ΕΡΤ1- Τροποποιήσεις προγράμματος 31.03 & 09.04.2018

ΕΡΤ1- Τροποποιήσεις προγράμματος 31.03 & 09.04.2018

Τροποποιήσεις προγράμματος ΕΡΤ1

Το ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018 θα μεταδοθεί απευθείας από την ΕΡΤ1 στις 19.30 η Ομιλία του Πρωθυπουργού, κ. Αλέξη Τσίπρα στο 12ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ (W)

Το πρόγραμμα θα διαμορφωθεί ανάλογα μετά το τέλος της ομιλίας του κ. Τσίπρα.

Τη ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018 προγραμματίστηκε στις 11.00  το επεισόδιο «Πήγαινε και γίνε αυτό που πίστεψες» από την εκπομπή «ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΟΣ» (Ε) (W)

Το επεισόδιο παρακολουθεί τη συναρπαστική περιπέτεια της διάδοσης της χριστιανικής θρησκείας με τη δράση των Αποστόλων και -κυρίως- του Αποστόλου των Εθνών, Παύλου. Ο χριστιανισμός αρχικά καταδιώχθηκε από το ιουδαϊκό ιερατείο, ανατρέποντας τα έως τότε θρησκευτικά και φυλετικά δεδομένα και είχε αρχίσει να εξαπλώνεται ραγδαία στον ελληνορωμαϊκό κόσμο. Η παντοδύναμη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία είδε την εξάπλωση αυτή ως απειλή, προσπάθησε να την ανακόψει με συνεχείς και μαζικούς διωγμούς, που στοίχισαν τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι έγιναν μάρτυρες για την πίστη τους. Στο Κολοσσαίο, όπως και σε όλα τα στάδια και τις αρένες της Μεσογείου, οι χριστιανοί έρχονταν αντιμέτωποι με το θάνατο, χωρίς να δειλιάζουν. «Γίναμε το θέατρο του κόσμου», έγραψε ο Απόστολος Παύλος.

Όμως, το νέο ήθος που κόμιζε ο χριστιανισμός και η αποφασιστικότητα των χριστιανών να πεθάνουν για την πίστη τους, έφεραν τα αντίθετα αποτελέσματα, η νέα θρησκεία αποδείχτηκε πολύ πιο ισχυρή από διωγμούς και θανατώσεις. Με τον Μ. Κωνσταντίνο σταματούν οι διωγμοί και επικρατεί ανεξιθρησκία, εγκαινιάζεται η νέα πρωτεύουσα, η Κωνσταντινούπολη, ενώ η Ρώμη, λίγο αργότερα, υποκύπτει στους βάρβαρους μισθοφόρους της.

Έρευνα: Ιόλη Καλαβρέζου (Dumbarton Oaks – καθηγήτρια της Ιστορίας της Βυζαντινής Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του  Harvard, ΗΠΑ), Χρήστος Καρακόλης (επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Θεολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών), Ανδριάνα  Ζέπου (θεολόγος), Γιώργος Τσούπρας (καθηγητής Θεολογίας).

Σκηνοθεσία: Μαρία Χατζημιχάλη-Παπαλιού.

Σενάριο: Λένα Βουδούρη, Μαρία Χατζημιχάλη-Παπαλιού.

Αφήγηση: Κώστας Καστανάς.

Μοντάζ: Γιάννης Τσιτσόπουλος.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Βαγγέλης Κουλίνος.

Πρωτότυπη μουσική: Μάριος Αριστόπουλος.