ΕΡΤ2 – ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ «Γιώργος Θεοτοκάς» 28.01.2018

ΕΡΤ2 – ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ «Γιώργος Θεοτοκάς» 28.01.2018

ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ
ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ 

Σειρά ντοκιμαντέρ που αναφέρεται σε σημαντικούς Έλληνες συγγραφείς, παρουσιάζοντας τη ζωή και το έργο τους σε σχέση με την ιστορική και κοινωνική πραγματικότητα  της εποχής τους.  Η σειρά έχει μια επιτυχημένη πορεία αρκετών ετών και πέρα από τις τηλεοπτικές μεταδόσεις, μετέχει ενεργά στην κοινωνία και την πνευματική ζωή της χώρας. Συχνά γίνονται προβολές και επετειακές εκδηλώσεις με θέματα της σειράς σε διάφορα ιδρύματα, σχολεία, πολιτιστικούς και πνευματικούς φορείς, τόσο στην Αθήνα όσο και στην περιφέρεια.

Επιπλέον, πολλές πανεπιστημιακές σχολές στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, έχουν αντίγραφα της σειράς για διδακτικούς λόγους.

Η ΕΡΤ, χάρη στη σειρά, έχει μια «ζωντανή» βιβλιοθήκη Ελλήνων συγγραφέων με διαχρονική αξία. Αρκετά απ’ αυτά τα ντοκιμαντέρ έχουν προβληθεί σε ελληνικά και ξένα φεστιβάλ και έχουν βραβευτεί.

Το 2010, η Βουλή των Ελλήνων σε συνεργασία με την ΕΡΤ, για να τιμήσει τον Γιάννη Ρίτσο, προσέφερε το αντίστοιχο ντοκιμαντέρ της σειράς σε πολυτελή έκδοση σε βουλευτές, υπουργούς, πρέσβεις, γενικούς γραμματείς και άλλους ανώτερους δημόσιους υπαλλήλους.

Το υψηλό κύρος της εκπομπής πιστοποιείται και από την απόφαση της  UNESCO, με αφορμή το «Έτος Καβάφη» το 2013, να επιλέξει το ντοκιμαντέρ της σειράς για τον Αλεξανδρινό ποιητή να παρουσιαστεί στις Εθνικές Επιτροπές όλων των κρατών-μελών της.

Πέρα απ’ αυτά, η σειρά έγινε αντικείμενο και δύο διδακτορικών διατριβών! Πριν λίγα χρόνια από τον μεταπτυχιακό φοιτητή του Καποδιστριακού, Αλέξανδρο Παπαθανασίου και πέρσι από τον μεταπτυχιακό φοιτητή του Πανεπιστημίου της Ρώμης, Jacopo Mosesso.

Ο φετινός κύκλος περιλαμβάνει 14 θέματα, με κλασικούς και νεότερους συγγραφείς αλλά και συγγραφείς της γενιάς του ’70.

Συγκεκριμένα, ένα μεγάλο αφιέρωμα για τον Διονύσιο Σολωμό (που φέτος συμπληρώνονται 160 χρόνια από το θάνατό του και την επόμενη χρονιά 220 χρόνια από τη γέννησή του), καθώς και από ένα ντοκιμαντέρ για τους Γιώργο Θεοτοκά, Αλέξη Σεβαστάκη, Κώστα Ταχτσή, Νίκο Τσιφόρο, Γιώργο Σκαμπαρδώνη, Φίλιππο Δρακονταειδή, Αντώνη Φωστιέρη, Άρη Δικταίο, Κώστα Παπαγεωργίου, Γιώργο Πρατικάκη και Κώστα Μαυρουδή.

Ημερομηνία μετάδοσης: Kυριακή 28 Ιανουαρίου 2018, στις 18:00
«Γιώργος Θεοτοκάς»

Ο Γεώργιος Θεοτοκάς υπήρξε σημαντική πνευματική προσωπικότητα και χαρακτηριστικός εκφραστής της γενιάς του ’30. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1905 από αστική οικογένεια, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μετά το πτυχίο του  έκανε ελεύθερες σπουδές στο Παρίσι και στο Λονδίνο. Συνεργάστηκε με πολλά περιοδικά της εποχής, ήταν τακτικός συνεργάτης της εφημερίδας «Το Βήμα» και μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού «Εποχές».  Υπήρξε γενικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου (1945-1946 και 1951-1952)  και πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΘΒΕ (1964-1965).

Αφηγηματικά του έργα: «Αργώ» (1936), «Ευριπίδης Πεντοζάλης και άλλες ιστορίες» (1937), «Το δαιμόνιο» (1938, Βραβείο Πεζογραφίας Ακαδημίας Αθηνών), «Λεωνής» (1940), «Ασθενείς και οδοιπόροι» (1950,1964), «Οι καμπάνες» (1970).

Θεατρικά του έργα:  «Το παιχνίδι της τρέλας και της φρονιμάδας», «Συναπάντημα στην Πεντέλη», «Το γεφύρι της Άρτας», «Λάκκαινα», «Η άκρη του δρόμου», «Πέφτει το βράδυ» κ.ά.

Επίσης, έγραψε ποίηση, διηγήματα, ταξιδιωτικά, κριτικά σχόλια και δοκίμια. Το 1957 του απονεμήθηκε το Α΄ Κρατικό Βραβείου Δοκιμίου για το βιβλίο του «Προβλήματα του καιρού μας».

Κείμενο: Ζαμπία  Αγριμάκη.

Ηχοληψία:  Θόδωρος Ζαχαρόπουλος.

Αφήγηση:  Κώστας Καστανάς.

Φωτογραφία:  Κωστής Παπαναστασάτος.

Μοντάζ: Κοσμάς Φιλιούσης.

Σκηνοθεσία-παραγωγή: Τάσος Ψαρράς.