ΕΡΤ1 – Τροποποίηση προγράμματος 03.10.2017

ΕΡΤ1 – Τροποποίηση προγράμματος 03.10.2017

Τροποποίηση προγράμματος ΕΡΤ1

Το πρόγραμμα της ΕΡΤ1, αύριο ΤΡΙΤΗ 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017 (24ωρη Απεργία  ΕΣΗΕΑ από 06:00 Τρίτης 3/10 έως 06:00 Τετάρτης 4/10) διαμορφώνεται ως εξής:

………………………………………………………………………………………………………………..

07.00 ΔΩΔΕΚΑ ΜΗΝΕΣ (Ε) ● W

«Οκτώβριος»

Το ντοκιμαντέρ καταγράφει την αρμονική εναλλαγή του χρόνου, των εργασιών και των εθίμων.

Τα έθιμα που καταγράφονται αναφέρονται  χωριστά, είτε αυτά συνεχίζονται μέχρι σήμερα, είτε έχουν χαθεί στο χρόνο. Θρύλοι, παραδόσεις, τραγούδια, δοξασίες είναι τα έθιμα που αποτελούν τον άξονα του ντοκιμαντέρ.

Σενάριο-σκηνοθεσία: Απόστολος Κρυωνάς.

Αφήγηση: Όλια Λαζαρίδου.

Μουσική επιμέλεια: Πάρις Παρασχόπουλος.

08.00 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (Ε) ●  W

«Άνυδρη Γη» 

Υπάρχει ερημοποίηση των εδαφών στην Ελλάδα; Τι την προκαλεί;

Έχει ευθύνη ο άνθρωπος γι’ αυτό;

Πώς μπορεί να αποκατασταθεί μία υποβαθμισμένη περιοχή στην Αργεντινή;

Σενάριο-σκηνοθεσία: Βαγγέλης Ευθυμίου.

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Δημήτρης Κορδελάς.

Μοντάζ – Μιξάζ: Γιάννης Κολόζης.

Μουσική: Κώστας Βόμβολος.

Διεύθυνση παραγωγής: Θωμάς Καρανίκας.

Επιστημονικοί συνεργάτες: Δημήτρης Σαρρής, Ελένη Μπριασούλη, Κωνσταντίνος Κοσμάς, Βασίλης Παπαναστάσης.

08.50 ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟΝ 20ό ΑΙΩΝΑ ●  W

09.10 ΣΥΝΑΝΤΗΣΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΥΣ ΜΑΣΤΟΡΟΥΣ (Ε) ●  W

«Νερόμυλοι»

Σκοπός της εκπομπής είναι να προβάλλει τους ανθρώπους που με την αφοσίωσή τους στην τέχνη τους, διατηρούν ζωντανή την ιστορία και την παράδοση του τόπου μας.

Ο κυρ Γιάννης Τσούμπρης, τεχνίτης νερομύλων, λέει: «Είμαστε… οι ιστορίες που κουβαλούμε». Ο κυρ Γιάννης Τσούμπρης ζει στην Κληματιά Ιωαννίνων. Θυμάται και διηγείται πολλές ιστορίες.

Πρώτα απ’ όλες, από το μύλο που είχε ο πατέρας του. «Οι μύλοι, ήσαν τότε  σαν βιομηχανική περιοχή», μας λέει.

Από την Κατοχή, τον Εμφύλιο.

Ιστορίες από το χωριό του. Την ομορφιά των σπιτιών του, τη φτώχεια, τη μετανάστευση, τα χάνια,  τους σπουδαίους μουσικούς του, τον Πέτρο-Λούκα Χαλκιά, το «δρόμο του αλατιού», το Ρόβα, τα γλέντια του.

Την Κυριακή 7 Νοεμβρίου, κατεβήκαμε μαζί του στην κοιλάδα κάτω από την Κληματιά, εκεί όπου το 1958, το νερό του ποταμού έσπασε το φράγμα της Λαμψίστας και στο πέρασμά του σάρωσε μύλους, γεφύρια, κτήματα.

Ο κ. Γιάννης εδώ και δύο χρόνια προσπαθεί να αναστήσει τους 7 μύλους που υπήρχαν στην περιοχή.

Θα τα καταφέρει; Ίσως ναι. Ίσως πάλι και όχι.

Το ουσιαστικό που μας μένει από τις μέρες του γυρίσματος, είναι το χαμόγελό του έπειτα από κάθε ιστορία που διηγείται, ένα χαμόγελο απέναντι στην ζωή.

10.00 ΖΩΟΓΡΑΦΙΑ (Ε) ●  W

Επεισόδιο 3ο. Ποιοι είναι οι σκύλοι θεραπευτικής επαφής; Τους συναντάμε στο τρίτο επεισόδιο της σειράς να δίνουν μια ανάσα κοινωνικοποίησης σε παιδιά με σύνδρομο Down.

Ακόμη, γνωρίζουμε πώς βιώνουν τα ζώα το φόβο του θανάτου και τι κάνουμε ώστε οι τετράποδοι φίλοι μας να αποφεύγουν τις φόλες. Συναντάμε, επίσης, τον αρχαιότερο σκύλο της Αθήνας, τον Τζακ, και βγαίνουμε βόλτα με τον Αντώνη Καφετζόπουλο, τη Βόλτα και την παρέα της…

Τέλος «διαβάζουμε» το λεξικό των γάτων!

11.00 ΒΟΤΑΝΑ, ΜΥΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ (Ε) ●  W

Επεισόδιο 3ο.  Σ’ αυτό το επεισόδιο παρουσιάζεται η ιστορία των δύο διασημότερων φυσικών προϊόντων της Κρήτης: του λάδανου και του δίκταμου. Επισκεπτόμαστε το χωριό Σίσες Μυλοποτάμου, που στο παρελθόν ζούσε από την παραγωγή λαδάνου, όπου παλιοί συλλέκτες της σκουρόχρωμης ρητίνης μας μιλούν γι’ αυτήν. Στο χωριό Πόρος Ρεθύμνου συναντάμε τον Στέλιο Σπυριδάκη, τελευταίο εν ζωή από τους παλιούς συλλέκτες δίκταμου, που με πρωτόγονα μέσα κρέμονταν στις πιο δύσβατες πλαγιές της Κρήτης για να μαζέψουν το σπάνιο βότανο, ενώ στο Θέρισσο Χανίων συναντάμε τον Γιώργο Φραγκεδάκη, ορειβάτη, εκπρόσωπο της νέας γενιάς συλλεκτών του δίκταμου.

11.30 ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΝΕΤΑΙ – ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ (Ε)●  W

«Σοκολάτα»

Σειρά ντοκιμαντέρ, παραγωγής 2009.

Η παρουσίαση και η ουσιαστική κατανόηση της διαδικασίας παραγωγής αντικειμένων, αγαθών καθημερινής χρήσης αποτελούν τον πυρήνα της σειράς ντοκιμαντέρ «Ιστορίες πραγμάτων».  Άνθρωποι που συμμετέχουν στην πολυτμηματική διαδικασία παραγωγής κάποιου αγαθού περνούν από το παρασκήνιο στο προσκήνιο. Καταστάσεις και συνθήκες προεργασίας, που μέχρι πρότινος σπάνια φανταζόταν ή είχε τη δυνατότητα να μελετήσει ο θεατής, ξεδιπλώνονται σταδιακά επιτρέποντάς του να κατανοήσει τι προηγήθηκε μέχρι κάποιο αγαθό λάβει την τελική του μορφή και φτάσει σ’ αυτόν.

Σενάριο: Βίκυ Μπαρμπόρκα.

Οργάνωση παραγωγής: Μαρία Λιβανού.

Διεύθυνση φωτογραφίας: White Room.

Έρευνα: Βίκυ Μπαρμπόρκα, Μαρία Λιβανού.

Εκτέλεση παραγωγής: White Room.

12.00 ΠΡΟΒΑ ΓΑΜΟΥ (Ε) ●  W

«Κάρπαθος»

Βρισκόμαστε στην Κάρπαθο για να παρακολουθήσουμε το γάμο της Σταματίνας Νισυρίου και του Κώστα Λέου. Η Σταματίνα και ο Κώστας, παιδιά ντόπιων μεταναστών σε Αυστραλία και Αμερική, γνωρίστηκαν στο νησί και επέλεξαν να παντρευτούν εκεί.

