Το «Ζητείται ελπίς» του Αντώνη Σαμαράκη στο Τρίτο Πρόγραμμα 06.08.2017

Το «Ζητείται ελπίς» του Αντώνη Σαμαράκη στο Τρίτο Πρόγραμμα 06.08.2017

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Μουσικές αφηγήσεις

«Ζητείται ελπίς» του Αντώνη Σαμαράκη

Κυριακή 6 Αυγούστου 2017, ώρα 09:00

Ο αγαπημένος Έλληνας συγγραφέας Αντώνης Σαμαράκης γεννήθηκε και έφυγε από τη ζωή τον μήνα Αύγουστο  (16 Αυγούστου 1919 – 8 Αυγούστου 2003).

Οι ακροατές του Τρίτου Προγράμματος, την Κυριακή 6 Αυγούστου 2017 και ώρα 9 το πρωί, έχουν την ευκαιρία να ακούσουν στην εκπομπή «Μουσικές αφηγήσεις» το διήγημά του «Ζητείται ελπίς», το οποίο ανήκει στην ομώνυμη συλλογή διηγημάτων -που εκδόθηκε το 1954- και γνώρισε μεγάλη επιτυχία.

Στο διήγημα αυτό, όπως και σε όλα τα έργα του Σαμαράκη, διακρίνουμε το λιτό ύφος και τη γρήγορη αφήγηση, τον συνδυασμό κοινωνικού προβληματισμού και υπαρξιακού άγχους που χαρακτήριζε τη μεταπολεμική εποχή.

«…Όταν μπήκε στο καφενείο, κείνο το απόγευμα, ήτανε νωρίς ακόμα. Κάθισε σ’ ένα τραπέζι, πίσω από το μεγάλο τζάμι που έβλεπε στη λεωφόρο. Παράγγειλε καφέ. Σε άλλα τραπέζια, παίζανε χαρτιά ή συζητούσανε.  Ήρθε ο καφές. Άναψε τσιγάρο, ήπιε δυο γουλιές, κι άνοιξε την απογευματινή εφημερίδα. Καινούριες μάχες είχαν αρχίσει στην Ινδοκίνα. “Αι απώλειαι εκατέρωθεν υπήρξαν βαρύταται”, έλεγε το τηλεγράφημα.  Ένα ακόμα ιαπωνικό αλιευτικό που γύρισε με ραδιενέργεια. “Η σκιά του νέου παγκοσμίου πολέμου απλούται εις τον κόσμον μας”, ήταν ο τίτλος μιας άλλης είδησης…….».

Παραγωγή-παρουσίαση: Άννα Σακαλή.

Info:

Κυριακή 6 Αυγούστου 2017, ώρα 09:00

Εκπομπή: «Μουσικές αφηγήσεις»

«Ζητείται ελπίς» του Αντώνη Σαμαράκη

Live Streaming: webradio.ert.gr/trito

Facebook: https://www.facebook.com/tritoprogramma