ΕΡΤ1 – «Αθήνα καλεί Μόσχα» 07.05.2017

ΕΡΤ1 – «Αθήνα καλεί Μόσχα» 07.05.2017

ΣΕΙΡΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

ΑΘΗΝΑ ΚΑΛΕΙ ΜΟΣΧΑ

Με την Ταμίλα Κουλίεβα

ΑΘΗΝΑ ΚΑΛΕΙ ΜΟΣΧΑ Ταμίλα Κουλίεβα (1) Ένα οδοιπορικό στη διαχρονική σχέση της Ελλάδας με τη Ρωσία, αποτελεί η σειρά ντοκιμαντέρ «Αθήνα καλεί Μόσχα», που μεταδίδεται από τη συχνότητα της ΕΡΤ1.

Η Ταμίλα Κουλίεβα μάς ταξιδεύει στο παρόν και το παρελθόν αυτής της σχέσης, μέσα από συναντήσεις με ανθρώπους «κρίκους» αυτής της ελληνορωσικής αλυσίδας. Μιας αλυσίδας που εκτείνεται σε όλο το φάσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας. Στη σειρά θα ξετυλιχτούν ιστορίες και θα φωτιστούν πρόσωπα, που έχουν να κάνουν με την παιδεία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, με το εμπόριο, με την ιστορική μνήμη και σχέση των δύο λαών, θεατή και αθέατη. Πρόσωπα, που το κάθε ένα ξεχωριστά παίζει κάποιο σημαντικό -μικρό ή μεγάλο- ρόλο, στη διατήρηση αυτής της βαθιάς σχέσης μέσα στο χρόνο.

 Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 7 Μαΐου 2017, στις 19:00

Επεισόδιο 12ο (τελευταίο): «Business – Ελληνικό επιχειρείν

και success stories στη σύγχρονη Ρωσία»

ΑΘΗΝΑ ΚΑΛΕΙ ΜΟΣΧΑ Ταμίλα Κουλίεβα

Οι Έλληνες επικοινωνούν και συναλλάσονται με τους Βόρειους λαούς, από την εποχή που οι εμπορικοί δρόμοι συνέδεαν τις αρχαίες ελληνικές πόλεις με τη γη των Βαράγγων. Και οι ελληνορωσικές οικονομικές σχέσεις μετρούν αιώνες βυζαντινούς και νεότερους έως και σήμερα, καθώς στη Ρωσία και στην κοινωνική μνήμη, που διασώθηκε στη λογοτεχνία της, η έννοια του Έλληνα εμπόρου σημαίνει πολλά περισσότερα από απλές συναλλαγές και επιχειρήσεις. Παραπέμπει συχνότερα σ’ εκείνη του φορέα επικοινωνίας, πολιτισμού, αλλά και εξαιρετικής ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών.

Αναζητώντας τα σύγχρονα ελληνικά επιχειρηματικά μονοπάτια, που φτάνουν μέχρι τη Ρωσία, η Ταμίλα Κουλίεβα ανακαλύπτει στο 12ο και τελευταίο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Αθήνα καλεί Μόσχα» μερικούς σημερινούς πρωτοπόρους του επιχειρείν.

Όπως τον Χρήστο Κεσσίδη, που μεγαλώνει συνεχώς τη φάρμα και την εργοστασιακή μονάδα του στην ιστορική Βιάζμα, έξω από τη Μόσχα, συσκευάζοντας και παράγοντας ελληνικά τρόφιμα.

Πιστοί στην παράδοση των ελληνικών γεύσεων και οι δημιουργοί του ποιοτικού ελληνικού εστιατορίου «Μολών Λαβέ», ένα όνομα, που κάθε άλλο παρά ξένισε τους Ρώσους πελάτες του, οι οποίοι σπάνια αφήνουν ελεύθερο τραπέζι.

Οι συμβολισμοί και τα ονόματα της ελληνικής αρχαιότητας απαντώνται σε κάθε βήμα στη Ρωσία, όπως εξηγούν οι εμπνευστές της εταιρείας ταξί «Ερμής», που διέκριναν στον αρχαίο Έλληνα θεό το ιδανικό brand name για τους επιβάτες τους.

Οι ιστορικές μνήμες μοιάζουν να κινούν και τους ομογενείς και φιλέλληνες, που ίδρυσαν μια σύγχρονη εταιρεία Φίλων της Ελλάδας, δίνοντάς της το όνομα «Φιλική Εταιρεία» και αποφάσισαν να βαφτίσουν την τράπεζά τους με το ελληνικό όνομα «Αγορά», ευελπιστώντας στο λαμπρό μέλλον των ελληνορωσικών οικονομικών σχέσεων.

Παρουσίαση: Ταμίλα Κουλίεβα.

Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Καραντινάκης.

Αρχισυνταξία: Θανάσης Τσιόλιας.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Δασκαλοθανάσης.

Executive producer: Σταύρος Καπελούζος.

Μοντάζ: Γιώργος Κατσένης.

Ενδυματολόγος: Ελένη Πάττα.

Μακιγιάζ: Ειρήνη Χαλέλη.

Ηχολήπτης: Αποστόλης Ντασκαγιάννης.

Κάμερα (Μόσχα): Αντρέι Γκουμπένκο.

Ήχος (Μόσχα): Βαντίμ Προύντνικοφ.

Μακιγιάζ (Μόσχα): Γιούλια Νάτσινα.

Β. αρχισυντάκτη: Λάμπρος Ζαχαρής.

Β. παραγωγής (Μόσχα): Αντρέι Σάβριν.

Εκτέλεση παραγωγής: Χρυσάνθη Αυγεροπούλου.

ΑΘΗΝΑ ΚΑΛΕΙ ΜΟΣΧΑ Ταμίλα Κουλίεβα (2)