ΕΡΤ1- «Europe» 21.10.2017

ΕΡΤ1- «Europe» 21.10.2017

«EUROPE»

Με την Εύα Μπούρα

 Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017, στις 13:30

Εύα-Μπούρα-2-1

Το ευρωπαϊκό τοπίο όπως διαμορφώνεται μετά τις Γερμανικές Εκλογές και η θέση της Ελλάδας στις νέες ευρωπαϊκές και περιφερειακές εξελίξεις είναι το βασικό θέμα της εκπομπής «EUROPE», που μεταδίδεται αυτό το Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017 στις 13:30, από τη συχνότητα της ΕΡΤ1.

Μετά την ολοκλήρωση  μιας σειράς εκλογών στην Ευρώπη το πολιτικό τοπίο στη Γηραιά Ήπειρο αντί να ξεκαθαρίσει περιπλέχτηκε ακόμη περισσότερο. Οι φιλελεύθερες δημοκρατίες άντεξαν, αλλά με απώλειες. Τα παραδοσιακά δημοκρατικά κόμματα αποδυναμώθηκαν, ενώ ο λαϊκισμός και τα άκρα ενισχύθηκαν με πιο πρόσφατο παράδειγμα την άνοδο του ακροδεξιού κόμματος στην Αυστρία. Την ίδια ώρα στη Γερμανία εξελίσσεται ένα πολιτικό θρίλερ για τον σχηματισμό κυβέρνησης, καθώς τα ανοιχτά μέτωπα είναι πολλά και οι ισορροπίες εύθραυστες.

Οι εξελίξεις στη Γερμανία αυξάνουν τον κίνδυνο στασιμότητας στην Ευρώπη; Μπορεί ένας ενδεχόμενος συνασπισμός Τζαμάικα να «φρενάρει» τα σχέδια  Μακρόν για αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση;  Θα μεταβληθεί η στάση του Βερολίνου σε μια σειρά ζητημάτων, όπως το προσφυγικό;

Επιπλέον, στην εκπομπή μπορείτε να παρακολουθήσετε:

-Ευρωτουρκικές σχέσεις. Η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι απειλές Ερντογάν, οι ενδεχόμενες επιπτώσεις στο προσφυγικό και ο κρίσιμος παράγοντας του κουρδικού ζητήματος.

-Η πορεία προς το Brexit. Πώς προχωρά η διαδικασία κατά τους πρώτους γύρους συνομιλιών με το Ηνωμένο Βασίλειο;

-Η Ελλάδα και οι περιφερειακές εξελίξεις. Το ταξίδι Τσίπρα στις ΗΠΑ, ο ρόλος κλειδί της χώρας ως παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή και η πορεία της ελληνικής οικονομίας με σημαντική παράμετρο τη συμβολή  του ΔΝΤ.

Μιλούν αποκλειστικά στο «Europe», η  συμπρόεδρος της Ευρωομάδας των Πρασίνων, Σκα Κέλερ, καθώς και ο ευρωβουλευτής του Die Linke, Χέλμουτ Σολτς. 

– Όλες οι εξελίξεις στην Ισπανία για το καταλανικό ζήτημα.

Καλεσμένοι στο στούντιο, o υπεύθυνος Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούς, η καθηγήτρια Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά Φωτεινή Ασδεράκη, καθώς και οι καθηγητές του Παντείου Πανεπιστημίου Δημήτρης Χαραλάμπης (Πολιτικής Επιστήμης) και  Κώστας Μελάς (Οικονομίας).

Έρευνα–παρουσίαση: Εύα Μπούρα.

Αρχισυνταξία: Σάκης Τσάρας.

Σκηνοθεσία: Νίκος Παρλαπάνης.

Διεύθυνση παραγωγής: Νεκταρία Δρακουλάκη.