ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ «Και το πλοίο Ματαρόα φεύγει» 17.03.2018

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ «Και το πλοίο Ματαρόα φεύγει» 17.03.2018

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ

«Και το πλοίο Ματαρόα φεύγει»

Σάββατο 17 Μαρτίου 2018, ώρα 12:00-13:00

mataroa

Η εκπομπή «Αφύλαχτη Διάβαση», που μεταδίδεται το Σάββατο 17 Μαρτίου 2018 και ώρα 12:00 στο Πρώτο Πρόγραμμα, παρουσιάζει ένα ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για το πλοίο της μεγάλης φυγής των Ελλήνων του πνεύματος και της διανόησης.

Το Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας υλοποιεί και μεταδίδει, έπειτα από πολύμηνη έρευνα, το ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για τους 130 νέους Έλληνες καλλιτέχνες, επιστήμονες και διανοούμενους που επιβιβάστηκαν στο πλοίο-θρύλος με το όνομα «Ματαρόα». Ένα ασυνήθιστο γεγονός σε μία εξαιρετικά δύσκολη εποχή και ένα περίπλοκο πολιτικό πλαίσιο, στις απαρχές του Εμφυλίου.

Το ημερολόγιο δείχνει 22 Δεκεμβρίου 1945. Το μεταγωγικό «Ματαρόα» σηκώνει άγκυρα από το λιμάνι του Πειραιά. Προορισμός του, το λιμάνι του Τάραντα στη νότια Ιταλία. Οι επιβάτες  του  άφηναν πίσω τους μία Ελλάδα τραυματισμένη από την Κατοχή. Η γενιά που μπάρκαρε σε εκείνο το μεταγωγικό της μεγάλης φυγής δεν θα πήγαινε χαμένη. Ανάμεσά τους βρίσκονταν ο Κορνήλιος Καστοριάδης, ο Κώστας Αξελός, ο Εμμανουήλ Κριαράς, ο Νίκος Σβορώνος, η Νέλλη Ανδρικοπούλου, ο Μέμος Μακρής.

mataroa 222

Η πρωτοβουλία τού τότε διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου και φιλέλληνα Οκτάβιου Μερλιέ να φυγαδεύσει τη νεότερη πνευματική ελίτ της Ελλάδας στο Παρίσι με υποτροφίες της γαλλικής κυβέρνησης, άφησε το δικό της αποτύπωμα στην πνευματική Ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Και ακριβώς αυτό το αποτύπωμα διερευνά το ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ του Πρώτου Προγράμματος, ξετυλίγοντας το νήμα της ιστορίας μέσα από τις αφηγήσεις της Κλειώς Μακρή, κόρης του Μέμου Μακρή, καθώς και των ιστορικών Τέχνης, Λήδας Καζαντζάκη και Θούλης Μισιρλίδου.

Έρευνα-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης.

Συντονιστείτε στο Πρώτο Πρόγραμμα FM 91,6 και 105,8

Info

Σάββατο 17 Μαρτίου 2018, ώρα 12:00 – 13:00

Εκπομπή: «Αφύλαχτη Διάβαση»

«Και το πλοίο Ματαρόα φεύγει»

Live Streaming: webradio.ert.gr/proto

Facebook: www.facebook.com/protoprogramma.ert

Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης Διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε -μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση- και στο web radio της ΕΡΤ: http://webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi