Πρώτο Πρόγραμμα – Αφύλαχτη Διάβαση: «Αφιέρωμα στη Μικρασιατική Καταστροφή» 16.09.2017

Πρώτο Πρόγραμμα – Αφύλαχτη Διάβαση: «Αφιέρωμα στη Μικρασιατική Καταστροφή» 16.09.2017

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ

«Σμυρνέικο μινόρε – Κύκλος τριών ραδιοφωνικών εκπομπών
για τη Μικρασιατική Καταστροφή»

Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017, ώρα 12:00-13:00

Η «Αφύλαχτη Διάβαση», το ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ του Πρώτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, μεταδίδει τριμερές αφιέρωμα στη Μικρασιατική Καταστροφή, με τη συμβολή δύο εκ των σημαντικοτέρων φορέων διατήρησης της μικρασιατικής μνήμης: του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών και της Εστίας Νέας Σμύρνης.

Στις τρεις αυτές εκπομπές παρουσιάζονται το χρονικό, τα αίτια, οι αναμνήσεις από το μέτωπο, η περιπλάνηση, η καθημερινή ζωή, οι προσφυγικές γειτονιές και τα πρώτα χρόνια στην Ελλάδα, καθώς και συγκλονιστικές μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν τη φρίκη του ξεριζωμού.

00240014

Στο Α΄ μέρος του αφιερώματος, που μεταδίδεται το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρα 12:00, παρουσιάζονται η ζωή στην πολυπολιτισμική Σμύρνη πριν από την Καταστροφή, η αποχώρηση του ελληνικού στρατού και η παράδοση της πόλης στις φλόγες, ο σφαγιασμός χιλιάδων Ελλήνων, καθώς και ο μακρύς και βασανιστικός δρόμος της προσφυγιάς.

00230014

Το ιστορικό πλαίσιο που οδήγησε στη Μικρασιατική Καταστροφή αναλύει ο καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας και ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνος Βερέμης.

Την καθημερινή ζωή στη Σμύρνη πριν από την Καταστροφή παραθέτει με γλαφυρό τρόπο η έφορος του Μουσείου και της Βιβλιοθήκης Νέας Σμύρνης, Θέμις Παπαδοπούλου.

Το γεωπολιτικό πλαίσιο στη Μικρά Ασία των αρχών του 20ού αιώνα αλλά και κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου στην Ανατολία περιγράφει ο ιστορικός και συγγραφέας Toni Briedel-Χατζηδημητρίου.

Αποσπάσματα από την τελευταία –πριν από το θάνατό της- συνέντευξη που παραχώρησε στον Θωμά Σίδερη η Νάνσι Χόρτον, κόρη του Αμερικανού προξένου στη Σμύρνη το 1922 Τζορτζ Χόρτον, καθώς και ένα παραμύθι από το Λιβίσι διαβάζει η επί σειρά ετών ραδιοφωνική παραγωγός του Δεύτερου Προγράμματος, Μαρίνα Λαχανά.

Έρευνα-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης.

00220014

Info:

Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017, ώρα 12:00-13:00

Εκπομπή: «Αφύλαχτη Διάβαση»

«Σμυρνέικο μινόρε» Α΄ Μέρος

Πρώτο Πρόγραμμα: FM 91,6 & 105,8 για την Αττική και μέσω των τοπικών αναμεταδοτών σε όλη την Ελλάδα

Live Streaming: webradio.ert.gr/proto

Facebook: www.facebook.com/protoprogramma.ert