ΕΡΤ1 – 28 ΦΟΡΕΣ ΕΥΡΩΠΗ – 28 EUROPE «Madame & Frau» 16.01.2018

ΕΡΤ1 – 28 ΦΟΡΕΣ ΕΥΡΩΠΗ – 28 EUROPE «Madame & Frau» 16.01.2018

28 ΦΟΡΕΣ ΕΥΡΩΠΗ – 28 EUROPE 

Με τον Κώστα Αργυρό

«Madame & Frau»

Ημερομηνία μετάδοσης: Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018, στις 24:00

28EUROPE EP08_03 Η ιστορία της Ευρώπης είναι και μια ιστορία πολυγλωσσίας, συνύπαρξης αλλά μερικές φορές και ανταγωνισμού των γλωσσών. Με 24 επίσημες γλώσσες προκύπτουν άπειροι δυνατοί συνδυασμοί μετάφρασης, αλλά η μεγάλη «μάχη» δόθηκε στο παρελθόν για τις γλώσσες εργασίας. Μπορεί οι Άγγλοι να έχουν βάλει πλώρη για να εγκαταλείψουν την Ένωση, αλλά τα αγγλικά παραμένουν η πρώτη και βασική γλώσσα εργασίας, με τα γαλλικά και τα γερμανικά να ακολουθούν.

Υπάρχει πράγματι ένας γλωσσικός γαλλογερμανικός ανταγωνισμός; Η Γαλλία δείχνει να έχει ένα μικρό προβάδισμα, αφού οι δύο βασικές έδρες των ευρωπαϊκών οργάνων Βρυξέλλες και Στρασβούργο βρίσκονται σε γαλλόφωνες πόλεις, ενώ η Γαλλοφωνία ως θεσμός αποτελεί σταθερά εργαλείο εξωτερικής πολιτικής. Από την άλλη, η οικονομική ισχύς της Γερμανίας έχει σίγουρα ενισχύσει το ενδιαφέρον για την εκμάθηση της γερμανικής γλώσσας και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

28EUROPE EP08_01

Υπάρχουν ωστόσο πολλά παραδείγματα επιτυχούς συμβίωσης των δύο γλωσσών με χαρακτηριστικότερο το δίγλωσσο δημόσιο τηλεοπτικό κανάλι arte. Ο Κώστας Αργυρός ταξίδεψε στην έδρα του, στο Στρασβούργο, και συνομίλησε με στελέχη και δημοσιογράφους για το πολιτιστικό αυτό πείραμα, που συμπλήρωσε 25 χρόνια ζωής.

Επίσης, στην εκπομπή μιλούν και οι διευθυντές του Γαλλικού Ινστιστούτου και του Ινστιτούτου Γκαίτε στην Αθήνα για την αγάπη των Ελλήνων προς τις ξένες γλώσσες, αλλά και για τη συνεργασία των δύο Ινστιτούτων με σκοπό την προώθηση της πολυγλωσσίας, που όπως επεσήμαναν και οι δύο φέρνει πιο κοντά τους λαούς της Ευρώπης.

28EUROPE EP08_02

Σενάριο-παρουσίαση: Κώστας Αργυρός.

Δημοσιογραφική ομάδα: Ωραιάνθη Αρμένη,  Κώστας Παπαδόπουλος, Δήμητρα Βεργίνη.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Τάγκας.