Οι Αποκριές των Ελλήνων στην «Αφύλαχτη Διάβαση» του Πρώτου Προγράμματος 17.02.2018

Οι Αποκριές των Ελλήνων στην «Αφύλαχτη Διάβαση» του Πρώτου Προγράμματος 17.02.2018

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ

«Και ο καδής ελάλησε»
Ένα ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για τις Αποκριές των Ελλήνων
Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018, ώρα 12:00-14:00
ad1

Η εκπομπή του Πρώτου Προγράμματος «Αφύλαχτη Διάβαση», που μεταδίδεται το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 12:00-14:00, ετοίμασε ένα πρωτότυπο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για τα έθιμα της Αποκριάς που οι ρίζες τους χάνονται στα βάθη των αιώνων. Κάποια απ’ αυτά τα έθιμα έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες του Πόντου και της Μικράς Ασίας και ενσωματώθηκαν με εκείνα της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας.

ad2 (1)

Πρόκειται για ένα μεγάλο λαογραφικό ταξίδι από την Καππαδοκία και τα Σώκια μέχρι την Προύσσα και το Κίζδερβεντ και από τη Θράκη και τη Μακεδονία μέχρι τη Στερεά Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου. Γνωστά και, κυρίως, άγνωστα έθιμα όπως τα αφηγούνται ή τα τραγουδούν οι άνθρωποι κάθε τόπου. Ανάμεσα στα έθιμα αυτά, οι φανοί της Κοζάνης, ο Νταρνάκικος Γάμος, το Κούσασι, οι κουδουνάδες της Κορώνου και ο καδής, στις διάφορες παραλλαγές του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αγάς Σακίζ Εμίνης, ο καδής των Μεστών Χίου θα «δικάσει» ζωντανά στον αέρα τον παρουσιαστή της εκπομπής, Θωμά Σίδερη.

Η «Αφύλαχτη Διάβαση» για μία ακόμη φορά εντρυφεί στο πολύτιμο Αρχείο της ΕΡΤ και φέρνει στο φως ξεχασμένες Αποκριές από διάφορες γωνιές της Ελλάδας, όπως καταγράφηκαν σε κινηματογραφικά φιλμ και ηχητικές μαγνητοταινίες.

Έρευνα-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης.

Συντονιστείτε στο Πρώτο Πρόγραμμα FM 91.6 και 105.8!

ad3

Info:

Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018, ώρα 12:00 – 14:00

Εκπομπή: «Αφύλαχτη Διάβαση»

«Και ο καδής ελάλησε – Οι Αποκριές των Ελλήνων»

Live Streaming: webradio.ert.gr/proto

Facebook: www.facebook.com/protoprogramma.ert

Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης Διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε -μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση- και στο web radio της ΕΡΤ:

http://webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi