ΕΡΤ1- Τροποποιήσεις προγράμματος 08 – 21.12.2017

ΕΡΤ1- Τροποποιήσεις προγράμματος 08 – 21.12.2017

Τροποποιήσεις προγράμματος ΕΡΤ1

Ο προγραμματισμός της σειράς «ΟΙ ΕΞΙ ΑΔΕΛΦΕΣ» (SIX SISTERS – SEIS HERMANAS) ΣΤ’ ΚΥΚΛΟΣ  GR από ΣΗΜΕΡΑ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ  – λόγω της χθεσινής αναβολής – τροποποιείται ως εξής:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8/12, 18.50: Επεισόδια 3ο και 4ο 

ΔΕΥΤΕΡΑ 11/12, 18.50: Επεισόδια 5ο και 6ο  

ΤΡΙΤΗ 12/12, 18.50:   Επεισόδια 7ο και 8ο  

ΤΕΤΑΡΤΗ 13/12, 18.50: Επεισόδια 9ο και 10ο  

 ΠΕΜΠΤΗ 14/12, 18.50: Επεισόδια 11ο και 12ο   

 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15/12, 18.50: Επεισόδια 13ο και 14ο   

 ΔΕΥΤΕΡΑ 18/12, 18.50: Επεισόδια 15ο και 16ο  

 ΤΡΙΤΗ 19/12, 18.50: Επεισόδια 17ο και 18ο 

 ΤΕΤΑΡΤΗ 20/12, 18.50: Επεισόδια 19ο και 20ο 

 ΠΕΜΠΤΗ 21/12, 18.50: Επεισόδια 21ο και 22ο 

ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017

………………………………………………………………………………………………………..

12.00 ΕΙΔΗΣΕΙΣ+ΑΘΛΗΤΙΚΑ+ΚΑΙΡΟΣ  W

12.30 ΕΠΤΑ με τη Βάλια Πετούρη  W

13.30 ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ (Ε) ●  W

«Δεκεμβριανά: Η μάχη της Αθήνας»

Η Μαριλένα Κατσίμη μαζί με τον ιστορικό Μενέλαο Χαραλαμπίδη πραγματοποιούν μια ιστορική αναδρομή και διαδρομή στα Δεκεμβριανά και στη σφοδρή μάχη της Αθήνας.

Στο επίκεντρο του «Ιστορικού Περιπάτου» βρίσκονται η ένοπλη σύγκρουση των βρετανικών και κυβερνητικών δυνάμεων εναντίον του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, ενώ αναδεικνύονται τα κυριότερα τοπόσημα της πρωτεύουσας που σχετίζονται με τις πολεμικές επιχειρήσεις του Δεκεμβρίου 1944.

Ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης είναι ο συγγραφέας του βιβλίου «Δεκεμβριανά, 1944 η μάχη της Αθήνας», μιας επιστημονικής μελέτης βασισμένης σε κυβερνητικά και βρετανικά έγγραφα και στο Αρχείο του ΚΚΕ.

Παρουσίαση-αρχισυνταξία: Μαριλένα Κατσίμη.

Σκηνοθεσία: Έλενα Λαλοπούλου.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιώργος Πουλίδης.

Διεύθυνση παραγωγής: Ελένη Ντάφλου.

14.40 ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟΝ 20ό ΑΙΩΝΑ (Ε) W

15.00 ΕΙΔΗΣΕΙΣ+ΑΘΛΗΤΙΚΑ+ΚΑΙΡΟΣ  W

…………………………………………………………………………………………………………..

Δεν θα μεταδοθεί η εκπομπή «EUROPE».

Οι νυχτερινές επαναλήψεις διαμορφώνονται ως εξής:

00.50  ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ «SEASIDE HOTEL» (Ε) ημέρας  GR

02.30  ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ «BLACK WIDOWS» (Ε) ημέρας  

03.20  ΕΠΤΑ (Ε) ημέρας  W

04.20 ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ (Ε) ημέρας  W

05.20 ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ «UNSUNG HEROES: Ζανέτ Μακ Ντόναλντ» (Ε)  

05.55 ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΡΟΪΝΤ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ (Ε)  W

ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017

………………………………………………………………………………………………………..

15.00 ΕΙΔΗΣΕΙΣ+ΑΘΛΗΤΙΚΑ+ΚΑΙΡΟΣ  W 

16.00  ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ  (Ε) W

Με την Έλενα Κατρίτση.

«Ισραήλ – Παλαιστίνη: Μια διαμάχη που φαίνεται να μην έχει   τέλος…»

«Η Ιερουσαλήμ έχασε την ομορφιά της, δεν είναι πλέον η μικρή και όμορφη αγία πόλη… Είναι μία κυρία 4.000 ετών και όταν έρχονται να της κάνουν μακιγιάζ, να την κάνουν νέα και όμορφη, αυτή κλαίει… Είναι θυμωμένη η Ιερουσαλήμ…».  Μ’ αυτά τα λόγια ο  Ελληνοπαλαιστίνιος συγγραφέας Τζον Τλιλ περιγράφει στην Έλενα Κατρίτση τη δική του Ιερουσαλήμ. Μέσα από τις λέξεις που χρησιμοποιεί, ξεχειλίζει το πάθος, η αγάπη, αλλά και ο πόνος γι’ αυτή την πόλη…

Οι συχνές συγκρούσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων δείχνουν ότι οι σχέσεις των δύο λαών βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί. Κάποιοι μιλούν για τρίτη Ιντιφάντα. Μία σπίθα αρκεί για να ανάψει το φυτίλι της έντασης και του φανατισμού, που επικρατεί μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών.

Την ανασφάλεια που υπάρχει στην καθημερινή ζωή περιγράφει ο διακεκριμένος Έλληνας νευρολόγος, διευθυντής του Κέντρου Σκλήρυνσης κατά πλάκας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Hadassah, Δημήτρης Καρούσης, ο οποίος βρίσκεται με την οικογένειά του στην Ιερουσαλήμ από το 1988. «Εδώ, υπάρχει έντονο το στοιχείο της αβεβαιότητας… Συχνά φοβάσαι να πλησιάσεις ακόμα και σε στάσεις λεωφορείων. Όταν λείπει ο γιος μου, πάντα έχω το φόβο για το τι μπορεί να συμβεί…».

Για το πολιτικό σκηνικό όπως έχει διαμορφωθεί, για την πεποίθησή του ότι η  Ευρώπη οφείλει να παίξει καθοριστικό ρόλο στην εξεύρεση ειρηνικής λύσης στην περιοχή, αλλά και για τη δική του καθημερινότητα, μιλά ο πρέσβης της Ελλάδας στο Ισραήλ, Σπύρος Λαμπρίδης.

Ίσως τα λόγια του κ. Τλιλ να αποτυπώνουν τη σημερινή πραγματικότητα, με τέτοιο γλαφυρό τρόπο, που κανείς άλλος δεν μπορεί να αποδώσει: «…Είναι σχιζοφρένεια… Είναι μία κατάσταση αφύσικη. Δεν υπάρχει λέξη στα λεξικά  που να περιγράφει αυτό που συμβαίνει… Όλοι οι μεγάλοι τη θέλουν δική τους… Και σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά… Πολλοί ήρθαν και έφυγαν, γιατί κανείς δεν τη σεβάστηκε… Κάθε φορά που άλλαζε η κατάσταση, άλλαζα και εγώ… Τρεις φορές πέθανα και γεννήθηκα ξανά…».

………………………………………………………………………………………………………..

20.00  Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ (Ε)

Με τον Χρίστο Βασιλόπουλο.

«Η πτώχευση του Τρικούπη-1893» 

Η «Μηχανή του χρόνου» παρουσιάζει τα golden boys της εποχής που οι εφημερίδες αποκαλούσαν  χρυσοκάνθαρους.

Τα αλλεπάλληλα δάνεια με τους ληστρικούς όρους που συνέβαλαν καθοριστικά στην ιστορική πτώχευση.Τα μεγάλα έργα που άλλαξαν την Ελλάδα αλλά την πτώχευσαν. Τα ασταμάτητα ρουσφέτια, οι κομματικοί στρατοί, ο τεράστιος δημόσιος τομέας και οι τραπεζίτες που με τα χρηματιστηριακά τους παιχνίδια γονάτισαν την εύθραυστη ελληνική οικονομία. Η καταστρεπτική αντιπολίτευση του Δηλιγιάννη, που δεν άφηνε κανένα περιθώριο εθνικής συνεννόησης. Ο ρόλος του βασιλιά που έβλεπε την Ελλάδα να οδηγείται προς την πτώχευση κι αυτός όχι μόνο δεν έκανε ό,τι μπορούσε για να τη σώσει αλλά κερδοσκόπησε με τα ελληνικά χρεόγραφα.
Ο Τρικούπης, όπως παρουσιάζεται στην εκπομπή, συγκρούστηκε ανοιχτά με το παλάτι αρκετές φορές. Επιχείρησε να εξυγιάνει τον δημόσιο τομέα με αξιοκρατικά κριτήρια πρόσληψης  κι εκσυγχρόνισε την εικόνα της Ελλάδας με τεράστια έργα υποδομής. Ωστόσο, εφάρμοσε σκληρά οικονομικά μέτρα που είχαν αντίκτυπο κυρίως στην τσέπη των λαϊκών τάξεων. Η μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και η αύξηση των σχολικών διδάκτρων έβγαλαν τους πολίτες στους δρόμους. Τότε πραγματοποιήθηκαν και οι πρώτες μεγάλες διαδηλώσεις στην ιστορία της Νεότερης Ελλάδας, οι οποίες κατεστάλησαν με πρωτοποριακές μεθόδους από την αστυνομία του Μπαϊρακτάρη. Τότε για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε η καταστολή των διαδηλωτών με αντλίες ύδρευσης. Η λαϊκή κατακραυγή έστρεψε τελικά τον πανίσχυρο τότε Τύπο εναντίον της κυβέρνησης Τρικούπη αναδεικνύοντας στην πρωθυπουργία τον μεγαλύτερο πολιτικό του αντίπαλο.
Στην εκπομπή μιλούν ιστορικοί, μελετητές και δημοσιογράφοι του οικονομικού ρεπορτάζ που έχουν ερευνήσει την συγκεκριμένη περίοδο.
Παρουσίαση: Χρίστος Βασιλόπουλος
Αρχισυνταξία: Δημήτρης Πετρόπουλος
Σκηνοθεσία: Γιώργος Νταούλης

ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017

………………………………………………………………………………………………………..

15.00 ΕΙΔΗΣΕΙΣ+ΑΘΛΗΤΙΚΑ+ΚΑΙΡΟΣ  W 

16.00  ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ  (Ε) W

Με την Έλενα Κατρίτση.       

«Μικροί ήρωες. Μεταμόσχευση μυελού των οστών»

Έστω και για να σωθεί η ζωή ενός μόνο παιδιού, αξίζει ν’ αγωνίζεσαι. Αυτό είναι το θέμα της εκπομπής «Προσωπικά», με την Έλενα Κατρίτση, σε μια προσπάθεια να τονιστεί η μεγάλη σημασία της προσφοράς και του εθελοντισμού.

Πριν από μερικούς μήνες, ένα τρίχρονο αγοράκι υπεβλήθη σε μεταμόσχευση μυελού των οστών. Δότρια μια Ελληνίδα, μητέρα τριών παιδιών. Είναι η πρώτη μεταμόσχευση που πραγματοποιείται στη χώρα μας, από εθελοντή δότη της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών  Μυελού των Οστών του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας». Περισσότεροι από 12.000 δότες έχουν εγγραφεί στην Τράπεζα Εθελοντών, μόλις στον πρώτο χρόνο λειτουργίας της, αριθμός πολύ σημαντικός, ο οποίος ήρθε να προστεθεί στους 35.000 καταγεγραμμένους δότες, που είχαν συγκεντρωθεί τα τελευταία 25 χρόνια στην Ελλάδα. Δυστυχώς, η χώρα μας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις προσφοράς, τη στιγμή όμως, που μόνο το 30% των περιπτώσεων μπορεί να αναζητήσει ιστοσυμβατό δότη ανάμεσα στους συγγενείς του, ενώ το υπόλοιπο 70% είναι υποχρεωμένο να αναζητήσει μόσχευμα από εθελοντή.

«Όταν έχεις αντικρίσει τα μάτια μιας μητέρας δακρυσμένα, έστω και μία φορά, δεν μπορείς να κάνεις πίσω… Κι απ’ αυτά τα μάτια παίρνεις δύναμη και κουράγιο, να αναλάβεις τις ευθύνες σου. Θέλω να είμαι κοντά τους… Γιατί τα αισθάνομαι σαν να είναι δικά μου παιδιά…». Μ’ αυτές τις φράσεις η κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO, Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ» και του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας», περιγράφει μερικά μόνο από τα συναισθήματα, που έχει νιώσει, αυτά τα 25 χρόνια που βρίσκεται κοντά στα παιδιά, τα οποία πάσχουν από καρκίνο και τις οικογένειές τους.

Η Μαρία Νούλια, μητέρα του μικρού Λάμπρου, ο οποίος κατάφερε να σωθεί, ύστερα από μεταμόσχευση μυελού των οστών, θυμάται: «Είχα βγάλει το παιδί μου στην παιδική χαρά, με τη μασκούλα του. Απέναντι, μια οικογένεια τράβηξε το παιδάκι της μακριά και έφυγαν… Ο κόσμος δεν ξέρει! Όταν έρθει η στιγμή να συναντήσω το δότη, μπορεί και να μην πω τίποτα. Απλά να τον αγκαλιάσω. Το “ευχαριστώ” είναι πολύ λίγο!».

Ο αγγελιαφόρος του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ», Σάκης Ρουβάς, μιλάει για τις στιγμές που περνά κοντά σ’ αυτά τα παιδιά και για τους τρόπους που βρίσκει, ώστε να τα εμψυχώνει στις δύσκολες μάχες που δίνουν. «Δεν μπορώ να “φάω” νοκ-άουτ από τα αποδυτήρια. Είμαστε εδώ για να κερδίσουμε. Και θα κερδίσουμε…».

Η εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κόσμου έχει σκοπό τη συγκέντρωση 100.000 εθελοντών δοτών μυελού των οστών, αριθμός που χρειάζεται για να καλυφθούν οι ανάγκες που υπάρχουν για μοσχεύματα στη χώρα μας.