ΕΡΤ1 – 28 ΦΟΡΕΣ ΕΥΡΩΠΗ – 28 EUROPE «Η Ευρώπη παίρνει τ’...

ΕΡΤ1 – 28 ΦΟΡΕΣ ΕΥΡΩΠΗ – 28 EUROPE «Η Ευρώπη παίρνει τ’ όπλο της» 30.01.2018

28 ΦΟΡΕΣ ΕΥΡΩΠΗ – 28 EUROPE 

Με τον Κώστα Αργυρό
«Η Ευρώπη παίρνει τ’ όπλο της»

Ημερομηνία μετάδοσης: Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018, στις 23:00

28EUROPE_EP09_PIC04

Το φθινόπωρο του 2016 ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να παραμένει μια «ήπια δύναμη» (soft power), αλλά θα πρέπει να προχωρήσει σε γενναία βήματα αμυντικής συνεργασίας, τα οποία θα ενισχύσουν τη στρατιωτική της ισχύ. Η απόφαση αυτή αποτελεί «τομή» για την ιστορία της Ευρώπης και άνοιξε το δρόμο για αποφάσεις, που εντάσσονται στο πλαίσιο της αποκαλούμενης Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας για την Ασφάλεια, η οποία, μεταξύ των άλλων, προβλέπει και τη στενότερη συνεργασία των εθνικών αμυντικών βιομηχανιών.

28EUROPE_EP09_PIC05

Με τον τρόπο αυτόν 23 από τα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης φιλοδοξούν όχι μόνο να ενισχύσουν τη δύναμη πυρός τους, αλλά και να εξοικονομήσουν χρήματα μέσα από κοινά projects. Ενστάσεις υπάρχουν ωστόσο από εκείνους που φοβούνται μια στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης, αλλά και τη διαπλοκή συμφερόντων μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και του λόμπι της πολεμικής βιομηχανίας. Προβληματική θεωρείται και η σύνδεση της εσωτερικής ασφάλειας με την άμυνα, που έχει ως αποτέλεσμα ο στρατός να αναλαμβάνει όλο και περισσότερο αρμοδιότητες της αστυνομίας. Η εικόνα των φαντάρων που πάνοπλοι περιπολούν σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες τείνει να γίνει καθημερινότητα.

28EUROPE_EP09_PIC06

Ένα άλλο γκρίζο σημείο αφορά στις εξαγωγές όπλων σε χώρες που δεν φημίζονται για τη δημοκρατικότητά τους. Εδώ, η κριτική εστιάζεται στο γεγονός ότι, όσο περισσότερα όπλα παράγει η Ευρώπη τόσο περισσότερα θα πρέπει να εξάγει. Όλες οι μεγάλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης -Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία- εξάγουν σε κράτη όπως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος, κράτη τα οποία δεν είναι άμοιρα ευθυνών για την εκρηκτική κατάσταση στη  Μέση Ανατολή, για «τρέχουσες συγκρούσεις» σαν αυτή στην Υεμένη, αλλά και για την εμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους.

28EUROPE_EP09_PIC02

Για όλα αυτά, ο Κώστας Αργυρός συνομίλησε με την Eυρωπαία Επίτροπο αρμόδια για θέματα βιομηχανίας Ελζμπιέτα Μπιενκόφσκα, με μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, δημοσιογράφους με θητεία στη Μέση Ανατολή, εκπροσώπους ΜΚΟ, καθώς και με τον πρόεδρο του φημισμένου Ινστιτούτου Ερευνών της Στοκχόλμης για την Ειρήνη SIPRI, Νταν Σμιθ.

Σενάριο-παρουσίαση: Κώστας Αργυρός.

Δημοσιογραφική ομάδα: Ωραιάνθη Αρμένη,  Κώστας Παπαδόπουλος, Δήμητρα Βεργίνη.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Τάγκας.

28EUROPE_EP09_PIC03