Ένα συγκλονιστικό ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ στην «Αφύλαχτη Διάβαση» του Πρώτου Προγράμματος 29.09.2018

Ένα συγκλονιστικό ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ στην «Αφύλαχτη Διάβαση» του Πρώτου Προγράμματος 29.09.2018

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ

«Μωρή κακούργα Βαγγελιώ που τρέλανες τον Μέγκλα»

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018, ώρα 12:00-13:00

Η εκπομπή «Αφύλαχτη Διάβαση», που μεταδίδεται το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 12:00 στο Πρώτο Πρόγραμμα, παρουσιάζει ένα ιστορικό και λαογραφικό οδοιπορικό στο μαρτυρικό χωριό της Αγίας Ευθυμίας Φωκίδας.

Ο απελπισμένος έρωτας ενός μουσικού, του Θανάση Δεδούση, για τη δασκάλα της Αγίας Ευθυμίας Ευαγγελία Βλασσοπούλου, με καταγωγή από το Γαλαξίδι, στην «καρδιά» του Μεσοπολέμου, αποτελεί την αφετηρία αυτού του ραδιοφωνικού ντοκιμαντέρ. Στη συνέχεια θα ξεδιπλωθεί η ιστορία του χωριού, που βρίσκεται στη σκιά των Δελφών, από τους αρχαίους χρόνους μέχρι και τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια.

Η προσφορά της Αγίας Ευθυμίας στην Ελληνική Επανάσταση είναι ιδιαίτερα σημαντική αφού έδωσε στον αγώνα ξακουστούς κλέφτες και αρματολούς, μεταξύ των οποίων και ο Αστραπόγιαννος, που έγινε ποίημα από τον Αριστοτέλη Βαλαωρίτη. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, τα ιταλικά στρατεύματα κατέκαψαν το χωριό και σκότωσαν 12 κατοίκους του.

Θα γίνει ειδική αναφορά στην προσφορά της Αγίας Ευθυμίας στα γράμματα, αφού πέρα των αξιομνημόνευτων δασκάλων που υπηρέτησαν στο σχολείο της, αποτελεί τη γενέτειρα του Γιάννη Σκαρίμπα. Κατά τη διάρκεια, μάλιστα, του ντοκιμαντέρ θα ακουστούν ανέκδοτα κείμενά του αλλά και ένα σπάνιο ηχητικό τεκμήριο με τη φωνή του από το Aρχείο της ΕΡΤ.

Έρευνα – παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης

Πρώτο Πρόγραμμα FM 91.6 και 105.8

Info

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018, ώρα 12:00-13:00

Εκπομπή: «Αφύλαχτη διάβαση»

«Μωρή κακούργα Βαγγελιώ που τρέλανες τον Μέγκλα»

Live Streaming: webradio.ert.gr/proto

Facebook: www.facebook.com/protoprogramma.ert

Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης Διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε -μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση- και στο web radio της ΕΡΤ:

http://webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi