ΕΡΤ1 – Προσωπικά «Οι Έλληνες της Βιέννης. 220 χρόνια από το θάνατο...

ΕΡΤ1 – Προσωπικά «Οι Έλληνες της Βιέννης. 220 χρόνια από το θάνατο του Ρήγα Βελεστινλή» 25.03.2018

ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ

«Προσωπικά»

Με την Έλενα Κατρίτση

«Οι Έλληνες της Βιέννης. 220 χρόνια από το θάνατο

του Ρήγα Βελεστινλή»

Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 25 Μαρτίου 2018, στις 16:00

Με αφορμή τη συμπλήρωση 220 χρόνων από τον μαρτυρικό θάνατο του Ρήγα Βελεστινλή, η Έλενα Κατρίτση  επισκέπτεται την παλιά ελληνική συνοικία της Βιέννης, εκεί όπου στα τυπογραφεία των αδελφών Μαρκίδων Πούλιου, τυπώθηκε  η «Χάρτα του Ρήγα» και ο «Θούριος».

Η Έλενα Κατρίτση με  τον π. Ιωάννη Νικολίτση, Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου και Αρχιερατικό Επίτροπο Ι.Μ Αυστρίας
Η Έλενα Κατρίτση με τον π. Ιωάννη Νικολίτση, Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου και Αρχιερατικό Επίτροπο Ι.Μ Αυστρίας

Στο κέντρο της πόλης, λίγο πιο κάτω από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Στεφάνου βρίσκεται η Griechengasse, η «Οδός Ελλήνων». Από τις  αρχές του 18ου αιώνα οι Έλληνες έμποροι και λόγιοι που έφθασαν εδώ, έκαναν την πόλη κέντρο των εμπορικών τους δραστηριοτήτων, αλλά και τον Ι.Ν του Αγίου Γεωργίου επίκεντρο του Νεοελληνικού Διαφωτισμού. Μαζί με το ναό της Αγίας Τριάδας, αποτελούν την κύρια μαρτυρία της ένδοξης παρουσίας του Ελληνισμού στη Βιέννη. Το 1801 ιδρύθηκε η Ελληνική Εθνική Σχολή Βιέννης, που αποτελεί το πιο παλιό ελληνικό σχολείο του παροικιακού Ελληνισμού στην Ευρώπη. Στην πόλη της Βιέννης βρίσκονται σημαντικά κτήρια, τα οποία χτίστηκαν με χρήματα επιφανών Ελλήνων, όπως του βαρόνου Σίνα και του Νικόλαου Δούμπα. 

Η Έλενα Κατρίτση με τον ιστορικό Στέργιο Λαΐτσο
Η Έλενα Κατρίτση με τον ιστορικό Στέργιο Λαΐτσο

Ο ξεριζωμός των Ποντίων μπορεί να τους οδήγησε μακριά από την πατρίδα τους, όμως ποτέ δεν έχασαν το κουράγιο τους. Κατάφεραν μέσα από δυσκολίες και αντιξοότητες, να επιβιώσουν και να διακριθούν. Ο Σύλλογος Ποντίων Βιέννης «Ο Βρακάς», διδάσκει σε αυστριακούς πολίτες τους ποντιακούς χορούς και έχει ως κύριο μέλημα να μάθει όλος ο κόσμος, την ιστορία της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Η Έλενα Κατρίτση με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων «Ο Βρακάς», Χαράλαμπο Σαπχαζίδη
Η Έλενα Κατρίτση με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων «Ο Βρακάς», Χαράλαμπο Σαπχαζίδη

 

Παρουσίαση-αρχισυνταξία: Έλενα Κατρίτση.

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Ασθενίδης.

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Θεοδώρα Κωνσταντοπούλου.