ΕΡΤ2 – Το νεανικό μουσικό σχήμα Usurum στην εκπομπή «Ες αύριον τα...

ΕΡΤ2 – Το νεανικό μουσικό σχήμα Usurum στην εκπομπή «Ες αύριον τα σπουδαία» 20.03.2018

ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ

«ΕΣ ΑΥΡΙΟΝ ΤΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ»

Πορτρέτα του Αύριο

Μετά τους τρεις επιτυχημένους κύκλους της σειράς «Ες αύριον τα σπουδαία», οι Έλληνες σκηνοθέτες στρέφουν, για μία ακόμη φορά, το φακό τους στο αύριο του Ελληνισμού, κινηματογραφώντας μια άλλη Ελλάδα, αυτήν της δημιουργίας και της καινοτομίας.

Μέσα από τα επεισόδια της σειράς προβάλλονται οι νέοι επιστήμονες, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες και αθλητές που καινοτομούν και δημιουργούν με τις δικές τους δυνάμεις. Η σειρά αναδεικνύει τα ιδιαίτερα γνωρίσματα και πλεονεκτήματα της νέας γενιάς των συμπατριωτών μας, αυτών που θα αναδειχθούν στους αυριανούς πρωταθλητές στις επιστήμες, στις Τέχνες, στα Γράμματα, παντού στην κοινωνία.

Όλοι αυτοί οι νέοι άνθρωποι, άγνωστοι ακόμα στους πολλούς ή ήδη γνωστοί, αντιμετωπίζουν δυσκολίες και πρόσκαιρες αποτυχίες, που όμως δεν τους αποθαρρύνουν. Δεν έχουν ίσως τις ιδανικές συνθήκες για να πετύχουν ακόμα το στόχο τους, αλλά έχουν πίστη στον εαυτό τους και στις δυνατότητές τους. Ξέρουν ποιοι είναι, πού πάνε και κυνηγούν το όραμά τους με όλο τους το είναι.

Μέσα από το νέο (τέταρτο) κύκλο της σειράς της δημόσιας τηλεόρασης, δίνεται χώρος έκφρασης στα ταλέντα και τα επιτεύγματα αυτών των νέων ανθρώπων. Προβάλλεται η ιδιαίτερη προσωπικότητα, η δημιουργική ικανότητα και η ασίγαστη θέλησή τους να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους, αξιοποιώντας στο μέγιστο το ταλέντο και τη σταδιακή αναγνώρισή τους από τους ειδικούς και από το κοινωνικό σύνολο, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Ημερομηνία μετάδοσης: Τρίτη 20 Μαρτίου 2018, στις 21:00
(Δ΄ Κύκλος) – Επεισόδιο 4ο: «Νεανικό παζάρι ιδεών – Usurum»

USURUM-1

Αναλογιζόμενοι τα τελευταία 25 χρόνια της δημόσιας ζωής στην Ελλάδα, διαπιστώνουμε ότι τα μουσικά σχολεία είναι ό,τι καλύτερο επιχείρησε, αυτό το διάστημα, η ελληνική πολιτεία, κρίνοντας από το μέχρι τώρα αποτέλεσμα. Ξεκίνησαν ως θεσμός, με την ίδρυση του 1ου Μουσικού Σχολείου στην Παλλήνη Αττικής το 1988 και σήμερα σε όλη την Ελλάδα λειτουργούν ήδη 36 μουσικά σχολεία.

Μέσα απ’ αυτά τα σχολεία ξεπήδησαν νέα ταλέντα. Η συνεργασία, η ανιδιοτέλεια και η ανταλλαγή απόψεων, μέσα από παρέες-ομάδες και μουσικά σύνολα, έφεραν εξέλιξη και πρόοδο, για όλα αυτά τα παιδιά που αποφοίτησαν από ένα μουσικό σχολείο.

Οι φιλοξενούμενοι στο αποψινό επεισόδιο είναι οι Usurum, ένα μουσικό σχήμα 24άχρονων, που βαδίζει το δρόμο της καθιέρωσης, με κοινό σημείο αναφοράς τους το Μουσικό Σχολείο Αλίμου. Ήχοι που αποφεύγουν τις πεπατημένες, δημιουργούν ένα χαλί πάνω στο οποίο ξετυλίγονται οι ιστορίες των τραγουδιών.

USURUM-2

Τα τραγούδια των Usurum δεν είναι ούτε αμιγώς ροκ, ούτε μπαλάντες, ούτε ηλεκτρικές δημοτικοφανείς συνθέσεις. Είναι ένας συνδυασμός όλων αυτών, στα χνάρια του δρόμου που άνοιξε ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου την τελευταία εικοσαετία στο ελληνικό τραγούδι, για να μην πάμε ακόμη πιο πίσω με την Balkan – rock «σχολή» του Σαββόπουλου.

Επίσης, εισάγουν μια νέα εκδοχή στην ερμηνεία σημαντικών ελληνικών τραγουδιών, μια άλλη άποψη και θεώρηση.

«…Άμα μπορείς να εκφραστείς καλά στα αγγλικά, είναι ωραίο το αποτέλεσμα. Eμείς ωστόσο, προτιμήσαμε τον ελληνικό λόγο, δεδομένης και της ελληνικότητας της μουσικής μας. Ας είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα μουσικά ρεύματα, ερεθίσματα κι ακούσματα, ας μην υπάρχουν στεγανά αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς από καλλιτεχνικής άποψης…», θα μας πουν στο φακό και θα ξεδιπλώσουμε την ιστορία του σχήματος μα και τη σημερινή του δράση, παρουσιάζοντας ένα-ένα τα μέλη του και όλη την μπάντα μαζί.

Στιγμές από live εμφανίσεις, η απομόνωση και η συγκέντρωση πριν από την εμφάνιση στο κοινό, οι πρόβες πριν, η εγγραφή του νέου τους δίσκου στο studio.

Θα τους παρακολουθήσουμε, στα στέκια, σε πρόβες, στην καθημερινή τους ζωή.

USURUM-3

Το τέταρτο επεισόδιο του τέταρτου κύκλου της σειράς ντοκιμαντέρ «Ες αύριον τα σπουδαία», παρουσιάζει το πορτρέτο ενός νεανικού μουσικού σχήματος με ξεχωριστή γραφή, που ζωντανεύει ελπίδες για το μέλλον. Το αποτελούν οι εξής μουσικοί: Κοσμάς Λαμπρίδης (φωνή, νέι), Σταύρος Ρουμελιώτης (κιθάρα, φωνή), Γιώργος Σταυρίδης (κρουστά), Κώστας Σηφάκης (κοντραμπάσο), Μιχάλης Βρεττός (βιολί) και Σοφία Ευκλείδου (τσέλο).

Σκηνοθεσία-σενάριο: Ανδρέας Μαριανός.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Αργύρης Θέος.

Μοντάζ: RGB Studios.

Ηχοληψία: Άρης Αθανασόπουλος.

Παραγωγή: SEE-Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών.