ΕΡΤ1 – «Χριστούγεννα στου Μάριου!…» με το «Αλάτι της Γης» 24.12.2017

ΕΡΤ1 – «Χριστούγεννα στου Μάριου!…» με το «Αλάτι της Γης» 24.12.2017

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ

«Χριστούγεννα στου Μάριου!…»

Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2017, στις 22:00

thumb_IMG_7358_1024 Το «Αλάτι της Γης» και ο Λάμπρος Λιάβας προτείνουν ένα γιορταστικό αφιέρωμα στα κλασικά λαϊκά τραγούδια της χρυσής δεκαετίας του 1950.

Αφορμή αποτελεί η πρόσφατη καταχώρηση της παράδοσης του ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού στην παγκόσμια λίστα της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, έπειτα από πρόταση του Υπουργείου Πολιτισμού!

thumb_IMG_7042_1024

Μέσα από την εκπομπή αναβιώνει ένα χριστουγεννιάτικο γλέντι στα λαϊκά κέντρα της εποχής, με επίκεντρο το θρυλικό «Μπαράκι του Μάριου». Αυτό το μικρό κέντρο στην Ομόνοια (Ίωνος και Σατωβριάνδου) υπήρξε από το 1946 έως το 1962 το καθημερινό στέκι των σημαντικότερων εκπροσώπων του ρεμπέτικου και του λαϊκού τραγουδιού. «Όποιος δεν ήπιε ούζο στου «Μάριου» δεν λογίζεται μπουζουξής, δεν έχει θέση στην οικογένειά μας», έλεγε χαρακτηριστικά ο Μάρκος  Βαμβακάρης!

thumb_IMG_6985_1024

Ήταν η μουσική «αυλή των θαυμάτων» όπου έρχονταν σε επικοινωνία, δοκίμαζαν τα τραγούδια τους και άκουσαν για πρώτη φορά τις ηχογραφήσεις τους δεκάδες συνθέτες, στιχουργοί, τραγουδιστές και μουσικοί του λαϊκού τραγουδιού: ο Μάρκος, ο Τσιτσάνης, ο Παπαϊωάννου, ο Καλδάρας, ο Χατζηχρήστος, ο Χιώτης, ο Μητσάκης, ο Δερβενιώτης, ο Τζουανάκος, ο Τατασόπουλος, ο Βίρβος, η Παπαγιαννοπούλου, ο «Τσάντας», η Μπέλλου, η Νίνου, ο Μπιθικώτσης και πολλοί άλλοι…

thumb_IMG_7290_1024

Το χριστουγεννιάτικο «Αλάτι της Γης» μέσα από ένα μουσικό προσκλητήριο σ’ αυτή την παλιά καλή γενιά, μας υπενθυμίζει ότι πάντοτε σε ώρες δύσκολες και μεταβατικές το λαϊκό τραγούδι υπήρξε για τους Έλληνες όχι απλώς μέσο ψυχαγωγίας και εκτόνωσης, αλλά είδος πρώτης ανάγκης, τροφή για το όνειρο και την ελπίδα, σημείο αναφοράς για τη συλλογική μνήμη και ταυτότητα.

thumb_IMG_7259_1024

Με μια επιλογή από τα πιο αγαπημένα κλασικά λαϊκά τραγούδια, το γιορταστικό «Αλάτι της Γης» μας προσκαλεί να τραγουδήσουμε και να χορέψουμε χασάπικα και χασαποσέρβικα, ζεϊμπέκικα και καρσιλαμάδες, συρτά και μπάλους, τσιφτετέλια αλλά και βαλς και μάμπο!

thumb_IMG_7210_1024

Στην παρέα μας συμμετέχουν δυο εξαιρετικές λαϊκές κομπανίες:

Ο «Πυρήνας»: Γρηγόρης Βασίλας (μπουζούκι-τραγούδι), Θοδωρής Στούγιος (μπουζούκι), Αλέξανδρος Καμπουράκης (ακορντεόν), Φίλιππος Παχνιστής (πιάνο), Γιάννης Ευαγγέλου (κιθάρα-τραγούδι), Γιάννης Πλαγιαννάκος (κοντραπάσο), Σταυρούλα Μανωλοπούλου και Θοδωρής Μέρμηγκας (τραγούδι).

thumb_IMG_6976_1024

Με τα μέλη του «Πυρήνα» συμπράττει στο τραγούδι και η Ηρώ Σαΐα.

Η Κομπανία του Γιώργου Κουτουλάκη: Γιώργος Κουτουλάκης (μπουζούκι-τραγούδι), Φώτης Τσορανίδης (κιθάρα- τραγούδι), Σπύρος Νίκας (ακορντεόν), Νίκος Μήλας (βιολί), Γιώργος Γκίκας (κρουστά), Νίκος Ρούλος (μπάσο), Μαίρη Δεναξά και Μαρία Δεικτά (τραγούδι).

Χορεύουν μέλη του Λαογραφικού Χορευτικού Ομίλου «Χοροπαιδεία» (επιμέλεια: Βασίλης Καρφής – Μαρία Ζιάκα).

Το αποψινό «Αλάτι της Γης»  θα μεταδοθεί επίσης στις 22:00 και από το  Δεύτερο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

thumb_IMG_7289_1024

Έρευνα-κείμενα-παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας.

Σκηνοθεσία-οργάνωση παραγωγής: Μανώλης Φιλαΐτης.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Σταμάτης Γιαννούλης.

Εκτέλεση παραγωγής: FOSS ON AIR.
thumb_IMG_7005_1024