ΕΡΤ1 – ΝΕΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ «Απόντες» 07.10.2017

ΕΡΤ1 – ΝΕΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ «Απόντες» 07.10.2017

ΝΕΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

 «Απόντες»

 Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017, στις 22:00

«Απόντες» (1)

Δράμα, παραγωγής 1996.

Σκηνοθεσία: Νίκος Γραμματικός.

Σενάριο: Νίκος Γραμματικός, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Παίζουν: Νίκος Γεωργάκης, Γιώργος Ευγενικός, Βαγγέλης Μουρίκης, Γιώργος Νούσιας, Κωνσταντίνος Σταρίδας, Αιμίλιος Χειλάκης, Αγγελική Αντωνίου.

Διάρκεια: 113΄

Υπόθεση: H ταινία παρακολουθεί τις σποραδικές συνευρέσεις έξι ανθρώπων κατά τη διάρκεια μιας επταετίας, αρχίζοντας από το καλοκαίρι του 1987 (Ευρωμπάσκετ) και καταλήγοντας στο καλοκαίρι του 1994 (Μουντιάλ).

«Απόντες» (4)

Σκοπός της ταινίας είναι να καταγράψει τη σταδιακή απώλεια της δυνατότητας επικοινωνίας ανάμεσα σε έξι άτομα, που κάποτε υπήρξαν στενοί φίλοι (στα μαθητικά τους χρόνια). Καθώς οι ζωές τους ακολουθούν διαδρομές που τους απομακρύνουν από τον γενέθλιο τόπο – το νησί, οι επιστροφές τους εκεί τους φέρνουν αναγκαστικά αντιμέτωπους με το παρελθόν. Μοιάζουν με ασυνείδητη αναζήτηση του σημείου εκκίνησης. Και η εξέταση της πορείας του καθενός, υπό το πρίσμα όμως των αρχικών προθέσεων, είναι αναπόφευκτη. Έτσι, οι διαφοροποιήσεις, οι παρεκκλίσεις, οι αλλοιώσεις, αναδύονται ανάγλυφες, το ίδιο και η πρόθεση του καθενός τους να τις αναγνωρίσει ή όχι.

Με το πέρασμα του χρόνου απομακρύνονται ολοένα και περισσότερο. Τα πράγματα που μοιράζονται λιγοστεύουν. Όσο απομακρύνονται από την αφετηρία τους, τόσο μεγαλώνουν και οι μεταξύ τους αποστάσεις. Μέχρι το σημείο όπου η επαφή είναι πλέον αδύνατη. Η διάλυση είναι αναπόφευκτη, αν και θα χρειαστεί ένα γεγονός καταλύτης για να το συνειδητοποιήσουν, και μόνο τότε η νοσταλγία γι’ αυτό που χάνεται ανεπιστρεπτί θα αποδειχτεί ένας ανόητος ρομαντισμός.

«Απόντες» (2)