Τρία θεματικά ντοκιμαντέρ στην ΕΡΤ Hybrid για τον Στίβεν Χόκινγκ

Τρία θεματικά ντοκιμαντέρ στην ΕΡΤ Hybrid για τον Στίβεν Χόκινγκ

«Εμείς και ο Χρόνος»

 Τρία θεματικά ντοκιμαντέρ στην ΕΡΤ Hybrid για τον Στίβεν Χόκινγκ

kastoriadis-Hawking-tekmiriosi

Με αφορμή το θάνατο του Στίβεν Χόκινγκ, το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει μέσω της υβριδικής πλατφόρμας ERTHybrid και του διαδικτυακού καναλιού ΕΡΤ play στη διεύθυνση http://webtv.ert.gr/ert-play-live/ ένα αφιέρωμα στον άνθρωπο που ερμήνευσε τα μυστικά του Σύμπαντος.

Πρόκειται για τρία θεματικά ντοκιμαντέρ για την εξέλιξη της τεχνολογίας, την ευθύνη των επιστημόνων στη χρήση της, τη θεωρία της «μεγάλης έκρηξης», καθώς και τη μοναδική στην Ελλάδα διάλεξη του Στίβεν Χόκινγκ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης το 1998.

Ειδικότερα, θα μεταδοθεί το ντοκιμαντέρ «Καλώς ήρθατε κύριε Χόκινγκ», αφιερωμένο στη διάλεξη που έδωσε ο διάσημος αστροφυσικός με θέμα «Η θεωρία των πάντων», στο Πανεπιστήμιο Κρήτης το 1998. Στη διάλεξή του ο Στίβεν Χόκινγκ μιλά για τους νόμους του Σύμπαντος, κάνοντας μια αναδρομή από την πρώτη του εναρκτήρια διάλεξη στις 29 Απριλίου 1980 στην οποία περιέγραψε την κατανόηση του σύμπαντος τα τελευταία 100 χρόνια και τις προβλέψεις του για τη διατύπωση μιας πλήρως ενοποιημένης θεωρίας των πάντων πριν από το τέλος του 20ου αιώνα. Το ντοκιμαντέρ πλαισιώνεται από σπάνια πλάνα του Άλμπερτ Άινσταϊν σε ομιλία του George Bernard Shaw.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος περιλαμβάνεται το επεισόδιο της εκπομπής «Αναζητώντας την Βερενίκη» με τίτλο «Ο αιώνας της τεχνολογίας», παραγωγής 1999. Ο καθηγητής Λευτέρης Οικονόμου, μιλά για το τέλος της τεχνολογικής «αθωότητας». Στην εκπομπή μιλά και ο Στίβεν Χόκινγκ για την ευθύνη των επιστημόνων και της κοινωνίας στη χρήση της τεχνολογίας.

Το αφιέρωμα ολοκληρώνεται με ένα ακόμα επεισόδιο της εκπομπής «Αναζητώντας την Βερενίκη». Ο μεγάλος Έλληνας φιλόσοφος Κορνήλιος Καστοριάδης παραχώρησε το 1997 συνέντευξη στον Γιώργο Γραμματικάκη, κατά τη διάρκεια της οποίας μιλούν για τη «Θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης» – κύρια θεματική του ερευνητικού ενδιαφέροντος του Χόκινγκ. Θέτουν ερωτήματα για την ύλη και την ενέργεια κατά την περίοδο της σύμπτυξης του σύμπαντος,  την αρχή και το τέλος του χρόνου, που ίσως αυτή η σύμπτυξη οδηγήσει σε μια καινούρια έκρηξη, με αλλαγμένες, ίσως, ποσότητες ενέργειας, για τη μετατόπιση του φάσματος από το ερυθρό,  προς το γαλάζιο, βάσει της αλλαγής ποσοτήτων μάζας και θέτουν φιλοσοφικά ερωτήματα για το τι είναι «αρχή του χρόνου και τέλος του χρόνου».