Πρώτο Πρόγραμμα – Αφύλαχτη Διάβαση: «Ο τελευταίος επιζήσας του τορπιλισμού της Έλλης»...

Πρώτο Πρόγραμμα – Αφύλαχτη Διάβαση: «Ο τελευταίος επιζήσας του τορπιλισμού της Έλλης» 15.08.2017

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ

«Ο τελευταίος επιζήσας του τορπιλισμού της Έλλης»

Τρίτη 15 Αυγούστου 2017, ώρα 12:00-13:00

Cruiser_Elli

Στον τελευταίο επιζήσαντα του τορπιλισμού της Έλλης αναφέρεται η εκπομπή «Αφύλαχτη Διάβαση» του Θωμά Σίδερη, που μεταδίδεται εκτάκτως την Τρίτη 15 Αυγούστου 2017 και ώρα 12:00, από το Πρώτο Πρόγραμμα.

15 Αυγούστου 1940. Οι πρώτες ακτίνες του ήλιου φωτίζουν το Αιγαίο. Οι κάτοικοι της Τήνου και εκατοντάδες προσκυνητές ετοιμάζονται να τιμήσουν τη θεομητορική εορτή του Χριστιανισμού.

Ο τορπιλισμός της Έλλης μέσα από τα μάτια του τελευταίου επιζήσαντα. Οι τελευταίοι σταθμοί του καταδρομικού προτού αγκυροβολήσει στο νησί της Μεγαλόχαρης. Η στιγμή που το ιταλικό υποβρύχιο Ντελφίνο τορπίλισε το ελληνικό πλοίο και όλα τα γεγονότα που ακολούθησαν.

Η ρότα ενός καραβιού αλλά και ενός δεκαεννιάχρονου ναύτη από τα τέλη της δεκαετίας του 1920 μέχρι και τα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής. Ο Δημήτρης Λουκάς, μάγειρας στο εύδρομο Έλλη, εξιστορεί στον Θωμά Σίδερη τις σημαντικότερες στιγμές της ζωής του από όταν ξεκίνησε έφηβος από ένα χωριό της Εύβοιας και ήρθε στην Αθήνα. Η πρώτη του δουλειά σε μία ταβέρνα της μεσοπολεμικής Ομόνοιας, το πρώτο του μπάρκο σε εμπορικό πλοίο, η κατάταξή του στο Πολεμικό Ναυτικό, το τελευταίο ταξίδι της Έλλης, η διάσωσή του, η συνδρομή των προσκυνητών στην περίθαλψη των ναυτών, η επιστροφή του στο Ναύσταθμο της Σαλαμίνας.

Έρευνα-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης.

Συντονιστείτε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8!

Info:

Τρίτη 15 Αυγούστου 2017, ώρα 12:00-13:00.

Εκπομπή: «Αφύλαχτη Διάβαση»

«Ο τελευταίος επιζήσας του τορπιλισμού της Έλλης»

Live Streaming: webradio.ert.gr/proto

Facebook: www.facebook.com/protoprogramma.ert