ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ: «Το έγκλημα στου Χαροκόπου» 20.01.2018

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ: «Το έγκλημα στου Χαροκόπου» 20.01.2018

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ

«Το έγκλημα στου Χαροκόπου»

Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018, ώρα 12:00 – 13:00

orpina 6

Ένα μοναδικό ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για ένα από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα στα ελληνικά εγκληματολογικά χρονικά, παρουσιάζεται από την εκπομπή «Αφύλαχτη Διάβαση», που μεταδίδεται το Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 12:00 από το Πρώτο Πρόγραμμα.  Ένα έγκλημα που συντάραξε τη μεσοπολεμική ελληνική κοινωνία, έγινε τραγούδι, θεατρικό σκετς, παράσταση θεάτρου σκιών και ο απόηχός του φτάνει ώς τις μέρες μας.

Ιανουάριος 1931. Λίγες μόνο ημέρες μετά την έλευση του νέου χρόνου, στην κοίτη του ρέματος του Προφήτη Δανιήλ, στον Βοτανικό, εντοπίζονται δύο τρίχινοι σάκοι που κρύβουν ένα μακάβριο μυστικό. Κατά μία εκδοχή, τα ευρήματα ανακάλυψε ο Γιαννάκης Γκίκας, ένα οκτάχρονο αγόρι που έπαιζε αμέριμνο στην όχθη του ρέματος. Ωστόσο, η εφημερίδα «Πατρίς» (φ.07/01/1031) είχε άλλη άποψη και ανέφερε σχετικά: «Χθες την πρωΐαν οι κάτοικοι της συνοικίας Βυρσοδεψείων Ι. Κοβές, αγροφύλαξ, Ν. Νίκας, επιπλοποιός και Σ. Σαμαρτζής, έμπορος, διερχόμενοι την λεωφόρον Ορφέως παρατήρησαν κάτωθι της γεφύρας της Αγίας Τριάδος της περιφερείας Τρίμη (παρά τον Βοτανικόν), δύο δέματα αρκετά μεγάλα και καλώς συσκευασμένα».

Τη διαλεύκανση της υπόθεσης ανέλαβε ο καθηγητής Ιατροδικαστικής και Ολυμπιονίκης Ιωάννης Γεωργιάδης. Ήταν εκείνος που ίδρυσε το Νεκροτομείο Αθηνών (1912) και στις αρχές της δεκαετίας του 1930 το Εγκληματολογικό Μουσείο, έναν πρωτοποριακό χώρο συλλογής και έκθεσης στοιχείων και ευρημάτων από εγκληματικές πράξεις.

ΕΙΚΟΝΑ 2_ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΟΧΗΣ

Δύο ημέρες μετά τον εντοπισμό των μακάβριων ευρημάτων, αποκαλύπτεται η ταυτότητα του θύματος. Πρόκειται για τον μεγαλο-εργολάβο της εποχής Δημήτριο Αθανασόπουλο. Ο Αθανασόπουλος θεωρούταν οικονομικός παράγοντας, είχε πολλές και ποικίλες σχέσεις με την κρατική εξουσία, ενώ αναλάμβανε και δημόσια έργα. Μεταξύ άλλων, κατασκεύασε και τον βασικό πυρήνα του προσφυγικού συνοικισμού της Ανάστασης, στο Κερατσίνι.

Παρά τις άστοχες και, ίσως, βιαστικές εκτιμήσεις για την ταυτότητα του φυσικού αυτουργού στην αρχή της υπόθεσης, στο «έγκλημα στου Χαροκόπου» εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά κάποιες καινοτόμες μέθοδοι στην εγκληματολογική ιστορία.

Για τις πτυχές της υπόθεσης που έρχεται ξανά στο φως ύστερα από 87 χρόνια, μιλούν στο Πρώτο Πρόγραμμα η Μαρία Στεφανίδου-Λουτσίδου, καθηγήτρια Τοξικολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθύντρια του Εγκληματολογικού Μουσείου και ο Θανάσης Κατερινόπουλος, αστυνομικός διευθυντής εν αποστρατεία. Παράλληλα, θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά τεκμήρια που φωτίζουν άγνωστες πτυχές του εγκλήματος.

Έρευνα-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης.

Αφηγήσεις: Άγης ΓυφτόπουλοςΓιάννης Τσούτσιας.

Συντονιστείτε στο Πρώτο Πρόγραμμα FM 91.6 και 105.8

ΕΙΚΟΝΑ 3_ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Info:

Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018, ώρα 12:00 – 13:00

Εκπομπή: «Αφύλαχτη Διάβαση»

«Το έγκλημα στου Χαροκόπου»

Live Streaming: webradio.ert.gr/proto

Facebook: www.facebook.com/protoprogramma.ert

Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης Διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε -μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση- και στο web radio της ΕΡΤ:

http://webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi