Τρίτο Πρόγραμμα – Αφιέρωμα στον Φ. Γκ. Λόρκα 20.08.2017

Τρίτο Πρόγραμμα – Αφιέρωμα στον Φ. Γκ. Λόρκα 20.08.2017

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

«Τα “πι” της αγάπης»

Αφιέρωμα στον Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα

Κυριακή 20 Αυγούστου 2017, ώρα 24:00

F. G. LORCA

Με αφορμή τη συμπλήρωση 81 χρόνων από το θάνατο του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα (5/6/1898 – 19/8/1936), την Κυριακή 20 Αυγούστου 2017 και ώρα 24:00, ο Γιώργος Ν. Ευσταθίου παρουσιάζει από την εκπομπή του Τρίτου Προγράμματος, «Τα “πι” της αγάπης», ένα εκτενές απόσπασμα με τις δραματικές, τελευταίες στιγμές του σπουδαίου Ισπανού θεατρικού συγγραφέα και ποιητή.

Το συγκεκριμένο απόσπασμα είναι μέσα από τις γραμμές της Γαλλίδας συγγραφέως Μαρσέλ Οκλέρ, βιογράφου του Λόρκα, με μαρτυρίες των ανδρών του εκτελεστικού αποσπάσματος που η ίδια συνέλεξε.

Όταν ξέσπασε ο Ισπανικός Εμφύλιος Πόλεμος, ο Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα αναχώρησε από τη Μαδρίτη για τη Γρανάδα με σκοπό να αποχαιρετήσει τον πατέρα του. Ωστόσο, ο ποιητής και ο κουνιάδος του, που ήταν και σοσιαλιστής δήμαρχος της Γρανάδας, συνελήφθησαν ενώ βρίσκονταν στο σπίτι των Ροσάλες, φαλαγγιτών φίλων τους. Το ξημέρωμα της 19ης Αυγούστου 1936, στρατιωτικοί του πολιτικού κινήματος CEDA εκτέλεσαν τον Γκαρθία Λόρκα, λόγω των δημοκρατικών φρονημάτων του και τον έθαψαν σε κάποιο λάκκο στην περιοχή Fuente Grande de Alfacar στα περίχωρα του Βιθνάρ, κοντά στη Γρανάδα. Το εκτελεστικό απόσπασμα αριθμούσε 12 άτομα, αποτελούμενο από αστυνομικούς, εθελοντές, αλλά και κρατούμενους, τους οποίους υποχρέωσαν να διαπράξουν τη δολοφονία του Λόρκα, υπό την απειλή της δικής τους ζωής. Οι περισσότεροι δεν γνώριζαν καν ποιος είναι αυτός που είχαν διαταχθεί να εκτελέσουν. Για τη δολοφονία κατηγορήθηκαν ακροδεξιοί πολιτικοί, επιχειρηματικοί κύκλοι, καθώς και μέλη επιφανών οικογενειών της Γρανάδας. Ο τάφος του Λόρκα δεν βρέθηκε ποτέ.

Παραγωγή-παρουσίαση: Γιώργος Ν. Ευσταθίου.

Από το Αρχείο του Τρίτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Συντονιστείτε στο Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 & 95,6!

Info:

Κυριακή 20 Αυγούστου 2017, ώρα 24:00

Εκπομπή: «Τα “πι” της αγάπης»

Αφιέρωμα στον Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα

Live Streaming: webradio.ert.gr/trito

Facebook: https://www.facebook.com/tritoprogramma