ΕΡΤ2 – «Βιβλιοθήκες της Αθήνας» 08.04.2017

ΕΡΤ2 – «Βιβλιοθήκες της Αθήνας» 08.04.2017

«Βιβλιοθήκες της Αθήνας»

«Βιβλιοθήκη της Σχολής Καλών Τεχνών»

Η σημασία των Βιβλιοθηκών στην ανάπτυξη και διάδοση του πολιτισμού είναι μοναδική και ανεκτίμητη. Οι Βιβλιοθήκες αποτελούν την κιβωτό της πνευματικής παρακαταθήκης των Ελλήνων. Εδώ καταγράφεται ο πλούτος της πορείας της ελληνικής σκέψης διά μέσου των αιώνων. Είναι ένα φυτώριο γνώσης, όπου εκεί «ανθίζουν» η έρευνα, η θεωρητική ανάπτυξη, οι επιστημονικές αναζητήσεις, καθώς και οι θεολογικές ζυμώσεις. Κύριος σκοπός των  Βιβλιοθηκών είναι αυτός ο πνευματικός πλούτος να μεταμορφωθεί σε γνώση που να είναι χρήσιμη και προσιτή σ’ ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Σε κάθε Βιβλιοθήκη, όταν έρθεις σε γνωριμία με τους ανεκτίμητους θησαυρούς της που συντηρεί, σου προσφέρει αληθινές εκπλήξεις και συγκινήσεις, υποδεικνύοντας έτσι και τη μεγάλη της χρησιμότητα. Στους φιλόξενους χώρους των Βιβλιοθηκών βρήκαν καταφύγιο, αλλά και άσυλο, παλιές εκδόσεις έργων πολύ σπουδαίων συγγραφέων. Γλύτωσαν έτσι από τη λησμονιά και είναι διαθέσιμα προς θαυμασμό από τους αναγνώστες και μελετητές.  Οι κατηγορίες των βιβλίων, η σωστή ταξινόμησή τους, η χρονική τους καταγραφή, το είδος τους, ακόμα και η βιβλιοδεσία τους, αποτελούν μαζί με πολλά άλλα, ζητήματα που άπτονται μιας οργανωμένης και πολύπλευρης Βιβλιοθήκης. Η ύπαρξη, ιδιαίτερα των σπάνιων Βιβλιοθηκών, συνέτεινε στο να διαφυλαχθεί η παρελθοντική γνώση, η έρευνα, η επιστήμη, η λογοτεχνία, η Τέχνη, η πολιτική και κάθε πολιτισμική έννοια της ανθρώπινης κοινότητας. Συνεπώς ο ρόλος τους, ο σκοπός τους και η προσφορά τους όσον αφορά στον άνθρωπο και στην πρόοδο, είναι εκ των ων ουκ άνευ, ωφέλιμοι και χρησιμότατοι. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η φράση του Κικέρωνα: «Αν έχεις έναν κήπο και μία βιβλιοθήκη, έχεις όλα όσα σου χρειάζονται».

Μέσα από τις εκπομπές αυτές θα εξετάσουμε την κάθε Βιβλιοθήκη χωριστά, την ίδρυσή της, την ιστορία της  και τη σπουδαιότητά της  γενικότερα,  στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.

Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο του Λαζάρου 8 Απριλίου 2017, στις 11:30

 Επεισόδιο 12ο: «Βιβλιοθήκη της Σχολής Καλών Τεχνών»

«Βιβλιοθήκη της Σχολής Καλών Τεχνών» (1)

Πειραιώς 256!   Στον παραδοσιακό χώρο των «Ελληνικών Υφαντηρίων Σικιαρίδη», εκεί όπου η εργατική τάξη στήριζε με τον μόχθο της την οικονομική αναβάθμιση της νεότερης Ελλάδας, σήμερα δύο αντίρροπες δυνάμεις ισορροπούν, αποτυπώνοντας την έννοια του πολιτισμού στην κυριότερη μορφή του! Τα βιομηχανικά απομεινάρια από τη μία και η «Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών», από την άλλη, καταγράφουν τη σημειολογία μιας αρχιτεκτονικής και καλλιτεχνικής συνύπαρξης!

Εδώ στεγάζεται η Βιβλιοθήκη της Σχολής Καλών Τεχνών.

Η αιτία της ύπαρξής της είναι κυρίως η διαφύλαξη της εικαστικής και επιστημονικής μας κληρονομιάς. Συνεπώς, μια επίσκεψη στην ομώνυμη Βιβλιοθήκη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών δημιουργεί ένα δεδομένο: ανοίγει ορίζοντες στη γνώση και κατ’ επέκταση στη σκέψη…

Στο ντοκιμαντέρ μιλούν οι: Μαρίνα Καμπολύτη (αναπληρώτρια προϊσταμένη Βιβλιοθήκης ΑΣΚΤ), Νίκος Δασκαλοθανάσης (καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης ΑΣΚΤ), Π. Χαραλάμπους (καθηγητής Σχολής Καλών Τεχνών, πρύτανης ΑΣΚΤ), Γιώργος Σταματάκης (σπουδαστής ΑΣΚΤ), Άννα Στρούλια (σπουδάστρια ΑΣΚΤ), Ελεάνα Παθιακάκη (βιβλιοθηκονόμος), Δημήτρης Βανέλλης (βιβλιοθηκονόμος), Έλενα Χαμαλίδη (επίκουρη καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης), Κλέα Χαρίτου (υποψήφια διδάκτωρ ΑΣΚΤ).

Διαβάζει η ηθοποιός Σοφία Καψούρου.

Σκηνοθεσία: Πάνος  Αγγελόπουλος.

Κείμενα: Γρηγόρης Χαλιακόπουλος.

Μουσική: Πάνος  Μαλανδρής.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Λάκης Χονδροκώστας, Σταύρος Παπουτσάς.

Ηχοληψία: Θάνος  Σκοπελίτης.

Μοντάζ: Νίκος Μυλωνάς.

Εκτελεστής παραγωγός: Εταιρεία Ήχος & Εικόνα ΕΠΕ.

«Βιβλιοθήκη της Σχολής Καλών Τεχνών» (2)