ΕΡΤ1 – ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ: «Μέλι» 09.07.2017

ΕΡΤ1 – ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ: «Μέλι» 09.07.2017

ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ

A΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ 

«Μέλι» (Miele / Honey)

Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 9 Ιουλίου 2017, στις 22:00

Δράμα, συμπαραγωγής Ιταλίας-Γαλλίας  2013.

Σκηνοθεσία: Βαλέρια Γκολίνο.

Σενάριο: Μάουρο Κοβάτσιτς (μυθιστόρημα), Βαλέρια Γκολίνο, Φραντσέσκα Μαρτσιάνο, Βάλια Σαντέλα.

Παίζουν: Τζασμίν Τρίνκα, Κάρλο Τσέκι, Λίμπερο ντε Ρέντζιο, Βινίσιο Μαρτσιόνι, Ρομπέρτο Ντε Φραντσέσκο, Βαλέρια Μπιλέλο, Μπάρμπαρα Ρόντσι, Τζιανλούκα Ντι Τζενάρο, Έλενα Καλεγκάρι.

Διάρκεια: 92΄

Υπόθεση: Η ταινία αφηγείται την ιστορία της Ιρένε, μιας 30άχρονης φοιτήτριας Ιατρικής που, χωρίς να το γνωρίζει ο χήρος πατέρας της, έχει εγκαταλείψει τις σπουδές της κι έχει αφιερωθεί -με τη βοήθεια ενός γιατρού και πρώην συντρόφου της- σε μια παράνομη ακτιβιστική δραστηριότητα, που φέρει εις πέρας με απόλυτα καθαρή συνείδηση, προσοχή κι ακρίβεια. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο «Μέλι» και κρυφά από τους δικούς της ανθρώπους, βοηθάει χρόνια πάσχοντες στο τελευταίο στάδιο της ασθένειάς τους να βάλουν τέρμα στη ζωή τους, προμηθεύοντάς τους με φάρμακα που αγοράζει από το Μεξικό και τους παρέχει λεπτομερείς οδηγίες, τις οποίες μαζί με τους συγγενείς τους υποχρεούνται να τηρήσουν σχολαστικά προς αποφυγήν όποιου ηθικού ή πρακτικού λάθους.

Καθώς έρχεται σε συνεχή επαφή με τον πόνο και το θάνατο, μέσα από την κρυφή της αποστολή, η Ιρένε ή αλλιώς «Μέλι», δείχνει να χαίρεται τη ζωή. Γεμάτη ενέργεια και ζωτικότητα, επιδίδεται σε ποικίλες δραστηριότητες: ακούει συνεχώς μουσική μ’ ένα mp3 διαρκώς στα αυτιά της, κάνει ποδήλατο, κολυμπά, κάνει έρωτα, απολαμβάνει τη φύση και ρεμβάζει στην εξοχή.

Τα πάντα όμως ανατρέπονται, όταν γνωρίζει τον κύριο Γκριμάλντι, έναν 70άχρονο αρχιτέκτονα, ο οποίος καταφέρνει να την ξεγελάσει για να προμηθευτεί κι εκείνος τα φάρμακα που θα τον λυτρώσουν όχι από ένα οδυνηρό και αναξιοπρεπές τέλος, αλλά από… τον ίδιο του τον εαυτό, την κατάθλιψη και τα γηρατειά, αφού όπως της αποκαλύπτει στη συνέχεια, είναι απολύτως υγιής! Στην προσπάθειά της να ξαναπάρει το φάρμακο πίσω, γεννιέται μεταξύ τους μια παράξενη φιλία που θα κλονίσει τη μέχρι τότε σιγουριά και ισορροπία της. Ποιος θα βοηθήσει ποιον;

Το «Μέλι» αποτελεί το σκηνοθετικό ντεμπούτο της μεγάλης Ελληνοϊταλίδας σταρ Βαλέρια Γκολίνο.

Βασισμένη στο μυθιστόρημα «A Νome Τuo» του Ιταλού συγγραφέα από την Τεργέστη Μάουρο Κοβάτσιτς (Mauro Covacich), η Βαλέρια Γκολίνο επιχειρεί να θίξει το ηθικά ευαίσθητο θέμα της εκούσιας ευθανασίας, χωρίς μελοδραματισμούς, ηθικολογίες και διακηρύξεις ιδεών. Το ενδιαφέρον της στρέφεται εξ ολοκλήρου πάνω στην ηρωίδα της -Ιρένε/Μέλι- και τη μελετά ως γυναίκα, ως ακτιβίστρια, ως προσωπικότητα και ως αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο ρόλων της.

Βραβεία – Υποψηφιότητες:

  • Ειδική Μνεία Οικουμενικής Επιτροπής στο Διεθνές Φεστιβάλ Καννών 2013
  • Βραβείο κοινού στο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βρυξελλών 2013
  • Βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας και Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη, Χρυσές Σφαίρες Ιταλίας
  • Βραβείο KINGFISHER στο 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Λιουμπλιάνα
  • 2ο Βραβείο LUX Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
  • Υποψήφια για το Βραβείο Ανακάλυψης – Βραβείο FIPRESCI στα Βραβεία Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2013
  • Υποψήφια για το βραβείο «Ένα κάποιο Βλέμμα» στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών 2013