ΕΡΤ2 – ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ «Φίλιππος Δρακονταειδής» 15.03.2018

ΕΡΤ2 – ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ «Φίλιππος Δρακονταειδής» 15.03.2018

ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ

ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ 

Σειρά ντοκιμαντέρ που αναφέρεται σε σημαντικούς Έλληνες συγγραφείς, παρουσιάζοντας τη ζωή και το έργο τους σε σχέση με την ιστορική και κοινωνική πραγματικότητα  της εποχής τους.  Η σειρά έχει μια επιτυχημένη πορεία αρκετών ετών και πέρα από τις τηλεοπτικές μεταδόσεις, μετέχει ενεργά στην κοινωνία και την πνευματική ζωή της χώρας. Συχνά γίνονται προβολές και επετειακές εκδηλώσεις με θέματα της σειράς σε διάφορα ιδρύματα, σχολεία, πολιτιστικούς και πνευματικούς φορείς, τόσο στην Αθήνα όσο και στην περιφέρεια.

Επιπλέον, πολλές πανεπιστημιακές σχολές στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, έχουν αντίγραφα της σειράς για διδακτικούς λόγους.

Η ΕΡΤ, χάρη στη σειρά, έχει μια «ζωντανή» βιβλιοθήκη Ελλήνων συγγραφέων με διαχρονική αξία. Αρκετά απ’ αυτά τα ντοκιμαντέρ έχουν προβληθεί σε ελληνικά και ξένα φεστιβάλ και έχουν βραβευτεί.

Το 2010, η Βουλή των Ελλήνων σε συνεργασία με την ΕΡΤ, για να τιμήσει τον Γιάννη Ρίτσο, προσέφερε το αντίστοιχο ντοκιμαντέρ της σειράς σε πολυτελή έκδοση σε βουλευτές, υπουργούς, πρέσβεις, γενικούς γραμματείς και άλλους ανώτερους δημόσιους υπαλλήλους.

Το υψηλό κύρος της εκπομπής πιστοποιείται και από την απόφαση της  UNESCO, με αφορμή το «Έτος Καβάφη» το 2013, να επιλέξει το ντοκιμαντέρ της σειράς για τον Αλεξανδρινό ποιητή να παρουσιαστεί στις Εθνικές Επιτροπές όλων των κρατών-μελών της.

Πέρα απ’ αυτά, η σειρά έγινε αντικείμενο και δύο διδακτορικών διατριβών! Πριν λίγα χρόνια από τον μεταπτυχιακό φοιτητή του Καποδιστριακού, Αλέξανδρο Παπαθανασίου και πέρσι από τον μεταπτυχιακό φοιτητή του Πανεπιστημίου της Ρώμης, Jacopo Mosesso.

Ο φετινός κύκλος περιλαμβάνει 14 θέματα, με κλασικούς και νεότερους συγγραφείς αλλά και συγγραφείς της γενιάς του ’70.

Συγκεκριμένα, ένα μεγάλο αφιέρωμα για τον Διονύσιο Σολωμό (που φέτος συμπληρώνονται 160 χρόνια από το θάνατό του και την επόμενη χρονιά 220 χρόνια από τη γέννησή του), καθώς και από ένα ντοκιμαντέρ για τους Γιώργο Θεοτοκά, Αλέξη Σεβαστάκη, Κώστα Ταχτσή, Νίκο Τσιφόρο, Γιώργο Σκαμπαρδώνη, Φίλιππο Δρακονταειδή, Αντώνη Φωστιέρη, Άρη Δικταίο, Κώστα Παπαγεωργίου, Γιώργο Πρατικάκη και Κώστα Μαυρουδή.

Ημερομηνία μετάδοσης: Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018, στις 20:00
«Φίλιππος Δρακονταειδής»

Δρακονταειδής

Ο Φίλιππος Δρακονταειδής, ένας από τους πολυγραφότερους Έλληνες συγγραφείς, γεννήθηκε το 1940 στη Χαλκίδα. Οι ταραγμένες δεκαετίες 1940-1950 της νεότερης Ελληνικής Ιστορίας σημάδεψαν τη ζωή και το έργο του. Ο πατέρας του, ενεργό μέλος της Εθνικής Αντίστασης, εκτελέστηκε από τους Γερμανούς έπειτα από προδοσία Ελλήνων συνεργατών τους. Για τον πατέρα του θα γράψει και θα ξαναγράψει κάθε φορά που βρίσκει νέα στοιχεία.

«Ο πατέρας συνδέεται με κάποια απόδειξη λευτεριάς. Ο πατέρας όπως και τόσοι άλλοι σκόπευε να γίνει δημιουργός γεγονότων. Την εποχή εκείνη η ελπίδα είχε κάποιο νόημα».

Πιστεύει ότι η Ελληνική Ιστορία έχει παραχαραχτεί και μέσα από αφηγήσεις, ντοκουμέντα και αρχεία  προσπάθησε να δώσει το στίγμα μιας ιστορικής περιόδου, του λαού και του τόπου μας.

Σπούδασε στην Αθήνα και στο Παρίσι Λογοτεχνία, Ιστορία, Κοινωνιολογία και είναι διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Μονπελιέ. Εμφανίστηκε στα Γράμματα το 1962 και έχει δημοσιεύσει μυθιστορήματα, νουβέλες και δοκίμια. Μετέφρασε από τα γαλλικά και ισπανικά κείμενα του Μισέλ ντε Μοντένι, του Φρανσουά Ραμπελέ, του Μπαλτάσαρ Γκρασιάν, του Πορτογάλου ποιητή Φερνάντο Πεσόα, του Μεξικανού πεζογράφου Χουάν Ρούλφο κ.ά.

Ακόμη, έχει συνεργαστεί με περιοδικά και εφημερίδες και έχει γράψει σενάρια για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Έζησε και εργάστηκε σε πολλές χώρες και έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε διεθνή συνέδρια και συναντήσεις.

Τέλος, ο Φίλιππος Δρακονταειδής έχει τιμηθεί με σειρά διακρίσεων στην Ελλάδα και τη Γαλλία.

Αρχισυνταξία: Τάσος Γουδέλης.

Αφήγηση: Κώστας Καστανάς.

Φωτογραφία-μοντάζ: Ξενοφών Βαρδαρός.

Ηχοληψία: Ανδρέας Γκόβας.

Παραγωγή: Τάσος Ψαρράς.

Σκηνοθεσία: Λεωνίδας Βαρδαρός.