ΕΡΤ1- «Europe» 17.03.2018

ΕΡΤ1- «Europe» 17.03.2018

«EUROPE»

Με την Εύα Μπούρα

 Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 17 Μαρτίου 2018, στις 13:30

Εύα-Μπούρα-2-1

Οι θεσμικές αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι δυσκολίες και τα ανοιχτά ζητήματα  που δημιουργούνται  στη μετά Brexit εποχή με φόντο το πρόσφατο αποτέλεσμα των Ιταλικών εκλογών είναι το βασικό θέμα της εκπομπής «Europe» με την Εύα Μπούρα που  ταξίδεψε στο Στρασβούργο στο πλαίσιο της ολομέλειας του Eυρωπαϊκού Kοινοβουλίου- και μεταδίδεται το Σάββατο 17 Μαρτίου 2018 και ώρα 13:30 από την ΕΡΤ1. 

Ο σχηματισμός κυβέρνησης στη Γερμανία αναμένεται να ενισχύσει τον Γαλλογερμανικό άξονα και να προωθήσει τα σχέδια για ριζικές αλλαγές στην αρχιτεκτονική της ευρωζώνης αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης γενικότερα, την ώρα που οι διαδικασίες για την αποχώρηση της Βρετανίας προχωρούν με κατάληξη τον Μάρτιο του 2019.  Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στον επόμενο προϋπολογισμό, καθώς θα προκληθεί κενό περίπου 14 δις. ευρώ, ενώ υπάρχει συζήτηση και για την μείωση των εδρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.  Την ίδια ώρα το αποτέλεσμα στην Ιταλία δημιουργεί νέο προβληματισμό στις Βρυξέλλες καθώς σε μία από τις χώρες του Ευρωπαϊκού πυρήνα κυριάρχησαν τα αντιευρωπαϊκά κόμματα.

Είναι ο Ιταλικός ευρωσκεπτικισμός η τελευταία προειδοποίηση  προς την ηγεσία της Ευρώπης; Ποιες προοπτικές ανοίγονται για την Ιταλία; Μπορεί να προχωρήσει το ευρωπαϊκό σχέδιο του Εμανουέλ Μακρόν  χωρίς τη συμμετοχή της Ρώμης, της τρίτης ευρωπαϊκής οικονομίας; Πώς τα παραδοσιακά και φιλοευρωπαϊκά κόμματα μπορούν να αντιπαρατεθούν με τις ακραίες απόψεις; Πόσο θα επηρεάσουν οι πολιτικές εξελίξεις την οικονομία της ευρωζώνης; Ποιο το σχέδιο της Κομισιόν για την μετά Brexit εποχή;

 Επιπλέον, στην εκπομπή μπορείτε να παρακολουθήσετε:

– H Ευρώπη αντιμέτωπη με έναν εμπορικό πόλεμο. Θα προχωρήσει στις εξαγγελίες του ο Ντόναλντ Τραμπ; Ποια τα περιθώρια αντίδρασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Η στάση της Κίνας και της Ιαπωνίας και οι επιπτώσεις στην παγκόσμια αλλά και την ελληνική οικονομία. Ο προστατευτισμός του Τραμπ και οι συνέπειες και για την ίδια την Αμερική.

Ευρωτουρκικές σχέσεις, μια από τις κομβικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση. Πώς αναμένεται να εξελιχθούν με φόντο την αυξανόμενη προκλητικότητα  της  Άγκυρας σε Αιγαίο και Κύπρο;  Ποια στάση κρατά το Ε.Κ.; Τι μπορεί να περιμένουμε από την επικείμενη σύνοδο κορυφής Ε.Ε. – Τουρκίας στη Βάρνα; Η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση και η συμφωνία επανεισδοχής.

Αποκλειστική συνέντευξη του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας με φόντο την έξοδο από το μνημόνιο, για τον επικείμενο εμπορικό πόλεμο του Ντόναλντ Τραμπ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και για τον πολιτικό και  οικονομικό αντίκτυπο των ιταλικών εκλογών για την Eυρώπη.

Ποια θέματα απασχόλησαν την ολομέλεια του Ε.Κ.

Καλεσμένοι της Εύας Μπούρα στην εκπομπή, που ταξίδεψε μέχρι το Στρασβούργο  είναι  οι ευρωβουλευτές Γιώργος Κύρτσος (ΝΔ), Νίκος Ανδρουλάκης (Δημοκρατική Συμπαράταξη), Κώστας Παπαδάκης (ΚΚΕ), Μίλτος Κύρκος (ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ), Νότης Μαριάς (ανεξάρτητος) και Λευτέρης Χριστοφόρου (ΔΗΣΥ).

 

Έρευνα-παρουσίαση: Εύα Μπούρα.

Αρχισυνταξία: Σάκης Τσάρας.

Σκηνοθεσία: Νίκος Παρλαπάνης.

Διεύθυνση παραγωγής: Γεωργία Μαράντου  – Νάντια Κούσουλα.