ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ «Τα Αποκριάτικα» του Ι. Λ. Καρατζιάλε...

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ «Τα Αποκριάτικα» του Ι. Λ. Καρατζιάλε 18.02.2018

 ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ

Ίων Λούκα Καρατζιάλε: «Τα Αποκριάτικα»
Κυριακή της Τυρινής 18 Φεβρουαρίου 2018, ώρα 22:00

Την κωμωδία «Τα Αποκριάτικα» του Ι. Λ. Καρατζιάλε,  έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι ακροατές του Τρίτου Προγράμματος, την Κυριακή της Τυρινής 18 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 22:00.

Ο Ίων Λούκα Καρατζιάλε (Ion Luca Caragiale, Χαϊμανάλε 1852 – Βερολίνο 1912), είναι ίσως ο σημαντικότερος δραματουργός και σατιρικός συγγραφέας της Ρουμανίας, το έργο του οποίου είναι γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι κωμωδίες του «Ένα χαμένο γράμμα», «Ο κυρ Λεωνίδας μπροστά στην αντίδραση» και «Τα αποκριάτικα αστεία» αποτελούν τον κορμό του ρεπερτορίου των θεάτρων της Ρουμανίας. Τα έργα του χαρακτηρίζονται από τη ζωντάνια, την αμεσότητα, το πηγαίο χιούμορ και τον σαρκασμό, στοιχεία που τα καθιστούν διαχρονικά επίκαιρα. Κι αυτό ακριβώς είναι που κάνει και σήμερα το θεατρόφιλο κοινό να παρακολουθεί τις κωμωδίες του Καρατζιάλε, τον οποίο πολλοί διάσημοι κριτικοί παρομοιάζουν με τον Μολιέρο, τον Γκολντόνι και τον Γκόγκολ.

Γεννήθηκε το 1852 από Έλληνες γονείς σ’ ένα χωριό κοντά στο Πλοέστι, καθώς ο παππούς του είχε βρεθεί στη Βλαχία πριν από την Επανάσταση του 1821 και μπήκε στην υπηρεσία του Φαναριώτη ηγεμόνα Ιωάννη Καρατζά με τον οποίο συγγένευε. Ο ίδιος ο Καρατζιάλε ποτέ δεν αμφισβήτησε την καταγωγή του, απεναντίας σε όλα τα έργα του θα βρει κανείς πολλές ελληνικές εκφράσεις και ελληνικά ονόματα που χάρη στον κυρ-Γιάγκο, όπως τον αποκαλούσαν οι στενοί του φίλοι, έχουν ενσωματωθεί πλέον στη ρουμανική γλώσσα.

Το έργο γράφτηκε το 1885 και παίχτηκε στο Εθνικό Θέατρο του Βουκουρεστίου την ίδια χρονιά.
Η ηχογράφηση μεταδόθηκε πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 1984 από την εκπομπή «Θεατρική Βραδιά» στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ε.ΡΑ.

Μετάφραση: Λάμπρος Πετσίνης.

Ραδιοσκηνοθεσία: Γιώργος Πετσίβας.

Μουσική επιμέλεια: Ζακ Μεναχέμ.

Επιμέλεια ήχων: Δόμνα Ακατογλίδου.

Ρύθμιση ήχου: Γιάννης Παπαδόπουλος.

Παραγωγή: Βίκυ Μουνδρέα.

Ακούγονται οι ηθοποιοί: Νίκος Λύτρας (Γιροδάκης), Σαράντος Φράγκος (Πομπόν), Τιτίκα Βλαχοπούλου (Νίτσα), Λεωνίδας Βαρδαρός (εφοριακός), Τάκης Καραθανάσης (Στραβοπόδαρος), Λευτέρης Ελευθεριάδης (Τζερεμές), Χρίστος Νικολαΐδης (γκαρσόν), Άννα Μακράκη (Ντιντίνα), Δημήτρης Πετράτος (καμαριέρης του ξενοδοχείου).

Επιμέλεια εκπομπής: Μάρα Καλούδη.

Συντονιστείτε στο Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 & 95,6!

Info:

Κυριακή της Τυρινής 18 Φεβρουαρίου 2018, ώρα 22:00

Εκπομπή: «Το Θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο»

Ίων Λούκα Καρατζιάλε: «Τα Αποκριάτικα»

Live Streaming: webradio.ert.gr/trito

Facebook: https://www.facebook.com/tritoprogramma