«Μια νέα πατρίδα έξω από το παράθυρό μου» στο Τρίτο Πρόγραμμα 25.05.2018

«Μια νέα πατρίδα έξω από το παράθυρό μου» στο Τρίτο Πρόγραμμα 25.05.2018

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

«Μια νέα πατρίδα έξω από το παράθυρό μου»

«Γκίκας – Craxton – Leigh Fermor: Η γοητεία της ζωής στην Ελλάδα»
Παρασκευή 25 Μαΐου 2018, ώρα 21:00 – 22:30
Ο Νίκος και η Μπάρμπαρα Γκίκα (αριστερά), με τον Τζον Κράξτον, τον Πάτρικ και την Τζόαν Λι Φέρμορ στο σπίτι τους στην Ύδρα, το 1958 |Μουσείο Μπενάκη/Roloff Beny
Ο Νίκος και η Μπάρμπαρα Γκίκα (αριστερά), με τον Τζον Κράξτον, τον Πάτρικ και την Τζόαν Λι Φέρμορ στο σπίτι τους στην Ύδρα, το 1958 |Μουσείο Μπενάκη/Roloff Beny

Το Τρίτο Πρόγραμμα κάθε τελευταία Παρασκευή του μήνα παρουσιάζει κύκλο εκπομπών, αφιερωμένο σε σημαντικές προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Τεχνών: Έλληνες της Διασποράς, οι οποίοι δημιουργούν τα έργα τους στο εξωτερικό και που συνθέτουν το φωτεινό και αισιόδοξο πρόσωπο της Ελλάδας, ή ξένους που αγάπησαν την Ελλάδα, την ταξίδεψαν, εμπνεύστηκαν απ’ αυτήν και εντέλει την έκαναν «Μια νέα πατρίδα έξω από το παράθυρό τους».

Ειδικότερα, την Παρασκευή 25 Μαΐου 2018 στις 21:00, το Τρίτο Πρόγραμμα και η Τζουλιέττα Καρόρη παρουσιάζουν τρεις σπουδαίες προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Τεχνών και τη μεταξύ τους καλλιτεχνική και φιλική σχέση που κράτησε για σχεδόν πέντε δεκαετίες: τον συγγραφέα Patrick Leigh Fermor και τους ζωγράφους John Craxton και Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα.

Τα λογοτεχνικά κείμενα, η Τέχνη και οι ζωές τους, ήρθαν πολύ κοντά, όχι μόνο μέσα από τη θερμή και ουσιαστική φιλία τους αλλά και μέσα από την ανακάλυψη της πατρίδας ενός, που εντέλει έγινε η «Αρκαδία» και των τριών.

Η ιστορικός Τέχνης και επιμελήτρια Εβίτα Αράπογλου, που είχε την ιδέα για την έκθεση-αφιέρωμα στους τρεις καλλιτέχνες, οι οποίοι έζησαν και δημιούργησαν στη μεταπολεμική Ελλάδα, αφηγείται στο Τρίτο Πρόγραμμα αυτή τη μαγευτική ιστορία.

Τις αναμνήσεις τους από τους τρεις καλλιτέχνες, διηγούνται:

Ο Sir Michael Llewellyn-Smith, ιστορικός, συγγραφέας, πρώην διπλωμάτης και πρέσβης της Μ. Βρετανίας στην Ελλάδα.

Ο Ian Collins, βιογράφος του John Craxton, μέλος του Craxton Estate.

Η Ιωάννα Μωραΐτη, επικεφαλής του Αρχείου Γκίκα στο Μουσείο Μπενάκη, η οποία μιλάει για το Αρχείο Γκίκα.

Για την έκθεση «Γκίκας – Craxton – Leigh Fermor: Η γοητεία της ζωής στην Ελλάδα» μιλούν:

Η Λουκία Λοΐζου-Χατζηγαβριήλ, διευθύντρια της Λεβεντείου Πινακοθήκης στη Λευκωσία.

Η Δήμητρα Θεοδότου-Αναγνωστοπούλου, υποδιευθύντρια της Λεβεντείου Πινακοθήκης και συντονίστρια της έκθεσης στις τρεις πόλεις όπου παρουσιάστηκε (Λευκωσία, Αθήνα, Λονδίνο).

Ο Dr. Andrew Shapland, επιμελητής του Βρετανικού Μουσείου, υπεύθυνος για τη συλλογή εκθεμάτων της Εποχής του Χαλκού και για την έκθεση που αυτή την εποχή παρουσιάζεται στο Λονδίνο.

Ο Dr. Γιώργης Μαγγίνης, διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη.

Η Ειρήνη Γερουλάνου, πρόεδρος της διοικητικής επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη, η οποία μιλάει για την οικία του Patrick και της Joan Leigh Fermor στη Μάνη.

Το «soundtrack» της εκπομπής είναι η λίστα την οποία έδωσε στο Τρίτο Πρόγραμμα και στην Τζουλιέττα Καρόρη ο Sir Michael Llewellyn-Smith, με τις μουσικές επιλογές του Patrick Leigh Fermor, για τη συνέντευξή του στον Michael Berkeley και στην εκπομπή «Private Passions» στο BBC 3, το 2005.

Ο τίτλος της εκπομπής είναι από το ομότιτλο βιβλίο του Θοδωρή Καλλιφατίδη, γενναιόδωρη προσφορά του συγγραφέα, που ζει και εργάζεται στη Σουηδία.

Το σήμα της εκπομπής είναι το «Meeting with a friend», ευγενική παραχώρηση του συνθέτη Georgs Pelēcis, από τη Λετονία.

Ηχογράφηση: Κατερίνα Λαπαδάκη.

Παραγωγή-παρουσίαση για το Τρίτο Πρόγραμμα: Τζουλιέττα Καρόρη.

Συντονιστείτε στο Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 & 95,6!

Info:

Παρασκευή 25 Μαΐου 2018, ώρα 21:00–22:30

Εκπομπή: «Μια νέα πατρίδα έξω από το παράθυρό μου»

«Γκίκας – Craxton – Leigh Fermor: Η γοητεία της ζωής στην Ελλάδα»

Live Streaming: webradio.ert.gr/trito

Facebook: https://www.facebook.com/tritoprogramma