Αττικής.

Περίπου 30 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας υπάρχουν μέρη που δημιουργούν στον τηλεθεατή-επισκέπτη την αίσθηση ότι βρίσκεται ώρες μακριά από την πόλη. Μέρη που μπορεί να είναι δύο βήματα από το σπίτι του ή σε σχετικά κοντινή απόσταση και ενδεχομένως να μην έχουν πέσει στην αντίληψή του ότι υπάρχουν.

Εύκολα προσβάσιμα και με το ελάχιστο οικονομικό κόστος, καθοριστική παράμετρος στον καιρό της κρίσης, για μια βόλτα, για να ικανοποιήσουμε την ανάγκη για αλλαγή παραστάσεων.

Τα επεισόδια της σειράς σαν ψηφίδες συνθέτουν ένα μωσαϊκό, χάρη στο οποίο αποκαλύπτονται γνωστές ή  πλούσιες φυσικές ομορφιές της Αττικής.

«Λίμνη Μπελέτσι»

Road trip σε μια υδάτινη κιθάρα και δύο «αγκαλιές» της Πάρνηθας.

Στις ανατολικές χαμηλές πλαγιές της Πάρνηθας υπάρχουν πολλοί μικροί παράδεισοι προς ανακάλυψη.

Η λίμνη Μπελέτσι και η γύρω δασική περιοχή είναι ένας από εκείνους που σε περιμένουν για να σου γεμίσουν μια ημερήσια απόδραση και να σου δώσουν αφορμές και για επόμενη… ή και περισσότερες.

Είναι μια λίμνη που έγινε κατά λάθος ακριβώς κάτω από τη βουνοκορφή Μπελέτσι της Πάρνηθας. Έχει όμως και δεύτερη ονομασία με δύο εκδοχές. Το σημείο προσφέρεται για πικνικ, να παίξουν τα παιδιά στην παιδική χαρά που έχει, ενώ για τους λάτρεις των υπαίθριων δραστηριοτήτων οι επιλογές που προσφέρονται είναι πολλές. Χάρη στα μονοπάτια και στις δασικές διαδρομές, τα σημεία θέας, μπορείς να κάνεις  πεζοπορία, τζόγκινγκ βουνού, ποδήλατο βουνού, παρατήρηση πουλιών. Αλλά και ο ήχος της λίμνης για τους ολιγαρκείς μια χαρά είναι. Οι ανήσυχοι, από τη λίμνη Μπελέτσι, μπορούν να συνεχίσουν με βόρεια κατεύθυνση προς το ξωκλήσι του Αγίου Μερκουρίου, στο όποιο φθάνει κάποιος από βατό χωματόδρομο. Μια τοποθεσία σ’ ένα άνοιγμα του δάσους, ψυχοθεραπευτική. Με υπαίθρια καθιστικά και πηγή με νερό πόσιμο, που αναβλύζει από τα έγκατα του βουνού. Με τα πόδια, αν επιθυμεί κάποιος, μπορεί να συνεχίσει μέχρι το ξωκλήσι του προφήτη Ηλία σ’ ένα φυσικό μπαλκόνι με θέα το πέρασμα της Μαλακάσας.

H με διαστάσεις road trip απόδραση «Εντός Αττικής» ολοκληρώνεται με τερματισμό στον σιδηροδρομικό σταθμό Σφενδάλης και το γαστριμαργικό μυστικό που βρίσκεται ακριβώς πίσω από τα πέτρινα κτίρια του σταθμού.

Επιμέλεια-παρουσίαση: Χρήστος Ν.Ε. Ιερείδης.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Γκάβαλος.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Διονύσης Πετρουτσόπουλος.

Ηχοληψία:  Κοσμάς Πεσκελίδης.

Διεύθυνση παραγωγής: Ζωή Κανελλοπούλου.

Παραγωγή: Άννα Κουρελά- View Studio.

 ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ, 11/4/2017- ΣΥΝΕΧΕΙΑ

24:00    ΕΙΔΗΣΕΙΣ – ΑΘΛΗΤΙΚΑ – ΚΑΙΡΟΣ    W

00:30    ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ (Ε)     

«THE NEWSROOM»  – Α΄ ΚΥΚΛΟΣ

Βραβευμένη πολιτική δραματική σειρά  παραγωγής ΗΠΑ 2012 – 2013.

Παίζουν: Τζεφ Ντάνιελς, Έμιλι Μόρτιμερ, Τζον Γκάλαχερ Τζούνιορ, Άλισον Πιλ, Τόμας Σαντόσκι, Σαμ Γουότερστον, Ολίβια Μαν, Ντεν Πατέλ.

Στο ρόλο της Λιόνα Λάνσινγκ η Τζέϊν Φόντα.

Επεισόδιο 7ο. Στη διάρκεια ενός πάρτι στο διαμέρισμα του Γουίλ, μία ανώνυμη πηγή έρχεται σε επαφή με τον Τσάρλι και του δίνει πληροφορίες για ένα θέμα υψίστης εθνικής σημασίας. Η ομάδα μαζεύεται στο γραφείο σύνταξης στη διάρκεια της νύχτας, εν αναμονή μιας πιθανολογούμενης ομιλίας του Προέδρου, σε μια προσπάθεια να επιβεβαιώσει για τι πρόκειται.

ΝΥΧΤΕΡΙΝΕΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ:

01.30  ΣΤΑΣΗ ΕΡΤ (Ε) ημέρας   W

02:50  Η ΖΩΗ ΜΟΥ Η ΥΓΕΙΑ μου (Ε) ημέρας  W

03.20  ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ (Ε) ημέρας   W

04.45  ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ «TOMORROWS WORLD» (E) ημέρας

05:45  ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟΝ 20ό ΑΙΩΝΑ  (E) ημέρας 

 ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ,  12/4/2017

06:00    ΠΡΩΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ  

07:00    ΠΡΩΪΝΗ ΖΩΝΗ  W

            Ενημερωτική εκπομπή με τον Γιώργο Δαράκη και τον Γιάννη Δάρρα

07:45    ΔΕΛΤΙΟ EURONEWS    W

08:00   ΠΡΩΪΝΗ ΖΩΝΗ  – ΣΥΝΕΧΕΙΑ   W

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στις 10:00 μεταδίδεται 3λεπτο ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10:00    ΔΕΚΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ  W

            Ενημερωτική εκπομπή με τον Νίκο Αγγελίδη και τον Χρήστο Παγώνη

12:00   ΕΡΤ ΕΙΔΗΣΕΙΣ – ΕΡΤ ΑΘΛΗΤΙΚΑ – ΕΡΤ ΚΑΙΡΟΣ  W

13:00     ΕΚΠΟΜΠΗ EURONEWS    W

13:30    ΑΚΡΟΑΣΙΣ -ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ (Ε)   W

             «Μεγάλη Τετάρτη»

14:00    ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ       A΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

              «Ο κόσμος του αύριο» (Tomorrows world) Α΄ ΚΥΚΛΟΣ                                                   

Σειρά ντοκιμαντέρ  δέκα  ωριαίων επεισοδίων,  παραγωγής  Γαλλίας 2013-2014.

