ΕΡΤ1- ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ «Εθνικός Διχασμός 1915-1936» 13.03.2018

ΕΡΤ1- ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ «Εθνικός Διχασμός 1915-1936» 13.03.2018

ΕΚΠΟΜΠΗ 

ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ 

Με τη Μαριλένα Κατσίμη

Οι «Ιστορικοί Περίπατοι» έχουν σκοπό να αναδείξουν πλευρές της ελληνικής Ιστορίας άγνωστες στο πλατύ κοινό με απλό και κατανοητό τρόπο.

Η εκπομπή-ντοκιμαντέρ επιχειρεί να παρουσιάσει την Ιστορία αλλιώς, την Ιστορία στον τόπο της. Με εξωτερικά γυρίσματα στην Αθήνα ή την επαρχία σε χώρους που σχετίζονται με το θέμα της κάθε εκπομπής και «εκμετάλλευση» του πολύτιμου Αρχείου της ΕΡΤ και άλλων φορέων.

Ημερομηνία μετάδοσης: Τρίτη 13 Μαρτίου 2018, στις 23:00
«Εθνικός Διχασμός 1915-1936»

rizas p.vouli

Ο Διχασμός σηματοδοτεί το σχίσμα που προκλήθηκε εξαιτίας των αντικρουόμενων πολιτικών του Ελευθέριου Βενιζέλου και του βασιλιά Κωνσταντίνου σε σχέση με την ένταξη της Ελλάδας στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αυτή η διχογνωμία οδήγησε στο πρώτο από τα δύο μεγάλα σχίσματα της Ελληνικής Ιστορίας του 20ού αιώνα, τη διαίρεση μεταξύ Βενιζελισμού και Αντιβενιζελισμού. Ο Εθνικός Διχασμός, όπως επικράτησε να αποκαλείται, επρόκειτο να διαρκέσει μία εικοσαετία με βαθιές πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες.

Στην Ελλάδα του Διχασμού θα μας «ξεναγήσει» ο ιστορικός Σωτήρης Ριζάς, διευθυντής ερευνών στο Κέντρο Έρευνας της Ιστορίας του Νεώτερου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών.

Παρουσίαση-αρχισυνταξία: Μαριλένα Κατσίμη.

Σκηνοθεσία: Έλενα Λαλοπούλου.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιώργος Πουλίδης.

Διεύθυνση παραγωγής: Ελένη Ντάφλου.

venizelos