ΕΡΤ2- Ξένη ταινία «Και οι χελώνες μπορούν να πετάξουν» 25.01.2018

ΕΡΤ2- Ξένη ταινία «Και οι χελώνες μπορούν να πετάξουν» 25.01.2018

 ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ 

«Και οι χελώνες μπορούν να πετάξουν»

(Turtles Can Fly / Lakposhtha parvaz mikonand)

 Ημερομηνία μετάδοσης: Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018, στις 21:00

Turtles Can Fly (1)

Βραβευμένο δράμα, συμπαραγωγής Ιράν-Γαλλίας-Ιράκ 2004.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Μπαχμάν Γκομπαντί.

Παίζουν: Σοράν Ιμπραχίμ, Αβάζ Λατίφ, Σαντάμ Χουσεΐν Φεϊζάλ, Χιρς Φεϊζάλ Ραχμάν, Αμπντούλ Ραχμάν Καρίμ, Αζίλ Ζιμπαρί.

Διάρκεια: 92΄

Turtles Can Fly (2)

Υπόθεση: Σ’ ένα στρατόπεδο Κούρδων προσφύγων στα σύνορα Ιράκ-Τουρκίας, λίγο πριν από την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ το 2003, μια ομάδα μικρών ορφανών παιδιών προσπαθούν να κερδίσουν χρήματα, αφοπλίζοντας νάρκες και πουλώντας αυτές σε εμπόρους όπλων. Ο αγώνας όμως αυτός για επιβίωση, δεν γίνεται χωρίς απώλειες. Τα περισσότερα απ’ αυτά τα παιδιά είναι ακρωτηριασμένα ή σακατεμένα και τα υπόλοιπα φλερτάρουν εν γνώση τους καθημερινά με τον κίνδυνο.

Turtles Can Fly (5)

Ο τετραπέρατος δεκατριάχρονος «Δορυφορικός», που απέκτησε αυτό το παρατσούκλι εγκαθιστώντας δορυφορικές κεραίες στα χαμόσπιτα του καταυλισμού, είναι ο αρχηγός τους. Γνωρίζει πολύ καλά ότι οι πληροφορίες είναι το χρήμα του αύριο και τις χρησιμοποιεί έτσι ώστε να πάρει αυτό που θέλει. Το μοναδικό όμως πράγμα που θέλει, τη συνομήλική του Αγκρίν, δεν μπορεί να την αποκτήσει. Εκείνη κρύβει ένα μεγάλο μυστικό, το οποίο την κάνει να νιώθει απομακρυσμένη από τον δεκατριάχρονο ανάπηρο αδερφό της Χένκοβ, αδιαφορώντας και για το δίχρονο αγοράκι που μαζί φροντίζουν.

Turtles Can Fly (3)

Η ταινία «Και οι χελώνες μπορούν να πετάξουν» είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία που γυρίστηκε στο Ιράκ μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσεΐν. Σ’ αυτήν ο Μπαχμάν Γκομπαντί  καταγράφει τη ζωή σ’ ένα χωριό του Κουρδιστάν λίγο πριν την έλευση του πολέμου, στις παραμονές της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ. Και σ’ αυτήν την ταινία, όπως και στην πρώτη του ταινία «Μεθυσμένα άλογα», εστιάζει στον κόσμο της παιδικής ηλικίας αλλά και στο ζήτημα των συνόρων, καταγράφοντας πάντα μια ζοφερή πραγματικότητα.

Turtles Can Fly (4)

Η ταινία βραβεύτηκε στα Κινηματογραφικά Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν και του Σικάγο.

Turtles Can Fly (7)

Turtles Can Fly (9) Turtles Can Fly (6)