Η ΕΡΤ τιμά την 73η επέτειο της Απελευθέρωσης της Αθήνας

Η ΕΡΤ τιμά την 73η επέτειο της Απελευθέρωσης της Αθήνας

Η ΕΡΤ τιμά την 73η επέτειο της  Απελευθέρωσης της Αθήνας από τον γερμανικό ζυγό.

Ένα τηλεοπτικό αφιέρωμα για τις τελευταίες ώρες της κατοχής και τις πρώτες της ελευθερίας.

Αθήνα 12 Οκτωβρίου 1944. Πανηγυρισμοί Απελευθέρωσης, ΙΦΑΝΕ – φωτ. Κυριάκος Κουρμπέτης

Πιο συκεκριμένα, σήμερα Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 18:15 θα προβληθεί  από την ΕΡΤ1 το ιστορικό ντοκιμαντέρ του Βασίλη Μωυσίδη «Οι μέρες της Απελευθέρωσης». Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στην άσβεστη μνήμη μαρτύρων, που θυμούνται τις ένδοξες ημέρες απελευθέρωσης της Αθήνας από τους Γερμανούς ναζί. Για τη συγκίνηση και την ανείπωτη χαρά με την οποία οι Αθηναίοι υποδέχθηκαν τη «φυγή του κατακτητή» μιλούν, η συγγραφέας Άλκη Ζέη, ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης Μανώλης Γλέζος, ο ποιητής Τίτος Πατρτίκιος και ο δημοσιογράφος Χρήστος Πασαλάρης.

Την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 22:00 στην ΕΡΤ1 η  Μαριλένα Κατσίμη και ο Πιέρρος Τζανετάκος στην εκπομπή «Οι μέρες της Απελευθέρωσης -Αθήνα, 12 Οκτωβρίου 1944», υποδέχονται στο στούντιο τον καθηγητή Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Προκόπη Παπαστράτη, τον διευθυντή Ερευνών στο Κέντρο Έρευνας Ιστορίας Νεώτερου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών Σωτήρη Ριζά και το μέλος του Τμήματος Ιστορίας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Κώστα Σκολαρίκο. Από τη Θεσσαλονίκη, παρεμβαίνει ο καθηγητής Ιστορίας του ΑΠΘ  Γιώργος Μαργαρίτης.

Την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 20:15 στην ΕΡΤ2 θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Τάκη Σακελλαρίου «28 και 12 Οχτωβρίου, μια προκήρυξη».  Ένα ντοκιμαντέρ, που παρουσιάζει την προκήρυξη που κυκλοφόρησε στις 12 Οκτωβρίου 1945, όπου οκτώ σημαντικές μορφές των γραμμάτων και της πολιτικής απευθύνθηκαν δημόσια και ζήτησαν να καθιερωθεί η 12η Οκτωβρίου ως ημέρα εορτασμού της Απελευθέρωσης από τη ναζιστική και φασιστική κατοχή.  Πρόκειται για τους  Άγγελο Σικελιανό, Νίκο Καζαντζάκη, Ιωάννη Σοφιανόπουλο, Σταμάτη Μερκούρη, Βασίλη Ρώτα, Μάριο Βάρβογλη, Δημήτρη Φωτιάδη και Ροδόλφο Κράους οι οποίοι ανέλαβαν  την ευθύνη να υλοποιήσουν την πρόταση οι ίδιοι την αμέσως επόμενη χρονιά.

73 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας, ένα μεγάλο τηλεοπτικό αφιέρωμα της ΕΡΤ.