            Επεισόδιο 3ο: «Η ζωή στο Διάστημα» (Living in Space)

15:00    ΕΡΤ ΕΙΔΗΣΕΙΣ   W

ΕΡΤ  ΑΘΛΗΤΙΚΑ/ ΕΡΤ ΚΑΙΡΟΣ/  Δελτίο για Πρόσφυγες

16:00    ΣΤΑΣΗ ΕΡΤ     W

Καθημερινή πολιτιστική εκπομπή με τον  Ανδρέα Ροδίτη  και  τη  Σόνια Φίλη

 17:30    Η ΖΩΗ ΜΟΥ, Η ΥΓΕΙΑ ΜΟΥ    W        

Με τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη.

«Όσπρια, ο διατροφικός θησαυρός»

Λόγω κρίσης, μετά το ρύζι και τις πατάτες, τα όσπρια είναι ένα τρόφιμο που επιστρέφει στο τραπέζι μας. Ποια είναι η διατροφική αξία των οσπρίων; Πώς πρέπει να τα μαγειρεύουμε για να μη χάνουμε τα πολύτιμα συστατικά τους αλλά και πώς να τα συνδυάζουμε για να παίρνουμε τη μεγαλύτερη δυνατή ποσότητα των πολύτιμων διατροφικών τους ουσιών. Για ποιες ασθένειες η κατανάλωση οσπρίων αποτελεί ασπίδα προστασίας, αλλά και από ποιους θα πρέπει να γίνεται με μέτρο η χρήση τους;

 ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ,  12/4/2017- ΣΥΝΕΧΕΙΑ

18:00    ΕΡΤ ΕΙΔΗΣΕΙΣ  W

ΕΡΤ  ΑΘΛΗΤΙΚΑ/ ΕΡΤ ΚΑΙΡΟΣ

18:15    ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ    W     

Καθημερινή ενημερωτική εκπομπή με την Κατερίνα Ακριβοπούλου.

19:45    Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ  ΧΡΟΝΟΥ (E)  W     

Με τον Χρίστο Βασιλόπουλο.                                     

«Γοργοπόταμος το σαμποτάζ»

Εβδομήντα πέντε χρόνια  μετά την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου, η «Μηχανή του χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο μας ταξιδεύει στα χρόνια του Β´ Παγκόσμιου Πολέμου.

Ο Γοργοπόταμος, το πρώτο μεγάλο σαμποτάζ στα μετόπισθεν του Άξονα, αναπτέρωσε το ηθικό όλων των κατεχόμενων λαών και διέκοψε, έστω και για λίγο, τον ανεφοδιασμό του Ρόμελ στη Μέση Ανατολή.

Η ανατίναξη της γέφυρας όμως, είναι σημαντική και για έναν ακόμα λόγο. Υπήρξε το αξεπέραστο παράδειγμα της συνεργασίας των ελληνικών αντιστασιακών οργανώσεων. Οι άνδρες του ΕΛΑΣ, υπό τον Άρη Βελουχιώτη και του ΕΔΕΣ, υπό το Ναπολέοντα Ζέρβα, έδρασαν από κοινού για πρώτη και τελευταία φορά συνεργαζόμενοι μ΄ ένα Βρετανό  ταξίαρχο, τον  Έντι Μάγερς.

Η «Μηχανή του χρόνου» φωτίζει τους πρωταγωνιστές και τις κρίσιμες στιγμές της επιχείρησης, όταν όλα κινδύνευαν να χαθούν. Η καίρια παρέμβαση του Δημήτρη Δημητρίου, πιο γνωστού και ως Νικηφόρου, η ψυχραιμία του Άρη Βελουχιώτη, η στάση του Ναπολέοντα Ζέρβα και ο ρόλος των Βρετανών κομάντος, του Έντι Μάγερς και του Κρις Γουντχάουζ.

20:45    Ο  ΚΑΙΡΟΣ  ΣΤΗΝ  ΩΡΑ  ΤΟΥ W

Με τον Σάκη Αρναούτογλου 

20:55    ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ με το Νίκο Παναγιωτόπουλο   W

ΑΘΛΗΤΙΚΑ + ΚΑΙΡΟΣ

21:45    CHAMPIONS LEAGUE   GR     &  HD

              ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ  «ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ – ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ»

              Απευθείας μετάδοση

23:30    CHAMPIONS ΕΡΤ – Εκπομπή   GR    

ΝΥΧΤΕΡΙΝΕΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ:

01:00  ΣΤΑΣΗ ΕΡΤ (Ε) ημέρας   W

02:30  Η ΖΩΗ ΜΟΥ Η ΥΓΕΙΑ μου (Ε) ημέρας  W

03:00  ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ (Ε) ημέρας   W

04:20  ΕΚΠΟΜΠΗ EURONEWS (Ε) ημέρας   W

04.50  ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ «TOMORROWS WORLD» (E) ημέρας

05:45  ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ TON 20ό ΑΙΩΝΑ (E) ημέρας 

ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ,  13/4/2017

06:00    ΠΡΩΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ   

07:00    ΠΡΩΪΝΗ ΖΩΝΗ   W

            Ενημερωτική εκπομπή με το Γιώργο Δαράκη και το Γιάννη Δάρρα

07:45    ΔΕΛΤΙΟ EURONEWS   W

08:00    ΠΡΩΪΝΗ ΖΩΝΗ  – ΣΥΝΕΧΕΙΑ   W

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στις 10:00 μεταδίδεται 3λεπτο ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10:00    ΔΕΚΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ  W

            Ενημερωτική εκπομπή με τον Νίκο Αγγελίδη και τον Χρήστο Παγώνη

12:00    ΕΡΤ ΕΙΔΗΣΕΙΣ – ΕΡΤ ΑΘΛΗΤΙΚΑ – ΕΡΤ ΚΑΙΡΟΣ  W

13:00     ΕΚΠΟΜΠΗ EURONEWS    W

13:30    ΑΚΡΟΑΣΙΣ-ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ  (Ε)  W

              «Μεγάλη Πέμπτη»

14:00    ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ      A΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

              «Ο κόσμος του αύριο» (Tomorrows world) Α΄ ΚΥΚΛΟΣ                                                   

Σειρά ντοκιμαντέρ  δέκα  ωριαίων επεισοδίων,  παραγωγής  Γαλλίας 2013-2014.

Επεισόδιο 4ο: «Μωρά κατά παραγγελία, το μέλλον της ανθρώπινης αναπαραγωγής»

             (Custom-made babies, the future of human reproduction)

 15:00    ΕΡΤ ΕΙΔΗΣΕΙΣ   W

ΕΡΤ  ΑΘΛΗΤΙΚΑ/ ΕΡΤ ΚΑΙΡΟΣ/ Δελτίο για Πρόσφυγες

16:00    ΣΤΑΣΗ ΕΡΤ     W

Καθημερινή πολιτιστική εκπομπή με τον  Ανδρέα Ροδίτη  και  τη  Σόνια Φίλη

 17:30    Η ΖΩΗ ΜΟΥ, Η ΥΓΕΙΑ ΜΟΥ (Ε)   W                

Με τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη.

«Αρνητικές και θετικές σκέψεις» 

Τι σημαίνει θετική και τιαρνητική σκέψη; Υπάρχει όριο στη θετική και την αρνητική σκέψη; Μπορούμε και με ποιον τρόπο να αποφύγουμε τις αρνητικές σκέψεις και να γίνουμε πιο αισιόδοξοι;

 ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ,  13/4/2017

18:00    ΕΡΤ ΕΙΔΗΣΕΙΣ   W

ΕΡΤ  ΑΘΛΗΤΙΚΑ/ ΕΡΤ ΚΑΙΡΟΣ / Δελτίο στη Νοηματική

 18:15    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ                 

«Ανθισμένη αμυγδαλιά»

Ηθογραφία εποχής παραγωγής 1959.

Σενάριο: Δημήτρης Γιαννουκάκης

Σκηνοθεσία: Χρήστος Αποστόλου

Παίζουν: Κάκια Αναλυτή, Ανδρέας Μπάρκουλης, Νίκος Σταυρίδης, Νίκος Φέρμας, Φραγκίσκος Μανέλλης, Ρίτα Μουσούρη, Θανάσης Βέγγος, Κώστας Ρηγόπουλος, Ράλλης Αγγελίδης, Ντίνα Τριάντη, Λέλα Πατρικίου

Διάρκεια: 80΄

Υπόθεση: Ένας χαρακτηριστικός καφετζής, ο Παναγής, είναι ερωτοχτυπημένος με την ευαίσθητη και φιλάσθενη Μαρίνα, η οποία μένει απέναντι από το καφενείο του. Κάθε πρωί αφήνει στο παράθυρό της ένα άνθος, χωρίς όμως να τολμά να της εξομολογηθεί τον έρωτά του. Εκείνη γνωρίζεται με τον νεαρό και γοητευτικό ρομαντικό ποιητή Γεώργιο Δροσίνη, ο οποίος συχνάζει στο καφενείο του Παναγή, και τον ερωτεύεται παράφορα. Όμως, η αυστηρή μητέρα της, η Ερατώ, της απαγορεύει και την παραμικρή επαφή μαζί του. Ο Δροσίνης ερωτεύεται με τη σειρά του τη Μαρίνα, ενώ την όμορφη κοπέλα ζητάει σε γάμο ο γιατρός της. Η μητέρα αποδέχεται φυσικά αμέσως αλλά η Μαρίνα αρνείται κατηγορηματικά, όντας αποφασισμένη να περιμένει τον Δροσίνη που έχει μεταβεί στη Γερμανία για σπουδές. Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, ο ποιητής επιστρέφει και κάνει Ανάσταση με την αγαπημένη του, ενώ ο Παναγής βρίσκει το δικό του ταίρι στο πρόσωπο της καλύτερης φίλης της Μαρίνας, της Άννας, που από καιρό τώρα ήταν κρυφά ερωτευμένη μαζί του.

Η ταινία είναι βασισμένη στο θεατρικό έργο του ίδιου του σεναριογράφου,  αναφέρεται στην παλιά Αθήνα και στον φλογερό έρωτα του ποιητή, πεζογράφου και μετέπειτα Ακαδημαϊκού Γεωργίου Δροσίνη (1859-1951).

19:45    Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ  ΧΡΟΝΟΥ (E)  W     

Με τον Χρίστο Βασιλόπουλο.                                     

«Οι Ρωμιοί της Κωνσταντινούπολης. Από την ακμή στους διωγμούς» – Α΄ ΜΕΡΟΣ

Στο πρώτο μέρος του αφιερώματος παρουσιάζονται η λαμπρή ιστορία αλλά και οι συνεχείς διωγμοί των Ρωμιών της Κωνσταντινούπολης, από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 έως το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Συγκεκριμένα, η εκπομπή καταγράφει πώς από τα μέσα του 19ου αιώνα οι Κωνσταντινουπολίτες, εκμεταλλευόμενοι τις μεταρρυθμίσεις που αναγκάστηκε να κάνει η Οθωμανική Αυτοκρατορία, οργάνωσαν την κοινότητά τους και μεγαλούργησαν για δεκαετίες. Ίδρυσαν και έφτιαξαν -με δικούς τους πόρους- ιδρύματα, σχολεία, γηροκομεία, νοσοκομεία, συλλόγους, εφημερίδες, εκκλησίες και έχτισαν εντυπωσιακά κτήρια, όπως το Ζάππειο Παρθεναγωγείο, το Ζωγράφειο και τη Μεγάλη του Γένους Σχολή. Από τη στιγμή όμως που το κίνημα των Νεότουρκων επικράτησε, σχεδιάστηκε ο αφανισμός τους, από τις οθωμανικές και αργότερα τουρκικές Αρχές. Έως την εγκατάλειψη της Πόλης από τους Ρωμιούς το 1922, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, αριθμούσαν περισσότερους από 350 χιλιάδες.

Η «Μηχανή του χρόνου» παρουσιάζει πώς καταπατήθηκε κάθε διάταξη της Συνθήκης της Λωζάνης, που θεωρητικά προστάτευε τους Ρωμιούς από το 1923. Με συνεντεύξεις,ντοκουμέντα και πλούσιο φωτογραφικό υλικό της εποχής, καταγράφονται οι συστηματικές και διαρκείς πιέσεις που δέχτηκαν, με διάφορα νομοθετήματα της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

Οι ιστορίες για την επιστράτευση των λεγόμενων «Είκοσι Ηλικιών» των ανδρών των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων σε τάγματα εργασίας και την επιβολή του δυσβάσταχτου φόρου ευμάρειας -γνωστό ως βαρλίκι- που τους επιβλήθηκε κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, είναι αποκαλυπτικές. Οι νέοι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης στέλνονταν αρχικά σε τάγματα εργασίας στα βάθη της Ανατολής και αργότερα οι ηλικιωμένοι στην παγωμένη εξορία του Άσκαλε. Οι σκοποί ήταν πάντα οι ίδιοι: η φυσική και η οικονομική εξόντωσή τους.

