ΕΡΤ1- ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ «Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος» 23.01.2018

ΕΡΤ1- ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ «Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος» 23.01.2018

ΕΚΠΟΜΠΗ

ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ 

Με τη Μαριλένα Κατσίμη

Οι «Ιστορικοί Περίπατοι» έχουν σκοπό να αναδείξουν πλευρές της ελληνικής Ιστορίας άγνωστες στο πλατύ κοινό με απλό και κατανοητό τρόπο.

Η εκπομπή-ντοκιμαντέρ επιχειρεί να παρουσιάσει την Ιστορία αλλιώς, την Ιστορία στον τόπο της. Με εξωτερικά γυρίσματα στην Αθήνα ή την επαρχία σε χώρους που σχετίζονται με το θέμα της κάθε εκπομπής και «εκμετάλλευση» του πολύτιμου Αρχείου της ΕΡΤ και άλλων φορέων.

Ημερομηνία μετάδοσης: Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018, στις 23:00

«Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος»

thess27

Mε αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος (27 Ιανουαρίου) οι «Ιστορικοί Περίπατοι» ταξιδεύουν στη Θεσσαλονίκη για να αποκαλύψουν τα λίγα ίχνη που μαρτυρούν το εβραϊκό παρελθόν της.

Η ιστορικός Μαρία Καβάλα μας ξεναγεί στην πόλη, όπου μέχρι και το 1913 αποτέλεσε μία  από τις σημαντικότερες εβραϊκές κοινότητες σε ολόκληρο τον κόσμο, χαρίζοντάς της το προσωνύμιο «Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων».

thess20

Μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους, άρχισε μια διαδικασία εθνικής ομογενοποίησης της Θεσσαλονίκης, η οποία ολοκληρώθηκε οδυνηρά με τη δολοφονία του εβραϊκού πληθυσμού της στο ναζιστικό Ολοκαύτωμα, κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Από τους 46.091 Θεσσαλονικείς Εβραίους που μεταφέρθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, επέστρεψαν μόλις 2.000. Σήμερα ζουν στη Θεσσαλονίκη λιγότεροι από 1.000 Εβραίοι.

Παρουσίαση-αρχισυνταξία: Μαριλένα Κατσίμη.

Σκηνοθεσία: Έλενα Λαλοπούλου.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιώργος Πουλίδης.

Διεύθυνση παραγωγής: Ελένη Ντάφλου.

Μοντάζ: Θανάσης Παπακώστας.

thess5