«Ο Θάνατος του Διγενή» του Α. Σικελιανού στο Τρίτο Πρόγραμμα 26.11.2017

«Ο Θάνατος του Διγενή» του Α. Σικελιανού στο Τρίτο Πρόγραμμα 26.11.2017

 ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ

«Ο Θάνατος του Διγενή» του Άγγελου Σικελιανού

Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017, ώρα 22:00

Την τραγωδία «Ο Θάνατος του Διγενή» του Άγγελου Σικελιανού, έχουν την ευκαιρία να ακούσουν οι ακροατές του Τρίτου Προγράμματος, την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 22:00, στο πλαίσιο της εκπομπής «Το Θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο».

«…η μυθική μορφή του Διγενή δεν πήρε όλη της τη σημασία για με παρά μονάχα όταν, έπειτα από το διάβασμα όλων των γνωστών ως το 1942 κειμένων, η μονογραφία του Βέλγου βυζαντινολόγου Henri Gregoire, μου την εφώτισε ως την κορυφαία μορφή, που η θρησκευτικοπολιτική αίρεση των Παυλικιανών, όπως λέει ο Gregoire, φαντάστηκε να πάρει κεντρικό ήρωά της…».

Το τέλος του Διγενή είναι, όπως και στην παράδοση, αναπόφευκτο. Με τη διαφορά πως για τον Σικελιανό ο Θάνατος μεταμορφώνεται βαθιά μας σε θεϊκή ελευθερία για το θάνατο.

«…ο ποιητής είν’ απ’ τους πρώτους που αποδέχεται ελεύθερα το θάνατο, αν με τούτη την αποδοχή του πρόκειται να μεγαλώσει η ποίηση, που ’ναι σύγχρονα δική του όσο κι ολόκληρου του λαού του.» (Απόσπασμα του συγγραφέα από το περιοδικό «ΔΙΑΒΑΖΩ» 1981 τευχ.46).

Η ηχογράφηση μεταδόθηκε πρώτη φορά από την εκπομπή «Θέατρο Κυριακής» τον Μάρτιο του 1960.

Ραδιοφωνική διασκευή: Νίκος Γκάτσος.

Μουσική επιμέλεια: Σοφία Μιχαλίτση (από το ομώνυμο συμφωνικό έργο του Αλέκου Ξένου «Ο Διγενής δεν πέθανε», ενώ τα τραγούδια είναι του Μάνου Χατζιδάκι).

Ρύθμιση ήχου: Νίτσα Λουγγή.

Επιμέλεια ήχων: Στέλιος Γιαννακόπουλος.

Ραδιοσκηνοθεσία: Μήτσος Λυγίζος.

Στο ρόλο του Διγενή, ο Στέλιος Βόκοβιτς.

Παίζουν επίσης, οι ηθοποιοί: Νίκος Δενδρινός (Μαυραϊλής), Γιάννης Αργύρης (Μηνάς), Νάσος Κεδράκας (πρώτο παλικάρι), Κώστας Γεννατάς (δεύτερο παλικάρι και κορυφαίος), Βασίλης Ανδρονίδης (τρίτο παλικάρι και αποκρισάρης), Δημήτρης Παπάς (τέταρτο παλικάρι), Βασίλης Παπανίκας (καστροφύλακας και κορυφαίος), Γκίκας Μπινιάρης (Ιλαρίων), Βίκτωρ Παγουλάτος (Άγγελος και τραγουδιστής), Γιάννης Αποστολίδης (Αυτοκράτωρ Βασίλειος), Κώστας Παπαγεωργίου (ακόλουθος), Αλέκος Πέτσος (αξιωματούχος), Ρίτα Μουσούρη (παραμάνα), Ζωή Φυτούση (Μυρτάνη), Αλέκα Παΐζη (Βδοκιά), Ρένα Μάργαρη (πρώτη γυναίκα), Καίτη Αντωνοπούλου (δεύτερη γυναίκα).

Επιμέλεια εκπομπής: Μάρα Καλούδη.

Συντονιστείτε στο Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 & 95,6!

 Info:

Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017, ώρα 22:00

Εκπομπή: «Το Θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο»

«Ο Θάνατος του Διγενή» του Άγγελου Σικελιανού

Live Streaming: webradio.ert.gr/trito

Facebook: https://www.facebook.com/tritoprogramma