Στο πρώτο μέρος του αφιερώματος μιλούν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών Νίκος Ουζούνογλου, ο επίκουρος καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου Άγγελος Συρίγος, η γενική γραμματέας του Ιδρύματος Ιστορικών Ερευνών Ειρήνη Σαριόγλου, ο συγγραφέας Αλέξανδρος Μασσαβέτας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων Αντώνης Παριζιάνος, ο διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου Ιωάννης Ιακωβίδης, ο Κωνσταντινουπολίτης επιχειρηματίας Χρήστος Ελματζίογλου, ο νομικός και συγγραφέας Λεωνίδας Κουμάκης και η πρώην διευθύντρια του Κεντρικού Παρθεναγωγείου Κωνσταντινούπολης Αλεξάνδρα Λαμπρινού.

 ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ,  13/4/2017

20:45    Ο  ΚΑΙΡΟΣ  ΣΤΗΝ  ΩΡΑ  ΤΟΥ W

Με τον Σάκη Αρναούτογλου 

20:55    ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ με το Νίκο Παναγιωτόπουλο   W

ΑΘΛΗΤΙΚΑ + ΚΑΙΡΟΣ

 22:00    ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ   W

Με τη Ματίνα Καλτάκη 

22:15    ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (E)     

              «Η Νύχτα της Ιεράς Σινδόνης» (The Night of Holy Shroud /La notte Della Sindone)

Ωριαίο ντοκιμαντέρ, παραγωγής Ιταλίας (RAI) 2012.

Σκοπός του ερευνητικού αυτού ντοκιμαντέρ είναι να αποσαφηνίσει το ζήτημα της ραδιοχρονολόγησης με βάση ένα νέο και αδημοσίευτο έγγραφο, το οποίο έφερε στο φως νέα στοιχεία για την αυθεντικότητα της αμφιλεγόμενης Ιεράς Σινδόνης.

23:20    ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ     W            ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ  

Τον δεύτερο κύκλο της επιτυχημένης σειράς ντοκιμαντέρ «Συναντήσεις με αξιοσημείωτους ανθρώπους», έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι τηλεθεατές κάθε Πέμπτη, από τη συχνότητα της ΕΡΤ1.

Πρόκειται για σειρά 12 ντοκιμαντέρ του Μενέλαου Καραμαγγιώλη, όπου πρωταγωνιστούν ήρωες μίας σκοτεινής και δύσκολης καθημερινότητας, χωρίς καμιά προοπτική και ελπίδα. Nεαροί άνεργοι επιστήμονες, άστεγοι, ανήλικοι φυλακισμένοι, κυνηγημένοι πρόσφυγες, Έλληνες μετανάστες στη Γερμανία, που όμως καταφέρνουν να διαχειριστούν τα αδιέξοδα της κρίσης και βρίσκουν τελικά το φως στην άκρη του τούνελ. Η ελπίδα και η αισιοδοξία τελικά θριαμβεύουν μέσα από την προσωπική ιστορία τους που εμπνέει.

Τα 12 ντοκιμαντέρ έχουν αρχίσει να προβάλλονται σε διεθνή φεστιβάλ με υμνητικές κριτικές και έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον ξένων τηλεοπτικών σταθμών και πανεπιστημίων διεθνώς. Ήδη έχουν αρχίσει να προβάλλονται σε σχολεία, πανεπιστήμια, φυλακές κ.ά.

Εκπομπή 3η 

ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ,  13/4/2017

00:20    ΕΙΔΗΣΕΙΣ – ΑΘΛΗΤΙΚΑ – ΚΑΙΡΟΣ    W

00:50    ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ (Ε)    

«THE NEWSROOM»  – Α΄ ΚΥΚΛΟΣ

Βραβευμένη πολιτική δραματική σειρά  παραγωγής ΗΠΑ 2012 – 2013.

Παίζουν: Τζεφ Ντάνιελς, Έμιλι Μόρτιμερ, Τζον Γκάλαχερ Τζούνιορ, Άλισον Πιλ, Τόμας Σαντόσκι, Σαμ Γουότερστον, Ολίβια Μαν, Ντεν Πατέλ.

Στο ρόλο της Λιόνα Λάνσινγκ η Τζέϊν Φόντα.

Επεισόδιο 8ο.  Η άρνηση της συντακτικής ομάδας να ασχοληθεί με σκανδαλοθηρικά θέματα που προκαλούν αίσθηση οδηγεί σε αισθητή πτώση των ποσοστών τηλεθέασης. Ο Γουίλ και η Μακ αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις αρχές τους για να ξανακερδίσουν τους τηλεθεατές.

ΝΥΧΤΕΡΙΝΕΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ:

01.45  ΣΤΑΣΗ ΕΡΤ (Ε) ημέρας   W

03:10  Η ΖΩΗ ΜΟΥ Η ΥΓΕΙΑ ΜΟΥ (Ε) ημέρας  W

03.45  ΞΕΝΟ ΝΤΟΚ. «LA NOTTE DELLA SINDONE» (Ε) ημέρας  

04.45  ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ «TOMORROWS WORLD» (E) ημέρας

05.45  ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟΝ 20ό ΑΙΩΝΑ (Ε) W

 ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ,  14/4/2017

06:00    ΠΟΥ ΠΑΣ ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΑΝΟΙΞΗ ΚΑΛΕ ΜΟΥ; (Ε)  W 

              ΜΟΙΡΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΥΔΟΒΙΚΟ ΤΩΝ ΑΝΩΓΕΙΩΝ

              Σκηνοθεσία: Γιώργος Μούλιος

Αφήγηση: Αλέξης Κωστάλας

06:45    ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΤΕΧΝΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (Ε)   W

Γνωστοί αρχαιολόγοι και ιστορικοί Τέχνης, αναλύουν τις διάφορες εκφάνσεις της Βυζαντινής Τέχνης πριν και μετά την Άλωση.

«ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΑΡΓΥΡΑ»

07:15    ΤΕΧΝΙΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ (Ε)   W

Η σειρά «Τεχνίτες και εργαστήρια» αναφέρεται στα παραδοσιακά ελληνικά εργαστήρια, στους τεχνίτες τους, στα γνωρίσματα της τέχνης τους, στα στοιχεία που καταμαρτυρούν τη μακρά ιστορική παράδοση της εκάστοτε τέχνης, στα μυστικά της που κληροδοτούνται από γενιά σε γενιά, στην παρουσία της στη σημερινή Ελλάδα.

