ΕΡΤ2 – ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΙΙ «Μάρω Μιχαλακάκου» 18.10.2017

ΕΡΤ2 – ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΙΙ «Μάρω Μιχαλακάκου» 18.10.2017

ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΕΚΠΟΜΠΩΝ

ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΙΙ    

«Μάρω Μιχαλακάκου»
Ημερομηνία μετάδοσης: Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017, στις 20:30

Η σειρά εκπομπών «Εικαστικοί ΙΙ» παρουσιάζει Έλληνες και Κύπριους εικαστικούς που έχουν συμβάλει καταλυτικά στη διαμόρφωση του σύγχρονου καλλιτεχνικού τοπίου στην Ελλάδα. Εστιάζεται σε καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται μετά τη Μεταπολίτευση -τα τελευταία σαράντα χρόνια- και έχουν να επιδείξουν πλούσια εκθεσιακή δράση και πρωτότυπη εικαστική γλώσσα.

Η εκπομπή δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές να γνωρίσουν το έργο σημαντικών εκπροσώπων της σύγχρονης ελληνικής Τέχνης.  Μέσα από τη δουλειά των συγκεκριμένων καλλιτεχνών, το τηλεοπτικό κοινό εξοικειώνεται με όρους, τεχνικές, μέσα, πρακτικές, αλλά και με τη διαδικασία παραγωγής και έκθεσης ενός έργου Τέχνης.

Κάθε επεισόδιο της εκπομπής «Εικαστικοί ΙΙ» λειτουργεί σαν το κομμάτι ενός σύνθετου παζλ. Ιδωμένες συνολικά, οι περιεκτικές αφηγήσεις των καλλιτεχνών συγκροτούν μια μεγαλύτερη αφήγηση, η οποία εμπλουτίζει την ιστορία της ελληνικής Τέχνης.

Ένα μοναδικό αφιέρωμα στην προσωπικότητα και τη ζωή των σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών δημιουργών και των θησαυρών των έργων τους, που μας αποκαλύπτουν αλήθειες της πραγματικής ζωής.

Μια σειρά που συμπυκνώνει την ελληνική εικαστική παράδοση από τη Μεταπολίτευση  έως σήμερα, και τις επιδράσεις της στη σύγχρονη αισθητική έκφραση, στα πολιτιστικά δρώμενα και στην κοινωνία γενικότερα.

Μάρω Μιχαλακάκου (1)

Επεισόδιο 1ο: «Μάρω Μιχαλακάκου»

Η Μάρω Μιχαλακάκου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Σπούδασε Καλές Τέχνες στην Ecole Nationale Supérieure d’Arts de Paris-Cergy (Γαλλία) και την Hohschule für Bildende Kunst, στο Braunschweig (Γερμανία). Έχει συμμετάσχει σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ευρώπη, στην Τουρκία και στις ΗΠΑ.

Η δουλειά της, αινιγματική και πολυδιάστατη (γλυπτικές εγκαταστάσεις, ζωγραφική, σχέδια, ανάγλυφα σε βελούδο), «υφαίνεται» με οικογενειακές μνήμες και πολιτιστικές αναφορές και χαρακτηρίζεται από μια σπάνια εκλεπτυσμένη ωμότητα. Επιλέγει φιγούρες και θεματικές που βρίσκονται πάντα σε τεταμένη κατάσταση, όπως η προστασία του οικογενειακού περιβάλλοντος και η επίπονη οικειότητα, ο έρωτας και η υποταγή, ο σύνδεσμος και τα δεσμά. Το καλλιτεχνικό σύμπαν της βρίσκεται στην άκρη των ονείρων, με μια φαινομενική ηρεμία σκόπιμα τοποθετημένη ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία.

Μάρω Μιχαλακάκου

Έργα της υπάρχουν στο FNAC της Γαλλίας (Fonds Nationale d’art Contemporain), καθώς και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές και Ιδρύματα, όπως το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Κωνσταντινούπολης (Istanbul Modern).

Επιλεγμένες εκθέσεις: Doors of Perception, Nev gallery (Τουρκία, 2017), Till it’s gone, an exhibition on Nature and Sustainability, Istanbul Modern (Τουρκία, 2016), Matières à Rêver, Château des Adhémar, Montélimar (Γαλλία, 2016), Motopoétique, MAC-Lyon (Γαλλία, 2014), Heart of Darkness, NΕΟΝ: Φεστιβάλ Αθηνών (Ελλάδα, 2012), The King, Analix Forever (Ελβετία, 2012), I Would Prefer Not To, Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα (Ελλάδα, 2012), Parallel Universe, 511 Gallery (ΗΠΑ, 2010).