ΕΡΤ1 – Τροποποιήσεις προγράμματος 21, 22, 23 & 31.08.2017

ΕΡΤ1 – Τροποποιήσεις προγράμματος 21, 22, 23 & 31.08.2017

Τροποποιήσεις προγράμματος ΕΡΤ1

ΔΕΥΤΕΡΑ 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

………………………………………………………………………………………………………………..

18.50 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΜΟΥ (Ε)   W

«Μίκης Θεοδωράκης – 1964»

19.40 Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ (Ε) (αλλαγή θέματος) W       

«Φιλοποίμην Φίνος» – Α΄ Μέρος: «Από το εκτελεστικό απόσπασμα στη δημιουργία της Φίνος Φιλμ».

Τη ζωή και την καριέρα του Φιλοποίμενα Φίνου, που ταύτισε το όνομά του με τον ελληνικό κινηματογράφο, παρουσιάζει η «Μηχανή του χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο.

Στο πρώτο μέρος του αφιερώματος, περιγράφεται το δύσκολο κινηματογραφικό ξεκίνημα του Φίνου μέσα στην Κατοχή, που ενθουσίασε το κοινό, παρά την πείνα και τις κακουχίες.

Με το ξέσπασμα του πολέμου το 1940, ο Φιλοποίμην Φίνος βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του μετώπου ως κινηματογραφιστής επικαίρων.

Ο Χρίστος Βασιλόπουλος εντόπισε και παρουσιάζει σπάνιο αρχειακό υλικό από την απελευθέρωση και τις καταστροφές που άφησαν πίσω τους οι Γερμανοί, το οποίο τράβηξε με την κάμερά του ο Φίνος και άλλοι κινηματογραφιστές.

Ο Φίνος είχε πάντα στο πλευρό του την αγαπημένη του Τζέλλα που τη γνώρισε όταν ήταν τραγουδίστρια. Η σχέση τους στην αρχή είχε περιπέτειες, αλλά τελικά κατέληξαν μαζί.

Μετά τα Δεκεμβριανά, όταν η κατάσταση στην Αθήνα άρχισε να εξομαλύνεται, ο Φίνος επέστρεψε στην εταιρεία και την περίοδο εκείνη μαζί με τον  Γιώργο  Τζαβέλλα αλλά και τον Αλέκο Σακελλάριο, τον οποίο προέτρεψε να γίνει σκηνοθέτης, γύρισαν τις πρώτες επιτυχίες.

Στην εκπομπή μιλούν ο δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου Ιάσονας Τριανταφυλλίδης, η συγγραφέας και βιογράφος του Φίνου, Μαρικαίτη Καμβασινού, η θεατρική συγγραφέας Μάρω Μπορδάκου, ο δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου Παναγιώτης Τιμογιαννάκης, ο κινηματογραφιστής Νίκος Καβουκίδης κ.ά.

20.45 Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥ με τον Σάκη Αρναούτογλου W

………………………………………………………………………………………………………………..

 ΤΡΙΤΗ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

………………………………………………………………………………………………………………..

18.50 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΜΟΥ (Ε)   W

«Γιώργος Μιχαηλίδης – 1965» 

19.40 Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ (Ε) (αλλαγή θέματος) W         

«Φιλοποίμην Φίνος» – Β΄ Μέρος: «Φίνος Φιλμ. Οι μεγάλες στιγμές  του κινηματογράφου».

Το δεύτερο μέρος του αφιερώματος στη ζωή και την καριέρα του Φιλοποίμενα Φίνου, παρουσιάζει η «Μηχανή του χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο.

Μετά το δύσκολο ξεκίνημα μέσα στην Κατοχή, ο Φίνος έχοντας στο πλευρό του τους καλύτερους συγγραφείς, σκηνοθέτες και τεχνικούς κατάφερε να φτάσει τη Φίνος Φιλμ στην απόλυτη ακμή της τη δεκαετία του ’60.

Ο «κατσαβιδάκιας», όπως τον φώναζαν, επειδή είχε πάντα μαζί του ένα κατσαβίδι και διόρθωνε μηχανές, μαζί με τον Γιάννη Δαλιανίδη εισήγαγαν στον ελληνικό κινηματογράφο δύο νέα είδη που έσπασαν ταμεία. Το νεορεαλιστικό δράμα, που ξεκίνησε με τον «Κατήφορο», και το μιούζικαλ που ξεκίνησε με το «Μερικοί το προτιμούν κρύο».

Ο Χρίστος Βασιλόπουλος συνομίλησε με πρωταγωνιστές και συνεργάτες του Φίνου, όπως η Ζωή Λάσκαρη, ο Κώστας Βουτσάς, η Μάρθα Καραγιάννη, ο Μίμης Πλέσσας, ο Φαίδων Γεωργίτσης κ.ά. και παρουσιάζει άγνωστες ιστορίες από τα παρασκήνια.
Μέσα από τις διηγήσεις σκιαγραφείται ο χαρακτήρας του Φίνου, αλλά και μία ολόκληρη εποχή που άφησε ιστορία στη μεγάλη οθόνη.

Αναλύεται επίσης η σχέση του με την Αλίκη, καθώς αποτελεί ξεχωριστό κεφάλαιο στη ζωή του και παρουσιάζονται φωτογραφίες από το αρχείο της Φίνος Φιλμ.

Η Ζωή Λάσκαρη αποκαλύπτει γιατί δεν δέχτηκε να την υιοθετήσει ο Φίνος και παλιοί συνεργάτες του περιγράφουν τα δύσκολα χρόνια της ασθένειάς του και της πτώσης της εταιρείας του.

Στην εκπομπή μιλούν οι: Μίμης Πλέσσας, Ζωή Λάσκαρη, Κώστας Βουτσάς, Μάρθα Καραγιάννη, Γιάννης Βογιατζής, Φαίδων Γεωργίτσης, Μέλπω Ζαρόκωτσα, Άγγελος Αντωνόπουλος, Ιάσων Τριανταφυλλίδης και συνεργάτες της Φίνος Φιλμ.

20.45 Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥ με τον Σάκη Αρναούτογλου   W

………………………………………………………………………………………………………………..

ΤΕΤΑΡΤΗ 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

……………………………………………………………………………………..

18.50 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΜΟΥ (Ε)   W

«Δόμνα Σαμίου – 1966» 

19.40 Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ (Ε) (αλλαγή θέματος) W       

«Γαβριέλα, η διασημότερη εταίρα των Αθηνών»

Η «Μηχανή του χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, παρουσιάζει τη ζωή της διασημότερης εταίρας των Αθηνών, της περίφημης Γαβριέλας, η δολοφονία της οποίας συγκλόνισε την ελληνική κοινή γνώμη.

Η εκπομπή διερευνά την προσωπικότητα μιας «κοινής» γυναίκας, που γοήτευσε τους άνδρες της εποχής της κι έμεινε αλησμόνητη για την καλοσύνη και τις φιλανθρωπίες της.

«Έγινα πόρνη διότι εγεννήθην έτσι» γράφει στο βιβλίο της, αλλά όσοι τη γνώρισαν μιλούν για τη μόρφωσή της, την αλληλεγγύη που έδειξε στους γείτονές της την περίοδο  της Κατοχής, καθώς και για την ανεξάρτητη προσωπικότητά της.

Η Γαβριέλα βοήθησε πολλά παιδιά να σπουδάσουν, πλήρωνε τους γιατρούς για τους άπορους της γειτονιάς της και υπήρξε βαθιά θρησκευόμενο άτομο.

Η Ρωσίδα Γαβριέλα Ουσάκοβα ήρθε στην Ελλάδα το 1929. Τελείωσε το σχολείο στις καλόγριες, φοίτησε στο Γαλλικό Ινστιτούτο, έμαθε πέντε γλώσσες κι έγινε καθηγήτρια Γαλλικών.

Ωστόσο, διάλεξε το δρόμο που θεώρησε ως πεπρωμένο της και με ιδιόκτητο οίκο ανοχής στα Εξάρχεια από το 1936, έγινε αναπόσπαστο κεφάλαιο στη ιστορία της πόλης, όπως μαρτυρούν οι χρονικογράφοι της εποχής.

Η Γαβριέλα Ουσάκοβα υπήρξε απόλυτα νομοταγής πολίτης και ουδέποτε κατηγορήθηκε για οτιδήποτε. Δολοφονήθηκε άγρια τον Αύγουστο του 1991 -σε ηλικία 75 ετών- κι ενώ ακόμη εργαζόταν. Η δολοφονία της δεν εξιχνιάστηκε ποτέ.

Στην εκπομπή μιλούν για τη Γαβριέλα, δημοσιογράφοι, γιατροί, καλλιτέχνες και άνθρωποι που τη γνώρισαν στα περίπου πενήντα χρόνια που εργάστηκε στα Εξάρχεια.

Διεύθυνση εκπομπής-παρουσίαση: Χρίστος Βασιλόπουλος.

Αρχισυνταξία: Δημήτρης Πετρόπουλος.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Νταούλης.

20.45 Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥ με τον Σάκη Αρναούτογλου W

………………………………………………………………………………………………………………..

Επίσης, σας ενημερώνουμε ότι την Πέμπτη 31/08/2017 οι Νυχτερινές Επαναλήψεις τροποποιούνται ως εξής:

ΝΥΧΤΕΡΙΝΕΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ:

01:10  Η ΖΩΗ ΜΟΥ Η ΥΓΕΙΑ ΜΟΥ (Ε) ημέρας  W

01:45  ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗ ΜΑΓΙΑ (Ε) ημέρας  W

02:45 ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ (Ε) ημέρας  

03:15  ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ: «Η ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ ’60» (Ε) ημέρας  

04.30  ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ: «ΦΑΚΕΛΟΣ: ΔΙΑΤΡΟΦΗ» (Ε) ημέρας  

05.00  ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ: «ΑΡΧΑΙΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ»  (E) ημέρας  

06.00  ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ: «ΝΕΕΣ ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΕΙΣ» (E) ημέρας