«Βυζαντινοί Εσπερινοί»

Το επεισόδιο παρουσιάζει την ιστορία του κεριού ως μέρος της ιστορίας του φωτός, τις λαϊκές δοξασίες και τη θρησκευτική πίστη που ενίσχυαν την παραγωγή των κεριών, την «τελετουργία» της κηροποιίας που παραμένει αναλλοίωτη ήδη από τη βυζαντινή εποχή. Κηροπλάστες μιλούν για τα στάδια επεξεργασίας του κεριού, για τη μοναδική τεχνική παρασκευής των κέρινων δημιουργημάτων, για τα μοναδικά τους σχήματα, ενώ απλοί άνθρωποι θυμούνται τα λατρευτικά-νυφικά και ταφικά, χριστουγεννιάτικα και πασχαλινά έθιμα του τόπου μας που συνδέονταν με τα κεριά, όταν για τους σύγχρονους ανθρώπους το κερί είναι απλώς είδος διακοσμητικό.

Οι παραδοσιακοί κηροπλάστες όμως μιλούν και για το λήθαργο στον οποίο έχει πέσει η κηροπλαστική τα τελευταία χρόνια, για την ξενομανία και για τις άκαρπες προσπάθειες των οργανισμών χειροτεχνίας να διασώσουν την τέχνη, αλλά και για την ελπίδα τους ότι η τέχνη τους θα αναγεννηθεί στο μέλλον.

07:45    ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΤΟΥ ΣΙΝΑ (Ε)  W

Στην ταινία – ντοκιμαντέρ, γίνεται αναδρομή στο μύθο και την ιστορία της μονής και παρουσιάζεται μια επιλογή από 2.500 εικόνες, που έχουν χαρακτηριστεί ως οι καλύτερες στον κόσμο.

Κείμενα: Γιάννης Χατζηφώτης

Σκηνοθεσία: Γιώργος Ζερβουλάκος

 ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ,  13/4/2017

08:45    ΙΧΝΗΛΑΤΕΣ (Ε)   W

(ΠΕΡΙ ΘΑΝΑΤΟΥ)

Το μυστήριο της ύπαρξης του Θεού, η αθανασία της ψυχής, το υπαρξιακό ερώτημα για το θάνατο και οι σχετικές θεωρίες των γνωστών θρησκειών αποτελεί το θέμα του επεισοδίου με τίτλο «Περί θανάτου. . . ».

Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασσίου Ιερόθεος, αναλύοντας την Ορθόδοξη παράδοση, εξηγεί γιατί ο θάνατος θεωρείται παρά φύσιν γεγονός και μιλάει για την υπόσταση της ψυχής μέχρι την έλευση της Δευτέρας Παρουσίας. Ο πατήρ Αθανάσιος Αρμάος περιγράφοντας την Καθολική πίστη υπογραμμίζει τη βεβαιότητα της Ανάστασης και τονίζει το στάδιο του Καθαρτηρίου πριν από την είσοδο στην αιωνιότητα του Θεού. Ο Μουφτής της Κομοτηνής Μετσο Τζεμαλη μιλάει για το «αχρέτ» (μετά θάνατον ζωή) των Μουσουλμάνων και τονίζει τη σημασία της θεϊκής αγάπης, ενώ ο ραββίνος Ισαάκ Μιζάν αναφέρεται στον Ιουδαϊσμό και στο ότι σύμφωνα με τους Εβραίους δεν υφίσταται επιστημονική απόδειξη για την ακριβή φύση της μεταθανάτιας ζωής Ο Λάμα Ευστάθιος Λιακόπουλος μιλά για την αλυσίδα των επαναγεννήσεων, για την εξοικείωση με το θάνατο, για τις θετικές πράξεις και σκέψεις που οδηγούν στη φώτιση και την απελευθέρωση.

Στο επεισόδιο αναφέρεται η αρχαία μυθολογική αντίληψη περί θανάτου, αποσαφηνίζεται η επιμονή των Αιγυπτίων στην ταρίχευση των νεκρών, γίνεται αναφορά στους Ορφικούς, στον Πυθαγόρα, στον Εμπεδοκλή, στον Πλάτωνα και στην πίστη τους στη μετενσάρκωση και περιγράφεται ο λόγος «θάνατος-χρόνος» στον Ινδουισμό. Προβάλλονται πλάνα από το ιερό της Σπάρτης όπου λατρευόταν ο Θάνατος, σε κοιμητήρια, πορτρέτα φαγιούμ, λατρείες και ταφικά έθιμα των διαφόρων θρησκειών, ενώ ήχοι από Αναστάσιμη Λειτουργία επενδύουν μουσικά το επεισόδιο.

09:40    ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ  

                        «ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ»

Οι μνήμες από τη ζωή του ποιητή της Ρωμιοσύνης ξεδιπλώνονται με ποιητικό λόγο συνοψίζοντας μια ζωή φτώχειας, βιοποριστικού μόχθου, κομμουνιστικής ιδεολογίας, εξορίας, αγάπης και Τέχνης. Το αυτοβιογραφικό ντοκιμαντέρ είναι το ξεχωριστό επίτευγμα του δημιουργικού «δίδυμου» Γιώργου και Ηρώς Σγουράκη. Γυρίστηκε το 1984, με τον Ρίτσο να αυτοβιογραφείται στους τόπους όπου έζησε καθώς και στις εξορίες.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ,  14/4/2017

11:10    ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (Ε)  

«ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΒΙΒΛΟΥ: Ο ΜΩΥΣΗΣ ΣΤΟ ΟΡΟΣ ΣΙΝΑ»

(MYSTERIES OF THE BIBLE: MOSES)

Ωριαίο ντοκιμαντέρ θρησκευτικού περιεχομένου, παραγωγής History Channel 1998.

 12:00   ΕΡΤ ΕΙΔΗΣΕΙΣ – ΕΡΤ ΑΘΛΗΤΙΚΑ – ΕΡΤ ΚΑΙΡΟΣ   W

 12:30    ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (Ε)    

«Ποιος ήταν ο Ιησούς;» – (Who was Jesus?)

Σειρά ντοκιμαντέρ τριών ωριαίων επεισοδίων, θρησκευτικού περιεχομένου, παραγωγής Discovery Channel 2009.

Η ωραιότερη ιστορία του κόσμου … δεν είναι ολόκληρη η ιστορία.  Τα Ευαγγέλια αναφέρουν τη διδασκαλία και τα θαύματα του Ιησού. Το ντοκιμαντέρ αυτό αφήνει στην άκρη όλα όσα έχουν χαρακτηριστεί ως δεδομένα εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια, αποκαλύπτει τη δραματική πραγματικότητα της εποχής του Ιησού. Σε ένα εκπληκτικό ταξίδι ανακάλυψης στους Αγίους Τόπους, με οδηγό τρεις μελετητές της Βίβλου, το ντοκιμαντέρ ερευνά τα τελευταία  αρχαιολογικά και ιστορικά ευρήματα για να φτιάξει, κομμάτι – κομμάτι, το πορτρέτο του Ιησού.

«Παιδική ηλικία» (Childhood) Α΄ ΜΕΡΟΣ

 

Σ’ αυτό το επεισόδιο θα γνωρίσουμε τα πρώτα χρόνια του Ιησού:  από τη γέννηση ως τη νεαρή ηλικία του – αναλύοντας τις δυνάμεις που διαμόρφωσαν τη ζωή και το έργο ενός ανθρώπου ο οποίος θα άλλαζε την ιστορία για πάντα.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ,  14/4/2017- ΣΥΝΕΧΕΙΑ

13:30    ΑΚΡΟΑΣΙΣ-ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ (Ε)  W             

«Μεγάλη Παρασκευή»

14:00    EUROPA LEAGUE ΕΡΤ   GR

             ΦΑΣΗ ΤΩΝ 32

15:00    ΕΡΤ ΕΙΔΗΣΕΙΣ   W

ΕΡΤ  ΑΘΛΗΤΙΚΑ/ ΕΡΤ ΚΑΙΡΟΣ/ Δελτίο για Πρόσφυγες

16:05    ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (E)  

            «ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΒΙΒΛΟΥ: ΙΟΥΔΑΣ» (MYSTERIES OF THE BIBLE: JUDAS)

            Ωριαίο ντοκιμαντέρ θρησκευτικού περιεχομένου, παραγωγής History Channel 1998.

Το όνομά του θεωρείται  συνώνυμο του κακού και σύμφωνα με το γερμανικό νόμο το όνομα Ιούδας δεν μπορεί να δοθεί σε νεογέννητο. Ιούδας Ισκαριώτης, ένας ενσαρκωμένος Σατανάς τόσο διεφθαρμένος, που φίλησε «τον Υιό του Θεού», αφού τον πρόδωσε για το ευτελές ποσό των τριάντα αργυρίων.

17:00    ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΤΡΙΠΤΥΧΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΘΗ (Ε)   W        

Χαρακτηριστικές εικόνες από τρία λιμάνια  (Σύρος, Τάρας, Μάλαγα), για τον ιδιαίτερο τρόπο που βιώνουν τη Μεγαλοβδομάδα οι τρεις μεγαλύτεροι χριστιανικοί λαοί της Μεσογείου, συνθέτουν το κινηματογραφικό αυτό πασχαλινό τρίπτυχο. Αρχίζοντας με στίχους του Λόρκα για τις τελετές των Παθών στην Ανδαλουσία και εικόνες των κολοσσιαίων επιτάφιων της Μάλαγα, η ταινία περνάει στις σεμνές περιφορές του αιγαιοπελαγίτικου νησιού και τις φαντασμαγορικές πορείες αγαλμάτων στον Τάραντα της Νότιας Ιταλίας. Καταλήγει και πάλι στην Ισπανία με μια ζωντανή αναπαράσταση των Παθών από αγρότες του χωριού Ριογκόρντο και την πρώτη ταυρομαχία της χρονιάς, που η παράδοση θέλει να διαδραματίζεται την Κυριακή του Πάσχα. Τρεις πλευρές μιας ίδιας γιορτής που δεν διαφοροποιούνται τόσο από τα δόγματα, όσο από την ιδιαίτερη ψυχοσύνθεση του κάθε λαού. Οι μνημειακές σκηνές από την Ισπανία και την Ιταλία βρίσκουν αντίβαρο στη μεταφυσική εσωτερικότητα των ορθόδοξων τελετών της Σύρου. Σημαντική η παρουσία των καθολικών του ίδιου νησιού, σχεδόν γεφυρώνει τις διαφορετικές λαϊκές εκφράσεις του Πάσχα στη Μεσόγειο

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μαυρίκιος

Κείμενα-σενάριο: Carlos Cailegos, Μενέλαος Καραμαγκιώλης, Δημήτρης Μαυρίκιος

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ,  14/4/2017- ΣΥΝΕΧΕΙΑ

18:00    ΕΡΤ ΕΙΔΗΣΕΙΣ  W

ΕΡΤ  ΑΘΛΗΤΙΚΑ/ ΕΡΤ ΚΑΙΡΟΣ / Δελτίο στη Νοηματική

18:15    Ω, ΓΛΥΚΥ ΜΟΥ ΕΑΡ (Ε)   W              

Θρήνοι της Θεομήτορος, πάνω σε ποίηση Ρωμανού του Μελωδού, Γιάννη Ρίτσου, Οδυσσέα Ελύτη και Κώστα Βάρναλη.

΄Ενας θρήνος της Παναγίας. Θρήνος κάθε Μάνας προς τον Υιόν και Θεό της. Ένα μοιρολόι, που μέσα του κλείνει την Ελπίδα της Ανάστασης. «Ω γλυκύ μου Εαρ, γλυκύτατό μου τέκνον…» λέει ο άγνωστος ποιητής που το έγραψε.

Και ο νεότερος ποιητής, πάνω απ’ το άψυχο σώμα του νεκρού Γιου, θα μας θυμίσει: «Ήσουν καλός, ήσουν γλυκός…» και ακόμα: «Μακριά χτυπούν καμπάνες από κρύσταλλο. Αύριο, αύριο λένε το Πάσχα τ’ ουρανού».

Παίζουν: Ασπασία Παπαθανασίου, Άννα Συνοδινού, Λυδία Κονιόρδου, Σόφη Μηρμιγκίδου, Αλεξάνδρα Διαμαντοπούλου, Μίρκα Καλατζοπούλου, Ιφιγένεια Αστεριάδη, Ευγενία Βαρυτίμου, Σοφία Κορώνη.

Τραγούδι: Νένα Βενετσάνου,

Σενάριο-σκηνοθεσία: Σταμάτης Χονδρογιάννης.

Σκηνικά: Μαρία Κόκκου

Διεύθυνση παραγωγής: Μαμίκα Λίβα

19:30    ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΙ ΥΜΝΟΙ (Ε)   W         

             «Μεγάλη Παρασκευή»

19:45    Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ  ΧΡΟΝΟΥ (E)  W     

Με τον Χρίστο Βασιλόπουλο.                                     

«Οι Ρωμιοί της Κωνσταντινούπολης. Τα Σεπτεμβριανά του’55» – Β΄ ΜΕΡΟΣ

Στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος στους Ρωμιούς της Πόλης, παρουσιάζεται το χρονικό του πογκρόμ κατά των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, το Σεπτέμβριο του 1955.

Ειδικότερα, η εκπομπή καταγράφει το χρονικό της καταστροφής των ελληνικών σπιτιών, καταστημάτων, σχολείων, ιδρυμάτων, ναών και νεκροταφείων από περίπου 100 χιλιάδες Τούρκους και τις οδυνηρές συνέπειές του στην ελληνική κοινότητα.

Με μαρτυρίες Τούρκων επικεφαλής, οι οποίοι σχεδίασαν το πογκρόμ, και Ελλήνων που έζησαν τα γεγονότα, «Η μηχανή του χρόνου» παρουσιάζει πώς οργανώθηκε και στήθηκε η «νύχτα των κρυστάλλων της Πόλης», από το τουρκικό παρακράτος.

Παρά το γεγονός ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έδειχναν να βελτιώνονται, ειδικά μετά την έλευση του Πατριάρχη Αθηναγόρα, η γειτονική χώρα παρέμενε πιστή στο στόχο της, που δεν ήταν άλλος από την εκδίωξη των Ρωμιών και την υφαρπαγή του πλούτου τους. Το μόνο που έλειπε ήταν η αφορμή. Γι’ αυτό φρόντισε η Αγγλία, η οποία για να αντιμετωπίσει το Κυπριακό που ξέσπασε από το 1950, ενέπλεξε και την Τουρκία στο ζήτημα, χρίζοντάς την ως ισότιμο συνομιλητή Κυπρίων και Ελλήνων, παρά το γεγονός ότι μέχρι τότε οι Τουρκοκύπριοι ζούσαν ειρηνικά με τους Ελληνοκύπριους και δεν είχαν διεκδικήσεις.

Με πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τη νύχτα της καταστροφής και την επόμενη ημέρα του ανθελληνικού πογκρόμ, η εκπομπή καταγράφει πώς στις επιδρομές των Τούρκων έχασαν τη ζωή τους περίπου τριάντα Έλληνες και περίπου διακόσιες γυναίκες έπεσαν θύματα βιασμού.

Τα ντοκουμέντα δείχνουν ότι το οργανωμένο πογκρόμ άρχισε με προβοκάτσια. Για το σκοπό αυτό επιστρατεύτηκε ο ελληνικής καταγωγής μουσουλμάνος φοιτητής Οκτάι Εγκίν, ο οποίος με τη βοήθεια του τουρκικού προξενείου και ενός συνεργού, τοποθέτησε εκρηκτικό μηχανισμό στην οικία του Κεμάλ στη Θεσσαλονίκη. Η ψευδής και προγραμμένη είδηση ότι το σπίτι καταστράφηκε ολοσχερώς από Έλληνες, έδωσε το σύνθημα στους εξαγριωμένους Τούρκους να καταστρέψουν τα πάντα στην Κωνσταντινούπολη.

Στην εκπομπή μιλούν ο πρέσβης επί τιμή Βύρων Θεοδωρόπουλος, ο πρόεδρος της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών Νίκος Ουζούνογλου, ο επίκουρος καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου Άγγελος Συρίγος, η γενική γραμματέας του Ιδρύματος Ιστορικών Ερευνών Ειρήνη Σαριόγλου, ο συγγραφέας Αλέξανδρος Μασσαβέτας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων Αντώνης Παριζιάνος, ο διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου Ιωάννης Ιακωβίδης, ο Κωνσταντινουπολίτης επιχειρηματίας Χρήστος Ελματζίογλου, ο νομικός και συγγραφέας Λεωνίδας Κουμάκης, η πρώην διευθύντρια του Κεντρικού Παρθεναγωγείου Κωνσταντινούπολης Αλεξάνδρα Λαμπρινού, ο συγγραφέας Νίκος Ατζέμογλου, ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών Γιώργος Λεύκαρος, ο σκηνοθέτης Τάσος Μπουλμέτης, οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Καλούμενος και Γιώργος Καράγιωργας, καθώς και πολλοί Ρωμιοί που έζησαν τα δραματικά γεγονότα.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ,  14/4/2017- ΣΥΝΕΧΕΙΑ

20:45    ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟΝ 20ό ΑΙΩΝΑ (Ε)  W               

H εκπομπή αναζητά και αναδεικνύει την «ιστορική ταυτότητα» κάθε ημέρας. Όσα δηλαδή συνέβησαν μια μέρα σαν κι αυτήν κατά τον αιώνα που πέρασε και επηρέασαν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, τις ζωές των ανθρώπων.

Επιμέλεια-κείμενα-σενάριο-σκηνοθεσία: Πάνος Παπαδόπουλος

Αφήγηση: Αλέξανδρος Λαχανάς

20:55    ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ με το Νίκο Παναγιωτόπουλο   W

ΑΘΛΗΤΙΚΑ + ΚΑΙΡΟΣ

22:00    ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ  (Ε)  GR

 «Μέδικοι, οι Άρχοντες της Φλωρεντίας» (Medici Masters of Florence)

Ο λαός φοβάται τους βασιλιάδες, οι βασιλιάδες φοβούνται τους Πάπες, οι Πάπες φοβούνται τους Μεδίκους.

Νέα πολιτική σειρά θρίλερ, 8 επεισοδίων.

Δημιουργοί: Φρανκ Σπότνιτς («X-Files») και ο Νίκολας Μέγιερ («Star Trek»).

Πρωταγωνιστούν: Ντάστιν Χόφμαν, Ρίτσαρντ Μάντεν («The Game of Thrones»), Στιούαρτ Μάρτιν («Ρομπέν των Δασών»), Άναμπελ Σόλι («Χάρι Πότερ»), καθώς και πολλοί άλλοι γνωστοί ηθοποιοί.

