ΕΡΤ2 – Ο Γιώργος Αρμένης στο «Αρχαίων Δράμα» 16.10.2017

ΕΡΤ2 – Ο Γιώργος Αρμένης στο «Αρχαίων Δράμα» 16.10.2017

ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ

«Αρχαίων Δράμα» 

Ημερομηνία μετάδοσης: Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017, στις 20:15

Η ΕΡΤ συνεχίζει την έρευνα για το αρχαίο δράμα, μεταδίδοντας το νέο κύκλο της σειράς εκπομπών της ΕΡΤ2, «Αρχαίων Δράμα». Σε κάθε επεισόδιο της σειράς παρουσιάζεται ένα διαφορετικό έργο μέσα από τη ματιά και την ερμηνευτική προσέγγιση ενός σύγχρονου σκηνοθέτη ή συντελεστή του θεάτρου κάθε φορά, με τη μορφή ενός ελεύθερου μαθήματος-εργαστηρίου.

Η σειρά φιλοδοξεί μ’ αυτόν τον τρόπο να «χτίσει» μία νέα πρόταση για ένα σύνολο εκπομπών σύγχρονης έρευνας και διδασκαλίας του αρχαίου δράματος, ως συναντήσεις ενεργών ερευνητών του θεάτρου με νέους ηθοποιούς μέσα στο πλαίσιο ενός δημόσιου μαθήματος, εντός του οποίου

θα ανιχνεύονται το θέμα, η ανάπτυξη του μύθου, οι χαρακτήρες και κυρίως τα κρίσιμα ζητήματα που διακυβεύονται μέσα στο καθένα από τα έργα της αρχαίας δραματικής μας κληρονομιάς.

ARMENIS GIORGOS

Επεισόδιο 1ο: «Αχαρνής» του Αριστοφάνη – Γιώργος Αρμένης

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιώργος Αρμένης συνομιλεί με νέους ηθοποιούς για τον μεγάλο σατιρικό ποιητή Αριστοφάνη και το πρώτο σωζόμενο έργο του, «Αχαρνής». Ένα έργο που ασχολείται αποκλειστικά με την ειρήνη και την ενότητα εν μέσω του καταστρεπτικού Πελοποννησιακού Πολέμου.

Είναι μια συζήτηση για τη δημιουργία, τα νιάτα και το πάθος για ζωή που κρύβει μέσα της η κωμωδία του Αριστοφάνη, αλλά και για το πώς μπορεί να μεταφερθεί στο σήμερα. Για το θάρρος και την τόλμη που πρέπει να δείχνουμε σε κάθε εποχή, καθώς και για τον ποιητή που -όπως ο ήρωάς του, ο Δικαιόπολις- πάντα ενοχλούσε την εξουσία.

Σε μια εξόχως ζωντανή και ολόφρεσκη ανάγνωση της αρχαίας αυτής κωμωδίας, ο Γιώργος Αρμένης μας διδάσκει πώς πρέπει να αντιμετωπίζεται το ποίημα από τους ίδιους τους ηθοποιούς.

Σκηνοθεσία: Πάνος Παππάς – Δέσποινα Χαραλάμπους.