Οι συγγενείς του ζευγαριού μάς μιλούν για τη μετανάστευση σε Αυστραλία και Αμερική, μας διηγούνται τις οικογενειακές τους ιστορίες, αλλά και τη μεγάλη τους αγάπη για την Κάρπαθο, που τους έφερε πίσω στο νησί τους. Θα περάσουμε το κατώφλι του πατρικού της νύφης και του γαμπρού και θα παρακολουθήσουμε τις ετοιμασίες πριν από το γάμο.

Θα ζήσουμε από κοντά και το έθιμο της μαντινάδας που γράφουν μόνοι τους οι συγγενείς για να το τραγουδήσουν τη μέρα του γάμου, ενώ θα γνωρίσουμε κι άλλα έθιμα του νησιού, όπως το μαντήλι που φοράνε όλοι οι καλεσμένοι, ή το φουμιστό που χορεύουν οι οικογένειες στο γλέντι μετά το γάμο.

Σκηνοθεσία-φωτογραφία: Χρήστος Μπάρμπας.

Μοντάζ: Γωγώ Μπεμπέλου.

12.30 Ο ΔΡΟΜΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ (Ε)  ●  W

«Οδός Αρσάκη»

Σειρά ντοκιμαντέρ, παραγωγής 2009.

Οι δρόμοι μιας πόλης, της κάθε πόλης, είναι δεμένοι με τη ζωή μας. Στους δρόμους αυτούς γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε. Κρύβουν την ιστορία μας. Αλλά και ένα μέρος από την ιστορία της πόλης. Προσωπικότητες της Ιστορίας, της επιστήμης και της Τέχνης έχουν «χαρίσει» τα ονόματά τους σε αναρίθμητους κεντρικούς ή όχι δρόμους της πρωτεύουσας. Σ’ αυτούς τους δρόμους θα «ταξιδέψουμε» μέσα από την εκπομπή μας. Αυτούς τους δρόμους θα γνωρίσουμε.

Παρουσίαση: Θεοδώρα Βαρδαξή.

Σκηνοθεσία: Αντώνης Τέμπος.

Εκτέλεση παραγωγής: ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΑΛΦΑ Α.Ε.

13.00 ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (E)   

«Πετώντας με ηλιακό αεροπλάνο» (Solar Impulse: The Great American Crossing)         

14.00 ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ   GR  Α΄ Τηλεοπτική Μετάδοση

«Προορισμοί του ονείρου» (Flavors)

«Καζακστάν» (Flavors of Kazakhstan)

15.00 ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (E) ●  

«Γυναίκες ρεπόρτερ στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» (No Job For A Woman: The Women Who Fought To Report WWII)

Βραβευμένο ιστορικό ντοκιμαντέρ, παραγωγής ΗΠΑ 2012.

Πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο,  οι πολεμικές ανταποκρίσεις θεωρούνταν ότι δεν ήταν δουλειά για μια γυναίκα.  Οι Αμερικανίδες γυναίκες ρεπόρτερ πάλεψαν και κέρδισαν πρόσβαση στην κάλυψη του πολέμου. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών διαπίστευσε σχεδόν 140 γυναίκες ανταποκρίτριες πολέμου. Το ντοκιμαντέρ αφηγείται την ιστορία μέσα από τη ζωή και το έργο δύο δημοσιογράφων: της Μάρθας Γκέλχορν, τρίτης γυναίκας του Έρνεστ Χέμινγουεϊ, της Ρουθ Κάουαν και της φωτορεπόρτερ Ντίκι Σαπέλ.

Αφηγείται η βραβευμένη με  ΕΜΜΥ, Τζουλιάνα Μάργκουλις.

16.15 ΚΛΑΣΙΚΟΙ ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ -ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ (Ε)  

«ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ ΠΟΥΑΡΟ» (AGATHA CHRISTIES POIROT)

«Έγκλημα στο Νείλο» (Death on the Nile).

Στο επεισόδιο αυτό πρωταγωνιστούν ο Ντέιβιντ Σάτσετ (στο ρόλο του Ηρακλή Πουαρό) και οι Τζέιμς Φοξ, Έμα Γκρίφινς Μάλιν, Έμιλι Μπλαντ.

Η σκηνοθεσία ανήκει στον Άντι Γουίλσον.

Το σενάριο είναι του Κέβιν Έλιοτ, βασισμένο στο αστυνομικό μυθιστόρημα της Άγκαθα Κρίστι.

18.00 ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟΝ 20ό ΑΙΩΝΑ   W

18.15 Η ΖΩΗ ΜΟΥ Η ΥΓΕΙΑ (Ε)    W

«Δυσανεξία στη λακτόζη»

18.50 ΕΝΑ ΚΤΙΡΙΟ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ (Ε)  W

«Μουσείο Μπενάκη»

19.40 Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ (Ε)   ●  W

«Μικρά και μεγάλα ψέματα της Ιστορίας»

20.30   ΩΡΑΙΟΙ ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ (Ε)    W

«Στυλιανός Αντωναράκης» (καθηγητής Ιατρικής- Γενετικής, Universite de Geneve, Γενεύη)

ANTONARAKHS STYLIANOS (1)

Ένας διανοούμενος της Γενετικής, πρωτοπόρος και πολυβραβευμένος, ο Στυλιανός Αντωναράκης συγκαταλέγεται στα μεγαλύτερα διεθνή ονόματα των γενετιστών, ενώ δημοσιεύματα του Ελβετικού Τύπου τον αναδεικνύουν ανάμεσα στις πλέον διακεκριμένες προσωπικότητες της χώρας. Είναι o ερευνητής που με την ομάδα του στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, πριν από μια δεκαετία, χαρτογράφησε το χρωμόσωμα 21, το οποίο ευθύνεται για το σύνδρομο Down. Διευθυντής σήμερα της Κλινικής Γενετικής στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία HUG της Γενεύης (Hopitaux Universitaires de Geneve) και καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή, βρίσκεται με το ερευνητικό εργαστήριο του στην αιχμή της πρωτοπορίας. Η ομάδα του, διαφόρων εθνικοτήτων νέοι γενετιστές, ανάμεσα τους αρκετοί Έλληνες, διαπιστώνουν στο πρόσωπο του δασκάλου τους την ατέρμονη ερευνητική του διάθεση, τη σημασία της προσήλωσης στο ερευνητικό έργο και την ακρίβεια που απαιτεί κάθε επιστημονική συμπερασματική σκέψη.

Η Άννα Γριμάνη συνάντησε τον φημισμένο επιστήμονα στη Γενεύη και ακολούθησε τα βήματά του τόσο στην ερευνητική του διαδρομή όσο και στα μέρη της πόλης που σχετίζονται με τον ελληνισμό -αγαπημένο κεφάλαιο του. Ο καθηγητής μάς ξενάγησε επίσης σε μια εντυπωσιακή έκθεση για το DNA, μας μίλησε για τις τελευταίες εξελίξεις της Γενετικής, αλλά και για τη διαδρομή της «επιστημονικής ενηλικίωσής του από την Ιατρική, όπως χαρακτηριστικά είπε, στη μαγεία της Γενετικής». Μελετώντας τη ρότα των ανθρώπινων ασθενειών στο γονιδίωμα, ο Στυλιανός Αντωναράκης παρατηρεί τη ζωή από την άλλη της όψη και μεταφορικά επισημαίνει: «τα καλά και τα κακά γονίδια είναι σαν μια ρουλέτα που γυρίζει… ό,τι πέσει το μεταφέρουμε στα παιδιά μας».

Σκηνοθεσία: Χρήστος Μπάρμπας.

Αρχισυνταξία-παρουσίαση: Άννα Γριμάνη.

Παραγωγή: Timeline Productions.

21.25  ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ ●

«Βασίλισσα Βικτώρια: Τα Χρόνια της Νιότης» (The Young Victoria)

The Young Victoria (1) (2)

Βιογραφικό, ιστορικό και ρομαντικό δράμα εποχής, παραγωγής Αγγλίας 2009.

Σκηνοθεσία: Ζαν-Μαρκ Βαλέ.

Σενάριο: Τζούλιαν Φέλοουζ.

Παίζουν: Έμιλι Μπλαντ, Ρούπερτ Φρεντ, Πολ Μπέτανι, Μιράντα Ρίτσαρντσον, Τζιμ Μπρόντμπεντ, Τόμας Κρέτσμαν, Έμιλι Μπλαντ, Μαρκ Στρονγκ, Γέσπερ Κρίστενσεν, Χάριετ Γουόλτερ.

Διάρκεια: 95΄

Υπόθεση: Βρισκόμαστε στα 1837 και η Βικτώρια βρίσκεται στο επίκεντρο της βασιλικής διαμάχης για την εξουσία. Ο βασιλιάς Γουίλιαμ, που είναι θείος της, βρίσκεται στο κατώφλι του θανάτου και η Βικτώρια προορίζεται για διάδοχος του θρόνου. Ενώ όλοι προσπαθούν να κερδίσουν την εύνοιά της, η μητέρα της, Δούκισσα του Κεντ, την κρατάει σε απόσταση από την Αυλή. Παράλληλα, ο βασιλιάς Λεοπόλδος του Βελγίου και θείος της Βικτώρια πατρονάρει τον γοητευτικό ανιψιό του, Άλμπερτ, να κερδίσει την καρδιά της. Όμως, η Βικτώρια και ο Άλμπερτ έχουν κουραστεί να δέχονται εντολές από τους άλλους. Και αφού η Βικτώρια γίνεται βασίλισσα της Αγγλίας, αναπτύσσεται μεταξύ τους ένας ισχυρός δεσμός που θα οδηγήσει όχι μόνο στο γάμο και στην οικογένεια, αλλά και σε μια ουσιαστική σχέση ζωής. 

The Young Victoria (14)

Η βασίλισσα Βικτώρια έχει καταχωρηθεί στο συλλογικό υποσυνείδητο ως μία ηλικιωμένη, βλοσυρή γυναίκα σε μόνιμο πένθος. Όμως, στα νεανικά της χρόνια, η Βικτώρια ήταν μια κοπέλα τολμηρή, γεμάτη ζωντάνια. Και αυτήν ακριβώς την άγνωστη πλευρά της φιλοδοξεί να αποτυπώσει η ταινία του Ζαν-Μαρκ Βαλέ.

Όμορφη βιογραφική ταινία εποχής στα πρότυπα των παραγωγών του BBC, που απέσπασε Όσκαρ Καλύτερων Κοστουμιών το 2010 και προτάθηκε για άλλα δύο Όσκαρ (μακιγιάζ και καλλιτεχνικής διεύθυνσης). Επίσης, η ταινία τιμήθηκε με τα Βραβεία BAFTA 2010 (Καλύτερης ενδυματολογίας και Καλύτερου μακιγιάζ και κομμώσεων).

Οι ερμηνείες είναι έξοχες, ιδιαίτερα της Έμιλι Μπλαντ, η οποία ήταν υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Α΄ γυναικείου ρόλου.

23.00 ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ   GR    A΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

«Η πιο καυτή χρονιά μου πάνω στη Γη» (My hottest year on Earth)

00.05  DOC AFTER / ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (E)   

«Ταξίδι στον κόσμο του αύριο» (Exploration Nation: Earth 2050)

Επεισόδια 23ο και 24ο

Nυχτερινές Επαναλήψεις

01.00  Η ΖΩΗ ΜΟΥ Η ΥΓΕΙΑ ΜΟΥ (Ε) ημέρας   W

01.30 Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ (Ε) ημέρας  W

02.20 ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ: «ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ ΠΟΥΑΡΟ» (Ε) ημέρας

03.50 ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ: «Η ΠΙΟ ΚΑΥΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΟΥ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΓΗ» (Ε) ημέρας  GR

04.50 ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ: «ΠΕΤΩΝΤΑΣ ΜΕ ΗΛΙΑΚΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ» (Ε) ημέρας

05.45 ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ: «ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ» GR (Ε) ημέρας  

06.45 ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟΝ 20ό ΑΙΩΝΑ   W