Υπόθεση: Φλωρεντία, 15ος αιώνας. Οι Μέδικοι ήρθαν στην εξουσία σε μια εποχή τεράστιας κοινωνικής και οικονομικής ανισότητας. Ήταν απίστευτα καινοτόμοι και η λειτουργία της τράπεζάς τους οδήγησε στη δημιουργία μεσαίας τάξης, κάνοντάς τους πάμπλουτους. Οι Μέδικοι χρησιμοποίησαν τον αμύθητο πλούτο και τη δύναμή τους για να ανατρέψουν τον παραδοσιακό τρόπο σκέψης και να προωθήσουν τις Τέχνες και τις επιστήμες μ’ έναν τρόπο πρωτόγνωρο για τον μέχρι τότε κόσμο. Έδιωξαν τα σκοτάδια του Μεσαίωνα και δημιούργησαν τον σύγχρονο άνθρωπο, με πεποίθηση στη δύναμή του να δημιουργήσει ομορφιά. Ήταν τόσο μεγάλη η δημιουργικότητα και τόσο πολλές οι μεγαλοφυΐες που γεννήθηκαν σ’ αυτό το αρμονικό περιβάλλον, που ο κόσμος άλλαξε για πάντα. Απ’ αυτόν τον κόσμο ξεκίνησε και ο Κολόμβος το μυθικό του ταξίδι..

Η ιστορία αρχίζει με τη δολοφονία του Τζιοβάνι των Μεδίκων, ο οποίος σε συμφωνία με τον Πάπα δημιούργησε μια πανίσχυρη οικονομική δύναμη. Οι γιοι του αντιμετωπίζουν τις συνωμοσίες των άλλων μεγάλων οικογενειών της Φλωρεντίας που διεκδικούν με πάθος την εξουσία, ενώ ταυτόχρονα οραματίζονται την πόλη γεμάτη με μοναδικά έργα Τέχνης και αρχιτεκτονικής -από  σπουδαίους καλλιτέχνες- όπως ο Ντονατέλο και ο Μπρουνελέσκι. Ταυτόχρονα, μέσα στην οικογένεια μαίνονται οι έριδες, οι έρωτες και τα πάθη, ενώ παράλληλα  εξυφαίνεται το μυστήριο  με το κυνήγι του δολοφόνου του Τζιοβάνι στο μαγευτικό σκηνικό της Φλωρεντίας και της εξοχής της Τοσκάνης.

Μέχρι πού θα φτάσουν οι Μέδικοι για να κρατήσουν ζωντανό το όραμα της Φλωρεντίας, που τώρα πια γνωρίζουμε ως Αναγέννηση;

Επεισόδιο 1ο. Ο θάνατος του πατριάρχη της οικογένειας των Μεδίκων, Τζιοβάνι, αποτελεί μεγάλο πλήγμα, όταν δε ο κληρονόμος Κόζιμο ανακαλύπτει πως ο πατέρας του πέθανε από δηλητήριο, αποφασίζει να το κρατήσει μυστικό και να ψάξει να βρει το δολοφόνο. Ο Κόζιμο εγκαταλείπει οριστικά το όνειρό του να γίνει καλλιτέχνης και παίρνει τη θέση του πατέρα του, επικεφαλής στην τράπεζα και στη διακυβέρνηση όπου πρέπει να προστατευτεί από την έχθρα των άλλων ευγενών. Όταν ο Δούκας του Μιλάνου προσαρτά τη Λούκα, αποσπώντας την από την κυριαρχία της Φλωρεντίας, ο Κόζιμο καλείται να πάρει σοβαρές αποφάσεις.

Επεισόδιο 2ο. Ο πόλεμος βυθίζει τη Φλωρεντία στο χάος. Ο Πιέρο, μοναχογιός του Κόζιμο, θέλει να πολεμήσει, αλλά η γυναίκα του η Λουκρητία προσπαθεί να τον συγκρατήσει. Ενώ ο αδελφός του Κόζιμο, Λορέντζο, μάταια προσπαθεί να πείσει τον Πάπα να παρέμβει ως ειρηνοποιός, ο Κόζιμο προσλαμβάνει τον καλλιτέχνη Μπρουνελέσκι να ζωγραφίσει το θόλο του καθεδρικού της Σάντα Μαρία ντελ Φιόρε. Στο μεταξύ, το δεξί χέρι του Κόζιμο, ο Μάρκο Μπέλο, βρίσκεται στα ίχνη του δολοφόνου του Τζιοβάνι, έχοντας  εντοπίσει έναν φαρμακοποιό που έχει πληροφορίες, μέχρι που τον βρίσκει  μαχαιρωμένο. Ενώ ο Κόζιμο καταφέρνει να «εξαγοράσει» μυστικά την απόσυρση των στρατευμάτων του Μιλάνου, η Φλωρεντία «γονατίζει» από την πανούκλα.

 ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ,  14/4/2017- ΣΥΝΕΧΕΙΑ

24:00    ΕΙΔΗΣΕΙΣ – ΑΘΛΗΤΙΚΑ – ΚΑΙΡΟΣ    W

 00:15    ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ (Ε)        

«THE NEWSROOM»  – Α΄ ΚΥΚΛΟΣ

Βραβευμένη πολιτική δραματική σειρά  παραγωγής ΗΠΑ 2012 – 2013.

Παίζουν: Τζεφ Ντάνιελς, Έμιλι Μόρτιμερ, Τζον Γκάλαχερ Τζούνιορ, Άλισον Πιλ, Τόμας Σαντόσκι, Σαμ Γουότερστον, Ολίβια Μαν, Ντεν Πατέλ.

Στο ρόλο της Λιόνα Λάνσινγκ η Τζέϊν Φόντα.

Επεισόδιο 9ο. Μια διακοπή ρεύματος σταματάει τη συνέντευξη με έναν μάρτυρα που θα μπορούσε να προκαλέσει άδοξο τέλος στην καριέρα του Άντονι Γουάινερ, μέλους του Κογκρέσου. Η Μακ «εμπνέεται» από τη διακοπή αυτή και μαζί με τον Γουίλ και την ομάδα τους  προετοιμάζονται για ένα νέο πολιτικό ντιμπέιτ. Ο Τσάρλι ελέγχει την αξιοπιστία της πηγής του, ενώ η Λάιζα αυτοσχεδιάζει επικίνδυνα στη διάρκεια μιας ζωντανής συνέντευξης.

 ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ,  14/4/2017- ΣΥΝΕΧΕΙΑ

ΝΥΧΤΕΡΙΝΕΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ:

01:15   ΞΕΝΟ.ΝΤΟΚ.  «WHO WAS JESUS» (Ε) ημέρας

02:10   ΕΛΛHNIKO ΝΤΟΚIΜΑΝΤΕΡ «ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΤΡΙΠΤΥΧΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΘΗ» (Ε) ημέρας – W

03.15   ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ «ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ» (Ε)  ημέρας

04:40   ΞΕΝΟ.ΝΤΟΚ.  «MYSTERIES OF THE BIBLE:MOSES» ( Ε) ημέρας  

05.30   TEXΝΙΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ  (E) ημέρας – W

Για φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ.